lauantai 16. toukokuuta 2015

Palazzo Sapda/Gaelleria Spada


plspada02

Palazzo/Galleria Spada, Piazza Capo dei Ferro13, Regolan kaupunginosa

942RomaPalazzoSpada.JPG

Palatsi Spadan rakennutti kardinaali Fabrizio Spada (1643-1717) piispa Girolamo Recanati Capodiferrolle 1500-luvulla. Hänet valittiin piispaksi Nizzaan, joten hän jätti Rooman, joka oli hänen synnyinkaupunkinsa. 

Tällä alueella sijaitsee runsassti palatseja ja pieniä toreja sekä kirkkoja. Muuten alue on erittän rauhallista ja hiljaista, eikä täällä ole juuri lainkaan liikennettäkään, koska kujat ovat hyvit kapeita. 

Palatsi Spadan ja Palatsi Farnesen välillä sijaitsee vain yksi rakennus ja lyhyt katu nimeltä Vicolo dei Venti, jonka reunalla sijaitsee miellyttävä, yksi Rooman rauhallisimmista toreista, Piazza della Quercia. Torin reunalla sijaitsee kirkko nimeltä Santa Maria della Quercia dei Maccelai.


Tämä patsas koristaa suihkulähdettä, mikä seisoo palatsia vastapäätä sijaitsevan toisen palatsin seinustalla.

Piazza della Quercia jatkuu Palazzi Spadan edustalle ja siinä torin nimi on Piazza Capo di Ferro. Harmi vaan että tälläkin torilla saa parkkeerata autoja.

Kirkon vieressä sijaitsee erittäin mukava ravintola nimeltä Osteria La Quercia, missä tarjoillaan sisilialaista ruokaa.


Osteria la Quercia ja Santa Maria Quercian kirkko.

Olen kovasti ihastunut tähän toriin. Kerran istuin ja levähdin Osteria La Quercian penkillä, aivan Osterian sisääänkäynnin vieressä. Kuulema suosittu perinteinen sisilialainen osteria.

Osteria La Quercia, on erittäin mukava osteria, pieni mutta kotoisa ja ruoka ja viini ovat kohtuuhintaiset. Keskellä kesää saa istua tuon ison tammipuun alla ja nauttia talon antimista, ihan tavallisista sisilialaisista ruokalajeista. Nurkan takana Piazza Farnesen puolella maksaa ateriointi omaisuuden, joten eikun tänne nurkan taakse nautiskelemaan kaikessa rauhassa.

Jos kinnostaa niin kulman takana Piazza Farnesella sijaitsee Pyhän Birgitan luostari, kirkko ja ensiluokkainen luostariasuntola. Sisäänkäynti luostariin Via di Monserraton pulelta. Ehdoton suosikkini Roomassa, vaikka hinnaltaan tämä on samaa luokkaa kuin ensimmäisen luokan hotellit. Sijaiti on paras mahdollinen.

Piazza Capo dei Ferron torin nurkkauksessa seisoo myös Santa Maria Quercian kirkko, joka on erilaisten kiltojen käytössä enimmäkseen, mutta kirkon yhteydessä sijaitsee myös luostari. Torin keskellä seisoo yksi iso tammipuu. Tori kapenee palatsi Spadan edustalle, jossa aina seisoskelee vahteja. Palatsissa nimittäin sijaitsee jokin valtioneuvosto. Palatsissa sijaitsee myös upea Galleria Spada.

S Maria della Quercia.jpg

 Tuolla kirkon katolla on kattopuutarha

Kirkko on terustajien killan Santa Maria della Quercia dei Macellai di Roma Capitalen käytössä. Nimittäin samanniminen veljeskunta ja kirkko löytyy myös Viterbo'sta.

foto-chiesa2

SM Oak - altare 1230536.JPG

SM Oak - disk och organ 1230535.JPG

SM Oak - kupol med ögon P1230541.JPG

Palme Brotherhood slaktare (4)

Broderskap

 Veljekset

017

Madonna della Quercia sijaitsee pääalttarilla

Santa Maria Quercian kirkko on kaunis, mutta se on erittäin harvoin avoinna. Ainakin sunnuntaisin pääsee sisään kello 10-00-12.00 välisensä aikana ja messu pidetään kello 10.30. Keskikesällä kirkko on suljettu.

Olen monesti miettynyt että mistä mahtaa johtua, että joihinkin paikkoihin ihastuu ensisilmäyksellä. Luultavasti se johtuu omasta tunne-elämästä, jostain alitajuntaisesta seikasta. Mutta se on meillyttävä tunne kun se tulee. Tässä ja nyt on hyvä olla-tunne.

Rome: Palazzo Spada

Kardinaali Bernardini Spada muutti palatsiin 1700-luvulla. Hänen veljenpoikansa Fabio Spada muutti myöhemmin palatsiin ja kokosi suuret määrät taidetta. Arkkitehtinä toimi Bartolomeo Baronino mutta stuccot, seinien koristelut teki Giulio Mazzoni. 1600-luvulla sai Fransesco Borromini tehtäväkseen suunnitella palatsia uudestaan. Hän rakensi 8-metriä pitkän galleriakäytävän, mikä näyttiää pitemmältä kuin mitä se on. Hän onnistui luomaan eräänalaisen forseeratun perspektiivin.

Spadan suku on ruhtinassukua, minkä alue on nimeltään Castel Viscardo. Se sijaiste Ternissä Umbrian maakunnassa. Sapdan suvlla on sueita palsteja siellä sun täällä.


Perspektiv Borromini 01.jpg

Se kuulusia käytävä... 
Sapada Galleriassa  on runsaasti korkeatasoista taidetta.


 Palatsin puutarha

Galleria Spada

Courtyard Sword 01.jpg

Fachada Sword 02.jpg