keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Sant'Antonio da Padova in all'Esquilino


Sant'Antonio da Padua/ Sant'Antoni al Laterano,
 Via Merulanan ja Via Labicanan risteyksessä

Kirkko on avoinna: 
arkisin kello 7.30-12.00 ja 16.30-19.00
sununtaisin ja pyhäpäivinä kello 8.30-12.00 ja 17.30-19.00

Messu:
arkisin kello 7.00, 8.00, 9.00 ja 18.00
sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 7.00, 8.30, 10.00, 11.30 ja 18.00

Kirkon kupeessa sijaitsee pieni fransiskaani luostariyhteiskunta nimeltä Sant'Antonio.


Tämä kirkon julkisivu viehättää minua kovasti. En vaan osaa sanoa että miksi. Kun kävelee pitkin Via Merulanaa niin kirkkoa on ensin vaikea huomata, jos ei tiedä että se sijaitsee jyrkkien portaiden yläpäässä. Via Merulanan katu  ei ehkä ole se suosituin katu Roomassa, sen melko vilkakssat liikenteestä johtuen. Minun mielestä se on ihana katu kävellä syksymmälä kun puitten lehdet ovta alkaanet karista. Katua reunustaa ikivanhat korkeat puistolehmukset. Kirkon kohdalla on aina pakko pysähtyä. Tämä kirkko ei ole mitenkään maailman upeimpia kirkkoja mutta silti sen ulkonäkö jotenkin vaan imponeeraa. Nuo kaksoiportaat ja vesitibuli ovat hieno keksintö arkkitehdiltä.

Kirkko kuuluu fransiskaanien sääntökunnalle. Kirkon vieressä vasemmalla puolella sijaitsee fransiskaaniyliopisto Antonianum, joka avattiin vuonna 1887, mutta se sai akateemiset oikeutensa vasta vuonna 1938. Täällä voi siis opiskella teologiaa, filosofiaa ja vaikka Canonisen oikeuden tohtoriksi saakka. Canoninsen oikeuden tohtori, doctore in diritto Canonico, on siis korkein akateeminen arvo roomalaiskatollisessa kirkossa. Kanooninen oikeus tarkoittaa sääntöjä katollisessa, otrodoksiessa ja anglikaanisessa kirkossa ja krikkojen välillä. Kanoonit ovat kirkolliskokousten laatimat säännöt ja lait.

Vuonna 2005 lähtien on yliopistossa voinut opiskella argeologiaa ja eksegetiikkaa, siis pyhien tekstien tulkintaa. Nämä aineet on sisällistetty telologiseen tiedekuntaan nimellä Studium Biblicum Fransiscanum.

Antonianum.jpg

Antonianumin sisäpiha Pyhä Antonius ja Jeesuslapsi

Antonius Padovalainen syntyi Portugalissa Lissabonissa vuonna 1195 ja kuoli Padovassa vuonna 1231. Hän aloitti kolunkäyntinsä augustiniiläispappien koulutuksssa Lissabonissa mutta muutti kymmenen vuotta myöhemmin opiskelemaan franskiinaijärjestön koluun. Fransiskus Assisilainen oli juuri silloin perustanut Fransikaanijärjestön. Antonius matkusti paljon ja saarnasi jopa Marokossa ja Sisiliassa kristinoppia. Lopulta hän joutui Bolognaan ja opetti siellä yliopistossa. Hän toimi myös fransikaanisääntökunnan paikallisjohtajana. 


Fransiskaanisääntökunnalla oli pääpaikka Roomassa Aracoelilla, jossa heillä oli luostarikin. Mutta kun Vittorio Emanuele I monumenttia alettiin rakentamaan muuttivat fransiskaanit tänne Via Merulanan varteen. 

Luca Carmini toimi tämän kirkon arkkitehtinä ja kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1887. Luca Carmini oli roomalisen arkkitehti joka 1800-luvulla. Hän suunniitteli useita kirkkoja niin Roomassa kuin ulkomaillakin. Kirkon julkiviu ja luostari pihinen ovat upeita mutta kirkkosalin arkkitehtuuri ei ole oikein onnitunut. Mutta makunsa kullakin...