maanantai 2. joulukuuta 2013

Corviale

Corviale III.jpg

Corviale, Via Portuense/ Via Gasetta Mattei

Nimitystä Rooman kaupunki ei ole enää ole ollut olemassa pitkään aikaan vaan se on Rooman kunta, Roma capitale.  Kunta on jaoteltu hallinollisiin alueisiin ns municipioihin. Näitten hallintoalueitten rajoa on muunneltu yhtenään. Jokaisella minicipiolla on oma presidenttiinsä jotka valitaan suorissa vaaleissa. Tämä jakosysteemi muuttui juuri nyt keväällä taas. Uuden jaottelun mukaan municiopioita on 15.

Corvialeen pääsee esimerkiksi busseilla numero 98 Via Paolalta keskeltä kaupunkia ja Trasteveren asemalta  bussilla 786. Corviale on bussin 98 ja 786 päätepysäkki. Bussi pysähtyy viidellä pysäkillä noiten pitkien talojen edustalla.

Corvialessa on pieni ostoskeskus jossa on Conad Superstore, apteekki, pienmpiä myymälöitä ja kahvila Caffe Mattei ja pizzeria.  Ulkosalla on myyntikojuja joissa myydään kaikeka man ja taivaan väliltä. Asusteitakin. Corviaele kuuluu municipio XI, aikaisemmin muncipio XV. Aluetta nimitetään myös nimellä Arvali, joka tulee pakanallisen ajan Arvali veljeskunnasta jotka asuttivat aluetta.Rooma on kuulu kauniista rakennuksistaan mutta aina ei rakenneta niin että tulos olisi hyvä, saatikka edes tyydyttävä. Corviale on pahin esimerkki koemielessä rakennetusta asuinalueesta, tai rakennuskompleksista. Tässä on yritetty jäljitellä kuuluisan sveitsiläisen arkkitehdin  Le Corbusierin tyyliä, mutta menty lliallisuuksiin. Le Corbusierin "synnyttämää" tyyliä kutsutaan funktionalismiksi.


Alvar Aaltokin suunnitteli oman tyylinsnä "funkkisrakennuksia". Voisi sanoa että ns suomalaistyylinen funktionalismi henkii suomalaisesta sielunelämästä. Betoni oli funktionalismin rakennusaine ja arkkitehdit suunnittelivat rakennukset niin pelkistetyiksi että ne ovat joskus jopa kolkkoja. 

Corvialessa ammuttiin yli monella tapaa. Corvialen mammuttirakannennukset ei olekaan puhtaasti funktionalistinen. Mielestäni funktionalismia on vaikea sovittaa asuinrakennuksiin, sopii paremmin julkisiin tiloihin. Funktionalismi parhaimmillaan on nautinnollista ja jopa mielikuvitusta kiehtovaa arkkitehtuuria. Mutta se vaatii taitoa sillä se menee helposti överiksi.


Arkkitehdit  Mario Fiorentino yhdessä avustajiensa F Gorio, PM Lugli, G Sterbini, M Valori, R Morandi kanssa loivat Corvialen mammuttimaiset asuinrakennuksent noin kahdeksan kilometriä linnuntietä Piazza Venezialta lounaaseen, Via Portuensen varteen kauniin täysin luonnonvaraisen idyllisen alueen keskelle. Bussi 786 Trasteveren rautatieasemalta, bussi 98 Paolan bussiterminaalilta San Giovanni dei Fiorentinin luota, Corso Vittorio Emanule iI:n loppupäästä. Bussi 98 tekee pitkän reissuun Rooman itäisillä alueilla. 
Rakennettiin vuosina 1972-1974 ja 1975-1982, 1600 kappaletta kahden- ja kolmenhuoneen asuntoja. Kompleksiin kuuluu kaupppoja, koulu, kappeli ja parkkipaikka ja -talli. Istituto Autonomo per Le Case populari toimi rakennusprojektin sponsorina instituutin tehtävänä on lain mukaan huolehtia siitä että Rooman alueelta löytyy ns sosiaalisia asuntoja. Laki astui voimaan vuonna 1903. Corviale sai lempinimekseen Serventole, käärme.

Rakennus on kaksi kilometrin pituista rakennusta vieri vieressä seinäkkäin, vain muutama metri väliä. Rakennuksissa on 21 sisäänkäyntiä ja 1200 asuntoa joissa asuu tällä hetkellä 14315 henkeä. Alkuun ei asuntoihin halunnut muuttaa kukaan. Mutta 1980-luvulla muutti keskikaupungilta väkeä joilla ei ollut  varaa maksaa korkeita vuokria. Neljännessä kerroksessa ei ole koskaan asunut ketään vaan ne tilat ovat olleet kaupoille ja  liikkeille avoimia, mutta  huonolla menestyksellä. Niihin huoneisiin muutti 64 perhettä jotka miehittivät huoneet neljännessä kerroksessa. Fransiskaaniluostari yritti järjestää neljänteen kerrokseen jonkinlaisen sosiaalisen kohtauspaikan ja huoneisiin avattiin pari ruokamyymälää. Monet poliitikot ovat vaatineet Corvialen hajoittamista. On olemassa jopa kolme uutta mallia kuinka alueen asuinrakennukset voitaisiin uusrakentaa. Tässä yksi malleista.

Corviale syntyi kun asuntopula on suuri Rooman alueella. Alueelle muuti luonnonkatastofeissa kotinsa menettäneitä, ja heitä joiden asunot hajoitettiin huonon kuntonsa takia. Nykyäänkin Corvialessa asuu paljon eläkeläisiä. Corvialeen on myös rantautunut rikollista väkeä kuten narkoottikanmyyjiä.

Corvialessa asuu myös heitä joilla menee joten kuten hyvin niin kauan kun heillä on työpaikka ja terveyttä. Täällä asuu jonkin verran myös lapsiperheitä ahtaissa asunnoissa. Koulu ja päiväkoti on sijainnut samassa rakennuksessa. Tietääkseni ne on siirretty toiseen rakennuskeen nykyään. Isä Gabriele huseeraa pienessä kappelissaan neljännessä kerroskessa. Corvialeen tulee maajussit säännöllisesti pitämään markkinoitaan. Kuttuuriyhdistys Il Mitreo järjestää erilaisia tapahtumia kuten tanssia eläkeläisille.
Tenuta dei Massimin suuri luonnonpuistoalue sijaitsee aivan Corvialen vieressä isoine aukeine niittyineen. Niityillä on lampaita ja lehmiä. Corviale sijaitsee ylhäisessä yksinäisyydessään keskellä ei mitään. Mutta ilman ympäristöä, laajoja niittyjä ja suurta luonnonpuistoaleutta elämä olisi vieläkin ankeanpaa Corvialessa. Onneksi Roomassa voi oleskella ulkosalla suuren osan vuodesta.Tennuta dei Massimi


Tennuta dei Massimi


  Tennuta dei Massimi


 Tennuta dei Massimi


  Tennuta dei Massimi


Täältä löytyy mukava ehdotus  noin kolmen tunnin patikkakävelyyn alueella, kenellä on aikaa ja kiinnostusta. Sivulta voi jopa ladata alueen kävelyreittikartan. Kävelyreitti alkaa Corvialesta ja päättyy Torre Rcihettiin. Kävelyreitti kulkee viiniviljelmien ohitsei Massimin maatilan kohdalla, Via Lanfranco Maroi. Reitti kulkee myös Generosan katakombien  ja Arvaliveljesten kulttipaikan ohitse. Reitti jatkuu Trullon asuinalueen ohitse. Alue rakennettiin fasismin ajalla fasistisen arkkitehtuurin mukaan. Trullossa on tai on ollut kirpputori joka lauantaiaamupäivä, Viale Ventimiglialla.
Parhaillaan on meneillään ns Corviale 2020 projekti jonka avulla yritetään saada uutta uskoa ja tyyliä Corvialaisten elämään. Rakennuksia tuskin tullaan hajoittmaan, sitä en usko, mutta uudistuksia tarvitaan. Corvialeen on saapunut poliitikkoja, tutkijoita, suunnittelijoita, taiteilijoita, arkkitehtejä ja filosofeja keskustelemeaan corvialaisten kanssa tulevaisuudesta.Tärkeintä on että corvialaiset ovat päässeet ääneen, jopa Corvialen koululuokissa keskustellaan ideoista parantaa Corvialea. Viikonloppuisin musiikkiohjelmaa ja buffetteja sekä markkinakojuja. Perustettiin järjestö Corviale 2020 joka sai EU tukea vuosiksi 2013-2020 ajalle. Corvialen nuorilla on oma jalkapallokenttä ja oma joukkue nykyään. Alunperin tätä kutsuttiin nimellä calciosociale, "sosiaalista jalkapalloa". Corvialaiset ovat myös saaneet oman paikallisen tv-webb-kanavan, Corviale Network.

Täällä videoita Corvialesta.
Täällä on 66 valokuvaa Corvialesta.

Corvialen kirjastossa lauleteaan cospelia!