sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Castel di Tora ja Salsiccia/Polenta festivaalit


Castel del Tora

Paikallien Rietin nettilehti Frontiera kertoo paljon paikallisista tapahtumista. Täällä kerrotaan että Castel di Torassa järjestetään elokuussa  19. päivä päivällisiä tähtitaivaan alla.

Castel di Tora sijaitsee eittäin kauniilla paikalla keinotekoisen järven Lago di Turanon rannalla, Rietin provinssissa, Lazion maakunnassa. Castel di Toraan on Roomasta noin 50-65 kilometriä, riippuen mitä kautta sinne kulkee. Alue on melko vuorista ja melko asumatonta, ja sen mukaan myös tietkin kapeita. Carsolin rauatieasemalta on kaksikymmentä kilometriä Castel di Toraan. Kylä on ehdottomasti yksi Italian kauneimpia kyliä. 


Sabinalaisten valta-alue

Alue on sabinalaisten kotimaata historiallisesti. Roomalaiset valoittivat Sabinien alueen vuonna 200-luvulla eaa ja sabinalaisista tuli Rooman kansalaisia vuonna 241 eaa. Sabinalaisten pääkaupunki oli Cures, joka sijaitsi via Salarina varrella Teveren joen laakossa, nykyisen Passo Coresen alueella, joka on erittäin moderni ja siisti asuinalue nykyään. Täältä on vain noin vajaat 40 kilomteriä Roomaan. Alueeen vallasta ovat taistelleet Orsinit, Barberit ja Sciarrat. Rautatieaseman nimi on Fara Sabina-Montelibretti, jolla pitää jäädä pois kyydistä, jos aikoo matkustaa ihanaan Farfan luostariin.

Castel di Toraan pääsee junalla, ensin Roomasta Carsoli'in ja siitä Cotral'in paikallisbussilla Castel di Tora'an. Bussi kulkee kolme kertaa päivässä Carsoli'sta Castel di Toraan ja neljä kertaa takaisin päin.


Castel di Torassa asuu nykyään talviaikaan vain reilut 200 henkeä, keäsikaan ehkä 300. Kylän nimi oli vuoteen 1864 saakka Castel Vecchio, josta Castel on vieläkin kylän nimessä jäljellä. Kylä mainitaan ensimmäisen kerran historian kirjoissa vuonna 1035. Farfan luostari omisti Castel di Toran jonka luostari sai lahjoituksena Rusticellin suvulta. 

Kukkulan päällä sijaitsevan Castelli joutui Orsinin suvun omistukseen vuonna 1440 ja sata vuotta myöhemmin Castelvecchion ja sittemmin myös Estoutevillen suvun omistukseen. Vielä kerran Orsinit saivat linnakkeen omistukseensa ja Borghesetkin omistivat sen aikansa. Matteit ja Caetanit ja Lante della Roveret hamusivat myös aluetta omakseen, kunnes Ranskan vallankumous aiheutti sen että feodaalisyteemi lakkautettiin. 

Castel di Tora ja Monte Antuni kuuluivat myös jonkin aikaa Kirkkovaltiolle. Aikaisemmin Castel dí Toran alue kuului Umbriaan mutta vuonna 1932 ensin Rooman provinssiin ja vuonna 1927 perustettiin oma Rietin provinissi johon nyttemmin Castel di Tora kuuluu.

Giovanni Orsini toimii Castel Di Toran porimestarina nykyään. Comunitá Montana del Turano, Turanon vuoristokylien yhteisö, johon kuuluu Castel di Toran lisäksi Ascrea, Colle di Tora, Belmonte in Sabina, Collalto Sabino, Collegiove, Paganico Sabino, Longone Sabino, Nespolo, Rocca Sinibalda ja Turania. Yhteensä tähän kyläyhteisöön kuuluu noin 1300 henkeä ja kullakin pienellä kylällä on oma porimestarinsa.

Pacanico Sabinio, Collalto Sabino ja Turania sijaistevat Carsolin ja Castel di Toran välimaatossa. Paganico Sabino sijaitsee suurimmaksi osaksi Monte Navegana ja Monte Cervian luonnonreservaatin alueella.

Fil: Dam Posticciola.JPG

Posticciola'ssa sijaitsee tämä mahtava pato Turanon joessa. Itse Posticciola sijaistee noin kilometri pohjoiseen päin Lago di Turanosta ja padosta. Pato rakennettiin vuosina 1935-1938, jolloin alueella asui vain noin tuhat henkeä. Maalta pako on tehnyt alueesta entistäkin autiomman ja asukkaitten keski-ikä on korkea. Alue kuitenkin sinnittelee ja turismista on tullut uusi tulonlähde.


Posticciola on nykyään vain pari lyhyttä kadunpätkää, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen idyllinen paikka. Siellä asuu noin 48 asukasta vakituisesti. Kesäasuntoja täältä varmaan voi vuokrata kunhan on ajoissa asialla.


Posticciola


Posticciola nähtynä padolta päin Lago del Turano on tekojärvi joka sijaitsee 536 metriä merenpinnan yläpuolella. Järvi syntyi kun Turanon joki padottiin vesivoimalaitosta varten. Järvi on noin kymmenen kilometriä pitkä ja siitä kulkee yhdeksän kilometriä pitkä tunneli vuoren läpi  toiseen tekojärveen, Lago del Salto'on.

Fil: Solnedgång på Fiumata.jpg

Pieni Fiumatan kylä Lago del Salton rannalla auringonlaskun aikoihin. Fiumatassa asuu noin 140 henkeä. Paljon vanhoja rakennuksia ja histroriaa jäi veden alle kun järvi syntyi. Syyskussa tällä juostaan Lago del Salto maratooni ja toukokussa juhlitaan arkkienkeli Mikaelia joka on kylän suojeluspyhimys. Samalla juhlitaan myös pyhää Neitsyt Mariaa. Fiumatan kylän lähellä Starda Provinciale Salto Cicolano, Fiumata, sijaitsee retkeilyalue, Camping Isola del Salto, villin luonnon keskellä. Sieltä löytyy tarpeelliset mukavuudet ja pieni uima-allaskin.

Koko Rietin maakunnassa on paljon tällaisia pienen pieniä kyliä mutta useimmat yrittävät sinnitellä omin voimin ilman yhteistyötä. Rietin provinssi kuuluu osana Lazion maakuntaan sekin ja on kappale kauneinta ja aidointa Italiaa, aivan vertaansa vailla. Rietin provinssin alueella on myös erittäin pitkä ja rikas historiansa.

Rieti on myös salsicccian (makkara) ja polentan kotikontuja. Vuotuiset polenta ja salsiccia festivaalit houkuuttelevat useita roomalaisiakin Castel di Toraan. Polenta on maissijauhoista keitetty puuromainen seos joka keitetään isoissa kuparisissa padoissa ja hämmennetään isoilla "puumeloilla" ja lopulta polenta kaadetaan pöydälle josta se sitten annostellaan lautasille. 

Tänä vuonna ferstivaalit pidetään lauantaina 9. maaliskuuta. Festa del Polentone, polentajuhlat, antaa myös aiheen tutustua Castel del Toraan ja sen ympäristöön samalla kertaa. Castel del Tora on maaginen kylä joka sijaitsee tavallista kauniimmalla ja rauhallisemmalla paikalla aivan Italian sydämessä, kaukana stressaavista metropoleista.

File:Polenta con salsicce.jpg

Polentaa ja Salsiccia-makkaraa

Samalla vietetään kolmepäiväistä Sagra della Salsiccia, Salsiccia festivaaleja. Makkara italiaksi on juuri salsiccia ja täällä tarjoillaan juuri tälle alueelle tyypillsitä salsicciaa, joka on maustettu korianterilla. Tänne salsiccia makkara tuli satoja vuosia sitten langobardipaimentolaisten mukana. 

Täällä paikalliset kutsuvat makkaraa nimellä monticelliani, joka tulee antiikin aikaisesta alueen nimestä Monticelli. Ja kuten sanoin salsiccia on täällä maustettu petradalla, kuten korianteria täällä kutsutaan. Korianterin siemenet kuivataan ja paahdetaan ennen kuin ne sekoitetaan makkarataikinaan ja makkara masuettaan melko vahvalla chilillä tai paprikalla. Pitkät pöydät kateaan torille ja ruokailu alkaa kello 12. Myöhemmin saapuvat saavat sden sijaan siinä kello 16.00 jälkeen Fettucine ai Porcine ruuakseen, tatteja pastan kanssa.

Montopoli in Sabinassa, joka sijaitsee noin parikymmentä kilometriä länteen päin linnnuntietä Catsel del Torasta, vietetään myös polentajuhlia, mutta sillä alueella niitä vietetään ennen joulua.

Italiassa on varmaan satoja eri salsiccia reseptejä, sillä italialaiset ovat ikuisia paikallispatriootteja, mutta eivät tippaakaan nationalisteja. Jokainen kylä tai alue pitää omia ruokalajejaan erikoisina ja maukkaimpina.


Vasemmalla Castel di Tora, oikealla Colle di Tora ja keskellä häämöttää Ascrea niminen kunta, joka ei sekään ole suuruudella pilattu. Farnesen aatelissuku omisti Ascrean alueen aikoinaan ja nykyään täällä asuu alueen maanviljelijöitä.


Colle di Tora, tuossa kuvassa keskellä järveä. Porimestari on Leonello Silvestri joka on syntynyt ja kasvanut kylässä. Colle di Torassa asuu noin 350 henkilöä.
Vuoristoalue on nimeltään Monti Carseolani ja se on osa Apenniinien keskimassiivia. Monti Carseolani taas puolestaan kuuluu laajaan luonnonresevaattiin nimeltä  Riserva Naturale Monte Navegna Monte Cervia.

Sen korkeimmat huiput yltävät melkein kahden  kilometrin korkeuteen. Tuo vihreä mykkylä kuvassa oikealla on nimeltään Monte Autuni jonka huipulla sijaitsee Castello di Antuni, joka kuului alunperin Farfan luostarille mutta josta myöhemmin on useammat aatelissuvut taistelleet. Upea  linna joutui rappiolele mutta vuonna 1999 se uuskrojattiin ja vierailun linnassa voi varata Castel di Toran kunnan konttorista.


 Castel di Tora


8. ja 9. heinäkuuta juhlitaan Santa Anatoliaa 

Anatolia Anicia eli täällä Torassa  ja  kuoli 9. heinäkuuta vuonna 251. Hän on paikallinen pyhimys. Hänen pyhät jälkeenjäännökset sijaitsevat yhdessä hänen siskonsa kanssa Santa Scolastican kirkossa Subiacossa.

Santuario di Santa Anatolia, Pyhälle Anatolille pyhitetty pyhäkkö ja luostari joka oli alunperin vain pieni kapukkiiniluostari ja sen kappeli. Mutta kaiken tämän otti haltuunsa kreikkalais-bysantinen Collegio ja he rakensivat luostarin ja pyhäkön uudestaan. Pyhää Anatolia on Castel di Torassa palveltu jo ammoisista ajoista lähtien. Luostari ja pyhäkkö sijaitsevat A24:n varressa parikymmentä kilometriä Castel di Torasta etelään päin, keskellä Italian niemimaata.

Caste di Torassa sijaitsee San Giovanni Evangelistan kirkko, Colle di Torassa San Lorenzon kirkko, Ascreassa San Nicola di Barin kirkko ja Paganicossa myös San Nicola di Brille pyhitetty kirkko.


Santa Anastasion pyhäkkö


Castello di Antuni omalla kukkulallaan

Yöpymismahdollisuuksiakin löytyy mutta huone on varattava etukäteen. Esimekiksi Hotel Turano, tai Agriturismo La Posta tai Le Cascine, molemmat järven rannalla nekin. Castel di Torasta löytyy myös muutama ravintola, kuten Dea, Turano, Il Tasso ja La Riva del Lago.


 Ravintola La Riva Del Lago

Kuvassa alenpana Colle di Tora ja taustalla Castel di Tora, molemmat iltavalaistuksessaan

Vastapäisellä rannalla sijaitsee Colle di Tora (kuvassa etummaisena), joka on oma pieni kuntansa mutta yhteistyössä toisten alueen pienten kuntien kanssa. Colle di Torassa sijaitseee maatalousyliopisto, Università Agraria Colle di Tora.Tässä You Tube jossa Castel di Toran sympaattien ja herttainen porimestari Giovanni Orsini esittelee omaa kyläänsä. Filmissä näytetään myös vuotuisesta Polenta ja Salsiccia juhlista.