maanantai 16. syyskuuta 2019

Palazzo Lancellotti ai Coronari
Palazzo Lancellotti ai Coronoari

 Via dei Coronari, Piazzetta di San Simeone, Pontin kaupunginosa


Piazzetta di San Simeone

Suihkulähteitä rakennettiin 1600-luvulla vedenjakelua varten. Akvedukteista johdettiin johdot suikulähteisiin ja näin saatiin samalla vettä huusholleihin. Giacomo della Porta suunnitteli tämän kuvassa olevan suihkulähten Piazza Motanaran torille vuonna 1589. Tori kuitenkin oli purettava kun tarvittiin leveä katu ajoväyläksi. Kun Montanaran torista tuli ajoväylä niin suihkulähde vietiin Aventinon kukkulalle Appelsiinipuutarhaan. Vuonna 1973 siirettiin suihkulähde kuitenkin tänne Piazzetta di San Simeonille. Suihkulähde odottaa vieläkin peruskorjausta.

Kuten kuvasta näkyy niin tässä suihkulähteessä on kaksi vesiallasta. Tuo ylin pinempi allas valmistettiin myöhmemmin. Sen alustalle veistettiin neljän tuomarin kasvot ja alemman altaan reunoille neljä suvun vaakunaa.
Roomassa on useita palatseja joiden nimi on Lancalotti tai Lancelotti ja toisen aatelissuvun kanssa yhdistetty nimi. Tässä on kyse Palazzo Lancelotti ai Coronarista, joka sijaitsee Via Coronarin varrella, Via Lancelotti 18. Palatsin takana sijaitsee pieni kaunis ja erittäin rauhallinen tori Piazza Lancelotti.

Lancelottien italialainen aattelissuku tulee Napolista, mutta heidän vaikutuksensa on ollut suurin Roomassa. He kuuluvat 'aatelisten aatelisiin', black nobel, sillä he ovat niitä harvoja jotka ovat Italian  ja Vatikaanin kansalaisia. 

He muuttivat Roomaan 1500-luvulla. He asettuivat asuman Ponten kaupunginosaan, juuri tälle alueelle, jossa tämä palatsikin sijaitsee. Suvusta nousi jopa kolme kardinaalia Vatikaaniin. Suvussa  on ollut useita markiiseja, berooneja, herttuaita, prinssejä ja kolme paaviakin ja yksi heistä Filippo Lancelotti perusti tämän palatsin pohjakerrokseen  akatemian vuonna 1650. Häntä alettiin kutsumaan nimellä prinssi dell'Accademia degli Infecondi. 

Lancelottit omistavat tietääkseni palastin vieläkin, mutta Ruotsin Instituutti/Raushingit vuokraa sitä. Siitä syytä palatsia ei juuri koskaan näytetä. Ruotsin Instituutti sijaitsee Pincion puistossa, mutta täällä palatsissa heillä on seminaareja, kursseja, koulutusta ja kirjasto sekä toimistotiloja.

Instituutin kustannukset ja kulut maksaa erittäin upporikas ruotsalainen suku nimeltä Raushing. Raushingin suvulla on niin paljon varaa että jokainen perheen jäsen panee valtavat summat, monen monet kymmenet miljardit, hyväntekeväisyyteen, tutkimustyöhön, koulutukseen ja kulttuuriin. Koska suvussa ei ole jälkipolvea, niin kolme vanhenpaa sisarusta haluaa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen kaikki suvun varat, ennen kuin he itse kuolevat. Työstä sekin käy, jos on rahaa kuin roskaa. He ovat lahjoittaneet monet miljardit Helsingin yliopistolle, varat jotka oli syöpätutkimuksia varten korvamerkattuja.


Ruotsin 10 rikkaimman henkilön joukossa on 4 Rausing nimistä henkilöä, Hans, Lisbet, Sigrid ja Hans Kristian. Rausingin perhe on jakanut omaisuudet keskenään. Osa heistä on muuttanut Lontooseen. Rikkain heistä on suvun johtohenkilö Hans Rausing, joka sattui kuolemaan pari päivää sitten. Hans Rausing oli jo 92 vuotias ja omistaa vieläkin Tetra Laval'in, mutta kukaan ei perheestä ole enää töissä yhtiössä. Tetra Laval sijaitsee nykyään Sveitsissä. Se on holdingyhtiö, jonka tehtävänä on ylläpitää ja valvoa suurfirmoja.

Tetra Lavaliin kuuluu Tetra Pack, joka on ruotsalaislähtöinen/Rausingin perheen perustama ja omistama), maailmanlaajuisesti toimiva yhtiö, joka valmistaa kartonkisia juoma- ja elintarvikepakkauksia, pakkauskoneita ja muita elintarviketeollisuuden koneita. Tällä alalla Ruotsi ja Rausingit ovat uranuurtajia ja johtava firma. 

Konsernin kaksi muuta pääyksikköä ovat PET-pulloja valmistava Sidel sekä lypsykoneita ja muita karjatalouden koneita valmistava De Laval. Yhtiö laajensi toimintaansa maapallon ympäri. Nykyään yhtiö toimii yli 165 maassa työllistää yli 20 000 henkeä. Yhtiön pääkonttori oli 1990-luvun puoliväliin saakka Lundissa Ruotsissa, minkä jälkeen se siirtyi Lausanneen Sveitsiin.Tetra Pak on osa Tetra Laval-konsernia. Konsernin kaksi muuta pääyksikköä ovat PET-pulloja valmistava Sidel sekä lypsykoneita ja muita karjatalouden koneita valmistava De Laval. Hansin isä Ruben Rausing (1895 - 1983) perusti Tetra Pak AB:n Lundissa vuonna 1951.

Ensimmäinen tuote oli nelisivuinen tetraedrin muotoinen juomapakkaus, jonka mukaan Tetra Pak sai nimensä. Alkuperäinen tetraedri kulkee nykyisin nimellä Tetra Classic. Sittemmin yhtiö lanseerasi myös muun mallisia kartonkipakkauksia, jotka vuosikymmenen kuluessa nousivat kilpailemaan lasisten juomapakkausten kanssa. 

Yhtiön viimeisin aluevaltaus ovat muovilaminaatilla päällystetyt kartonkipakkaukset sellaisille elintarvikkeille, joita perinteisesti on säilötty peltitölkkeihin. Maidon ja erilaisten mehujuomien lisäksi uudelleensuljettavia Tetra Pak-pakkauksia käytetään myös viinin säilömiseen. Ei sii ihme että Ruostissa ei ole paljokaan lasi-tai peltipakkauksia.

Classicia seurasivat kylmille juomille vuonna 1963 suorakuution muotoinen Tetra Brik sekä myöhemmin Tetra Rex ja Tetra Top. Tetra Pak-pakkauksissa voidaan säilyttää kylmien juomien lisäksi UHT-eli iskukuumennettuja juomia, jotka säilyvät huoneenlämmössä. Tetra Pak -pakkauksissa voidaan säilyttää kylmien juomien lisäksi UHT- eli iskukuumennettuja juomia, jotka säilyvät huoneenlämmössä. Yhtiö on ilmoittanut sitoutuneensa kierrätykseen ja ympäristöhaittojen vähentämiseen. Se korostaa kartongin kierrätettävyyttä ja on kehittänyt erityistä laitteistoa tuotteissa käytettävien polyeteenimuovin ja alumiinin käsittelemiseksi. Ympäristö näkökulmien lisäksi yhtiöllä on oma kehitys yhteistyöohjelmansa.

Tetra Laval nimi tulee Carl Gustaf Patrik de Laval'in mukaan (1845 -1913). Hän oli ruotsalainen insinööri ja keksijä, joka teki tärkeitä parannuksia höyryturbiiniin ja meijerikonserniin. Hän oli Ruotsin tuotteliaimpia keksijöitä 1800-luvulla. Hän kirjautui KTH:n vuonna 1863 ja valmistui koneinsinööriksi 1866, jonka jälkeen hän jatkoi vielä vuonna 1867 Uppsalan yliopistossa ja väitteli tohtoriksi 1872. De Lavalista tuli Ruotsin akatemian jäsen vuonna 1886. Hän oli menestyksekäs insinöörinä ja käynnisti useita liikeyrityksiä. Liikemiehenä hän oli rahan käytön suhteen jopa niin huoleton, että hänen kuolemansa jälkeen hänen leskensä joutui konkurssiin. 

Vuonna 1882 de Laval esitteli oman höyryturbiinikonseptinsa. Yhdessä Oscar Lamm'in kanssa de Laval perusti vuonna 1883 Ab Separator-nimisen yrityksen, joka vuodesta 1963 toimi Alfa Laval-nimellä ja on nykyään osa Tetra Laval-konsernia ja toimii De Laval-nimellä. Alfa Laval AB on ruotsalainen teollisuusyhtymä, jonka on perustanut vuonna 1883 Gustav de Laval. Alfa Lavalilla on ollut aiemmin tuotannossa laitteita maataloudelle, elintarviketeollisuudelle ynnä muille teollisuudenaloille, mutta nykyisin tuotanto jakautuu kolmelle sektorille, lämpö-, erotus- ja virtaustekniikkaan.

Pari päivää sitten edesmenneellä Hans Rausingilla on omaisuutta 110 miljardin kruunun edestä. Lapset ovta jo saaneet perintönsö, joten luultavasti Hans on testamentoinut varansa hyväntekeväisyytee.  Hän asuu nykyään Wadhurstissa Englannissa, East Sussex'issä. Hän ja hänen aikusiet lapset yhdessä ovat Ruotsin rikkain perhe ja myös yksi maailman rikkaimmista. Jokaisella on oma hyväntekeväsiyys säätiönsä. 

Hansin veli Gad Rausing osti jo kauan sitten Hansilta oman osuuteensa ja sijoitti ne Sveitsiin Arctic Servives AG  nimiseen firmaan.  Gad'illa on yksi poika Ruben. Hansin kolme aikuista lasta Lisbet, Sigrid ja Hans Kristian eivät tee töitä, paisti Sigridillä on omia firmoja, vaan he hoitavat hyväntekeväisyytä kukin omassa säätiössään. He ovat koko ikänsä olleet keskittyneet hyväntekeväisyyteen. Mutta raha ei tee ketään onnelliseksi, se tiedetään.

Yhtään lastelastakaan ei ole syntynyt näille kolmelle jälkeläiselle. Sigridillä on kaksi lalsta aviopuolissoidensa kanssa, mutta lapset syntyivät sen jälkeen kun varat oli jo jaettu. Sigrid omistaaa kirjakustantamon Granta ja samannimisen lehden. Hän on avannut myös säätiön jonka tehtvänä on tukea ihmisoikeuksia, naisten oikeuksia, ympäristösuojelua ja soiaalista ja ekonoomista kehitystä.  Säätiö jakaa myös apurahoja. Yhdessä miehensä Eric Abrahamin kanssa he omistavat myös elokuva ja kirjakustantamo Portobellon.

Sigrid konvertoi juutalaisuuten, ensimmisien ja tämän toisen miehensä uskontoon. Sisko Lisbeth on jakanut suuret summat Lontoolaiselle korkeakoululle. Veli Hans Kristian on kamppaillut monet vuodet päihteiden kanssa. Ensimmäinen vaimo kuoli päihteisiin, mutta Hans Kristian pystyi lopettamaan päihteiden käytön ja on nytkyään uudessa avioliitossa. Hans Kristian on iso-Britannian rikkain ruotsalainen ja ylipäätään neljänneksi rikkain englantilainen. Hän elää suurelta osin hyväntekeväisyys työllä.

Rausingit muuttivat Ruotsista Englantiin 80-luvun alussa. Jokaisella suvun jäsenellä on valtavat asuinrakennukset suurine tiluksineen Englannissa ja kiinteistöjä Uudessa Seelannsia ja Barbaroksella.


San Simeone Profeta tai San Simenone in Posterula, tai San Simeon dei Ponte. Tämä pinei kirkkorakennsu seissoo Piazza Lacelotin torilla, Tori on pieni, erittäin rauhalein ja sööti. Tori sijaitsee ikään kuin Palazzo Lancelottin takana tai pääyddä ja toimii nykyään ikävä kyllä parkkipaikkana. Kirkko ei ole enää aikoihin ollut käytössä ja sitä on kuulema osittain hajoitettukin ajan saatossa. 


Piazza Lancelotti

Plazzo Lancelotti vasemalla ja San Simeonen Porfetan kirkko oikealla.