lauantai 11. heinäkuuta 2020

Vicolo delle Vacche


HUOM! On aika valmistella keskenjääneet postaukset. Samalla kokeilen uutta bloggeria.

Vicolo delle Vacche, suomeksi kännettynä lehmien kuja, on yksi Rooman kapeista kujista keskellä kaupunkia, Ponten kaupunginosassa, alueella jossa vilisee kapeita kujia ja jonne tottumaton helposti eksyy. Mutta ei hätää. Sieltä löytää kyllä pian takaisin suuremmille kujille ja kaduille. Ise haluan eksyä tänne, sillä täällä on rauhallista ja kotoisaa. Ei ole autoliikennettä eikä hälinää.



Noh kuinka tänne löytää? Ensin kaupungin leveimmältä kadulta Corso Vittorio Emmanuelle II:lta koilliseen pitkin kapeaa kujaa nimeltä Via della Chiesa Nuovaa Via del Coverno Vecchiolle. Ja siitä Via del Corallon kujaa pitkin edelleen koilliseen kunnes tule Piazza del Ficon tori vastaan.




Torin tunnistaa sen viikunapuusta/Fico, jonka katveessa on yksi Rooman suosituimpia kohtauspaikkoja, Bar del Fico. Tällä alueella ylipäätän on paljon suosittuja ravintoloita ja kahviloita joissa voi viettää iltaa. Torin luoteiselta kulmalta lähtee Vicolo delle Vacchen kuja.



Vicolo delle Vacche kulkee Monte Giardinon kukkulan kuvetta loivasti pohjoista kohti. Tällä aluella on viinibaait tiheässä. Viinibaareissa yleensä saa myös syödäkseen. Vivolo della Vacchin varella on kotoisia viinibaareja kuten Febo ja yksi vegaaniruokpaikakin nimeltä Vego ja karaokebaari La Saletta. Mutta Etabali, josta olen jo aikaisemminkin maininnut, on näistä kaikista suosituin monipuolisuutensa ja kodikkuutensa takia. Tämä on ravintola kahvi-, viini-ja coctailbaari. Ruoka on hyvää ja hinnat keskitasoa hieman alhaisemmat. Kahvia löytyy varmaan parikymmentä eri sorttia.  Suosittelen!


Tämä on Ponten kaupunginosaa. Ponte on sanut nimensä Ponte Sant' Angelon sillasta, joka johtaa Teveren joen toiseelle puolelle Borgon kaupunginosaan. Vacca nimi viittaa lehmään. Kerrotan että kujan varrella sijaitsi suuri maitomyyälä aikoinaan, jonne tuli roomalaiset varta vasten ostamaan maitoa. Kuja jatkuu Via della Vetrina nimellä pohjoiseen päin ja Via delal Pacen nimellä itään päin. Vetrina tarkoittaa näyteikkunaa ja Pace tarkoittaa rauhaa. Kadun varrella on yöpymispaikkoja ja sijainti on erittäin keskeinen, mutta yöelämä on alueella vilkasta ja äänekästä.





Piazza del Fico




Piazza del Ficon toisessa päädyssä sijaistee yksi Rooman suosituimmista  ruokapaikoista, hostaria Da Francesco.


Da Fracesco on avoinna lounaan ja päivällisen aikana, suljettu siinä välillä puolitoistatuntia. Kaikissa perinteisissä ravintoloissa Roomassa on tämä iltapäivän tauko, pause kuten sitä nimitetään. Henkilökunta syö ja lepää ja sitten siivoaa tilat ja alkaa valmistella päivällistä. 

Tämä paikka oli erittäin halpa aikoinaan, ruoka kotitekoista ja lukaali vaatimaton. Luultavasti omistaja vaihtunut. Ruokalistalla on paljon mistä valita,  enimmäksen perinneruokaa, mutta hinnat nousseet huomattavasti. Pizzoja kehutaan kovasti. Silti samaa taso kuin ennnenkin. Suosittelen!



Etabli, ravintola, kahvila, viinibaari, Vicolo delle Vacche 9

Avoinna:
maanantaista keskiviikkoon kello 7.00-01.00
torstaista lauantaihin kello 7.00-02.00
sunnuntaisin kello 9.00-13.00



Etablissa on useita erityyppisiä huoneita. Tämä on kosmopoliitiinen oleskelupaikka, jossa voi vaikka lukea kirjoja, lueskella päivälhetiä monella kielellä. Täällä on myös monelaista kultuurillista toimintaa. 






  
Cornetto

Monet luulee että Cornetto Italiassa on sama kuin croisantti Ranskassa, mutta ne ei ole sama asia, vain muodoltaan samanlaisia 'sarvia'. Cornetto leivottaan pullataikinaan ja sisään pannaan reilusti vanilja- tai suklaakastiketta. Croisantti leivotaan voitaikinaan, eikä sen sisällä yleensä ole mitään. Etablilla on oma leipomo.



Antipasti lautaset ovat suosittuja roomalaisten parissa. Tuoretta leipää saa korissa ja viiniä karahveissa taipulloissa. Mikään pakko ei ole syödä koko menua alsuta loppuun, vaan tilata siitäosan kuten tämä leikekle-antipasti-lautanen. Antipasti lautanen riittää 3-4 hengelle leivön ja viininkera. Palvelu on ystvällistä ja lukaali kotoisa ja rauhallienen.


Etabli sijaitsee keskiaikaisessa raknnuksessa Rooman sydänalueella löhellä Pizza Navonaa ja Piazza del Ficoloa. Alue on  erittäin suosittua aluetta päiväaikaan maleksia ja kahvitella. Iltaisin ruokailla, maistella viinejä, tavata tuttavia ja viettää iltaa.





Maccaroneja