sunnuntai 19. syyskuuta 2021

Via dei Condotti

Via dei Condottin katu tunnetaan yksinkertaisesti nimellä Via Condotti. Katu on yksi Rooman tunnetuimmista kaduista. Katu saa alkunsa vastapäätä Espanjalaisia portaita ja päätyy Largo Carlo Coldonin pienelle torille ja kohtaa siinä Via del Corson ja Via Tomacellin kadut. 

Nykyään tämä on Rooman luxusalue numero yksi, missä on butiikkeja, siis shopping katu numero uno.

Dior, Gucci, Hermes, Bulgari, Armani, Jimmy Choo, La Perla, Prada, Salvatore Ferragamo, Céline, Moncler, Dolce and Gabbana, Max Mara, Brioni, Sergio Rossi, Ermenegildo Zegna, Van Cleef & Arpels, Loro Piana, Alberta Ferretti, Stuart Weitzman, Damiani, Michael Kors, Swarovski, Buccellati, Rolex, Harry Winston, Tod's, Cartier, Montblanc, Tiffany & Co., Louis Vuitton...

Historiallinen Caffè Greco ja Largo Goldonin loppupäässä sijaitsee Italian erittäin suositun muotihuoneen Fendin näyteikkunat. Fendillä on siinä myös erittäin kallis luxus hotelli Fendi Private Suites.

Kuuluisa italialanen muotiliike Fendi ja ruotsalainen vaatetusliike Hennes & Mauriz sijaitsevat tämän Largo Carlo Coldonin torin reunalla. Givenchyn hajuvesiliike ja Swarovskin jalokivimyymälä sijaitsevat myös kadun kulmauksessa. Täällä on ihmeen monta jalokivikauppaa. Melkein kaikki kuuluisat muotiliikkeet sijaitsee Via Condottin varrella. Tällä alueella raha virtaa.

Kadun varrella sijaitsee lukuisia palatseja, joista useimmat ovat vieläkin omistaja sukujen yksityiskäytössä. Erittäin kallis japanilainen ravintoa Zuma Roma,


Santissima Trinità degli Spagnolin kirkko

Kirkko sijaitsee Largo Caldo Colnosita heti seuraavana Via del Condotilla. Tämä on Roomassa asuvien espanjalaisten upea kotikirkko. Täällä olen tehnyt postauksen kirkosta.

Swarovskin koruliike sijaitsee Largo Caldo Coldonin kulmassa. Tämä on järkyttävän kalisi myymälä. En ymmärrä että kuka ostaa niin kalliita koruja ja koska niitä voi käyttää. En ole koruihminen, joten siksi en kaiketi ymmärrä mitään korujen päälle. 

Vaikka kyllä siellä myydään halpojakin koruja. Jotain on tapahtunut sillä Zalando myy nykyään halvimpia korujaan netissä. Zalandon perusti aikoinaan kaksi ruotsalaista aatelisherraa Kinnevik nimisen friman nimissä. Nykyään Kinnevik omistaa vieläkin 32 % osakkeista, ja ovat  Zalandon suurimmat omistajat.

Kinnevik on ruotsalainen investointifirma, jonka perusti vuonna 1936 kolmen Ruotsin rikkaimmista suvuista Stenbeck, Klingsborg ja von Horn. Mauritz ja Ida-Sofia Klingspor omistaa muun muassa yhden Ruotsin suurmmista linnoista, Stora Sundbyn aj suuret metsä maatilat sen ympärillä. Perhe ei asu linnassa vaan sen vieressä sijaitsevassa ihan tavallisessa talossa, mutta he viettävät kuulema juhlapyhiä linnassa. Lapste tykkäävät leikkiä piilosilla linnassa  ja senhän ymmärtää kuka vaan.  Kinnevikin konttori sijaitsee Skeppsborn 18, Gamla Stanissa.


Sarowskia vastapäätä sijiatsee italialainen MaxMara asusteliike, jolla on myymälä myös Tukholmassa Norrmalmstoregtilla. Myös NK:n tavaratalossa ja Birger Jarlsgatanilla myydään Max Maran tuotteita. Firma on kuulu erittäin istuvista ja kauniista klassisista takeistaan. Max Mara myy naisten, miestan ja lasten asusteita, sekä jopa matkalaukkuja  ja kenkiäkin. Roomassa heillä on lähes 10 myymälää. Kallis liike.

Dolce & Cabbana ja Michael Corsin likkeet sijaitsevat melkein vastapäätä. Dolce & Cabbanalla on toinen myymälä Piazza di Spagnalla ja pieni myymälä Fiumicinon lentokentällä. Olen henkilökohtaisesti tavannut Donatella Versacen. Hän peri miehensä kuoltua (murha) firman kahden lapsensa kanssa, mutta Donatelle möi oman osuuteensa Michel Corsin firmalle. Hän alkaa olla eläkeiässä, hyvin laiha ja epämiellyttävän näköinen kauneushoitojen ja kasvoleikkausten jälkeen. 




Via dei Condottin katu sijaitsee Campo Marzion kaupunginosassa, keskellä Roomaa. Katu on ehdottomasti yksi Rooman tunnetuimmista ja vilkkaimmista kävelykaduista, jonka varrella sijaitsee lukuisia palatseja ja muotihuoneita. Shoppailukatu numero yksi. Kävele, vaikka et olisi kiinnostunut ostoksista, ja nauti! Kadulla on autolla ajo kielto, paitsi joinakin aikoina tavarankuljetus myymälöihin on luvallista.

Katu on ollut italialaisen muodin ja muotoilun keskus vuodesta 1905, jolloin koruliike Bulgari avasi myymälänsä kadun varrella. Nykyään katua reunustaa eräät muodin suurimmat nimet ympäri maailmaa.

Mutta Via dei Condotti ei ole vain kauppoja. Kadun varrella on kauniita historiallisia rakennuksia, promeaa arkkitehtuuria ja ihania sisäpihoja. 

Maltan Ritarikunta, Via Condottin ja Via Bocca di Leonen katujen risteyksessä.

Täällä sijaitse myös kokonainen korttelisto, minkä omistaa Maltan ritarikunta eli viralliselta nimeltään Jerusalemin Pyhän Johanneksen suvereeni sotilaallinen ja hospitaaliritarikunta. Maltan ritarikunta on perustuslaillinen monarkia, mikä on maailmanlaajuisesti toimiva katolilainen maallikkosääntökunta. Nykyään sillä on myös luteraanilainen haaraosasto.

Vaikka ritarikunnalla ei ole omaa valtiollista aluetta, se on suvereeni, valtion kaltainen kansainvälisellä oikeudella toimiva, ja jolla on diplomaattisuhteet yli 100 valtioon ja myös Euroopan unionin kanssa, sekä tarkkailijajäsenen asema Yhdistyneissä kansakunnissa. 

Maltan ritarikunnan hallussa on ekstraterritoriaali alueet Roomassa sekä Maltalla. Maltan ritarikunnan ruhtias on vuodesta 1918 lähtien Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto. Ritarikunta omistaa myös alueen Aventinon kukkualalla Roomassa.

Antico Caffe Greco on kuuluisa, kauniisti sisustettu kahvila 1700-luvulta. Aivan kamalan kallis kahvila. Se on historiallinen  kahvila, mikä avattiin vuonna 1760 Via dei Condottille. Se on vanhin kahvila/baari Roomassa ja toiseksi vanhin Italiassa Caffè Florianin jälkeen Venetsiassa.

Kahvila on nimetty sen kreikkalaisen omistajan nimen mukaan, Greco, joka avasi sen vuonna 1760. Historiallisia henkilöitä, kuten Stendhal, Goethe, Arthur Schopenhauer, Bertel Thorvaldsen, Mariano Fortuny, Byron, Franz Liszt, Keats, Henrik Ibsen, Hans Christian Andersen, Felix Mendelssohn, Wagner, Levi, María Zambrano, Lawrence Ferlinghetti ja jopa Casanova ovat juoneet täällä kahvia.

Caffe Greco on ollut Rooman kirjailijoiden, poliitikkojen, taiteilijoiden ja merkittävien ihmisten turvapaikka yli kahden ja puolen vuosisadan ajan. Rakennuksen omistaja pyysi kuitenkin vuonna 2017 korottaa kuukausivuokraa nykyisestä 18000 eurosta 120000 euroon. Kahvila on Italian valtion Beni Culturalin osaston suojeluksessa, se on vaarassa sulkea eräpäivänä vuokrasopimuksen päättymiseen saakka.