maanantai 6. joulukuuta 2010

Parco degli Scipioni

Columbarium/Kolumbaario

Via di Porta Latina 10

Via di Porta San Sebastianon kadun loppupäässä sijaitsee Parco degli Scipioni, mutta kadun varressa oleva sisäänkäynti on suljettu. Sisäänpääsy on nykyään Via di Porta Latina 10, Porta Latinan kaupunginportin lähettyvillä, melko lähellä San Giovanni in Oleon kappelia, mistä olen tehnyt postauksen täällä, mistä löytyy lisätietoa ja lisää valokuvia. Postauksessa käsittelin koko Via Latinan tietä.

Lähin bussipysäkki sijaitsee Via Camerinalla, missä pysähtyy bussi 218, Via Latinalla pysähtyy bussi 360, ja Via di Porta San Sebastianon kadun alkupäässä pysähtyy bussi 118.


Via Latinan kujaa reunustaa myös muurit

Aurelianuksen kaupunginmuuriin törmää jos lähtee kävelemään Porta Latiann portilta Viale delle Mura Latina pitkin. Siellä tulee vastaan San Sebatsinaon portti, mistä lähtee via Appia Antican ikivanha tie. Bussi 118 kulkee Appia Anticalla ja takaisin kaupunkiin.

1600-luvulla alueella oli viinitrahoja. Vuonna 1614 löydettiin alueelta hauta, mikä oli peräisin toiselta vuosisadalta ennen ajan lakua, ja hauta kuului Scipion suvulle. Kaiveruskia alettin tekemän ja löydettiin myös columbario ja Pomponio Hylas niminen alue.

Vuonna 1820 osti Rooman kunta alueen. Vuodesta 1995 lähtien on alue ollut joka vuotuisen "Rome in Your pocket"-kulttuuritapahtuman paikka. Tiedä häntä onko tämä perinne jäljellä enää.

Celion alueella viljeltiin 1700-luvulla paljon hedelmiä, joista valmistettiin viiniä. Alueella tehtiin arkeologisia kaivauksia ja löydettiin columbarium aivan kaupunginmuurin kupeessa. Hautakammio on peräsin vuosilta 17-54 jaa ja sinne on haudattu myöhemminkin. Pomponius Hylas ja hänen vaimonsa oli haudattu columbariumiin. 




y




Alueelta löytyy myös Konsuli Scipionin sargofagi, mikä on nykyään Vatikaanin museossa. Columbariumiin mahtuu vain kymmenen henkilöä kerrallaan käymään. Puistoalue siivottiin ja kunnostettiin pari vuotta sitten. Puisto on avoinna kello 7 auringonlaskuun saakka. Keäaikaan järjetsteään puistossa erikoista ohjelmaa lapsille.

Sisäänpääsymaksu columbariumiin 4 €, alennettu hinta lapsille 3 € ja eläkeläisille 2 €. Columbariumiin järjestetään myös opastettuja käyntejä, 10 € per henkilö. Pääsymaksut saattaa olla muuttuneet ajan saatossa. Nykyään saa käydä vain varauksen tekemällä puhilimitse ati e-postissa, sillä alue on argeologien työpiakka. Sisään päsätetään vain 7 henkilöä kerrallaan!

Puh: 060608 kaikkina viikonpäivinä kello 9.00-19.00

e-posti: info@060608.it

Fil: Sepolcro degli Scipioni 001 Entrata.jpg

Colombario degli Scipio, Scipionin suvun kolumbaariumi ja siinä vieressä sijaitsee Scipionin hauta kaivasualueella.

Gens Cornelia, yksi vanhimmista roomalaisista suvuista, juontaa juurensa arkaaiselle ajalle, se oli erittäin voimakas koko tasavallan ajan ja ilmaisi loistavia hahmoja jopa keisarillisen aikakauden ensimmäisillä kahdella vuosisadalla.
Vuosisatojen ajan Cornelia-suku on jaettu eri sukuihin pääasiassa patriisiaseman perusteella: Scipioni, Lentuli, Dolabella, Meruli, Sullae, Balbi, Cinna.

Publius Cornelius Scipio Africanus (236 - 183 eKr.), oli roomalainen poliitikko ja kenraali toisessa puunilaissodassa.Hänestä tuli tunnetuin karthagolaisen kenraalin Hannibalin voittamisesta Zaman taistelussa vuonna 202 eaa, ja hänen voittonsa Karthagossa oli saavutus, joka ansaitsi hänelle lempinimen Africanus. Hän tappoi poikansa (alla mainittu) Publius Cornelius Scipio Aemilianuksen.

Publius Cornelius Scipio Aemilianus Gens /260-212 eaa) oli Cronelia suvun jälkeläinen, ja oli yksi tärkeimmistä roomalaisista henkilöistä toisella vuosisadalla eaa. Sääntöjen mukaan ei saanut huadata kaupunginmuurin sisälle, mutta Aurelianuksen kaupunginmuuri rakennettiin vasta vuonna 270 jaa. Gen tuossa nimen perässä tarkoittaa sukua. Siihen aikaan oli vain erittäin harvalla henkilöllä sukunimi. Gen tuossa viittaa siihen ettei hän ollut kuka tahaansa, vaan suurmiehenn aatelissukuun kuuluva herra.


Pomponius Hylaksen kolumbaario nähtynä Via San Seabstianon kujalta


Pomponius Hylas on saanut tänne alueelle kolumbarion ensimmäisellä  vuosisadalla jaa. 

Katujen risteyksessä  mistä Via Latina ja Via di Porta di San Sebastinaon tiet saavat alkunsa on nimeltään Piazzale Numa Pompilio, joten tuo hautapaikkaan kirjoitetu nimi Pomponius Hyla tarkoittaa Numa Pompiliota. Joten hänvoi olla ollut Rooman valtakunnan toinen kuninags, mutta en ole lainkan varma asiasta...




Scipionesta on kirjoitettu kirjoja hyllymetreittäin, ja jopa Paavo Cajander kirjoitti suomeksi kirjan Scipioneista.

Georg Friedrich Händel on säveltänyt Sciopoen overturen/alkusoiton.