maanantai 7. elokuuta 2023

Ai Tre Scalini

Ai Tre Scalini, Via Panisperna251, 

Facebook!

Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 12.30-00.15.

Ai Tre Scalini on perinteinen baari ja gelateria/jäätelömyymälä Via Panispernan kadun varrella, mikä on muuttunut trattoriaksi. Panis tarkoittaa leipää ja perna kinkkua. Kadun varrella on perinteisesti jaettu leipää köyhille San Lorenzo Panispernan kirkon edustalla. Kirkko on nykyään pappien käytössä ja sitä näytetään vain jos soittaa ja sopii ajasta. 

Ai Tre Scalini oli vanha viinitarha nimeltään, ja joka oli antiikin ajalla nimeltä Suburra. Tämä on Rooman vanhinta aluetta yhdessä Ripan kaupunginosan kanssa.  Muinaisina aikoina Subura tai Suburra oli Rooman kaupunginosan nimi, joka tunnettiin tai pahamaineisena köyhien asuinalueena ja punaisten lyhtyjen alueena. Mutta myös Gaius Iulius Caesar asui siellä, kunnes hänet valittiin Pontifex Maximukseksi 37-vuotiaana.

Ai Tre Scalinin ravintolan tilat toimi pullokauppana vuodesta 1895 lähtien toiminut paikka luultavasti ollut olemassa jo aiemmin Panispernan varressa, johon montinilaiset ja muukalaiset tulivat viettämään muutaman onnellisen tunnin yhdessä lasillisen viiniä ja kotiruokaa. Viidentoista vuoden ajan Barbara ja Adriano ovat yrittäneet pitää kaiken entisellään, sallien vain "muutaman pikkuasian" lisäämisen tähän 'elävään museoon', mutta ennen kaikkea kunnioittaen uskollisesti talon vanhaa mottoa, 'kuole mutta et janoisena'.

Ai Tre Scalini on erittäin suosittu paikallsiten parissa, ehkä Rooman suosituin ravintola, joten varaa pöytä tai tule ajoissa, eli ennen klo 18. Ja voi olla että siltikin joutuu jonottamaan ravintolan ulkopuolella. Ruoka on taivaallisen hyvää, fantastista, varsinkin Lasagnea ja Tiramisua on kehuttu. Palvelu on erittäin ystävällistä. Tämä on ravintola mihin palataan kerta toisensa jälkeen!

Ravintolan toinen filiaali sijaitsee Via della Picchion varrelta. Se sijaitsee kapungin laitamalla Torre Spaccatassa, lähellä Via Casilinan tietä ja omasta mielestäni tämä on kotoisin näistä kahdesta ja myös halvin. Tämä ravintola kirjoittaa ravintolan nimen Ai 3 Scalini. Luultavasti kuitenkin kuuluvat samalle omistajalle. Bussit 313 ja 556 pysähtyvät lähinnä Via Picchion katua. Kaksi metroasemaa  Torre Maura ja Torre Spacchata ovat reilun kilometrin päässä.


Via Panisperna

Via Panispernan katu on pitkä, mutta A Tre Scalinin ravintola sijaitsee kadun alkupäässä Montin kaupunginsassa. Tänne tuskin tarvitsee autokyytiä. Colosseumilta on tänne vain 10 minuutin kävleymatka. Monti on monesta syystä paras valinta yöpymiseenkin. Montin alueella on paljon viihtyisiä paikkoja istua iltaa ja ruokapaikkoja vaikka millä mitalla. Monti on ikään kuin oma pieni kylänsä Rooman sisällä.

Tekaisin pikaisesti hotellihaun kohtuuhintaiseen hotelliin Montin alueella. Laitoin hakuun aamiaisen ja ilmaisen peruutuksen. Suosittelen hotellien aamaisia sillä kaupungilla aamiainen tulee huomattavasti kalliimmaksi, eikä aina saa sellaista aamiaista kuin olisi halunnut.  

Hotelli haussa sain vastaukseksi Residenza Monfy, mikä on saanut jopa täydet pinnat arvosteluissa. Erinomaisen rauhallinen ja siisti sijainti Via Piamonten kadun varrella.

Toiseksi sain Hotel Sonya, Via del Viminale 58, mikä sijaitsee hyvin lähellä Via Panispernan katua ja Ai Tre Scalinia. Mutta onhan Montin alueella runsaasti muitakin mukavia ruokapaikkoja mistä valita.

Ai TreScalinin Menu löytyy täältä! Melko kohtuuhintainen paikka, mutta ei paljoa valinnan varaa, vaan täällä satsataan varmoihin ruokalajeihin. Kahvi- ja jäätelöjono on tiskillä aina pitkä.  Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 12.30-01.00. 








Ai Tre Scalini sijaitsee näiiten vihreiden kiipeilevien köynnösten joukosta.

Via Panispernan kadun poikkikatu Via del Boschetto, aivan Ai Tre Scalinin ravintolan nurkan takana, on ikivanha katu mihin kannattaa käydä tutustumassa ja kävellä se päästä päähän. Kadun varrella on monta pientä ruokapaikkaa ja kahvilaa, mukavia butiikkeja ja hotelleja. Montin kaupunginosa on ehdottomasti mukavinta ja erittäin kotoisaa aluetta kävellä ja katsella ympärilleen. Täältä ottaa myös hotellihuoneen mielellään. Montista ei puutu mitään!