sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Capodanno, uusi vuosi Roomassa


Un felice  anno  nuovo 2014
Rauhallista ja onnellista uutta vuotta 2014 kaikille!

Uudenvuoden juhlinta, Festa di San Silvestro, on melkoista sirkusta Roomassa. Uudenvuoden juhlinta on festivaali tapahtuma. Rooma, Città Eterna, Rooma ikuinen kaupunki, on parhaimmillaan uudenvuoden aikaan. Koko kaupunki keinuu musiikin ja ilotulitusten tahdissa. 

Toreilla pidettävät konsertit ovat ilmaisia, luxusravintojen uudenvuoden supè'et kalliita. Useimmilla suurimmilla toreilla on uudenvuoden konserttinsa myöhään uudenvuoden iltana. Piazza  del Quirinalen konserttia tulee presidentti Napoletanokin torille kuuntelemaan. Kaikki kynnelle kykenevät roomalaiset ovat kaduilla ja toreilla uduenvuoden illan ja yön. Mitään tämän suurenpaa  ja meluisenpaa juhlaa ei Roomassa koskaan järjestetä kuin uudenvuodenjuhlinta.


Tässä on pitkä lista uudenvuodenjuhlinnasta Roomassa. Takuulla löytyy jokaiselle jotain. Hotellit ovat olleet varratut jo kaun sitten joten voi olla melkein mahdotonta saada enää vuokrattua huonetta mistään. 

Jokaikinen ravintola, yökerho, clubi ja diskoteekki on avoinna. Hotellienkin ravintolat tarjoavat uudenvuoden aterioita ja juhlallisuuksia. Julkinen liikenne toimii läpi yön, melkein ainakin. Metrotkin kulkee yöllä.

Uudenvuoden aatto alkaa We Run Rome yhteisjuoksulla kello 14.30. Juoksu on tavllaaan mini-maratoni, 10 kilometriä. Virallinen Rooma maratoni juostaan keväällä.  Juoksu alkaa Circo Massimolta ja juoksureitti kulkee ympäri Rooman historiallista keskustaa ja päättyy takaisin Corco Massimolle. Kuka vaan saa ilamoittautua mukaan. 

Fil: Korv-Served-Polenta-Lenticchie.jpg

Cotechionomakkaraa, linssejä ja polentaa on tyypillien onneatuottava uudenvuoden päivällinen, joka syödään Notte di San Silvestro, uudenvuodenyönä tai myöhään illalla. San Silvestroa juhlitaan usein läpi yön tai melkein aamuun saakka.

Uudenvuoden aterialla syödään onnea tuottavia  perinteisiä ruokalajeja  kuten linssejä, sianlihaa, Cotechino makkarara tai Zamponea, täytettyä porsasta. Jokaisella italialaisella maakunnalla on omat Cotechino makkaransa.Muuten...ruotsalaiset nuoret neidot (ja pari poikaakin) esiintyvät muutamassa paikassa Roomassa joka vuosi Lucian päivän aikoihin ja esittävät ruotsalaista Lucia perinnettä, Luciatåg, jonka juuret Ruotsissa johtavat keskiajalle.

File:Sylvester I and Constantine.jpg

Kuvassa keisari Konstantinus Suuri ja Paavi Silvestro. Paavi Silvestro kanonisoitiin ja hänen kunniakseen on uudenvuoden aatto pyhitetty ja saanut nimensäkin monissa maissa.

San Silvestro, Pyhä Silvester, oli paavi Silvestro, joka eli (toimi paavina 314-335) keisari Konstantinus Suuren ajalla jolloin keisari päätti että kristinusko sallitaan Rooman valtakunnassa. Keisari itse muutti Byzantioniin, Bosporin rannalle,  ja perusti kristityn kaupungin joka sai nimensä keisarin nimen mukaan Konstantinopeli, nykyinen Istanbuli. 

Pyhä Silvestro on haudattu Priscillan katakombien luostarikirkkoon, Via Salaria 430. Priscillan katakombit ja luostarikirkko ovat todellakin käymisen arvoiset paikat. Suoisttelen! Ihastuttavilla benediktiininunnilla on katakombien avaimet ja he toimivat myös oppaina katakombeissa. 

Minulla on ollut henkilökohtainen kontaktikin erään erittäin ystävällisen Priscillan luostarin nunnan kanssa. Internetissä liikkuu tietoja että Priscillan luostarissa saisi yöpyäkin mutta ne tiedot eivät pidä paikkaansa. Heillä on vain yksi ainoa vierashuone ja siinä asuu tohtorinväitöskirjaa kirjoittava naishenkilö. 
Benedica tutti!

Terminiltä bussit 92, 310,  Piazza Venezialta bussilla 63. Jää pois kyydistä pysäkillä Priscilla.


Piazza del Popololla on perinteinen "100 Precepi" näyttely, sata seimiasetelmaa. Tänä vuonna niitä on jopa 183, 32:sta maasta ja 11 italialaiselta alueelta. Ne on siellä nähtävänä 6.tammikuuta saakka. Tämä näyttely on perinne vuodelta 1976. Jouluseimi on italialainen perinne joulukuusen sijasta. Vaikka nykyään näkee jolukuusiakin. Tämä on samalla kilpailu. Näyttely on Sala del Bramate, Santa Maria in Popolon basilikan päädyssä, Pincion puistoon nousevien portaiden takana. Sisäänpääsymaksu 7.5 €.


 Melkolailla  perinteisen näköinen seimiasetelma


Tosi moderni seimiasetelma, jos tätä edes siksi voi kutsuaspjälsäng Rom

Tämä Rooman vanhin seimiasetelma sijaitsee Santa Maria Maggioren basilikassa ja se on vuodelta 1289. Seimiasetelman on suunnitellut Arnolfo di Cambio. Nuo pilarti tuossa vasemmalla ovat aitoa marmoria.


Santa Maria Maggioren basilikassa on tämä kullasta ja hopeasta valmistettu Betlehemin seimi, pääalttarin alla, jonne kulkee kahdet portaat. Seimi on oikeastaan reliikkilipas, jossa on säilytetty Jeesuksen synnyinkirkosta haettuja paloja. Seimen ja kryptan on suunnitellut Arnolfo di Campio 1300-luvulla.

File:Santa Maria Maggiore (Rome) 06.jpg

Luultavasti reliikit ovat nykyään kuitenkin kirkkosalin oikealla puolen sijaitsevassa Sikstiiniläisessä kappelissa, jota ei pidä sotkea Vatikaanin Sikstiiniläiseen kappeliin, joka on pyhitetty paavi Sixtus V Peretti di Montalto'lle, kun taas tämä Sikstiiniläinen kappeli on pyhitetty paavi Sixtus IV della Rovere'lle, joka on haudattu tähän kappeliin. Kappelissa on krypta (kuvassa portaat alas kryptaan) jossa nuo Betlehemin synnyinkirkon reliikit sijaitsevat, jos niitä ei ole otettu parenpaan talteen.

dimma i Rom

Nebbia, nebbia, nebbia....sumua sumua sumua...Roma Città Eterna, Rooma ikuinen kaupunki hukkuu sumuun... jouluaattona. Näin sakeaa sumua ei ole nähty miesmuistiin.


Sumuinen jouluaatto


Sateensuojien myyjät liikenteessä...kuten tavallisestikin Roomassa heti kun alkaa sade tihkua.


Laser Show  Fori Imeprialilla

Laser nya år av Forum Romanum i Rom

La Befana, loppianinen on vielä viettämättä...