maanantai 11. tammikuuta 2016

Halpaa pikaruokaa


Il Gianfornaio, Via dei Gracchi 12, Vatikaanin lähellä

Il Gianfornaio on leipomo jolla on neljä myymälää Rooamssa, joissa voi kahvitella ja syödä pizzaa ja pastaa sekä salaatteja, tai ostaa herkkuja mukaansa. Tämä on ollut avoinna vuodesta 1910 lähtien. Täältä löytyy hauskoja leivonnaisia myös lapsille.

Tämä kuvassa oleva sijaitsee Vatikaanin lähellä, avoinna kello 7.30-20.30. Roomalaisethan menevät kahviloihin joka aamu työmatkalla juomaan aamukahvinsa corneton kanssa.



Tämä Vatikaanin lähellä sijaitseva on keskeisinpänä. Erityisesti paikallisten suosima. Aikaisemmin illalla tarjotaan aperitivobuffeeta, jolloin maksetaan juomasta ja buffeesta saa sitten hakea erilaista syötävää. Tämä on ehodottoman hyvä paikka sydä lounasta. Erittäin hyvää pizzaa ja kahvileipää. Mahtavan hyvää kahviakin. 

Kahvila/leipomossa on siis myös aperitivobaari.


Aina varma kortti. Sopiva aamiais- ja lounaspaikka. Roomalaiset osaa herkuttelun taidon. Kesäaikaan voi istua ulkona jalkakäytävällä. Roomalaisilla on tapana juoda seisolatan kahvit. He seisoskelee aikaisin aamulla niin sisällä kuin ulkonakin jalkakäytävillä ryhmissä ja juoden aamukahviaan ja rennosti samalla jutellen. Ei näytä kenelläkään olevan minkäänlaista kiirettä töihin. 



Ja jos liikutte näillä nurkilla Vatikaanin lähellä, niin kannattaa pistytyä herkkukauppa Castroniin, Via Cola di Rienzo 198. Halpaa lystiä ostosten teko Castronissa ei ole, mutta kuppi kahvia ei täällä maksa sen enenpää kuin muuallakaan. Joten kahvia sentään voi juoda kahvitikillä. Ja vaikka ei mitään ostaisikaan Castroni on näkemisen ja kokemisen arvoinen myymälä. Voi ihana elämä! Castroni kahvila löytyy yhdestätoista muustakin osoitteesta Roomassa.



Piadineria Time, Piazza del Teatro di Pompeo 3

Tyypillinen antiikin aikainen roomalainen leipä Piadina romagnola suoraan uunista. Muistuttaa tortillaa tai intialaista chapati/roti leipää. Leivän päällyksen tai välisen voi valita itse. Minulla on tapana panna leipä rullalle. Tämä on mahdottoman hyvää kun leipä on tuore ja vasta uunista otettu. 

Minulle on ollut tapana valmistaa näitä leipiä kotonakin. Teen vaan sen omalla yksikertaisella tavallani. Sekoitan vettä ja jauhosekoitusta ja ripauksen suolaa ja teen siitä taikinan. Laitan se hetkeksi lepäämään. Kaaviloimalla leivon ohuita lätyköitä, kuumennan paistinpannun ensin hyvin kuumaksi, heitän leivän pannulle ilman rasvaa, kääntelen sitä ja kun se on valmis niin laitan sen vadille ja voitelen jokaisen leivän heti rasvalla. Tämä käy hyvin äkkiä, joten parasta on tehdä salaatti ja lisukkeet valmiiksi jo ennen kun alkaa paistamaan leipiä ja kattaa ruokapöytä jo etukäteen. Leivät on parasta syödä heti.


 Piadina romagnola on 1300-luvun perinne


Eataly, Piazzale XII Ottobre, Ostiense, 
Roma Ostiensen rautatieasemalta ratojen alitse kävellen tunnelin kautta
tai bussilla 715, 716 

Eataly avattiin ensimmäisen kerran Torinossa vuonna 2007. Tarkoitus on myydä korkeatasoisia italialaisia ruoka- ja juomaherkkuja. Eataly myymälöitä löytyy nykyään ympäri Italiaa ja myös ulkomailta, myös Tukholmasta. Myös New Yorkissa on kuulema myymälä. Eataly on uudentyyppinen ruokakauppa, mikä on samalla ravintola, kahvila, birreria. Tukholmastakin löytyy vastaavia.



Täällä Eatalyssakin paistetaan piadinaa, perinetsitä roomaliasta ohutta leipää. Täällä  ruuanlaitosta on tehty taide. Tämä saa täydet pinnat. Mutta nykyään on ruokailusta tehty uusi hysteerinen uskonto. Syödään ja juodaan itsemme hengiltä.

Cappuccino Bar, Via Arenula 50

Tämä kahvila on usein tipaten täynnä porukkaa. Asiakkaat istuvat melkein sylikkäin. Kahvi on täällä erinomaisen hyvää ja voileivissäkään ei ole valittamistamista. Henkilökunta ystävällistä. Rooman maukkain kahvi. Rooman kunta on palkinnut tämän kahvilan omistajapariskunnan kunniamaininnalla. Kahvilaa on pyörittänyt sama perhe/suku ties kuinka kauan.



Pastramivoiliepiä

Voileipien sisällä on pastramikinkkua, tomaattia, etikkakurkkua ja majoneesiä sekä salaattia. Tämä kahvila sijaitsee aivan Rooman Ghetton rajalla joten juutalaistyyppinen liha on täällä luonnollinen leivän sisällys. Paras tramezzinio (tyypillinen paikallinen tuplavoileipä) Roomassa. Ehdottomasti.


La Latteria Giuliani, Borgo Pio 48, Vatikaani 

Ihan tavallinen kahvila lähellä Vatikaania.  Saanut hyvät arvosanat. Suosittu mahtavista aamiaisitaan. Valittu Vatikaanin alueen parhaimmiksi kahviloiksi. Täällä ei oteta lisähintaa siitä että istuu juomaan kahvinsa, kuten melkein kaikissa muissa kahviloissa Roomassa otetaan maksu istumisesta.

Latteria on oikeastaan maitokuappa, mutta nykyään voi kahvilaakin kutsua latteriaksi, miksipä ei, tai baari, kuten tämä tässä kuvassa oleva.


 Vitaminas 24, Pigneto, Via Ascoli Piceno 40-42

 Avoinna:
 12-16 js 18-23

Yksi parhaista kasvisruokapaikkoista Roomassa. Suosittelen!  Minun suosikkini. Roomalaiset ovat jämähtäneet ekologiseen ruokaan jo kauan sitten ja tämä on erittäin suosittu ruokapaikka paikallisten parissa. Sijainti on syrjässä turitseilta, mutta kyllä tänne löytää, jos tietää paikan olemassa olosta. Pigneton metroasemalta lyhyt matka kävellä. Bussit 50, 81 ja 105 pysähtyvät melko lähellä. Pysäkin nimi on Piazzale Prenestina.




Piadinaa


Tuntuu kuin Roomassa ei syötäisi muuta kuin pikaruokaa. Mutta niin se on Roomassa kuin Tukholmassakin että nuorempi väki joilla on aina olevinaan kiire syövät vauhdissa. Heillä ei ole aikaa eikä halujakaan seisoa hellan ääressä. kun on tarjolla joka kulman takana valmista pikaruokaa. Toisaalta taas nuorempi väki on erittäin tietoinen siitä että mikä on terveellistä purtavaa.


Nykyään löytyy runsaasti kirjallisuutta useilla eri kielillä joissa kerrotaan Rooman pikaruuasta.

Varmin alue löytää hyvää pikaruokaa on Esquilinon kaupunginosa Terminin rautatieaseman läntisellä puolella, mutta myös Castro Pretorion kaupunginosassa, toisella puolella Terminin rautatieasemaa. Montin kaupunginosasta myös löytyy hyviä ja halpoja ruokapaikkoja, sekä San Lorenzon alueelta. Täältä löytyy intialaista, kiinalaista, korealaista, pakistanialaista, bangladesilaista, libanonilaista.... ihan mitä vaan.


La Cuccuma,Via Merulana 221

 Avoinna kello 11.00-23.30

Merulana/Mecenaten pysäkillä pysähtyy bussit 16 ja 714.

Tavola Calda, lämmin pöytä, jossa saa myös pizzaa. Halpa ruokapaikka.



La Cuccuma