lauantai 20. huhtikuuta 2019

Via Casilina Borghesiana ja Pantano.
Tämä aivan kamala raitiovaunulinja saatiin vuonna 2014 vihdoinkin romukoppaan ja sen sijalle moderni metro.Vaikka osa mataksta valsmitui vasta vuonna 2018. Linjasta C puuttuu vielä pätkä kaupungin keskustan päästä, San Giovannilta Colosseumille. 50000 henkeä päivittäin aajaa körötteli näillä kamalilla raitiovaunuilla työmatkansa. Kaikki raitiovaunut Roomassa ei toki ole näin kamalia kuin videolla näkyvät.


Rooman metrolinja C 


Kaupungin päästä metro kulkee maan alla Parco di Centocellen asemalle saakka, ja sen jälkeen se kulkee maanpäällä. Päivittäin tällä linjalla on reilut 50 000 matkustajaa.


 Rooman metrolinjat

Metrolinjalla A on noin 450 000 matkustajaa päivisin ja linjalla B 345 000 matkustajaa.Tässä se uusi Metro linja C

Hmmm....tätä postausta tehdessä saattui kömmähdys. Tuli äkkilähtö koneelta, enkä ehtinyt saada postausta alkuunkaan valmiiksi. Mutta klikkasin silti vahingossa julkaise-nappulaa. Useat ehtivät käydä jo ihmettelemässä mitä tapahtui. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun minulle käy näin. Suokaaa anteeksi.

Toisekseen ... nyt kun alan saada postauksen valmiiksi niin huomaan että tästä tuli melko ikävää yksitoikkoista lorinaa, joka ei ketään muita kinnosta kuin mahdollisesti heitä, jotka aikovat mennä alueelle. Mutta toisaalta, ei tämmöisestä yksitoikkoisesta "asumalähiöjonosta" saa irti juuri mitään mielenkiintoista. Mutta tämä alue on monelle suvulle jo perinteinen kotipaikka, heillä on juuret täällä.

Vaikka tämän metro C linjan varrella sijaitsee lukemattomia nukkumalähiöitä niin täällä silti on paljon halvenpaa asua kuin muualla Roomassa. Palvelujakin riittää joka lähtöön ja nykyään liikennekin kulkee reipasta vauhtia. Joten miksi ei täällä voisi yöpyä tai vuokrata tältä alueellta asunnon. Roomassahan vuokrat ja asuntojen hinnat ovat älyttömän korkeat.

Tämän metrolinjan rakentaminen kesti ja kesti. Se kestää jo senkin takia että maanalta löydetään paljon arkeologisia löytöjä, joita arkeleogit tarvittiin mukaan linjan rakentamiseen. Metri metriltä edettiin erittäin hitaasti ja varmasti. Näin se on aina kun Roomassa rakennetaan jotain.

Ja se jatkuu vieläkin sillä rakenteilla on pätkä San Giovannilta Colosseumille. Samaa linjaa kulki aikaisemmin raitiovaunu, ei kuitenkaan Colosseumille saakka. Monet kymmenet tuhannet Roomassa töissä käyneet joutuivat kulkemaan hitaalla raitiovaunulla töihin. Tämä uusi metro kulkee automaattisesti ilman kuljettajaa. 

Täällä Via Casilinan varressa sijaitsee asumalähiö toisensa perään. Tänne rakennettiin uusia asuntoja lapsiperheille, jotka asuivat pitkin maaseutua hökkeleissä. Syntyi nukkumalähihiöitä vieri viereen, ja vielä kaiken lisäksi melkein samannäköisiä. Miksi kaikissa suurkaupungissa on rakennettu aikoinaan näitä ikäviä asumalähiöitä, joissa ajan kanssa ei kukaan viihdy, mutta joissa on pakko asua. Rooman keskustan kaupunginosien ulkopuolelle rakennettiin 35 korttelistoa ja niitten ulkopuolelle 59 zone'a.

Tarkoitus oli rakentaa 25 kilometriä pitkä metrolinja mutta lopulta linja lyhentyi 18 kilometeriin. Linjan varrella sijaitsee 22 asemaa, alkuperäisen 30 aseman sijasta. Via Prenestinan 37 kilomteriä pitkä suora tie kulkee suoraan itään päin Palestrinaan Via Casilinan tien pohjoispuolta. Via Prenestinan ja Via Casilinan tiet lähtevät molemmat Porta Magggiorelta.Via Prebestina pitkin kulke vieläkin raitiovaunut 5, 14 ja 19. Raitiovaunut 5 ja 14 lähtevät Terminin rautatieaseman luota, raitiovaunu 19 lähtee Vatikaanista, käy Piazza Porta Maggiorella ja jatkaa siitä Geranille.


Porta Maggiore

Via Casilina on noin 210 kilometriä pitkä tie joka johtaa Roomasta Casiliumiin, nykyiseen Capuaan. Via Casilina lähtee Porta Maggiorelta Roomasta.

Metrolinjan loppupäässä asemat ovat nimeltään Borghesiana, Bolognetta, Finnocchio, Graniti ja pääteasema Monte Compatri-Pantano. Kuten jo nimestäkin voi päätellä, niin alue on ollut Borghesen aatelissuvun omistuksessa. Täällä on ns. Tenuta Pantano Borghesen maatila, josta asuinalue sitten on saanut nimekseen Pantano. Täällä olen kertonut aikaisemmin Borghesen suvusta ja täällä lisää. Borghesen puistosta täällä.

Tästä eteenpäin itään on Pallavicinien aatelissuvun maa-alueita ja heilläkin on täällä Tenuta, maatila. Täällä olen aikaisemmin kertonut Pallavicineistä. Täällä toinen postaus heistä. 

Pallavicinin maa-alueet ovat laajat. Tiluksilla sijaitsee pieni järvikin nimeltä Lago di Pallavicini, jonka jälkeen pohjois-itä suunnassa kulkee Autostrada del Sole, moottoritie, joka kulkee Firenzestä Napoliin. Autrostradan itäpuoleinen alue on kuulunut Colonnan aatelissuvulle, tai ehkä kuuluu vieläkin. Siellä sijaitsee vanha kylä nimeltä Colonna, joka sijaitsee kukkulan päällä. Siitä maa alkaakin kumpuilla ja nousee pikkuhilja vuoristoksi, joka on osa Appenniinien vuoristoketjua. Siitä alueesta olen aikaisemmin kertonunt Subioacon yhteydessä. 


Tämän metrolinja C:n varrelta aion kertoa tässä postauksessa. Kuten kartalta näkyy niin metrolinja seuraa suurelta osin Via Casilinan tietä. Asukkaat täällä Via Casilinan varrella olivat ikionnellisia kun he vihdoinkin saivat metrolinjan. Suurin osa tällä suunalla asuvista ovat palveluammateissa ja käyvät Roomassa töissä. He ovat asuneet täällä jo kolmannessa tai neljännessä sukupolvessa.

Tätä Rooman uusinta marraskuussa vuonna 2014 avattua metrolijaa kutsutaan Metro C nimellä, mutta myös nimellä Monti Compatri-Pantano nimellä. Monti Compatri on oma kuntansa, mutta Pantano kuuluu Rooman kuntaan. Monte-Compatri on ainoa metroasema joka sijaitsee kunnan ulkopuolella. Rooman kunnan reuna-alueet ovat hyvin replaiset, jos nyt niin voi sanoa.

Pantano Borghese sijaitsee Roman kunnan itäisellä rajalla. Rooman kunnan laita-alaueet ovat ns zoneja ja tämän zonen nimi ja numero on Borghesiana zona XIV.

Niin kuin kartalta näkyy niin Rooman itäiset alueet ovat kauan olleet aatelisten omistuksessa jossa heillä on ollut maatilat ja maanviljelyaluetta. Myös Rooman kaakkoinen alue on ollut maanviljeysaluetta, ja varsinkin viininviljeys aluetta ja siltä alueelta tulee Rooman viinit vieläkin.

Borghesianassa asuu nykyään noin 50 000 asukasta. Alueella on sijainnut Lago Regillo, joka oli vulkaanien järvi, ja joka on kuivunut tai kuivattu. Alue on siis ikivanhaa vulkaanista aluetta. 1900-luvun alussa Borghesen aatelissuku lahjoitti osan alueistaan, jotta saatiin rakentaa junalinja Roomaan ja melko pian myös syntyi asutusta aseman ympärille. Junalinja kulki Roomasta Fiuggiin ja myöhemmin linja jatkettiiin Frosinoneen saakka. Facismin ajalla kuskattiin junalla roomalaisia koululuokkia sunnuntaisin tänne Borghesianaan  maaseudun rauhaan.

Predestinan vuorien kylistä työttömät saivat töitä rakentaa borgesianaan asuinrakennuksia 1950-luvulla. Osa kylien asukkaista muutti tänne ja he saivat myös pienet tontit viljellä maata. Albanin vuorilta muutti myös perheitä tänne ensimmäisen maailmansodan ajoilla. Varsinkin asukkaita Monte Porzio Catonesta muutti sankoin joukoin. Monte Porzio Catone sijaitsee saman paikallisjunalinjan varrella ja vain 4,5 kilomteriä Pantanosta etelään päin, E 821 tien varressa, joka on moottoritie joka yhdistää E1-Autrostrada del Solen ja E 80 tien toisiinsa. E 80 tie alkaa Turkin itäiseltä rajalta ja kulkee Italian, Ranskan ja Espanjan kautta Lissaboniin. 


Villa Mondagrone, Via Farscati 51

Monte Porzio Catonessa, noin reilut 4 kiolomertiä etelään päin Pantanaosta, huseerasi kolme aatelissukua Annibaldit, Molarat ja Altempsit, mutta upporikas kardinaali Scipione Borghese osti kylän vuonna 1613. 

Villa Mondragonen rakennutti kardinaali Mark Sittich von Hohenems Altemps vuonna 1567. Hän oli isänsä puolelta itävaltalaista sukua alunperin. Hänen äitinsä oli paavi Pius IV Medicin sisko Clara de Medici Firenzestä. Medicit olivat siihen aikaan yksi maailman rikkaimmista suvuista, joten ei ihme että Firenze on maailman taiteen ja arkkitehtuurin kehto. Medicit jopa painattivat omaa valuuttaa.

Hochenemsin suku muutti Roomaan ja otti uudeksi sukunimekseen Althemps, joka on kuulema tarkka käännös Hochenemistä. Hän oli sotatantereella aikansa ja sen jälkeen hänestä tuli piispa. Roomassa hän asui Riario palatsissa, joka muutettiin Palazzo Altempsiksi. Siihen aikaan hän omisti myös Villa Mondagronen, joka toimi suvun kesäasuntona, mutta melko pian sen jälkeen Ugo Boncopnagni osti huvilan. Ugosta tuli nimittäin paavi Gregorio XIII. Mutta Villa Mondragonen kulta-aika oli Borghesen aatelissuvun omistuksen ajalla. 


Paavien kesäasunto

Vuonna 1626 paavi Urban VIII Barberini päätti että paaveille travitan rakentaan eksähuvila tälle alueelle ja niinpä hän muutti paaveille rakennettuun keäshuvilaan Castel Gandolfoon.  Paavien kesäasunto


Paavien kesäasunto

Vuonna 1865 lahjoitti Marcantonio V Borghese Mondragonen huvilan jesuiiteille ja huvilaan muutti jesuiittien Ghislieri korkeakoulu. Vuonna 1981 jesuiitit möivät Mondragonen huvilan Tor Vergatan yliopistolle. Vierailuajat huvilassa maanantaista perjantaihin kello 9.00-19.00, 9.00-15.00, lauantaisin kello 14.30-19.00 ja sunnuntaisin kello 09.00-19.00.

Monte Porzio Catone sijaitse kukkulan päällä, kuten nimikin jo sanoo. Siihen aikaan 1600-luvulla kylä kukoisti. Sinne rakennettiin upeita huvioloita ja kauniita puistoja ja teitä. Kylä on vieläkin erittäin kaunis, mutta pieni, vaikka paljon siitä hajosi toisen maailmansodan aikaisissa pommituksissa. Täällä sijaitsee mm Viinimuseo. Frascati sijaitsee aivan siinä vieressä. Frascatissa on sijainnut kymmeniä aattelisten upeita kesäasuntoja, joista osa on vieläkin jäljellä. Frascati on ennnen kaikkea kuulu viineistään. Frascatin länsipuolella sijaitsee Grotteferratan pieni kunta, jonka omisti edellä mainittu Molaran aatelissuku. Siitä lisää ehkä myöhemmin.

Pantanon eteläpuolella sijaitsee viinipuutarha toisensa peräään. 


Tenuta Pantano Borghese, Via Cacilinalta kilometri yksityistietä Pantanaon metropysäkiltä.

Maatilalla on samalla juhlahuoneisto ja agriturismopaikka, jossa voi yöpyä. Täällä pidetään suuria juhlia, syntymäpäiviä ja häitä.


 Tenuta Pantano Borghese, Borghesen suvun maatila


Portti Barco Borghesen arkeologiselle alueelle

Barco Borghese, Via dei Frescati 62, sijaitsee Mondragonen huvilan alapuolella, tien toisella puolella. En ymmärrä miksi Barco kirjoitetaan B:llä, eikä P:llä. Alue on arkeologinen kaivausalue, mutta siinä sijaitsee myös ravintola, jossa on upea juhlahuoneisto.


Taustalla näkyy Villa Mondagrone

Via Casilina antiikin aikainen tie, nykyinen SS6/valtion maantie,  joka on 210 kilometriä pitkä ja päätyy Pastoranoon, jonka lähettyvillä Via Casilina kulkee Autostrada del Solen alitsee sen läntiselle puolelle. Autostrada del Solen toki kulkee saman suuntaisesti Via Casilinan vasenta puolta, joten se keventää paljon Via Casilinan liikenneettä. Via Casilina kulkee enempi maaseudulla lukemattomien pikku kylien ohitse.Metro C:n modernit metrovaunut on japanilaisen Hitachi valmistanut. Vaunut kulkevat ilman kuljettajaa ja asemilla on turvallisuussyistä läpinäkyvät seinät laiturin reunalla. Korkein nopeus on 90km/tunnissa.Kun ovet aukeaaa niin aukeaa myös lasiseinästä aukot oviaukkkojen kohdalle. Tukholmakin sai äskettäin pätkän keskelle kapupunkia tämmöistä uutta metrolinjaa. Tukholmassa on 110 kilometriä mertolinjaa, 100 metroasemaa ja uusia rakennetaan. 


Melko uuusi metrolinja C lähtee Piazza del Pignetolta, Aurelianuksen kaupunginmuurin ulkopuolelta. Pignetosta olen kertonut aikaisemmin täällä. Metrolinja seuraa Via Casilinan viertä melkein koko matkan ja se kulkee entisen raitiovaunun linjaa, koska sen varteen on syntynyt paljon esikaupunkilähiöitä vieri viereen. 

Piazza del Pingnetolla sijaitsee myös Ponte Casilinon pysäkki, jossa pysähtyy Lazion maakunnan paikallisjunaliikenteen junat, jotka lähtee Teminin rautatieaseman itäiseltä puolelta, Vai Giolittilta. Lähtöaseman nimi on Stazione per le Linee del Lazio. Ei mikään kaunis alue.

Piazza del Pingentolla pysähtyy myös kolme vanhaa raitiovaunulinja 5, 14 ja 19, jotkaa kulkee pitkin Via Prenestinaa. Piazza del Pignetossa voi vaihtaa myös metroon. Minä tykkkään ajella raitiovaunuilla, varsinkin Roomassa, raitiovaunuissa saa usein istumapaikan, ainakin määrättyinä tunteina, ja kyyti on sen verran hidasta, että siinä ehtii katselemaan kauniita rakennuksia ja puistoja. 

Tämä uusi mertolinja Pantanoon kulkee melko läheltä näitä Via Prenestina lähettyvillä kulkevia raitiovaunulinjoja. Raitiovaunulla tai kävellen ensin lähimmälle metroasemalle ja siitä sitten metrolla keskikaupungille töihin. Matkanteko nopeutui paljon ajassa, kun metro tuli. Henkilökohtaisesti tykkkään Via Prenestinan tiestä enmepi kuin Via Casilinasta, mutta Via Prenestina varrellakin sijaitsee asumaläheiöitä, jotka ovat kaikki samannäköisiä ja ikäviä nukkumalähiöitä. Mutta Via Prenestina varrella on rauhallisenpaa ja sieltä löytyy enempi katseltava lähiympäristöissä.Via Casilina valuella olen käynyt aikaisemmin vain kerran kun ausin luostarissa viikon verran. Erinomainen luostariasuntola. Mutta siitä on aikaa. 


RMG, Rooma Giardinetti on vanha 5, 4 kilometriä pitkä paikallisjunaliikenteen rata, joka on entisen Roma-Fiuggi-Alatri-Frosinonen rautatielinjan jälkeen jäänyt radan pätkä. Ensin päätettiin sulkea tämä junalinja, ja liikenteeseen otettiin sen sijasta busseja, mutta pari vuotta sitten päätettiin kuitenkin kunnostaa se linja ja pitää se käytössä. Syy siihen on se että juuri tällä suunnalla asuu valtavan paljon väkeä, jotka käyvät Roomassa töissä. Tämäkin junalinja on suureen tarpeeseen. Keskellä kuvaa kulkee via Presestinan tie suoraan itään ja sen pohjoispuolella kulkee E24 moottoritie, joka lähtee kehätieltä ja tunkeuttu Rooman kekustan lähettyville Tiburtinaan.

San Giovannin metroasemalta lähtee tämä mainitsemani Pantanaoon kulkeva uusi metrolinja C, jonka ensimmäinen pysäkki on juuri tuolla edellä mainitulla torilla Piazza del Pingentolla. Metrolinja kuiten kulkee ensi alkuun pohjoisenpana kuin tämä rautatielinja, joka kulkee heti alkuunsa Via Casilinaa myötäillen. Centocellessä metro ja paikallisjuna kohtaavat toisensa. Siitä metro ja paikallisjunalinja kulkevat melkein vieri vieressä Giardinettiin saakka.


Centocellessä pysäkin nimi on Parco Centocelle. Centocelle on Rooman kunnan osa VII, mutta se on myös korttelisto XIX. Centocelle kattaa koko Prenestino-Centocellen alueen ja Collatinon distriktin. 

Centocellen puistoalue Parco Archeologico di Centocelle, siis argelogien puistoalue, vie suuren osan eteläisestä pinta-alasta, jossa sijaitsee myös armeijan lentokenttä, asutusta on Via Casilinan ja Via Prenestinan välisellä alueella. Puisto on 120 hektaaria suuri.

Raitiovanupysäkki sijaitsee aivan puiston edessä Via Cacilinalla. Siinä pysähtyy myös bussi 105.  Bussi lähtee Terminin rautatieaseman läheltä ja ajaa suoraan Parco di Centocelleen. Puistoalueelle pääsee aivan vapaasti kävelemään, kun menee bussipysäkin luona sijaitsevasta portista sisään. 

Lähellä sijaitsee myös Metroasema Parco di Cenetocelle. Ikävä kyllä rahat ei Italiassa riitä puiston ylläpitoon joten pian on pakko laittaa portti lukkoon, sillä aluetta on vandalisoitu ja sotkettu. Monikerroksisia asunitaloja sijaitsee aivan puiston reunalla, joten ei se ole ihme jos puistoalutta sotketaan ja roskat heitetään puistoon.
Tämän Akeksandrinan akveduktin voi nähdä Viale Poppin  ja Viale Palmiro Togliattin risteyksessä. 

Uusi Pantanaoon kulkeva metrolinja C sai uudet asemarakennukset joka pysäkille. Kuvassa on Giardinettin pysäkki. Rooman kunta kutsuu tätä aluetta nimellä Giardinetti-Tor Vegata ja se sijaitsee Rooman zona XVI alueella nimeltä Torrenova. Taas tämä sotkuinen aluejaottelu...


Giardinetti viittaa alueella sijanneeseen Girdiniin/puutarhaan 1600-luvulta, jonka omisti Torrenovan linnoituksen omistaja. Linnoitus on kunnostettu ja se on yksityisomistuksessa,  joten ei kannata mennä tontille. Irtaimistosta on viety osa Louvreen Pariisiin ja osa Villa Borgheseen Roomaan.  

Keskiajalla useimmilla aatelisilla oli linnake tai ainakin  korkea vartiotorni, jopa kaupunki asunnoissakin. Torneista vahdittiin ettei viholliset päässeet hyökkämään. Torrenovan linnakeen suunitteli arkkitehti nimeltä Giovanni Fontana, joka kuului kuuluisaan sveitsiläiseen sukuun, josta tuli myös Domenico Fontana, joka oli veljeään kuuluisampi arkkitehti, hän joka keksi suihkulähteet.

Torrenova sijaitsee juuri ja juuri Rooman kehätien GRA:n ulkopuolella, Via Casilinan varrella. Sen eteläpuolella kulkeva E 821 tie, joka on moottoritie, yhdistää Rooman itäiset ulkolaidat kehätiehen GRA. San Cesareossa kohtaa pohjois-etelä suunnassa Napoliin kulkeva pitkä Autostrada del Sole ja Via Casilina, noin 9 kilometriä Pantanaosta kaakkoiseen.


 Castel Torrenova (yksityisomistuksessa)

Torrenovan itäinen naapurialue on nimeltään Borghesiana, joka on kuulunut, ja vieläkin osittain kuuluu Borghesen aatelissuvulle, joka on suurelta osin kustantanut teitten ja entisten junaratojen valmistuksen alueelle ja lahjoittanut suuria tonttalueita, joille kunta ja yksityisetkin ovat saaneet rakentaa asuintaloja.

Alueella sijaitsee myös useita Tor Vergatan yliopiston  rakennuksia. Roomassa on valtav määrä yliopistoja ja korkeakoluja, italialaisia ja ulkomaalaisiakin, uskonnollisia ja maallisia. Täällä sijaitsee myös useita suuria kauppakeskuksia ja Museo di Arckheologia di Roma'n museo, joka on ennen kaikkea koululaisia varten, sillä roomalaislla lapsilla on paljon opittavaa omasta historiastaan ja kulttuuristaan. Torrenovan alueella on viisi arkeologista kaivausaluetta, joten museo tarvitaan yksistään säilyttämään alueella tehtyjä arkeologisia löytöjä.

Torrenovassa sijaitsee myös toinen museo nimeltä Museo dell'immagine Fotografica e delle Arti Visuali, siis kuvataiteellinen museo, joka kuuluu Tor Vergatan yliopistolle. Via Casilinan tien varrella on lyhyin välein moderneja kirkkoja, mutta ei montakaan vanhenpaa kirkkoa. Aluehan on ollut perinteisesti aatelissukujen omistamaa maan- ja hedelmä sekä viiniviljeyaleutta, joten täällä ei ole tarvittu kirkkoja.

Ensimmäiset kirjalliset merkinnät alueesta ovat 300-luvulta eaa. Siis melko myöhään verrattuna Rooman historiaan ja menneisyyteen. Rooma on noin 2800 vuotta vanha. Ensimmäiset suursuvut Torrenovan alueella olivat  Regolot  ja Massimot. Marco Atilio Regolo/Marcus Attilius Regolo tai Regolus oli syntyään volski ja hän toimi konsulina ja sotilaspäällikönä. Atilian suku/gens Atilia oli Rooman perusaatelistoa, jotka olivat ainoita joilla oli sukunimi/gens. Tavikset ja orjat ei tarvinneet sukunimeä. Siitä ei ole kovinkaan pitkää aikaa kun Suomessakin vain aatelisilla, piispoilla ja papeilla oli sukunimet.

Fabio Massimo syntyi roomalaiseen perusaatelistoon, jonka alkuperästä halutaan vaieta. Heidän taustansa on hieman mystinen ja epävarma, mutta suku elää vieläkin ja on hyvissä sielun ja ruumiin voimissa. Tämä aatelissuku on korkea-arvoista ja heillä on kunnia kutsua perheenjäseniään nimityksillä duca, principe ja conte, siis herttuaita, prinssejä ja prisessoja ...Nykyinen suvun päämies on Prince Don Ferdinando Massimo. Toisten tietojen mukaan päämies olisi Don Fabricio Massimo-Brancaccio. Massimon suvun jäsenet ovat sotkeutuneet mafiaan joten osa heistä on maanpaossa.

Historian kirjoissa kerrotaan että kartagolainen sotilaspäällikö  Hannibal olisi lyönyt pystyyn leirinsä juuri tälle alueelle. Puunilaisotien aikaan oli Rooma ja Kartago Välimeren johtavat valtiot, jotka sotivat keskenään kolme puunilaista sotaa. Rikas roomalainen aatelisherra Fabio Massimo myi gartaakolaisille omistamiaan rakennuksia. Smaan aikaan rakennettiin Torrenovan linnake, joka oli oikestaan iso palatsi ja jonka omisti Fabio Cilone. Hän oli Rooman konsuli ja prefekti siihen aikaan.

Borgesianan alueella asuu vain noin 5000 asukasta. Boghesen aatelissuku antoi tontteja lapsiperheille, jotka rakensivat oman kodin ja alkoivat viljelemään tontillaan. Casal Montani on nykyään suurin viininviljelytila alueella. 

Borghesianan tihein asutus on keskittynyt Finocchio'on. Täällä eletään enimmäksen viininviljelyllä. Finocchio tarkoittaa fenkolia jota on aikoinaan on viljelty aleella suuremmassa mittakaavassa. Finnochio on tyypillinen pikkukaupunki tyylinen taajama, josta ei löydy mitään vanhaa kulttuuria.

Mercatopoli Roma Casilina niminen valtavan suuri käytettyjen tavaroiden myymälä sijaitsee Via Mussolmeni 35 ja sen lähettyvillä sijaitsee myös halpamarketti iN's Mercato, Via Mussomeli 52.  Metrodan varrella sijaitsee pysäkit lähekkäin, noin 400-500 metrin välein. Borghesiana ja Finocchio sijaitsevat erittäin lähellä ihastuttavaa Frascatia, josta keron myöhemmin.

Korttelisto Alexsandrino XXII:n etelä reunalla Via Casilinan varrella sijaitsee Alessandrinon mertoasema ja Alessandrinon juna-asema vain 100 metriä väliä. Alexsandrinon pohjoinen raja kulkee Via Prenestinalla. Täällä on suuri puistolaue Parco Giovanni Palatucci josta osa sijaitsee hieman erillään.Parocchia Dio Pader MisericordiosoPiazza Largo Terzo Millennio 8, Alessandrinon korttelistossa, lähin metroasema on Torre Maura tai Alessandrino. Arkkitehtina toimi kuuluisa amerikkalainen arkkitehti Rickard Meier. Kirkko valmistui vuonna 2003. Kirkko rakennettiin silloisen paavi Johannes Paulus II:n toimesta. 


Kirkko on rakennettu kolmesta itsenäisesti seisovasta siivestä jotka on kaarrettu ja rakennus muistuttaa laivaa. Jokainen siipi painaa 12 tonnia. Kirkko on rakennettu erikoisesta sementistä ja pintakäsittely on ohutta lasia, mutta auringonvalo ei koskaan tule suoraan kirkon sisälle, paitsi kesäaikaan iltapäivällä tulee valo alttariristin takana sijaitsevista kapeista ikkunoista sisään. Koko Via Casilinan ympäristössä on vain moderneja kirkkoja jotka on kyhätty kasaan halvimmalla mahdollisella tavalla, ja ilman arkkitehtiä. Joku rakennusmestari on käyttänyt mielikuvitustaan ja siinä usein epäonnistunut.
Tämä kuvassa oleva Dio Padere Misericordioson saurakuntakirkko on kuitenkin ainoa jota voi käydä katsastamassa. 


Santi Marcellino e Pietro ad Duas Lauros toimii Cavanis nimisen  katollisen hyväntekeväisyys järjestön kotikirkkona.

Via Caslina 641 Berardin paikallisjunan pysäkin luona seisoo hieman ränsistynyt kirkko nimeltä Santi Marcellino e Pietro ad Duas Lauros ja sen yhteydessä Catacombe dei Santi Marcellino e Pietron katakombit ja Mausoleo di Elena, sekä  Villa De Sanctis, joka sijaitsee isossa saman nimisessä puistossa, Elenan mausoleumin takana. Alueella sijaitsee myös basilika nimeltä Basilica Costantiniana dei Santi Marcellino e Pietro "ad Duas Lauros".


 Ovi katakombeihin


 Katkombissa on kalkkimaalauksia


Marcellino ja Pietro, joille rakennettiin pieni kappeli kirkon taakse ja joiden mukaan katakombit saivat nimensä, olivat kaksi kristillistä marttyyriä, jotka otettiin hengiltä vuonna 304. Leskinainen nimletä Lucillus löysi heidän ruumiit ja toi ne tänne ja heidät haudattiiin katakombiin ensimmäisinä henkilöinä. Pyhän Helenan/Elenan mausoleuimi
Pyhä Helena oli  keisari Konstanin Suuren äiti

Pyhä Helena syntyi nykyisessä Turkissa noin 250 jaa ja kuoli Nikomediassa Turkissa vuonna 330 jaa. Hän on yksi kristinuskon merkkihenkilöistä yhdessä poikansa keisari Flavio Valerio Aurelio Costantino/ Konstantinus Suuri/Konstantinus I kanssa. Helena matkusti Jerusalemiin vuonna 324 jaa ja toi sieltä mm osan Jeesuksen rististä ja muita reliikkejä, jotka sijaitsevat nykyään Helenan Sessorianum palatsiin rakennetussa basilikassa Santa Croce in Jerusalemme Roomassa. Hurskas Helena houkutteli myös Konstaninuksen kääntymään kristinuskoon. Helenan sarkofagi on nykyään esillä Pio-Clementinon museossa Vatikaanissa. 

Mutta täällä Via Casilinan varressa seisoo Helenan mausoleumi, jonka hänen poikansa Konstantinus rakennutti 326-330 jaa, tarkoituksena että mausoleumista tulisi Helenan hautapaikka. Luultavasti Helena kuoli vuonna 329 jaa. Helena oli keisarillisen suvun päähenkilö ja näin ollen hän sai asua palatsissa, jonka tiloihin rakennutti Konstantinus Santa Croce in Gerusalemmen basilikan. Santa Croce tarkoittaa pyhää ristiä jolle Kristus naulittiin. Helena toi palan siitä rististä ja muitakin reliikkejä mukanaan Jeurusalemista Roomaan. Helena omisti aivan valtavan suuren tontin, palatsinsa luota noin 30 kilometriä Via Casilinan vartta ja suurin piirtein yhtä ison tontin etelään päin. Joten tämä mausoleumi seisoo Helenan ja Konstantinuksen omalla tontilla.

Konstantinus muistetaan päätöksestään siirtää valtakunnan pääkaupunki Roomasta Byzantioniin, jonka hän rakennutti uudelleen ja nimesi Nova Romaksi. Kaupungille hän antoi nimeksi Konstantinopel, nykyinen Istanbul. Konstantinuksen kuoleman jälkeen kaupunki nimitettiin uudelleen Konstantinopeliksi.

Konstantinuksesta tuli ensimmäinen keisari, joka kääntyi kristinuskoon. Hän antoi kuitenkin kastaa itsensä vasta kuolinvuoteellaan. Ei tiedetä, kääntyikö Konstantinus kristinuskoon vähitellen elämänsä aikana vai omaksuiko hän uskon äitinsä Helenan vaikutuksesta. Vuonna 337 Konstantinus sairastui, vain muutama vuosi äitinsä kuoltua, ja Konstantinus antoi kastaa itsensä. Kasteen suoritti Eusebius oli Konstantinopolin kaupungin piispa. Konstatinus on haudattiin Konstantinopeliin. Tästä aiheesta olisi paljon kerrottavaa.