maanantai 1. huhtikuuta 2024

San Stanislao dei Polacchi


Puhä Stanislao

Stanislaus Krakovalainen/Stanislao di Cracovia, syntyi Puolassa vuonna 1030 ja kuoli vuonna 1079 Krakovassa, Puolassa, oli puolalainen piispa ja marttyyri. Stanislausta kunnioitetaan pyhänä roomalaiskatolisessa kirkossa. Hän on Puolan kansallinen pyhimys, ja hänen muistopäivää vietetään 11. huhtikuuta, vaikka Puolassa juhlaa vietetään 8. toukokuuta.

Roomassa on kaksi Pyhälle Stanislaolle pyhitettyä kirkkoa. Vanhin on Via della Botthege Oscuron kadun varessa, keskellä Roomaa. 


San Satnislao, Viale Ronaldo Vignali 15

Uusin San Stanislaon kirkko  sijaitsee Don Boscon korttelistossa, Viale Ronaldo Vignali 15. Tämä on moderni kirkko mikä valmistui vuonna 1991. Arkkitehitinä toimi Ernesto Vichi, joka oli oikeastaan insinööri, mutta hän on suunnitellut muutamia kirkkojakin. 

Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen jälkeen (1962-1965) suunnittelijoiden täytyi miettiä uudelleen uusien jumalanpalvelustilojen suunnittelua, jossa celebranten/messun toimittava pappi ei enää käännä selkänsä seurakunnalle,  vaan kääntää kasvot seurakuntaan päin, minkä seurauksena sekä kirkon tilavuus että kirkon tilavuus määriteltiin uudelleen sekä alttarin paikka ja Vichiä pidettiin menestyneimpien joukossa uskonnollisen rakennuksen uuden roolin tulkinnassa liturgian uudistamisen takia.

San Stanislao dei Polacchin kirkko, Via delle Botteghe Oscuro

Kirkko on avoinb useinmiten ainakin kello 17-19.

Kirkko sijaitsee Piazza Venezian ja Torre Argentinan pyhän alueen välillä. Kirkkoa kutsuttiin varhaisina aikoina San Salvatore in Pensilis ja tällä nimellä on kirjattu tiettyihin asiakirjoihin vuosilta 1174 ja 1209. 

Vuonna 1578 paavi Gregorius XIII myönsi kirkon kuitenkin puolalaiselle kardinaali Stanislaus Hosiukselle, joka rakensi sen uudelleen, omisti sen St. Stanislaukselle, Puolan suojeluspyhimykselle. Näin hän perusti Roomaan tarvitseville puolalaisille pyhiinvaeltajille ja ulkomailla asuville saattohoitokeskukuksen.  Katollisethan usein miten matkustaa Vatikaaniin vanhoilla päivillään ja kun he sairastuvat vakavsti, Tarkoitus on ehtiä tehjä synninpäästö mieluiten Vatikaanissa, jos sattuu kuolemaan. Sillä se on liian myöhäistä kuoleman jälkeen. Ortodoksisessa ja katolisessa kirkossa rippi, johon synninpäästö/absoluutio kuuluu, on sakramentti eli erityinen pyhä toimitus.



 San Stanislaon kirkko on hyvin pieni. Sivukappeleita ei kirkkosalissa ole.

Ulkoseinät ovat kiinni vierekkäisten rakennusten ulkoseinässä ja näin ollen kirkossa ei ole ikkunoita.

Kirkon nykyinen ulkoasu on peräisin 1700-luvun ensimmäisellä puoliskolla tehdystä perusteellisesta peruskorjauksesta, jossa sivurakennukset ovat säilyttäneet kauniita stuckatuureja/kipsistä valmsiettuja reunalistoja ruusukkeita sisätiloissa. 

Arkkitehti ja taidemaalari Francesco Ferrari rakensi itse asiassa kokonaan uudelleen kirkon, joka oli tuolloin pitkälle rappeutunut, julkisivuineen ja jakoi sen kahteen kerrokseen. Yksilaivaisessa sisustuksessa on runsaasti stukkorakenteita, koristeita ja 1700-luvun puolalaisten taiteilijoiden maalauksia. 

Vuodesta 1982 lähtien San Stanislao on ollut Puolan kansalliskirkko Roomassa, ja se on pitänyt elossa useita tyypillisiä puolalaisia ​​uskonnollisia perinteitä, esimerkiksi lauantainna uskolliset tuovat mukanaan pieniä koreja täynnä ruokaa siunattavaksi, jotka sisältävät mm. värilliset ja maalatut munat, leikkeleet, leipä ja juusto, syötäväksi pääsiäis sunnuntaina.


Tämä rakennus on puolalaisten pyhiinvaeltajen 'hospitsi'

Kirkon viressä sijaitsee upeaakin upeampi Hocianum Palace, mikä on korkeatasoinen hotelli ja hieman siitä eteenpäin on puolalaisilla hospitsi klassisesn  kauniissa rakennuksessa ihastuttavalla Piazza Marganan torilla. Kirkon kuppesat Via dei Polacchin kuja pitkin Piazza MaMrganelle. Susoiteten käydä tällä pienellä viihtyisällä torilla, mistä löytyy apri eirtt
äin hvyää ruokapaikkaakin.

Puolaisia alkaa olla kaikkailla Euroopssa. Ruotsissakin he ovat suurin maahanmuuttajarymä menneinä vuosina. Puolasta on muuttaanut joukottain Ruotsiin aika ajoitain, joten monen ruotsalaisen juuret ovat Puolassa.