tiistai 29. toukokuuta 2012

Lungotevere


Lungotevere on nimeltään Teveren joen rantakadut. Vuonna 1875 laadittiin laki jonka mukaan joen reunoille on rakennettava suojamuurit vuotuisten tulvien takia. Aals Teveren rannoillekin jätettiin leveät kulkutiet, kuten kuvassa näkyy. Joen varrelta purettiin rakennuksia ja joki sai noin 100 metrin leveyden. 

Lungotevereitä on useita. Esimerkiksi Vittoria nimisen kortteliston kohdalla kaupungin pohjoisosassa on Lungoteveren nimi Lungotevere Mareciallo Diaz. Ponte Milvion sillalta Teveren läntistä ranta-auetta nimitetään Municipio XX ja alueella sijiatsee 13 asutusaluetta, joista isoimmat ovat Tomba Nerone 33500 asukasta, Labarao 22000 asukasta ja Farnesina  20300 asukasta. Pienin alue on Martignano 34 asukasta.


Rooman kuuma kesä, Estata Romana

Kesäisin muuttaa useat ravintolat ja kahvilat sekä butiikit Taveren joen varteen, missä on viileänpää. Tässä tarkempi kartta.  Lungotevere kulkee usein kahdella eri tasolla pitkin taveren rantoja. Auto- ja jalankulkukuliinne katutasolla. Kesäkahvilat ja - ravintolat muuttavat alemmalle tasolle, jonne pääsee jyrkkiä portaita pitkin. Koko kesän on erilaista ohjelma tarjolla, musiikkia ja teatteria sekä myyntikojuja, joissa on tarjolla hieman melkein mitä vaan. 


Lungotevere kuvattuna ennen vanhaan.

Etelään päin Lungoteveren nimet ovat Lungotevere Mareciallo Cadorna, Lungotevere della Vittoria, Lungotevere Guglielmo Oberdan, Lungotevere delle Armi, Lungotevere Michelangelo, Lungotevere Mellini, Lungotevere Prati, Lungotevere Castello, Lungotevere Vaticano ja Lungotevere Sassia. Kaikki mainitut rantakadun pätkät sijaitsevat Municipio 17 alueella. Pitää ottaa huomioon että Taveren joen molemmin puolin löytyy erinimisiä Lungotevereitä.Lungotevere Tor di Nona 7, Chi Era Costui ?, Helena Serrano


Lungotevere Tor di Nona 7, Chi Era Costui ?, Helena Serrano

Lungotevere Prati 18, Chi Era Costui ?, Helena Serrano


Lungotevere Prati 18, Chi Era Costui ?, Helena Serrano


Lungotevere Flaminio/Via Donatello, Chi Era Costui ?, Helena Serrano


Lungotevere d'Asquisto/Corso Francia, Chi Era Costui ?, Helena SerranoSyksyllä Lungotevere on ihana kävelykatu.

Municipio I:n alueella on kuusi Lungotevereä, Lungotevere Gianicolense, Lungotevere della Farnesina, Lungotevere Raffaello Sanzio, Lungotevere degli Aquillara, Lungotevere degli Alberteschi ja  Lungotevere Ripa. 


Lungotevere Ripan varrella, Ripa de Grande, sijaitsee San Michelen kirkko ja luostari sekä pyhiinvaeltajien hospitsi. Sen jälkeen tiloissa on sijainnut lastenkoti sekä naisten- ja nuoreten vankila. Nykyään rakennuksessa on kunnan kultturillista toimintaa.


Ponte Mazzini, Lungotevre delle Farnesina, aivan ihastuttavan
Villa Farnesian vieressä ja jonka tiloissa toimii Academia dei Lincei.


Vaikka Roomassa ei lumi pysy maassa, kuin noin vuorokauden, niin silti näkee usein roomalaisia hiihtämässä.


Edustalla Vittorio Emanuele II:n ja taustalla Sant'Angelon sillat. Molemmat sillat ovat erittäin kauniit.


Ponte Vittorio Emanuele II yövalaistuksessaan.


Lungotevere delle Armi, Rooman kaupungin pohjoisosassa, della Vittoria nimisen korttelissa, alueella jossa sijaitsee paljon kauniita rakennuksia, ns Villinoja.


Fatebenefratellin sairaala Isola Tiberinan saarella.


Sairaalan vesialtaan asukkaat seikkailemassa.


San Bartolomeo all'Isolan kirkko


Vanhoista kuvista päätellen Taveren joen reunustoilla elettiin ja oltiin. Paljon tapahtui joen tuntumassa.


Isola Tiberinan saari kuvattuna kun Taveren joki tulvii. Joki tulvii melkein joka vuosi alkuvuodesta. Nykyään tästä saaren alkupäästä on saari kiinnitetty lujemmin edeltävän sillan siltarkenteisiin. Tevere joessa on aika ajoittain ja paikka paikoin yllättävän voimakas virta.


Isola Tiberinan saari on mukava hengähdyspaikka varsinkin kesäkuumalla.


Porta di Ripetta

Tämä kuvaus ei ole oikein uskottava sillä Pantheon on tässä kuvattu sijainneen Teveren rannalla, Porta di Ripettan 'satamassa'.


Auringonottoranta Lungotevere Castellon varrella, siis aivan keskustassa, Sant'Angelon mausoleumin edustalla. Sinne pääsee Ponte Sant'Angelolta portaita pitkin alas.


Suden kuvia muurissa.


Taustalla Ponte Cestion silta, joka johtaa Isola Tiberina saarelle. Silta on rakennettu joko vuonna 46 tai 44 eaa.

En susoittele kenenkään mennä kävelemään tänne alas ainakaan yksikseen, eikä varsinkaan iltaisin tai öisin.


Miehet ongella. Ei ne mitään kaloja saa, kunhan vaan tappavat aikaa. Varsinainen Lungotevere, ranskalainen sanoisi rantaboulevardi, kulkee aina tuolla ylhäällä


Yksinäinen soutelija


Teveren rantatiet, Lungoteveret kulkevat huomattavasti ylenpänä kuin varsinainen ranta ja se seikka estää Rooman jäämästä veden alle kun Tevere tulvii aikaisin keväällä. Melkein kaikilla rantakaduilla (Lungotevere) on tieheään puita jotka varjostavat kesäkuumalla kävelijöitä.