perjantai 26. kesäkuuta 2015

Accademia Nazionale dei Lincei/Galleria Corsini



Palazzo Corsini,
 Via della Lungara 10

Akatemialla tarkoitetaan korkeakoulutettujen yhteisöä. Academia käsitys sai alkunsa Kreikasta Platonin ajalla, noin 400-300 eaa. Mitä tulee italialaisiin akatemioihin niin Italiasta löytyy monenlaisia akatemioita, musiikillisia, tieteellisiä, taiteellisia, militäärisiä, urheilullisia, uskonnollisia, paavillisia, kielellisiä jne.

Ruotsissa on 19 kuninkaallista akademiaa, joilla ei ole mitään tekemistä yliopistojen akademioiden kanssa.

Accademia Nazionale dei Lincei, joka sijaitsee 1400-luvun Palazzo Corsinissa, on maailman vanhin tieteellinen akatemia. Kuten sen perussäännössä todetaan: "Sen tarkoituksena on edistää, koordinoida, integroida ja levittää tieteellistä tietoa sen korkeimmissa ilmentymismuodoissaan kulttuurin yhtenäisyyden ja universaalisuuden puitteissa..." Accademia dei Lincei sisältää runsaan kokoelman yli 600 000 tieteellisiä, historiallisia, tähtitieteellisiä, fyysisiä ja kasvitieteellisiä kirjallisia kirjoja. Akatemiaa leimannut suuri uutuus oli kaikkien luonnontieteiden tutkiminen vapaalla kokeellisella havainnolla, eli minkään perinteen ja auktoriteetin rajoitusten ylitse.

Maineikkaimmista jäsenistä voidaan mainita Galileo Galilei, joka liittyi kumppanuuteen vuonna 1611.

Tiedemies Quintino Sellan ansiosta akatemia vihdoin elpyi vuonna 1874. Tieteiden alaa laajennettiin fysikaalisista, matemaattisista ja luonnontieteistä "moraali-" tai humanistisiin tieteisiin, joihin kuuluivat historian, filologian, arkeologian, filosofian, taloustieteen ja oikeustieteen tutkimukset.

Akatemian määräajoin jakamista palkinnoista mainitaan vuonna 1949 perustettu tasavallan presidentin kansallinen palkinto. Arvostetun tunnustuksen jakaa vuorotellen fysiikan, matemaattisten ja luonnontieteiden luokka sekä luokka. moraali-, historiatieteiden ja filologian tutkijat, italialaisten tutkijoiden teoksiin tai löytöihin, joille ei ole aiemmin myönnetty kansallista palkintoa.


Raffaello Sanzion kuuluisa suuri maalaus Vaatikanin museossa kuvaa juuri Akatemiaa, sitä kaikkien ensimmäistä, Platonin filosofista akatemiaa Ateenassa.



Villa Farnesina sijaitsee vastapäätä Palazzo Corsinia. 

Accademia Nazionale dei Lincei on italialainen tiedeakatemia. Se on Italian vanhin tiedeakatemia, ja sen perusti 1603 Federico Cesi.

Alunperin Accademia dei Lincei sijaitsi kokonaisuudxessaan Villa Farnesina'ssa, nykyään se sijaitsee myös Palazzo Corsinissa. Kirjasto esimerkiksi sijaitsee Palazzo Corsinissa ja se on kirjasto, missä kuka vaan voi vierailla ja lueskella. 


Palazzo Corsini jakaa Acacdemian kanssa kirjaston mutta palatsissakin saa kiertää katsellemassa. Täällä olen kertonut aikaisemmin Palazzo Corsinista ja täällä Villa Franesinasta, joka on mielestäni pakollinen nähtävyys Roomassa. 

Villa Farnesina on helppo löytää. Sisäänkäynti Via della Lungaran puolelta.  Se on aivan ihana huvila puistoineen kaikkineen.


Villa Farnesinan muurien sisäpuolella sijaitsee Circolo Scandinavo, skandinaavinen taiteilijatalo Roomassa. Jo 155 vuotta on skandinaaveilla, ruotsalaiset, suomalaiset, tanskalaiset ja norjalaiset, ollut tilat juuri tässä. Facebook! Sisäänkäynti Lungotevere Farnesinan puolelta vaikka kyllä siellä Via della Lungaran puolellakin on portti. Vaikuttaa vaan olevan aina lukittu.


Via della Lungara 231


Accademia Nazionale dei Lincei sijaitee molemminpuolin Via Lungaran katua, osittain Palazzo Corsinissa ja osittain Villa Franesinassa, jossa sen alkuperäinen paikka oli. Tämä Akatemia on maailman vanhin tieteellinen akatemia. Frederico Cesi perusti akatemian vuonna 1603 ja yksi sen ensimmäisistä jäsenistä oli Galileo Galilei.


Akatemia on itsenäinen instituutio, mutta se silti on Kulttuuriperintöministeriön suojelun alla. 






Galleria Corsini, jossa on teoksia Italian kansallisesta muinaisen taiteen kokoelmasta, on ainoa 1700-luvun maalausten kokoelma Roomassa, joka on säilynyt koskemattomana tähän päivään asti. Vuosisatojen mittaan laajaa kokoelmaa laajensivat useat perheenjäsenet, mukaan lukien paavi Clemente XII (Lorenzo Corsini 1652-1740) ja erityisesti hänen veljenpoikansa kardinaali Neri Maria Corsini (1685-1770).

Kardinaali Corsini hankki italialaisten ja ulkomaisten 1600-luvun mestareiden, kuten Caravaggion, Renin, Guercinon, Rubensin ja van Wittelin teoksia sekä 1500-luvun italialaisten taiteilijoiden teoksia ja aikalaistensa maalauksia. Vuonna 1883, kun Palazzo Corsini myytiin Italian valtiolle, prinssi Tommaso Corsini lahjoitti myös palatsin koko taidekokoelman.

Kokoelman nykyinen kokoelma heijastaa kardinaali Neri Maria Corsinin vuoden 1771 inventaariota. Trasteveressa sijaitseva Galleria Corsini on yksi harvoista gallerioista tai museoista, jotka ovat avoinna Roomassa maanantaisin. Siellä voi vierailla ke-ma 08.30-19.00.


Kirjasto


Tässä on alkuperäinen portti Accademia dei Linceihin. Portin takana näkyy Villa Farnesina. Seuraava portti vasemmalla puolen johtaa amerikkalaiseen John Cabot nimiseen yliopistoon. Roomassa on useampiakin amerikkalaisia yliopistoja.



Accademia dei Lincein kirjasto on avoinna maanantaista perjantaihin siten että se on avoinna maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina kello 9-13 ja tiistaina ja keskiviikkona kello 9-17. 



Keväällä vuosi takaperin juhlittiin Giuseppe Verdin satavuotisjuhlaa. Sen kunniaksi laittoi Accademia dei Lincei kirjastoonsa Verdin oopperaesitykissä käytettyjä asuja.