perjantai 26. kesäkuuta 2015

Accademia Nazionale dei LinceiAccademia Nazionale dei Lincei, Via della Lungara 10

Akatemialla tarkoitetaan korkeakoulutettujen yhteisöä. Academia käsitys sai alkunsa Kreikasta Platonin ajalla, noin 400-300 eaa. Mitä tulee Italialaisiin akatemioihin niin Italiasta löytyy monenlaisia akatemioita, musiikillisia, tieteellisiä, taiteellisia, militäärisiä, urheilullisia, uskonnollisia, paavillisia, kielellisiä jne.


Raffaello Sanzion kuuluisa suuri maalaus Vaatikanin museossa kuvaa juuri Akatemiaa, sitä kaikkien ensimmäistä, Platonin filosofista akatemiaa Ateenassa.


Villa Farnesina sijaitsee vastapäätä Palazzo Corsinia. 

Accademia Nazionale dei Lincei on italialainen tiedeakatemia. Se on Italian vanhin tiedeakatemia, ja sen perusti 1603 Federico Cesi.

Alunperin Accademia dei Lincei sijaitsi Villa Framesina'ssa kokonaan, nykyään se sijaitsee molemmissa rakennuksissa. Kirjasto esimerkiksi sijaitsee Palazzo Corsinissa ja se on juuri kirjasto, jossa kuka vaan voi vierailla ja lueskella. 

Palazzo Corsini jakaa Acacdemian kanssa kirjaston mutta palatsissakin saa kiertää katsellemassa. Täällä olen kertonut aikaisemmin Palazzo Corsinista ja täällä Villa Franesinasta, joka on mielestäni pakollinen nähtävyys Roomassa. 

Huvila on helppo löytää. Se on aivan ihana huvila puistoineen kaikkineen.

Jos haluaa käydä vain puutarhassa niin se maksaa 2 €, muuten 5 €, alennettu hinta 3 €.


Villa Franesinan muurien sisäpuolella sijaitsee Circolo Scandinavo, skandinaavinen taiteilijatalo Roomassa. Jo 155 vuotta on skandinaaveilla, ruotsalaiset, tanskalaiset ja norjalaiset, ollut tilat juuri tässä. Facebook! Sisäänkäynti Lungotevere Farnesinan puolelta vaikka kyllä siellä Via della Lungaran puolellakin on portti. Vaikuttaa vaan olevan aina lukittu.


Circolo Scadinavia


Accademia Nazionale dei Lincei sijaitee molemminpuolin Via Lungaran katua, osittain Palazzo Corsinissa ja osittain Villa Franesinassa, jossa sen alkuperäinen paikka oli. Tämä Akatemia on maailman vanhin tieteellinen akatemia. Frederico Cesi perusti akatemian vuonna 1603 ja yksi sen ensimmäisistä jäsenistä oli Galileo Galilei.


Akatemia on itsenäinen instituutio, mutta se silti on Kulttuuriperintöministeriön suojelun alla. 


 Palazzo Corsini


Kirjasto


Tässä on alkuperäinen portti Accademia dei Linceihin. Portin takana näkyy Villa Farnesina. Seuraava portti vasemmalla puolen johtaa amerikkalaiseen John Cabot nimiseen yliopistoon. Roomassa on useampiakin amerikkalaisia yliopistoja.Kirjasto on avoinna maanantaista perjantaihin siten että se on avoinna maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina kello 9-13 ja tiistaina ja keskiviikkona kello 9-17. Keväällä vuosi takaperin juhlittiin Giuseppe Verdin satavuotisjuhlaa. Sen kunniaksi laittoi Accademia dei Lincei kirjastoonsa Verdin oopperaesitykissä käytettyjä asuja.