torstai 18. lokakuuta 2012

Rooman metrolinjat

File:Stazione di Roma Termini 1956.corr.jpg

Huom! Pitää ottaa huomioon että liikenteessä on saatettu ajan kanssa tehdä muutoksia, joten parasta tarkistaa tämän hetkinen tilanne.

Terminin rautatieasema vuonna 1956. Vasemmalla ja kuvassa edessä  on pätkä Servianuksen kaupunginmuuria vielä tänäkin päivänä jäljellä. Termini oli hieno arkkitetuurinen luomus kun se avattiin. Mutta liikenne oli paljon hiljaisenpaa kuin nykypäivänä. Terminin rautatieasema valmistui vuonna 1862 jolloin avattiin kaksi rautatielinjaa, toinen Stato Pontificio (=Kirkkovaltio) ja toinen Frescatiin kulkeva linja. Asemarakennuksen suunnitteli Salvatore Bianchi.


Kuvassa alkuperäinen julkisivu ennen uuskorjauksia.

Nykyään rauatieasemalta lähtee  päivittäin noin reilut 800 junaa ja puoli miljoonaa henkilöä kulkee aseman kautta päivittäin. Terminin asemalla kohtaa pitkänlinjan junat ja osa paikallisjunista. Italian 13 suurinta rautatieasemaa kuuluu samaan yhtiöön, Grandi Stazionei SpA, josta 60 % omistaa valtio ja loput useammat suuret firmat.

Asemalle saapuu myös Leonardo Expressen juna Fiumicinon lentokentältä sekä bussit niin Fiumicinosta kuin Ciampinon lentokentiltä. Raitiovaunulinjoilla 5 ja 14 on päätepysäkkinä Terminin rautatieasema. Terminin edustalla on suuri bussiaukio josta kulkee pitkä liuta busseja ympäri Roomaa. Roomassa on vain kaksi metrolinjaa A ja B ja ne kohtaavat toisensa ainoastaan Termini asemalla. Vasta äskettäin avattiin  lyhyt B1 sivulinja.

Asema on avoinna kello 04.30- 01.30. Yöllä suljettu siis kolme tuntia mutta asemaa vartioidaan kameroiden avulla sisältä ja ulkoapäin vuorokudet ympäri. Asemalta löytyy kaksi pankkifiliaalia, posti ja kaksi apteekkia. Kymmenen bankkiautomaattia löytyy asemalta myös. 

Kaksitoista eri autovuokraamoa löytyy aseman tiloista. San Raffaelen diagnostinen keskus jossa voi ottaa laboratoriokokeita. Kuntosalikin on olemassa. Hotellivaraustiski, matkatavarasäilöntä, infotiski, löytötavaratiski, neljä parkkitaloa, sosiaalinen apukeskus, liikuntavammaisten apukeskus, kahviloita, ravintoloita ja shopping, shopping, shopping...

Terminin vaatetusmyymälät tarjoavat hyvät valikoimat laatuasusteita sekä laukkuja ja kenkiä. Kirjoja ja kauneudenhoitovälineitä ja lasten asusteita. 

Kuusi ruokatavaramyymälää. Naisten alusasusteita myy usemapikin myymälä kuten Calzedonia, Golden Point, Intimissimi, Benetton ja Yamamay.

Seitsemän naistenvaatetusliikettä, kolme urheluasusteliikettä, kameraliikkeitä, tupakkakauppoja, miestenasuteita, optikkoja, kukkakaupoja... 
Oikeastaan täältä ei puutu yhtään mitään.

Metrolinjat ja  vihreällä merkattu uusi metrolinja, joka ei ole vielä aivan valmis. Alkaa kulkemaan joskus 2014-2015, jos vielä silloinkaan...


Metrolina A:n pohjoinen päätepysäkki on Battistini joka sijaitsee Rooman 19. kaupunginsoassa. Seuraavat aemat ovat Cornelia ja Baldo degli Ubaldi. 

Seuraava pysäkki on Valle Aurelia. Asemalla kohtaa myös paiallisjunan FR 3 joka tulee Viterbosta ja jonka toinen päätepysäkki sijaitsee Ostiensessa.

Sitä seuraava pysäkki on nimeltään Cipro. Tämä asema toimii myös Vatikaanin museon pysäkkinä, vielä toistaiseksi. 

Seuraavat pysäkit ovat Ottaviano ja Lepanto. Ottaviano oli aikaisemmin metrolinjan A päätepysäkki. Pysäkiltä voi kävellä Vatikaaniin. Asemalle ollaan suunniteltu uuden  metrolinja C:n päätepysäkkiä. Linja C:n piti olla valmis jo vuonna 2011. Ehkä vuonna 2013 saadaan linja käyntiin.


Flaminion metropysäkki sijaitsee aivan Piazza del Popolon pojoispuolella kaupunginmuurin takana. Raitiovaunulinja 2 kohtaa metron Flaminion asemalla. Raitiovaunulinja 2 kulkee Piazzale Flaminion ja Piazza Mancinin väliä. Asema on myös päätepysäkki Viterbosta ja Civita Castellanasta tuleville junille. 


Piazzale Flaminio, Roma-Viterbo junan pääteasema


Piazzale Flaminiolla on portti Villa Borghesen alueelle. Bussi 491 Piazzale di Porta Pian kautta Tiburtinan metro ja juna-asemalle. Bussi 160 kulkee Pincion puiston kautta alas keskipaupungin Piazza Venezialle ja siitä suoraan etelään Via Cristofo Colomboa pitkin Tormaranciaan.

 

Piazza Spagnan metroasema sijaitsee Espanjalaisten portaitten alla, hyvin syvällä kalliossa. Metron sisäänkäynti löytyy kapealta kujalta, Vicolo del Bottino, Espanjalaisten portaiden vasemmalta puolen, kun kasvot on portaita kohden. Toinen sisäänkäynti on kaupunginmuurin toisella puolen Porta Pincianan luona.


Seuraava pysäkki on vasta Piazza Barberinillä josta on lyhyt  kävelymatka Fontana di Treville. 

Piazza Repubblican metroasemalle on kaksi sisäänpääsyä ja molemmissa on hyvin pitkät ja jyrkät rullaportaat.


Sitten ollaankin jo Terminillä. Tämä on ainoa pysäkki jolta voi vaihtaa Metrolinalle B. 


Vittorio Emanuelen pysäkki sijaitsee samannimisen puistoalueen alla. Seuraava asema on Manzonin pysäkki.


San Giovannin pysäkki on kätevä kun haluaa käydä katsomassa kaunista San Giovanni in Lateranon basilikaa. Metrosemalta on käveltävä kaupunginmuurin sisäpuolelle jotta löytää basilikan heti siinä vasemmalla kädellä. Piazzalta lähtee myös suora 713 kilometriä pitkä Via Appia Nuovan tie joka kulkee Via Appia Antican itäistä puolta. 

Seuraavat pysäkit ovat Re di Roma ja Ponte Lungo jossa kohtaa kaksi paikallisjunaa FR1 joka kulkee Orten ja Fiumicinon  lentokentän asemien väliä ja FR 4 Rooman ja Civitavecchian väliä. 

Seuraavana ovat asemat Furio Camillo ja Colle Albani jolta pääsee Appia Anticaan. Tämä reitti ei ole kuitenkaan se tavallisin  Appia Anticalle.


Porta Furban asema joka sijaitsee Via Tuscolan varrella

Seuraavat asemat ovat Numino Quadrato, Lucio Cesto, Giulio Agricola ja Subacusta.

 

Cinecittan asema. Cinecitta on Italian filmiteollisuuden keskus


Anagninan asema on päätepysäkki josta pääsee bussilla muutamassa minuutissa Ciampinon lentokentälle. Asema on myös FR4 Rooma- Albano, Rooma- Velletri ja Rooma-Frascati paikallisjunien päätepysäkki.Rebibbian asema koillisessa Roomassa, Via Tiburtinan varressa


Ponte Mammolon asema Via Tiburtinan varressa  on liikenneristeys ja itäisen Lazion alueen bussien päätepysäkki. Täältä pääsee esimerkiksi bussilla Tivoliin.
Seuraava asema on Santa Maria del Sioccorso  joka on saanut nimensä saman nimisen kirkon mukaan. 


Pietralatan asema

Seuraavat asemat ovat Monti Tiburtini, Quintiliani ja Tiburtina. 


Tiburtinan asema on uudesti rakennettu valtava kolossi. Asema on niin iso että se on kuin oma kaupunkinsa. Sieltä ei puutu yhtään mitään. Asemalla on oma kirkkonsakin. Asema on avoinna yötä päivää joten siellä voi shoppailla vaikka keskellä yötä. Tiburtinan asemalta lähtee useimmat pitkänlinjan bussit ja junat. Tarkoitus on siirtää kaikki Roomasta lähetveät junat Tiburtinaan ja rakentaa Terminin rautaieasema ja koko sen ympäristö uudestaan. Seuraavat asemat ovat Bologna, Policlinico, Castro Pretorio ja Termini. Cavourin asema 

Colosseumin metroasemalla on useampi sisään- ja uloskäynti Circo Massimolla on kaksi sisään-ja uloskäyntiä Piramiden asemaGarbatellaSan Paulon asema, lähellä San Paulo Fuori le Muran basilikaaMarconin asemaEUR MaglianaEUR PalasportEur FermiLaurentinan asema