keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Domus AureaPääsisäänkäynti Colle Oppiolle sijaitsee Via Labicanan kadulla Colosseumin kupeessa.

Colle Oppion yksitoista hehtaaria laaja puistoalue Rooman sydämessä on avoin kaikille. Colle Oppio, Oppion kukkula, sijaitsee aivan Colosseumin kupeessa, sen pohjoisella puolella. Colosseumin eteläisellä puolella sijaitsee Colle Celio, Celion kukkula. Kartalla Neros Gyllene hus, on yhtä kuin Domus Aurea.

Alueelle on useita sisäänkäyntejä, tunnetuin Via Labicanalta, Kolosseumia vastapäätä. Colle Oppiolta löytyy myös Trajanuksen ja Titon kylpylän rauniot. Kukkulan kupeessa sijaitsee asuinalue, jonka suunnitteli arkkitehti Raffele de Vico. Rakennukset ovat erittäin kauniita.

File:Terme di traiano 05.JPG

Trajanuksen kylpylän vesisäiliö löytyy Via delle Terme di Traianolta


 Tänne on useita sisäänkäyntejä, joista osa on lukittu.


Monte Colle Oppion puistossa on mukava istuskella ja nauttia rauhasta. Nämä penkit löytyvät aivan San Clementen kirkkoa vastapäätä mäellä, portaat ylös Via Labicanalta.
Niin Colosseumi kuin Domus Aureakin Colle Oppiolla kuuluvat keisari Neron palatsialueeseen. Keisari Nero kuoli ehkä vuonna 64 tai 68 jaa. Hänen palatsiaan nimitetään Domus Aurean lisäksi nimellä kultainen talo. Palatsialue oli valtava. Sisäänkäynti Neron Domukseen sijatsi Tituksen riemukaaren takana Foro Romanolla.

Palatsissa oli noin sataviisikymmentä huonetta ja sen ympärillä sijaitsi metsää, peltoja, eläintarha, vesiputous, uimala ja tekojärvi, jonka paikalla nyttemmin seisoo Colosseumi. Huoneet oli koristeltu jalokivillä ja kullalla. Vieraitten päälle tihkui hajuvettä salin katosta tai kukkasia katosta olevasta reiästä. Neron rakastajatar Poppea kylpi aasinmaidossa kylpyammeessa säilyttääkseen kauneutensa. Nerolla oli vaimokin, Octavia josta Nero erosi ja Poppeasta kruunattiin uusi keisarinna. Poppea kuoli kun oli raskaana. Kerrotaan että Nero potki häntä vatsaan. Claudio Monteverdi kirjoitti sinfoninakin Neron ja Poppean rakkaustarinasta, L'incornazione di Poppea, Poppean kruunaus.


Fil: Nero och Poppea Sabina.jpg

Keisari Nero ja Poppea Sabina sen aikaisissa kolikoissa

Neron kuoleman jälkeen seuraavat keisarit kiirehtivät antamaan Neron luksuselämään kyllästyneille roomalaisille alueet takaisin. Nero ei vaan ollut suuruudenhullu, vaan hän oli erittäin pahaluontoinen ja julma. Ei ihme ettei roomalaiset pitäneet hänestä. Suuri tulipalo tuhosi Neron Domuksen pahasti. 

Keisari Nero oli rakennuttanut Colosseumin paikalle tekojärven reunalle noin kolmekymmentä metriä korkean patsaan, joka kuvasi häntä itseään. Patsas oli niin valtavan suuri, jotta sitä alettiin nimittämään kolossiksi. Siitä nimi sitten Colosseumille, joka rakennettiin tekojärven paikaelle. Neron patsaasta hakattiin pää pois ja paikalle laitettiin aurinkokuninkaan pää. Vasta seitsemänkymmentä vuotta myöhemmin, kun keisari Hadrianus alkoi rakennuttamaan Venuksen ja Roman temppeliä Oppion kukkulalle, siirrettiin patsas Colosseumin pohjoispuolelle kahdenkymmenen neljän elefantin avustamana. Tekojärvi täytettiin hiekalla ja soralla. Keisari Vespanianus päätti rakennuttaa tekojärven paikalle teatterin. Samalla rakennus tulisi olemaan monumentti sen kunnikaksi että roomalaiset voittivat juutalaiset ja onnistuivat tuhoamaan Jerusalemin. Juutalaisia tuotiin Roomaan sotavankeina ja heidät pantiin rakentamaan tätä monumenttia, joka me tunnetaan nimellä Colosseumi. Tämä rakennus on yksi suuri häpeäpilkku ihmiskunnan historiassa. Minun täytyy tunnustaa etten ole koskaan käynyt sisällä Colosseumissa, enkä tuskin tule käymäänkään. 

Muuten... Colosseumi on hajoamaisillaan, sekin. Maa Colosseumin alla on suoperäistä, johtuen siitä että  siinä oli tekojärvi aikaisemmin. Colosseumin alla kulkee muyös metrolinja ja metrojunat tärisyttää maata entisestään. Rooman maaperä täriseen yhtenään myös maanjäristysten takia mutta pitkään aikaan ei ole tärinnyt niin että olisi sattunut suurempia vanhinkoja. Colosseumi on myös vain kolmannes siitä mitä se oli alunperin. Colosseumia on purettu ja purettu, ja osista on rakennettuu uusia rakennuksia ympäri Roomaa. Colosseumi sai vastikään hälytsylaitteet. Jos ja kun Colosseumi tärisee liikaa niin silloin käy hälytys ja vieraat ajeteaan ulos rakennuksesta.

Domus Aurea

Neron Domus tai Domus Aurea sijaitsi kolmen kukkulan välisessä maastossa, Palatino, Esquilino ja Caelius. Neron Domus ei oikeastaan ollut palatsi vaan villa, kuten roomalaiset vielä nykyäänkin kutsuvat tämän tyylisiä rakennuksia. Nykyisistä Rooman villoista suurimpia ovat Villa Borghese ja Villa Doria Pamphili. 

Neron huvilan alue oli yhtä suuri kuin nykyinen Vatikaanin valtio. Nykyään kun puhutaan Domus Aureasta  niin  sillä tarkoitetaan vain huvilan rippeitä ja jonka raunioissa on arkeologit toimineet vuosia. Vuonna 2006 oli pakko sulkea raunioalue hajoamisriskin takia. Paikalla on sen jälkeen toki ollut arkeologeja jotka hyvää vauhtia ovat uuskorjaneet varovaisesti raunioaluetta ja tehneet sitä turvalliseksi, jotta tämä mielenkiintoinen historiallinen kohde saataisiin avattua udestaan.

Aika ajoittain ainakin on Domus Aurean museo ollut avoinna tiistaista perjantaihin kello 10.00-16.00. Kannattaa tarkistaa etukäteen aukioloajat. Luultavasti suljettu tilapäisesti.

Domus Aurea Excavations

Domus Aurea Excavations

Domus Aurea Excavations and Kitty

 Kissa odottaa aukeamista...


Turistit odottavat aukeamista...

Part of Nero's Domus Aurea (I think) in Trajan's Park

IMG_2040

Domus Aurea siis taitaa olla suljettu tällä haavaa korjausten takia. Ehkä se vie vuosia ennen kuin alue voidaan taas avata, jos koskaan turvallisuussyistä. Rahapula on suurin ongelma ettei Domus Aureaa ole voitu korjata kunnolla. Mutta voihan sitä katsella matkan päästäkin.

New excavations of Nero's Domus Aurea near the Forum (2)

Domus Aurea

Domus Aurea

Domus Aurea

Surrounding Domus Aurea

Grotesque Domus aurea

room 78 domus aurea

Peintures murales de la Domus Transitoria (Rome)


Keisari Trajanuksen kylpylä


Venuksen ja Roman temppelit


Via degli Orti di Mecenate'lta on sisäänkäynti tämän vierestä. Viale del Monte Oppiota välttäisin sillä siinä on paljon liikennettä ja turistibusseja parkissa. Alueen kapeat kujat ja kadut ovat paljon antoisempia kävellä.


Puistoalueelle pääsee toki kävelemään. Löytyy usempikin sisäänpääsy. Lasten leikkipaikkojakin löytyy puistosta. Via delle Terme Traianolla on erittäin kaunis sisäänkäynti. Sen vasemmalla puolen on kaunis rosanvärinen rakennus jossa sijaitsee Santa Chiaran nunnaluostari jonka tiloissa on peruskoulu ja päiväkoti.

Puistoalueen eteläpuolella on paljon kauniita asuintrakennuksia kuten Via Mecenaten ja Via Giovanni Mario Crescimbenin varrella.

Via Angelo Poliziano 6 sijaitsee
Suore Di S Giuseppe Di Clunyn luostari josta voi vuokrata halvalla huoneita. Sijaitsee muuten erinomaisella paikalla. Heillä on siinä sisäpiha kuin oma puistonsa luostarin aluella.


  Piazza Martin Lutero/Martin Lutherin toriVatikaanin museo, Tazza Monolitica, on tuotu tänne Domus OppioltaFreskomaalauksia Neron kultaisesta temppelistä. Neron palatsin Domus Aurean ja Palatinon välillä sijaitsi toinen Neron rakennuttama palatsi Domus Transistoria joka tuhoutui täysin tulipalossa. Trajanus rakennutti viisikymmentä vuotta myöhemmin oman kylpylänsä melkein Neron palatsin päälle.