sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Santi Bonifacio e Alessio


Santa Sabina ja San Alession luostari vierekkäin Aventinon kukkulalla


 Kirkon pihalle pääsee vain jos tuo rautaportti on avoinna.
Piazza di Sant'Alessio 23, Aventino


Rakennuksen vasemmalla puolella hyväntekeväisyysjärjestö jakaa aamiaista, lounasta ja päivällistä kodittmille ja köyhille määrättyinä kellon aikoina. 


Santa Sabina basilika kuvassa ensin, sen takan Sant'Alessio ja sen takana Santa Maria del Prioraton kirkko. Viimeksi mainittu kirkko kuuluu Maltan ritarikunnalle jolla on keskikaupungilla oma korttelistonsa. Kirkkoon pääsee vain suuremissa ryhmissä, varaamalla ajan. Sisäänpääsymaksu.  visitorscentre@orderofmalta.int

File:Ripa - s Alessio 1050361.JPG

 Sanctorum Bonifasii et Alexii/Santi Bonifacio ed Alessio
 Pyhän Alexiuksen basilika, Aventinon kukkula, Piazza Sant'Alessio 23

Ripa - Alessios Pelargång väl 1150977.JPG

Sisäpihalla on vanha luostarin kaivo

Kirkko on ollut avoinna hieman miten sattuu. Mutta nykyään sen pitäisi olla avoinna joka päivä kello 8.30-12.30 ja 15.30-20.00. Kirkon luulisi olevan avoinna kaiket päivät koska kirkon sisäpihan tiloissa jakaa hyväntekeväisyysjärjestö aamiaista, lounasta ja päivällistä kodittomille ja työttömille.

Huom! Palasin takaisin. Kirkko on nykyään avoinna vain häitä ja kastajaisia ja muita kirkollisia menoja varten, kuten konsertteja joulun ja pääsiäisen aikaan. Olen kuullut myös kerrottavan että syyrialaiset Roomassa saavat käyttää kirkkoa kotikirkkonaan. Sant'Alessonhan kerrotaan vaeltaneen Syyriaan saakka.

Church of Saints Boniface och Alessio roma.jpg

Kirkkoa nimiteään San Alessioksi. Sen kardinaali on Rio de Janerosta kotoisin oleva Eusebio Oscar Scheild. Aventinossa on aivan oma kirkkokuoronsa, Coro dell'Aventino, joka esiintyy useissa Rooman kirkoissa. Kirkkokonserit ovat aina ilmaisia. Konsertteja pidetään arki-iltaisinkin. Ne ilmoiteaan usein miten kirkon  ilmoitustauluilla vestibuleissa/eteisissä.  Suosittelen lämpimästi!

Seuraavan kerran on Coro dell'Aventinon konsertti 7. jouluuta kello 20.45, Sacra Famiglia di Nazaret kirkossa, Piazzale del Gardenie 45

Acostino Camellin poliklinikan kirkkosalissa, 19. joulukuuta, Largo Agostino Camelli 8, raitiovaunu numero 8, (jää pois Camellin pysäkillä Trasteveren rautatieaseman jälkeen).

San Giovanni e Paulo Al Celio,  joulukonsertti on 21. joulukuuta kello 20.30. 


Pyhä Alexius/Alesso di Roma, kuoli 400-luuvlla

Pyhästä Alexiuksesta on olemassa monta eri tarinaa. Alexius eli ja vaikutti Roomassa neljännellä vuosisadalla jaa. Hän  oli roomalaisen senaattorin poika, joka teinipoikana lähti kaduille kerjäämään. Kerrotaan hänen vaeltaneen Syyriaan saakka. Hänen isällään oli talo kirkon paikalla Aventinossa. Alexus palasi kuitenkin isänsä kotiin. Hän kuitenkin kieltäytyi menemästä naimisiin vastoin isänsä käskyä. Siitä lähtien Alexius nukkui yönsä kotinsa portaiden alla. Kirkkosalin vasemmalla puolen ensimmäisessä kappelissa on vieläkin portaat jäljellä. Alexius kuoli portaiden alle. Legenda Pyhästä Alexiuksesta oli erittäin suosittu 1200-luvulla.


 Pyhä Boniface, kuoli vuonna 307

Pyhiä Benifaceja on elänyt muutamia, mutta tässä on kyseessä Bonifacio di Tarso/Bonifacius Tarsolaisesta. Hän kuoli martyyrikuoleman Tarsossa vuonna 307. Kirkko on siis ensin rakennettu Binifacen kunniaksi ja vasta myöhemmin kirko pyhitettiin myös Alession di Roman kunniaksi. Bonifacio on kuitenkin näistä kahdsta se merkiittävin henkilö. 

Boniface oli kreikkalainen orja jolla oli omistajansa kanssa sukupuolinen yhteys. Hänen omistajansa oli rikas kreikkalainen naishenkilö Aglae, jolla oli talo kirkon paikalla. He katuivat suhdettaan ja Agale ehdotti että Boniface matkustaisi Tarsukseen ja auttaisi siellä vainottuja kristittyjä. Tuumasta toimeen. Boniface matkusti Tarsukseen. Hän kuoli marttyyrikuoleman Tarsuksessa. Hänen jälkeenjäännöksensä tuotiin Roomaan jotka laitettiin juuri kirkon paikalle ja Aglaen asunnosta tehtiin pyhäkkö.


Sant'alessio church internal.JPG
Pyhän Alexiuksen jälkeenjäännökset pääalttarilla

File:Relics Alexius of Rome and Vonifatius.jpg

Pyhän Alexiuksen jälkeenjäännökset  kirkon pääalttarilla

File:Alexius of Rome saint clemente.jpg

Sant Alexius freskomaalauksessa Sant Clemencen basilikassa Roomassa

Saints Alexius och Boniface - intern - panarjedde.jpg

Roma, Kirche Santi Bonifacio e Alessio, die Decke.JPG

Fil: Adalbert av Prague.jpg

Pyhä Adalbert

Paavi Bnedictus VII:n aikana 900-luvulla pakeni munkkeja Bysantista muslimeja pakoon. Paavi antoi heille rakennuksen kirkon vierestä ja siitä kehittyi yksi tärkeimmistä kristinuskon lähetyskeskuksista. Pyhä Adabert saapui Prahasta. Hän kuoli luostarissa ja hänelle on oma kappeli kirkkossa. Näin luostari sai alkunasa. Bysantin munkit jättivät luostarin ja sen sijalle tulivat benediktiinit Clunyn luostarista, Ranskasta. Osa heistä muutti Santa Maria in  Aracoelin luostariin ja osa San Paulo fuori le muran luostariin. 

Lopulta 1300-luvulla oli luostarissa enää viisi munkkia elossa. Aventinossa ei siihen aikaan asunut  juuri ketään muita. Premonstratenssimunkit, Canonici Regolari Premostratensi, muuttivat luostariin. Aventinossa viljeltiin viiniä ja heinää siihen aikaan. Sata vuotta myöhemmin muutti luostariin hieronymiitit, Ordo Sancti Hieronymi, jotka rakensivat luostarin uuteen kuntoon barokin tyylin mukaan. Nykyinen luostari on siltä ajalta. Kardinaali Angelo Maria Quirini kustansi luostarin uuskorjaukset.


Oikealla Santa Sabinan kirkko ja luostari, sen vieresä Giardino San Alessio ja sen vieressä San Alesson kirkko ja luostari. Vasemmalla sijaitseva rakennus kuuluu Maltan ritarikunnalle, jolla itsenäisen valtion oikeudet Roomassa. Heidän pääpaikaknsa sijaitsee Via Condottin varrella.

San Domenico di Guzmán

Sant Dominicus/Pyhä Dominikus


Vanha pyhänveden kasteallas, Acquasantiere, joka on pois käytöstä

tankfull kerub av antmoose

Roma, Kirche Santi Bonifacio e Alessio, Alexiusaltar.JPG

Pyhän Alexiuksen kappeli

File:Cosmatesco column and original altar desk.jpg

Upea piispantuoli jossa  kauniit kosmeettikuvioiset pylväät

File:Edessa's icon of Holy Virgin.jpg

Eleonora Buoncompagni grav i Saint Boniface och Alessio all'aventino.jpg

Eleonora Boncompagni Borghese'n hautamuistomerkki
San Giovanni dei Fiorentini

File:San Giovanni dei Fiorentini Rome.jpg

San Giovanni Battista de' Fiorentini, Via Acciaioli 2, Piazza dell'Oro 1

Avoinna kello 7.25- 12.00, 17.00-19.00.

Messut usein miten kello 7.25 ja 18.00
 paitsi lauantain iltamessu on kello 19.00
suununtaisin on useampikin messu kello 8.00, 10.30, 12,00, 18.00 ja 19.00.

Italialaisten käsityksen mukaan vielä tänäkin päivänä firenzeläiset käsitetään omaksi kansakunnakseen, kuten muidenkin italialaisten maakuntien asukkaat. Italia oli erittäin kauan jakautunut Kirkkovaltioon ja pieniin ruhtinaskuntiin jotka taistelivat satoja vuosia toisiaan vastaan joten paikallinen kansallisuus kulkee käsityksenä vieläkin erittäin vahvasti Italiassa. Patriotismia on mahdottomuus kitkeä pois italialaisten käsitysmaailmasta. Kirkkoja jotka kuuluvat eri maakunnille tai valtioille nimitetään kansalliskirkoiksi.

roma 2010

Kirkon tiloissa on erittäin kattava arkisto koskien kautta aikojen Roomassa ausvia firenzeläisiä. Hehän  asettuivat asumaan juuri Regolan kaupunginsosaan ja juuri tälle kulmalle Regolaa jossa San Giovannin kirkko seisoo. Luonnollisestikin firenzeläiset halusivat että heidän kirkkonsa pyhitetään San Giovannille, Pyhälle Johannekselle, joka on Firenzen kaupungin ja firnezeläisten suojeluspyhimys. Koska katolinen kirkkokin viettää San Giovannia juhannuksen aikaan niin samoin juhlallisuudet San Giovannissa on 23-24 keäskuuta joka vuosi. Kirkon yhteydessä sijaitsee myös museo joka avattiin vuonna 2001.

File:San Filippo Neri ritratto Conca.jpg

Filippo Neri (1515-1595) syntyi Firenzessä ja  kuoli Roomassa

Pyhä Filippo Neri on yksi katrolisen kirkon vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Hän oli erittäin rakastettu henkilö sillä hän itse oli erittäin ystävällinen ja laupias henkilö. Filippo oli firnezeläinen Roomassa hänkin ja hän saarnasi kymmenen vuotta San Giovannin kirkossa kunnes hän perusti oman kirkkokuntansa Oratoriaanit. 

File:Parione - santa Maria in Vallicella - la Chiesa nuova 00465.JPG

San Filippo Nerin kunniaksi perustetiin hänelle oma krikkonsa Santa Maria in Vallicella jota nykyään kutsutaan niemllä Chiesa Nuova,  "uusi kirkko". Kirkko sijaitsee lähellä firenzeläisten kirkkoa, Piazza della Chiesa Nuova, Corso Vittorio Emanuele II:n varrella. Chiesa Nuova on täpösen täynnä korkea-arvoista taidetta. Kannattaa pistäytyä ihailemassa. 

File:Michelangelo, project for san Giovanni de' Fiorentini 01.JPG

Michelagelo Buonarroti, firenzeläinen hänkin, oli mukana suunnittelemassa San Giovannin rakentamista ja tässä hänen pohjapiirroksensa. Paavi Giulio II Della Rovere käski vetää uusi tie nykyisen Regolan kaupunginosan läpi jotta pyhiinvaeltajat löytävät helpommin tien  "Giro di Sette Chiese" reitin (seitsemän basilikan kierros) varrella sijaitseviin basilikoihin. Seitsemän basilikan kierros, jonka jokainen pyhiinvaeltaja oli ( on vieläkin) velvollinen tekemään ja melkein aina jalkaisin. Reitti on noin 20 kilomteriä pitkä. Näin syntyi Via Giulian katu jonka päässä San Giovanni Battista  dei Fiorentini sijaitsee. Tämä  Giro di sette Chiese oli Filippo Nerin idea alunperin. Hän järjesti matkan varrelle  myös levähdyspaikkoja. Reitti kulki Pyhän Pietarin basilikalta San Paulo Fuori le Mura, San Sebastiano Fuori le Mura, San Giovanni in Laterano, Santa Croece in Gerusalemme, San Lorenzo fuori le Mura ja lopulta Santa Maria Maggiore.

File:Ponte - s Giovanni dei Fiorentini madonna altar maggiore 1000219.JPG

Madonna pääalttarin reunustallaMukana kirkon suunniitelussa olivat 1500-luvun mestarit kuten Rafael, Giulia da Sangallo, Baldasarre Peruzzi  ja Jacobo Sansovino. He kilpailivat siitä kuka sai oman ehdotuksensa läpi ja Sansovino voitti.  Paikan läheisyys Tevere joen rannalla aiheutti vaikeuksia. Alue oli hiekkaperäistä ja joella oli tapana tulvia. Tehtiin uusi päätös ja päätettiin rakentaa kirkolle tukeva alusta ja pohja Giuliano da Sangallo nuoremman suunnitelman mukaan. Michelangelo  Buonaroti  ehdotti kirkon malliksi kreikkalaisen ristin mallia mutta Ciacomo della Porta ehdotti latinalaisen ristin mallia. Carlo Maderno kuitenkin muutteli suunnitelmia ja hän asetti kirkon julkisivun poispäin Teveren joesta. Francesco Borromini koristeli itäisen puolen kirkkosalista. Alessandro Galilei suunniteli julkisivun mutta hän  ehti kuolla ennen kuin se valmistui. Sisäänkäynnin yläpuolelle on Filippo della Valle tehnyt paavi Clemenete XII Corsinin vaakunan.  Clemente XII oli syntyään firenzeläinen, hänkin. 

Kirkkosalin koristelijoita on riittäänyt. Ehkä ei missään muussa Rooman kirkossa ole ollut  yhtä monta koristelijaa kuin San Giovanni Fiorentinossa. Mahdollisesti enempi on ollut Chiesa Nuovan koristelijoita. Lopputulos oli mahtava. Kaunis kirkko jolla on tyylikäs julkisivu ja upea sisustus. Kirkkosalin seunustoilla on lukuisien aatelissukujen kappeleita. Mutta Toskanasta, ja varsinkin Firenzestä löytyi siihen aikaan maailman suurimmat mestarit, arkkitehdit, taidemaalarit, kuvanveistäjät ja koristelijat. Roomassa ei ole ollut omia taiteilijoita lainkaann vaan kaikki on tarvittu houkutella muulta Roomaan. Barokin ajalla oli muutamia arkkitehtejä mutta siihenpä se sitten melkein jäikin. Baroklin tyylihän on syntynyt Roomassa.
Rome 2012

File:Cúpula.TIF

Kupoli on Carlo Madernon suunnittelema vuonna 1634. Kirkon  nykyinen julkisivu valmistui vuonna 1738. Se on puhdistettu muutama vuosi sitten. Koristeeksi on laitettu kuusi pyhimyksen patsasta.

File:Ponte - s Giovanni dei Fiorentini 1000215.JPG

Kirkko sisältäpäin  on todellinen barokin aarreaitta. Silti se on puhtaasti firenzeläinen tyyliltään, selkeä, puhdaslinjainen ja valoisa. Sivukappelit ovat tavallista enempi koristeltuja. Pääalttarin takaa voi nousta ylemmäksi parvekkeelle ja katsoa kirkkosalia  siitä näkökulmasta. Pääalttarin taulu on Antonio Raggin valmistama mutta itse alttarin valmisti Francesco Borromini joka valmisti myös kryptan, jonka hän oli valmistanut omille sukulaisilleen hautapaikaksi.  

Borromini oli sveitsiläinen syntyään ja monitaitoinen mies, yksi kolmesta barokin ajan suurimmista, yhdessä Berninin ja da Cortonan vierellä. Hänen oikea nimensä oli Giovanni Domenico Castelli, mutta jostain syystä Rooman saavuttuaan hän alkoi käyttää Fransesco Borromini nimeä. Kirkkoon saa tuoda lemmikkieläimet sisään saaman siunauksen. Pääsiäisenä tuodaan lammas kirkkoon siunattavaksi. Erittäin kaunista kädenjälkeä

Rome 2012

Fil: San Giovanni dei Fiorentini, romer, cappella Falconieri 1.JPG

Falconierin aatelissuvulla on oma sukukappeli kirkossa

Firenzeläinen Falconierin perhe kustansi kirkon kryptan rakentamisen. Falconierin suvulla oli palatsi melko lähellä, Via Giulia 1. Palatsin sai  Francesco Borromeo kunnsotaa uuteen uskoon. Luultavasti Falconierit kustansivat suurelta osin kirkon rakennuksenkin vaikka Firenzessä oli kyllä useita maailman rikkaimpia sukuja siihen aikaan. Falconierin susvusta oli kehkeytynyt jo 1300-luvulla akksi pyhimystäkin.

File:Regola - pal Falconieri verso Tevere 1200340.JPG

Palazzo Falconieri, Via Giulia 1

Francesco Borromini syntyi Luganossa Svetsissä ja muutti sittemmin Roomaan. Hän oli nähtävästi Falconieri suvun suosikki ja hänelle annettiin Falcoineirin hautakappelin ja kirkon kryptan suunnittelu. Siitäkin huolimatta että suurin oasa Roomassa vaikuttaneista mestareista "haettiin"  Firenzestä Roomaan. Falconierit olivat firenzeläsitä sukua alunperin.  Borromeo oli taitava arkkitehti, kuvanveistäjä ja muurarimestari.  Borromeo ei ollut omasta mielestään tarpeeksi suosittu Roomassa. Häntä vaivasi depressio ja lopulta hän sai raivokohtauksen ja tuhosi kaikki piirustuksensa ja  teki itsemurhan. Kaikesta huolimatta Borromini ehti tekemään paljon arvostettuja töitä Roomassa.


Fransiscus Borrominin hauta ja hautamuistomerkki


San Filippo Neri toimi kirkkoherrana San Giovanni Battistassa vuosina 1564-1575 ja se oli  sinä aikana kun hän perusti oman järjestönsä Oratoriaanit. Kirkon vieressä sijaitsi sairaala ja hospitsi firenzeläisille pyhiinvaeltajille 1700-luvulla. Sairaalan nimeksi tuli Ospedale della Nazione Fiorentina. 

File:Ponte - SS. Celso e Giuliano.JPG

Vuonna 1906 otti sairaalan haltuunsa Santi Celso e Giuliano, Vicolo del Curato 12 (=Via del Banco Santo Spirito) toisella puolen Corso Vittorio Emanuele II:ta. 
Espanjalainen Mallorcalta kotoisin oleva uskonnollinen veljeskunta Misioneros de los Sagrados Coranzones de Jesus y Maria omistaa kirkon nykyään. Messu kirkossa lauantaisin kello 18.00 jolloin on mahdollisuus nähdä tämä kaunis Rooman erikoisuus rokokoo kirkko sisältäkin päin. Järjestöllä on pieni kirkko tai kappeli Vicolo di San Celso 31, San Celso oli anthioikialainen pyhimys 300-luvulta. 

Kuvassa oikealta lähtee  kapea kuja Vicolo del Curato  joka johtaa Via di Panico'lle (paniikkikuja) joka puolestaan  johtaa Via dei Coronarille. Via di panicon pohjoispuolel on mukav aeksyä. Se on tosi sokkeloista erittäin kaepinen kujineen. Mukava alue kaikin puolin.Santi Celso e Giuliano 1700-luvulla jolloin kirkon edustalla ei ollut vielä rakennuksia. Kuvassa hevoskärryn takaa pilkottaa Banco di Santo Spiriton (Pyhän Hengen Pankki) kaunis julkisivu. Pankki on ollut Kirkkovaltion omistama, myöhemmin Vatikaanin valtion, vuodesta 1605 lähtien. Nykyään s eon yhdistynyt Banco di Roman kanssa.

File:Gian lorenzo bernini, ritratto di antonio cepparelli, 1622, museo di san giovanni dei fiorentini.JPG

Gian Lorenzo Berninin pysty San Giovanni dei Fiorentinossa

File:Monumento a Clemente XII, San Giovanni dei Fiorentini, Roma.JPG

Paavi Clemente XII /Lorenzo Corsini oli firenzeläinen 

File:Ponte - s Giovanni dei Fiorentini - Carlo Maderno 1000220.JPG

Carlo Maderno on myös haudattu kirkkoon


Piazza dell'Oro, kirkkoa vastapäätä. Rakennuksessa on useampikin ruokapaikka jotka eivät ole mitenkään Rooman parhaimmasta päästä. Mutta ei varmaan huonoimmastakaan. Ei  vaan ole tullut kokeiltua.


Piazza dell'Orolla on yksi Rooman pienimmistä bussiasemista nimeltään Paola. Tästä lähtee bussi esim Gianicololle.


Via del Consolatolta, aivan Piazza dell'Oron jatkeena, löytyy tämä pieni nurmikenttä jossa on patsas. Taustalla  Palazzo  de Rossi  Malvezzi joka on moderni 1900-luvun palatsi.