maanantai 12. heinäkuuta 2021

Un Estate Italiana!


'Un'estate italiana' on italialaisten jalkapallokappale

Siinä lauletaan italialaisesta kesästä, ei italialaisille arkaluontoisesta kansallisuudesta. 

Muuten ohimennen...ruotsalaiset haluaa muuttaa kansallislaulunsa sanoja, mitkä ovat aivan kamalat. Saa nähdä onnistutaanko siinä..

Vihdoinkin! Onneksi olkoon Italia! 

Pitkän ja erittäin ilkeän pandemian jälkimainingeissa on ilo paikallaan. Italialaisilla on ollut suuria vaikeuksia pelata yhteispeliä maajoukkueena, koska yhteinen kansallistunne on puuttunut. Mutta nyt yhteispelissä aivan silmin nähden onnistuttiin, kun pantiin sivuun kansallisuusperiaate ja pelattiin kaveriporukalla. Suurin kunnia kuuluu sympaattiselle maajoukkueen kapteenille Giorgio Chiellini.

Santa Maria in Trivio



Trevin kaupunginosa sijaitsee keskellä Roomaa


Palazzo del Consulta, Piazza Quirinale

Rione II on nimeltään Rione Trevi/Trevin kaupunginosa, mikä tunnetaan ehkä parhaiten Trevin suihkulähteestä. Turistijoukot kokoontuvat tänne joka päivä heittämään kolikon vanhaan 1600-luvulla rakennettuun suihkulähteeseen. Sanotaan, että jos heität kolikon Trevin suihkulähteeseen, palaat jonain päivänä Roomaan.

Tämä alue on mukava useista syistä, mukaan lukien se, että se koostuu kapeista kaduista, joissa on monia pieniä kojuja, joissa on kaikkea matkamuistoista syötäviin herkkuihin. Mutta täällä on myös useita ravintoloita ja yksi Italian tunnetuimmista jäätelöbaareista: Il Gelato di San Crispino, joka on tuskin kahden minuutin päässä suihkulähteestä.

Trevin kaupunginosassa on erittäin paljon nähtävää ja koettavaa, joten en millään saa kerrottua kaikkea, vaan teen vaan pintalilauksen Trevistä. Trevin kaupunginosassa on muun maussa useita kymmeniä palatseja ja muutama kymmenen kirkkoa. Piazzoitakin tiheään. Täältä kanaatta ottaa hotellihuone, sillä tästä on hyvä lähteä joka suuntaan.


Santa Maria in Trivion kirkko sijaitsee Trevin kaupunginosassa, Fontana di Trevin suihkuläkteen kulman takana, Via dei Crosciferi 49. 

Avoinna:
 Maanantaista perjantihin kello 9.45-12.45- ja 13.30-19.45.
 Perjantai iltana avoinna tunnin verran kauemmin.

Launantaian kirkko on avoinna kello 16.30-20.00 
 Sununntaina kello 8.00-12.00 ja 16.30-20.00

Trivio on latinaa ja se tarkoittaa risteyksessä. Kirkkohan sijaitsee todellakin risteyksessä, keskellä Roomaa, pienen Piazza Crociferin torin reunalla, missä kohtaa Via dei Crociferin ja Via Polin kadut. Sana Crociferi tarkoittaa ristiinnaulitsemista. 

Fontana di Trevin suhkulähteen nurkan takana sijaitsee tämä pieni mutta kaunis kirkko nimeltä Santa Maria in Trivio. Kirkon nimi tulee siitä että Santa Maria in Trivion kirkko on Crociferi järjestön kirkko. Se on eräänlainen jesuiitti sääntökunnan alahaara. Näitä uskonnollisia kuppikuntia kun on Italiassa monen monia kymmeniä ja niitten alahaaroja vaikka kuinka paljon. Roomalaiskatollinen kirkko ei ole yhtenäinen, vaan jakautuu moniin uskonnollisiin haaroihin ja sääntökuntiin. Useat perusasiat ovat toki samat.

Crociferi järjestö työskentelee pyhiinvaeltajien, sairaiden ja köyhien turvana ja hoivana. Alunperin järjestöllä oli luostari Venetsiassa, missä sai pyhiinvaeltajat yöpyä, ja siellä sairaat sai apua. Jäsenet tunnistaa pienistä risteistä, crociferi, joita he pitävät käsissään. 

Palazzo Polin palatsi seisoo Trevin suihkulähten takana ja on siis osa toriakin. Kirkkoa vastapäätä sijaitsee baari nimeltä Cociferi, toiselta nimeltään Colden Bar. Ei ole kokemusta baarin ruokastarjouksista.

Bysantin kenraali  Flavius Belisarius (500-565) perusti tälle paikalle vuonna 538 ksenodokionin,  eräänlaisen pyhiinvaeltajien  hospitsin kreikkalaisille ja siihen liittyvän oratorion. Belisarius-säätiön kunniaksi on kirje laitettu Via Polin puolella olevalle kirkon seinälle. Kirjoituksesta käy ilmi, että Belisarius pahoittelee, että hän erotti paavi Silveriuksen keisarinna Theodoran käskystä.

Oratoria hajosi ajan saatossa ja sen paikalle rakennettin kirkko nimeltä Santa Maria in Xenodochio. Kirkon nimeä muunneltiin moneen kertaan. 

Paavi Gregorius XIII Boncompagni käski rakentaa uudestaan Santa Maria in Xenodochio/ nykyinen Santa Maria in Trivion kirkko  sääntökunnalle kirkoksi. Paavi Ugo Boncompagni (1502-1582) oli erittäin rikasta roomalaista aatelissukua. Suku elää kuin viimeistä päivää vieläkin Roomassa. Täällä olen heistä kertonut jonkin verran.

Michelangelon oppipoika Giacomo di Luca sai tehtväkseen suunnitella kirkon. Kirkon julkisvu poikkeea monella tapaa sen ajan perinteisistä kirkoista. Näin di Luca jätti oman tyylinsä julkisivuun.

Gregorius XIII Boncompagni pyrki valloittamaan takaisin katolliselle kirkolle ne alueet, jotka uskonpuhdistus oli siltä vienyt. Hän oli katolisen vastauskonpuhdistuksen huomattavimpia paaveja ja jesuiittojen suosija. Hänen määräyksestään vuonna 1582 otettiin käyttöön gregoriaaninen kalenteri. 

Gregorius XIII muun muassa lähetti Skandinaviaan jesuiittaisä Antonio Possevinon taivuttelemaan Ruotsin kuningas Juhana III:ta käätymään takaisin katoliseen kirkkoon. Possevinon matkakertomuksen mukaan erityisesti suomalaiset olisivat olleet valmiita jättämään luterilaisuuden, koska olivat mieltyneet vanhoihin kirkonmenoihin.


Nämä keskipäivän tauot/pauset Roomassa ovat perinteitä entisiltä ajoilta. Kirkkovahtien piti saada ruokailla ja levätä/nukahtaa, jotta he jaksaa sitten pitää huolen kirkosta iltamyöhään saakka. Nykyään monet kirkkovahdit ovat yliopiston opiskelijoita. He tienaa hieman taskurahaa tällä tavalla ja samalla voivat keskittyä lukeemaan siinä ohella kirkkoa vahtiessaan. Monella kirkolla ei enää ole varaa maksaa kuukausipalkkaa kirkon vahdille, eikä maksaa hänen asuntonsa vuokraa. 

Ennen vanhan useimmat kirkkonvahdit asuivat kirkon pääsisäänkäynnin yllä sijaitsevassa pienessä kammarissa. Sieltä he näkivät jos joku kävi koputtelemassa kirkon oveen. He eivät avioituneet, vaan elivät kirkolleen koko elämänsä ajan. Jos kirkkovahti sai pojan jälkeläisekseen, niin poika usien miten  jatkoi isänsä jalanjäljillä kirkkovahdin virassa.


 Pääalttarilla on Maria ikooni 1400-luvulta. 





Pyhän Gaspare del Bufalon sarkofagi. Hänestä tuli pyhimys. Hän oli roomalainen pappi  1700-1800-lukujen vaihteessa. Hän perusti oman järjestönsä nimellä Missionari del Preziosissimo Sangue.



Pyhälle Maria De Mattiakselle pyhitetty alttari. 


Maria De Mattias oli roomalaiskatollinen nunna, joka perusti vuonna 1834 Suore adoratrici del Sangue di Cristo nimisen nunnajärjestön. Hänet kanonisoitiin vuonna 2003. Suore sana tarkoittaa 'nunnat' ja 'suor' tarkoittaa sisarta/nunnaa.


 
Mahtavan upeat kattofreskot on maalannut Antonio Gherardi, joka oli mestari Pietro da Cortonan oppipoika. Roomassa on parisenkymmentä kohdetta missä Gherardi on koristellut sukukappeleita kirkkoihin.



Voin tässä samalla mainita että Trevin suihkulähteen oikealta sivulta lähtee Via della Stamperian kuja, mihin ei moni turisti eksy. Kuja on rauhallinen ja siisti. Suosittelen kujan varrella sijaitsevaa Hotelli Accademiaa. Hotelli sijaitsee Piazza Accademia Nazionale San Lucan torin reunalla, keskeisellä mutta rauhallisella paikalla. 

Tästä on hyvä lähteä joka suuntaan. Roomalaiset hotellit ovat usein miten ahtaita ja kalustettu hyvin pelkistetysti. Suihkukin sijaitsee usein vessanpöntön päällä. Seuraavan Via del Lavatoren kadun varrella on lisää rauhallisia ja hieman halvempia hotelleja.

Accademia Nazionele San Luca on ehkä maailman arvovaltaisin akademia. Käykää ihmeessä tutustumassa, jos on aikaa. Siellä on upea kirjastokin.


Napoleonin hallituskaudella vuonna 1811, Quirinalin kukkula valittiin Rooman keisarillisen vallan keskukseksi. Suunnitelma ei toteutunut Napoleonin kukistumisen vuoksi, mutta ajatus säilyi ja toteutui osittain sen jälkeen, kun Roomasta tuli Italian pääkaupunki vuoden 1870 jälkeen. Itse asiassa nykyään useita ministeriöitä sijaitsee Rione Trevissa.


Piazza Barberinin tori on yksi Rooman suosituimmista kohtauspaikoista. Tori on suuri ja sen keskellä sijaitsee Gian Lorenzo Berberinin mestariteos suihkulähde nimeltä Tritone. Palazzo Barberini sijaitsee 'kulman takana', Via delle Quattro Fontanen kadun varrella. 

Torilla kohtaa 8 katua ja sen pohjoisreunalla sijaitsee Barberini niminen metroasema, mistä kulkee metro Anagninaan. Anagninan metroasemalta on lyhyt bussimatka Ciampinon lentokentälle. Torin ohitse  kulkee lukuisia busseja, muun muassa nMa bussi Anagninaan. Bussi 52, 53, 62, 63, 83, 85,100, 160, 492 (oma suosikki bussini)  ja useita yöbusseja.

Lisää Trevin kaupunginosasta täällä!