keskiviikko 28. toukokuuta 2014

70 vuotta vapautumisesta


Liberazione di RomaSiitä on nyt seitsemänkymmentä vuotta kun USA tuli ja vapautti Rooman saksalaisten kynsistä 4. keäskuuta vuonna 1944. Samalla italialaiset vapautuivat fasismin kynsistä, vaikkakin se ei tapahtunut aivan heti. Vasta seuraavana vuonna 25. huhtikuussa Mussolini yritti paeta Saksaan mutta partisaanit saivat hänet kiinni ja ampuivat hänet ja hänen seuralaisensa. Tämä oli se lopullinen vapautumisen päivä.

Mussolini toinen vasemmalta ja hänen rakastajatterensa Claretta Petacci kuvassa keskellä. Heidät ammuttiin Villa Belmonte a Giulino'ssa, Tremezinassa, Gomo järven rannalla. Sen jälkeen heidät ripustettiin huvilan seinustalle päät alaspäin nähtäväksi.

Roomassa muistellaan viisi vuorokautta vapautumista, 4-8. kesäkuuta. Kunta on järjestänyt näyttelyitä, elokuvaesityksiä, teatteriesityksiä, luentoja, keskusteluja jne musiikkiohjelmaa ilmaseksi kaikille asiasta kiinnostuneille. Onhan tämä vapautumispäivä tärkein hetki roomalaisten nykyhistoriassa.
Suurin tapahtuma ehkä tulee olemaan lauantaina 4. keäskuuta Fori Imperialilla joillon esitetään isolla laajakankaalla Roberto Rosselinin elokuva, Roma Città Aperta, Rooma avoin kaupunki. Il Vittorianossa, Viktor Emanuel II:n monumentissa, avataan myös näyttely koskien Italian vapautumista. Rooman porimestari Marino sanoo että on tärkeätä ymmärtää mihin nationalismi johti. Se johti valtion terroriin jossa kansalaiet menettivät henkiä ja kärsimys oli suuri.

Santuario Santa Maria del Divino Amore, Via del Santuario 10, Castel di Leva, on paikka jonne roomalaiset vaelsivat sankoin joukoin vapautumisen jälkeen Santa Madonnan kiitosjuhlaan. Pyhäkössä pidetään sen jälkeen joka vuosi merkkipäivänä kiitosjuhlat.

Via Tasson varrella sijaitsee Museo Storico Liberazione di Roma.
Jollain lailla oli sattumaa että eurovaalit olivat juuri tätä muistopäivää ennen sillä Italiassa eurovaalit yllättivät. Italian valtio ja Rooman kunta on paininut yksitoista kuukautta suurten säästöreformien kanssa. Säästötoimenpiteet ovat olleet tavallista hurjemmat. Kaikkien palkat on alennettu, eläkkeet samoin, valtio ja kunta on myynyt kaiken minkä vaan on suinkin saanut irti myytäväksi, kaikista menoista on leikattu ja jotkin menot on lakkautettu tyystin. Jopa Rooman kunnan keäsohjelmistosta on poistettu paljon. Porimestari ja pääministeri tekevät töitä kaikkina viikonpäivinä. 

Niin pääministeri kuin porimestarikin  kuuluvat Demokraattiseen puolueeseen joka vastaa suurin piirtein eruooppalaisia sosiaalidemokraatteja. Eurovaaleissa sai Demokraattinen puolue noin 40 % äänistä Italiassa ja Roomassa jopa 43 %. Tulos on selvä luottamuslause kansalaisilta hallituksen ja kunnanvaltuuston tiukkaa säästöpolikkaa kohtaan. 

Mikä helpotus sillä vaalien tuloksessa nähdään että kansalaiset ymmärtävät ja kannattavat tiukkaa reformipolitiikkaa jonka avulla Italian valtio ja Rooman kunta nousee vielä jaloilleen. Kiitos kansalaisten tuen!

Italia siis kulkee tyystin päinvastaiseen poliittiseen suuntaan kuin  monet muut Euroopan maat joissa äärioikeisto on nousussa. Mutta onhan italialaisilla kokemusta... 4 juni 1944: Betyget för att rädda Rom

4 juni 1944: Betyget för att rädda Rom

4 juni 1944: Betyget för att rädda Rom

4 juni 1944: Betyget för att rädda Rom

4 juni 1944: Betyget för att rädda Rom


Forte Bravetta, jossa on haudattuna natsifasismin aikana tapettuja marttyyrejä. Näitä hautoja nimiteään marttyyrihaudoiksi.