maanantai 5. joulukuuta 2022

Sant'Apollinare

Yritän valmistella keskenjäänet postaukset... 


 Piazza Sant'Apollinare 49
Piazza Navonalta vajaa 100 metriä suoraan pohjoiseen päin

Avoinna: 
maanantaista perjantaihin kello 7.30-9.00 ja12.00-13.30

Messu:
 maanantaista perjantaihin kello 8.00 ja 12.45

Roomassa on 161 kirkkoa, mitkä ovat niin sanottuja rettorioita, papin tai pappien omistamia ja johtamia kirkkoja, jotka sijaitsevat pappilan yhteydessä. Silti kardinaali Raniero Cantalamessa on saanut kirkon omaksi tittelikirkokseen ja näin ollen hänellä on ylin vastuu kirkosta ja sen toiminnasta. Kaiken kaikkiaan Roomassa on lähemmäksi tuhat kirkkoa!

Se ei yleensä näy mitekään ulospäin että kirkosta vastaa pappi tai papit. Nimittäin kaikilla Vatikanin kirkoillakin on kullakin kardinaali, joka on saanut kirkon omaksi nimikkokirkokseen.

Ponten kaupunginosassa sijaitsee Sant'Apollinaren rettoria. Kirkko on Rooman vanhimpia kirkkoja, vaikka se ei näy ulospäin. Paavi Hadrianus I perusti kirkon vuonna 780 ja myöhemmin luostarin kirkon yhteyteen. Kirkon virallinen nimi on Sant'Apollinare alle Terme Neroniane-Alessandrine, koska kirkko sijaitsee  antiikin aikaisen Neron kylpylän lähettyvillä. 


Sant'Apollinare de Ravenna (kuoli noin vuonna 79)

Kirkko on pyhitetty Sain Apollinarelle, joka syntyi Antiokiassa Syyriassa ja toimi myöhemmin Roomassa piispana.Hän kuoli marttyyrikuolemana keisari Vespasianuksen aikana, luultavasti vuonna 79. Hänen kulttinsa levisi nopeasti kaupungin rajojen ulkopuolelle. Apollinaresta kunnioitetaan pyhimyksenä roomalaiskatollisessa kirkossa, ja hänen juhlapäivä on 20. heinäkuuta. Arkkitehti Ferdinando Fuga suunnitteli kirkon 1700-luvulla, ja paavi Benedictus XIV:lle, joka sitten vihki kirkon vuonna 1748.

Sant'Apollinaren haudalle Ravennassa rakennettiin 500-luvulla kuuluisa Sant'Apollinare in Classe -kirkko, mikä toimii Ravennassa Pyhän Pieterin kirkkona eli pyhäkkö on paikallisen kirkon perustajan Sant'Apollinaren hautakirkko. Kirkko on Unescon maailmaperinnelistalla. 

Ravennnan kaupungin nimen Sant'Apollinare sai lisänimekseen siksi, että Sant'Apollinare oli ensimmäinen, joka piti piispan virkaa keisarillisessa Ravennan kaupungissa, kenties itse apostoli Pyhän Pietarin käskystä, jonka opetuslapsena hänen sanotaan olleen. Hänestä tuli Ravennan kaupungin pyhimimys. Ravenna on erittän tärkeä historiallinen kaupunki ja erittäin suosittu turistikohde Italiassa! 






Kirkko omistaa 375 vuotta vanhan fresco-ikoonin, missä Pyhä Maria istuu Jeesuslapsi sylissään ja hänen vieressä seisoo Pietari ja Paavali. 


Ikooni on saanut oman alttarin kirkossa.

Sant'Apollinaren kirkko sijaitsee lyhyen matkan päässä Piazza Navonasta pohjoiseen, Santa Croce/Pyhän Ristin uskonnllisen järjestön yliopiston vieressä ja Palazzo Altempsin kansallismuseota vastapäätä. Yliopiston perusti San. Josemaría Escrivá, sama henkilö joka perusti Opus Dein uskonnollisen järjestön ja mikä omistaa yliopiston nykyään. Se on kuulemma yksi Rooman parhaista paavin yliopistoista.

Kirkko  oli aina lukittu, kun kävin useamman kerran sen ovella, mutta nykyään se taitaa olla avoinna usein. Kirkko sijaitsee Piazza Sant'Apollinaren torin reunalla, Palazzo Apollinaren palatsin vieressä. Siinä sijaistee myös yliopisto nimeltä Pontificia Università della Santa Croce. Katollisen kirkon eri kuppikunnialla on kaikilla omat yliopistonsa. Palatsi kuuluu yliopistolle. Useimmat munkit ja nunnat sekä tavsiektkin opikelee näissä yliopistoissa, ei vaan pappiskokelaat. 

Sant'Apollinaren basilika on tullut tunnetuksi kuuluisan italialaisen rikollisen ja Magliana-jengin johtajan Enrico Renatino De Pedisin yleellisen haudan sijainnista  kirkossa useiden vuosikymmenten ajan.  Rikollinen Enrico De Pedisin hautaaminen Sant'Apollinaren basilikaan liittyy Emanuela Orlandin katoamistapaukseen. Emanuela Orlandin katoaminen on ollut mysteerisin tapaus Vatikaanin muurien sisällä vuodesta 1983 lähtien. Kulman takana sijaitsevan paavillisen musiikkikorkeakoulun musiikkitunnilta poistuttuaan 15-vuotias Emanuela Orlandi katosi ja upotti Vatikaanin vuosikymmeniä kestäneeseen mysteeriin. Emanuelan isä toimi Vatikaniin postissa ja perhe asui Vatikaanissa.