tiistai 21. huhtikuuta 2009

Ovi joka ei johda mihinkään

Via Tor de'Conti 2


Via Tor de'Conti 2

Santa Caterina a MagnapoliTorre delle Milizie ja Santa Caterina a Magnapoli


Kuvaus Santa Maria Annunziata luostarin edustalta, Via dei Contilta

San Basilo al Foro di Auguston kirkko ja luostari rakennettiin 900-luvulla Foro Augostolle, nykyisen Via Tor de'Contin varrelle. Paikalla sijaitsi aikaisemmin Tempio de Marte Ultore/Mras Ultorin temppeli.

File:ItaliaRomaForoAugustoTempioArchitrave.jpg

Kirkon viereen seinäkkäin rakennettin dominikaaninunnien luostari, Santa Maria Annunziata. Kirkosta meni portaat alas maanalaiselle hautausmaalle.

Kirkko annettiin luostarin käyttöön 1600-luvulla ja kirkon ulko-ovi muurattiin umpeen kirkon sisältä päin ja tehtiin uusi ovi kikkoon luostarin puolelta. Myöhemmin niin kirkko kuin luostarikin tuhoutuivat 1930 luvulla. Kellotapuli hajoitettiin 1800-luvulla. Argelogit tulivat kaivelemaan alueella 1932. Kirkkoja luostari hajoitettiin. Nyt on jäljellä vain pelkkä kirkon päätymuuri ja ulko-ovi joka ei johda mihinkään.


 San Baslio al Foro di Auguston kirkon ovi joka ei johda mihinkään enää


Via Tor de Conti 31 sijaitsee ihan oikea kirkkokin, SS Quirico e Giulitta ja sen vieressä ihan mukiinmenevä hotelli Forum jolla on kattoterassi. Toinen hotelli saman kujan varrella on hotelli Nerva joka on erittäin suosittu. Keskeisenpää paikkaa ei voi löytää Roomasta hotellille. Via Cavourilta lähdettäessä on Via Tor de Contilla melkoisen jyrkkä mäki. Vasemmalla puolella on Foro di Nerva ja Foro di Augusto. Katu päättyy Via Nazionalen "mutkaan", Piazza Magnapolille.Foro Augustolla sijaitsi aikoinaan munkkiluostari ja sen viereen rakennutti Augustus muurin joka erottaa Forumalueet ns. suburasta joka oli työläisten asuinaluetta. Kirkko on melkein rauniona nykyään koska alueella ovat argeologit työskennelleet. Siinä vieressä on Casa Cavalieri di Rodi, Roodokselta peräsin olevan Johannesveljeskunnan rakennus.

Kun Johannesveljekset muuttivat Aventinoon niin tiloihin muutti Collegio dei Neofiti, dominikaaniveljekset ja heidän tehtävänään Paavin käskystä oli yritettävä käännyttää juutalaisia tyttöjä kirtinsukoon.


Dominikaanien tärkein kirkko SS Domenico e Sisto sijaitsee Via Nazionalen mutkassa johon Via Tor de Conti päättyy. Aivan lähellä sijaitsee myös dominikaanipappien gollegio.


Via Tor de Conti on saanut nimensä Contin suvusta. Minulla ei ole aavistustakaan että missä heidän asuinrakennus sijaitsi. Kadun alapäässä ja huippea torni Torre de Conti, ja niin kuin keskiajalla useimmilla tärkeillä ja arvovaltaisilla suvuilla oli korkea torni asuinrakennuksessaan. Contin suvussa on ollut ainakin seitsemän kardinaalia. Paavi Innocentus kolmas oli kai Contin sukua. Kadun yläpäässä sijaitsee Torre delle Milizie Santa Caterina a Magnapolin kirkon vireseessä.


Santa Ceterina sienalaisen kirkko ja Tor de Conti, Contin torni
Kirkko on nykyään poliisien uskollisen järjestön käytössä


Kuva on toettu Via dei Imperialilta. Tor de Contin torni näkyy selvästi ja Santi Santissima Domenco Siston kirkon torni. 

Basilica Santa Maria Maggiore

Fil: Giovanni Paolo Pannini - Piazza och kyrkan Santa Maria Maggiore.jpg

 Santa Maria Maggioren basilika,
 Piazza Santa Maria Maggiore, Montin kaupunginosassa

Giovanni Paulo Panninin kuvaus vuodelta 1774

Avoinna:
kello 7.00-18.30

Messut:
Cappella Sfroza kello 7.00, 8.00, 9.00, 10.00, 11.00, 12.00 ja 18.00
Cappella Paulina kello 7.00, 8.00 ja 9.00 ja kello 10.00 latinaksi
all'Altare Papale/Paavin alttarilla kello 18.00 ja 19.00 Santa Maria Maggioren kirkko on yksi Rooman neljästä patrialkaalisesta basilikasta ja suurin Pyhälle Marialle pyhitetyistä kirkoista. Tämä on Basilica Papale/Paavillinen basilika. 

Muita paavillisia basilikoita Roomassa ovat Pyhän Pietrian kirkko Vatikaanissa, San Giovannni in Laterano ja San Paulo fuori le mura. Kaksi muuta paavillista basilikaa ei sijaitse Roomassa, kuten San Fransicon basilika ja Santa Maria degli Angelin basilika, jotka sijaitsevat Assisissa. 

San Giovanni in Lateranon  basilika on ns kaikkien katollisten kirkojen äitikirkko. Basilika oli alunperin Kirkkovaltion pääkirkko ja  sen yhteydessä sijaitseva palatsi oli Paavien asuinpaikka, kunnes Pyhän Pietarin basilika valmistui vuonna 1626. Pyhän Pietarin Basilikan uusrakentaminen kesti 120 vuotta.

Paavillisilla basilikoilla tarkoitetaan patrialkaalisia basilikoita, jotka ovat arvoasteikolla ylinnä. Patrialkaaliset basilikat ovat suoraan Rooman piispan alaisia basilikoita.  Roomassa piispan toimii itse Paavi. Kun muut basilkat on Paavi jakanut Vatikaanin kardinaaleille tittelikirkoiksi. Kullakin kirkolla on oma nimikko kardnilaanisa jolla on ylin vastuu juuri omasta tittelikirkostaan.

Santa Maria Maggioren basilika on varhaiskristillinen kirkko, jota alettiin rakentamaan jo 400-luvun alulla ja sitä on lisärakennettu monien satojen vuosien varrella. Nimeäkin sille on vaihdettu useamman kerran. Basilika ei kuitenkaan ole Rooman vanhin vaan noin 25. vanhin. Roomassa rakennettiin neljännellä ja viidennellä vuoissdalla noin parikymmentä irikksoa, jsoai Pantheon on kaiista vanhin. Se on noin vuonna 118-125 valmistunut kirkko..

Aikaisemmin Santa Maria kirkon paikalla seisoi basilika Liberiana, jonka rakennutti paavi Liberius vuonna 360 jaa. Santa Maria Maggiore on Rooman basilikojen helmi! Pyhän Pietarin kirkon jälkeen eniten veirailtu kirkko Roomassa. Melkein kuusitoistasataa vuotta on Santa Maria Maggiore ollut basilikojen basilika. Sen arvoa ei varmaan kukaan osaisi edes arvioida. Nykyinen paavi Fransiscus teki ensimmäisen visiittinsä juuri täällä Santa Maria Maggioren basilikassa virkaan astumisensa jälkeen.
Piazza Santa Maria Maggiore on erittäin vilkas tori. Tästä lähtee katuja seitsemään suuntaan. Keskellä toria kaiken vilinän keskellä seisoo kolonna della Pace, joka on haettu Basilica Maxentiuksen raunioilta tänne ja jonka juurelle kuvanveistäjä Carlo Maderno liitti suihkulähteen. Kolonnaa kutsutaan nimellä rauhan pilari. 
SM Maggiore Roma fc20.jpg

Basilikan loggia 


Mosaiikkimestari Filippo Rusuti teki mosaiikkityöt loggiaan.

Loggialla tarkoitetaan eräänlaista rakennuksen sisäänrakennettua parveketta, jossa on usein ulkosivu lasitettu tai lasittamaton ja ikkunalasien tai aukkojen välissä on pylväät. Loggia voi sijaita myös katolla, jolloin se voi olla avoina useanpaankin suuntaan ja katto sen päällä sulkemassa pois auringonvalon. Kattologgioissa ei yleensä ole lasi-ikkuioita vaan tuulenvire pääsee puhaltamaan loggian lävitse. 

Loggioia on myös vanhemmissa asuinrakenukissa. Ne ovat olleetkin suosittuja oleskelutiloja kuumina kesäiltoina. Loggiassa on myös mukava ruokailla kesäaikaan. Loggia voi sijaita myös maantasasalla, jolloin se on pylväskatos tai pylväskäytävä. Ennen vanhaan pylväskatokset olivat markkinapaikkoja, kuten vieläkin on  mm Firenzessä ja Bolognassa.


Arkkitehti Ferdinando Fuga suunnitteli julkisivun ja loggian vuonna 1741. Julkisivua pidetään Fugan mestarityönä, mutta sitä näytetään harvoin ja silloinkin maksua vastaan oppaan mukana.


Filippo Rusutin mestariteos 1200-1300-lukujen vaihteesta. Rusuti merkkasi mosaiikkityönsä, joten ei ole epäilystäkään etteikö hän itse ole niitä valmistanut.Filip IV, Espanjan, Napolin ja Sisilian kuningas, (1605-1665)

Espanjan kuningas Phillip IV:n patsas seisoo vestibulissa. Sen on Gian Lorenzo Bernini valmistanut kiitokseksi siitä että hän antoi kultaa basilikan sisäkaton kultaukseen.


 Basilika Via Cavourilta nähtynä


Rooman kolmestatoista antiikin ajan obeliskeista seisoo yksi täällä Santa Maria Maggioren basilika luona. Tämä kuvassa oleva 25 metrinen obeliski on eräänlainen kopio egyptiläisistä obeliskeista, joita on useampiakin Roomassa. Näitä tehtiin kaksi kerralla kun kerta ruvettiin. Molemmat ovat seisseet Augustinuksen Mausoelumin edustalla, mutta toinen nisitä tuotiin paavi Sixtsus V:n ja Domenico Fontanan käskystä tänne Piazza dell'Esquilinolle.Porta Santa, Pyhä portti/ovi, jollainen löytyy kaikista patrialkaalisista basilikoista on ovi joka avataan vain määrättyinä juhlavuosina. Kuvassa oleva Pyhä ovi on uusi. Paavi Johannes Paulus II kävi siunaamassa sen 8. joulkuuta 2001. Luigi Mattei on valmistanut oven ja uskonnllinen järjestö nimeltä Ordine equestre del Santo Sepolcro di Gerusalemme kustansi ja lahjoitti sen kirkolle. 


Santa Maria Maggioren basilika rakennettiin Paavi Sixtus III:n ajalla (432-440). Sixtus näki unen jossa pyhä Neitsyt Maria kehoitti paavia rakennuttamaan basilkian sille paikalle johon sataa lunta. Ja lunta satoi juuri kirkon nykyiselle paikalle  elokuun 5, päivä vuonna 358. Sen kunniaksi joka vuosi 5.elokuuta lasketaan valkoisia ruusunlehtiä kirkon katosta alas kirkkosaliin. 


Kirkkoon on haudattu monta Paavia, Paavi Nocolas IV, Clemence VIII, Paulo V, Clemence IX, ja muita kuuluisia henkilöitä kuten Rooman kuuluisin arkkitehti Giovanni Lorenzo Bernini, jonka veistämiä patsaita ja koristeluja löytyy runsaasti basilikasta. 

Ensimmäinen kappeli sisäänkäynnistä vasemmalla on Cappella Ceci, toinen Cappella Sforza ja kolmas Cappella Borghese Paulina, sen ajan arvovaltaisin naishenkilö, Keisari Napoleon I:n lempisisar. Oikealta puolen lukien sisäänkäynnistä on ensimmäisenä Battistero/kastekappeli, toinen on Cappella Sant'Michele, jonka läpi pääsee informatiotiskille ja myymälään ja sen jälkeen on basilikan museo.  Seuraava kappeli on Cappella del Crocifisso ja sen jälkeen on Cappella Sistina, jossa on paavi Sixtus II haudattu, hän joka rakennutti basilikan. 

Rom, Santa Maria Maggiore, Papstaltar 1.jpg

Roomalaiset olivat asettuneet 300-800-luvuilla asumaan Tiberin joen (Tevere) tasangolle Rooman seitsemän kukkulan väliin. Vain harvalla oli varaa rakennutta asuntonsa jollekin Rooman kukkuloista. Kansa asui hyvin ahtaasti. Samaan aikaan noin 700-800-luvuilla syntyi luostareita Roomaan. Bysanttisesta/ Itä Rooman valtiosta tuli munkkeja pakolaisina Roomaan ikonoklasmin, kuvan kiellon takia. Rooman läntinen valtakunta romahti 400-luvulla, kun viimeinen kesari syrjäytettiin. Useimmista lähiympäristön kirkoista tuli luostarikirkkoja, mutta ei Santa Maria Maggioresta.

Santa Maria Maggioren basiliaksta tuli pian kulkuteiden risteys ja sitä se on vieläkin. Joten aivan luonnostaan syntyi katuja kirkon ympäristöön. Yksitoista katua lähtee eri suuntiin basilikan luota.

S. Maria Maggiore - Altar (2035992426).jpg

Upean baldakinon takana näkyy kirkon apse, jossa on mahtavat mosaiikkiyöt viidenneltä vuosisadalta.


Jakobo Torriti, edellä mainitun mosaiikkimestari Filippo Rusutin oppi-isä, on tehnyt aspemosaiikin. 

Benfoto-Roma2013-072.jpg

Pääalttarin alla sijaitsee krypta joka on tehty muistuttamaan sitä alkupräistä kryptaa Betlehemissä jossa Jeesus syntyi. Kullattu seimi alttarilla on kuulema kopia Betlehemistä tuodusta alkuperäsiestä seimestä, jota säilytetään kirkon museossa. Kullattu Jeeuksen seimi toimii reliikkiastiana.

Pääalttari on ns paavialttari jonka baldakininon on suunittellut Ferdinando Fuga. Pylväs kolonnat on valmistettu porfyrista.

Pius IX-Statue Santa Maria Maggiore.JPG

Paavi Sixtuksen patsas portaissa joita pitkin laskeudutaan kryptaan Jeesuksen kullatun kehdon luokse. Pieni krypta pääalttarin alla on tehty muistuttamaan Betlehemin  kryptaa.

SM Maggiore Roma fc14.jpg

SM Maggiore, Roma fc04.jpg

Ei olla lainkaan varmoja että mistä tämä kullattu kehto tulee. Tarina kertoo että Flavia Xantippa 600-luvulla, kuka hän nyt sitten olisi ollut, olisi lahjoittanut reliikkiseimen basilikalle. Toinen tarina kertoo että reliikkilipas olisi löydetty sikstiniläisen kappelin alta maahan kavettuna, ikään kuin kätkettynä. Kansa kulki tästä ohitse Santa Croce Gerusalemin basilikaan, joka symbolisoi Jerusalemia, joten aivan hyvin tämä Santa Marian basilika voisi synbolisoida Betlehemiä. 


Pääalttarin oikealla puolella on barokkimestari Giovanni Lorenzo Berninin hautamuistomerkki ja sen takana kardinaali Rodriqueszin hautamuistomerkki ja kappeli.

Museosta kulkee portaat alas kryptaan. Museossa on erittäin kallisarvoisia esineitä. Museoon on sisäänpääsy 4 €. Museo on avoinna  kello 9.30-18.30 ja krypta kello 9.00-18.00.

Virtuaalinen vierailu!


Absidin kupolin kullattu mosaiikki on aivan mahtavan kaunista ja hienoa ja se on myös iäkästä työtä. Suurin osa mosaiikeista ovat viidenneeltä vuosisadalta ja loput 1300-luvulta.

Kastekappeli


Kullatut kattokasetit on valmistanut Giuliano Sangallo vuonna 1450 ja kultaukssen kustansi sen akainen Espanjan kuningas. Kerrotaan että Kolumbus toi kullan Amerikoista.


Cappella Sforza, messu kello 9.00


Cappella Sforza

Rom, Santa Maria Maggiore, Blick zur Kapelle Cappella Paolina.JPG

Cappella Borghese/Paolina

Cappella Borghese/Paolina, jossa pidetään useimmat päivittäiset messut ja hartaushetket.Pääalttarilla on Maria ikooni, jonka uskotaan suojelevan roomalaisia. Paolina Bonaparte, Napoleonin sisko, on haudattu kappeliin usemmaan muun Borghese suvun jäsenen kanssa.

Paavi Paavali V Borghese päättii rakennuttaa suvulleen tämän kappelin ja kappeli sai nimensä Poalina Borghesen mukaan, joka oli keisari Napoleonin sisko ja avioliitossa Camillo Borghesen kanssa. Pariskunta toki asui erillään melkein kokoa avioliiton ajan. Letizia Ramolinon parveke, Piazza Venezian ja Via del Corson kulmauksessa

Paolinan äiti Letizia Ramolino asui myös Roomassa Piazza Venezian varrella sijaitsevassa palatsissa. Tällä parvekkella hän istui päivät pitkät palvelijattarensa kanssa ja seurasi tapahtumia torilla. Napoleon asui Palazzio Veneziassa ja hän piti puheita palatsin pieneltä parvekkeelta, joten äiti saattoi seurata poikansa puheita omalta parvekkeeltaan.

Romamariamaggiore10.JPG

Cappella Paolina on siis Borghese suvun yksityinen kappeli, jota on lupa lainata messujen ajaksi. Alttarilla on ihmeitä tekevä Pyhän Marian ikooni, Salus Populi Romani. Kappeli on todellakin upea ja siinä pidetään päivittäin messuja joihin kuka taahaansa voi osallistua, jos mahtuu sisään istumaan. Seisoskelijoita ei mielellään oteta vastaan. He saavat jäädä kalterin taakse seuraamaan messua.

Santamariamaggiore2b.jpg

Santa Maria Maggioren basilika on pyhitetty tälle roomalaisten Madonnalle nimeltä Salus Populi Romano. Ikooni on luultavasti maalattu 1200-luvulla basilikaa varten, jolloin se tuotiin tänne. MUtta toisaalat, ikoon on melko vraman tullut Kosntantinopleista munkkien mukana ja se on ns Hodegetria, joka kuvaa Teotokosta/Neitsyt Mariaa.

Roomassa oli poliittisesti levontonta 1400- ja 1500-luvuilla. Ensin 1300-luuvlla pakenivat Paavit Avignoniin Ranskaan ja sitten 1500-luvulla tuli ryöstökausi, jolloin Roomasta  visigootit ja vandaalit varastivat kaiken minkä irti saivat.

Mutta paavit olivat palanneet Roomaan ja paavi Sixstus V/Felice Peretti paneutui rakennsuhommin, korjauttu useita basilikoita ja rakennutti uusia rakennuksia. Hänestä tuli Rooman suurin rakennuttaja ja näin sai kaupunkisuunnittelu alkunsa.  Arnolfo di Cambio kutsuttiin basilikaan paikalle veistotöihin. Paavi käski rakentaa myös  Rooma keskustasta suoran kadun basilikan luokse, ja näin syntyi Via Panisperna.


SalusPopuliromanicrowned.jpg

Salus Populi Romano tarkoittaa suurin piirtein roomalaisten hyvinvoinnin Madonna. Madonna ikooni on bysanttilainen Madonna ja Jeesus lapsi ikooni, peräisin luultavasti viidenneltä vuosisadalta. Se oli tämän ikoonin äärellä kun paavi Fransiscus kävi ensimmäisenä virkaan astumisensa jälkeen.

Ikooni on sijainnut useammassakin paikassa Santa Maria Maggioren basilikassa mutta nyt se on pysysvästi Poalinan kappelissa. Kappeli on sananut nimensä Napoleonoin sisaren Maria Paola Bonaparte/Paolina Borghesen mukaan. Hän oli nimittäin naimisissa paavi Borghesen veljen Camillon kanssa. Paolina oli Ranskan prinsessa, Sulmonan ja Roassanon prinsessa ja Borghesen prinsessa. Hänet on haudattu tähän kapeliin.

Camillio Borghese oli myös nimeltään paavi Paulo V/Paavali V. Hän sai myös viimeisen leposijan täällä basilikassa, vastapätää Paolinan kappelia olevassa Cappella Sixtina/Sikstuksen kappelissa.
Santa Maria Maggiore, cappella Paolina cupola.JPG

Cappella paolina o borghese, affreschi di guido reni.JPG

Cappella paolina o borghese, monum di paolo V del ponzio con cariatidi di pietro bernini 02.JPG


Santa Maria Maggioren erittäin hyvässä kunnossa olevat kauniit kosmaattisin kuvioin koristellut lattiat on aatelismies Scoto Paparone ja hänen poikansa kustantaneet 1200-luvulla.Sikstiiniläinen kappeli, Paavi Sixtuksen hautakappeli

Huom! Tätä kappelia ei pidä sekoittaa Vatikaanissa sijaitsevaan Sikstiiniläis kappelliin/Sikstuksen kappelliin. Vatikaanin Sikstiiniläinen kappeli sai nimensä paavi Sixtus IV:n mukaan. 

Paavi Sixtus V Felice Peretti pyysi Domenico Fontanaa rakentamaan tämän kappelin vieressä sijaistevan Betlehemin syntymäkappelin kunniaksi. Kappeli sai kuitenkin nimekseen Sikstiiniläinen kappeli. Se oli paavi Sixtus V Fekice Peretti joka rakennutti Roomaa auudestaan, varsinkin juuri Esquilinon aluetta.

Arkkitehti Domenico Fontana sai kunnian suunnitella kappelin. Kappeli on pyhiettty Santissimo Sacramente/ Pyhällä sakramenteille. 

Santamariamaggiore19.jpg

 Sikstiiniläinen kappeli

S.m. maggiore, cappella del ss. sacramento (sistina), del fontana (1584-7) con amrmi dal settizionio 05.JPG


Paavi Sixtus V on haudattu Sikstiiniläisen kappelin krpyptaan. Tuosta portista kulkee portaat alas.


 Paavi Pius V lepää myös Sikstiiniläisesä kappelissa lasiarkussa.

S.m. maggiore, cappella del ss. sacramento (sistina), del fontana (1584-7) con amrmi dal settizionio 04.JPG

S.m. maggiore, cappella del ss. sacramento (sistina), del fontana (1584-7) con amrmi dal settizionio 06.JPG

S.m. maggiore, cappella del ss. sacramento (sistina), del fontana (1584-7) con amrmi dal settizionio 02.JPG

S.m. maggiore, cappella del ss. sacramento (sistina), del fontana (1584-7) con amrmi dal settizionio 03.JPGRegina Pacis/Rauhn kuningatar

Fil: Tomb Pius V SM Maggiore.jpg

Paavi Pius V:n hautamuistomerkki Sikstiiniläiessä kappelissa


Rippituoli jossa tulkki istuu välissä

S.m. maggiore, battistero 01.JPG

 Babtisteria/Kastehuone

Aikoinaan kaikki lapset kastettiin patrialkaalisten kirkkojen babtisterioissa

Interior of Santa Maria Maggiore (Rome) 16.jpg

Interior of Santa Maria Maggiore (Rome) 17.jpg

Jacopo torriti, coronation of the virgin, santa maria maggiore, rome.jpg

Santa Maria Maggiore, apse mosaic.JPG

Cappella sforza, su dis. di michelangelo (1562-73) 00.JPG

Cappella Sforza, jonka suunnitteli Michelangelo 

SM Maggiore Roma fc26.jpg

SM Maggiore Roma fc30.jpg

SM Maggiore Roma fc24.jpg

IT-Rom-sm-maggiore-deckenmalerei.jpg

Basilica di Santa Maria Maggiore6.JPG

Rom, Basilika Santa Maria Maggiore, Innenansicht 2.jpg

Santa Maria Maggiore (Rome) 03.jpg