perjantai 19. marraskuuta 2010

Konstantiinin basilika/Basilica di Massenzio/Basilica Nova


Konstantiinin basilika, Foro Romanum

Basilica di Massenzio tai Konstantinin basilika tai Basilica Nuova, Via dei Fori Imperialin varrella, sisäänpääsy Foro Romanolta käsin. 

Nimittäin uusi metrolinja C on valmisteilla ja uusi metroasema Fori Imperiali/Colosseo. Metrolinja C on valmis San Giovannilta Monte Compatri/Pantanoon, kuten kerroin täällä. Mutta linjaa jatketaan toiseen suuntaan ja se tulee kohtaamaan linjan B Kolosseumilla. Yksi uusi metron alaskäynti tulee oleman jossain Via della Navicellalla. Kolosseumilla on jo metroasema, mutta sitä on suurennettava ja uusi linja sinne vedettävä. Uusi alaskäynti Via dei Imperialilla, aivan Konstantinin basilikan kuppeseen on rakenteilla. Vai Sacralta pääsee basilkan takapuolelle, kun maksaa pääsymaksun Foro Romanolle.

Basilikan ympärille on rakennettu suojarakennelmia, jotta se ei hajoa kasaan, kun maa tärisee. Maa tärisee myös Kolosseumin alla, mutta Kolosseumilla on hälytyslaitteet. Luultavasti basilika tullaan metroaseman valmistuttua tarkistamaan ja peruskorjaamaan, ehkä laitetaan hälytyskin basilikaan, jos varat riittää, tai paremminkin jos sponsoreita löytyy. Ei Rooman kunnalla ja valtiolla ole varaa korjata historiallisia rakennuksia.

Keisari Konstantinus Suuresta olen maininnut monet kerrat blogissani, joten en ala uudestaan kertomaan hänen historiaansa. Hän on toki yksi maapallon merkittävimmistä henkilöistä ja historiallinen suurmies. Olen kertonut hänestä muun muassa täällä ja täällä. Täältä löytyy lisää...

Keisari Konstantinus, tai Konstantinus I ja oikealta nimeltään Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus. Hän syntyi Naissuksessa, Serbiassa vuonna 272 ja kuoli Nicomediassa, nykyisessä Izmitissä, Turkissa vuonna 337. Nicomedia perustettiin jo 712 eaa. Se sijaistee Marmarameren itäisessä pohjukassa. Lähellä Nikomedia sijaitsi Nicea, nykyään Izmik, joka oli toinen erittäin historiallinen kaupunki kristinuskon alkuajalla. Niceassa pidettiin vuonna  325 kristinuskon ensimmäinen (ja seitsemäs) konsiili, ekumeeninen kirkolliskokous. 

Konsiili on  koko  kristikuntaa koskeva piispainkokous, jonka päätösten katsotaan edustavan koko kristikunnan yleistä ja yhteistä kantaa. Ekumenia taas puolestan tarkoittaa eri kristillisten kirkkojen ja tunnustuskuntien yhteistyötä ja pyrkimyksiä läheisempään yhteyteen.Tämä Nicean konsiili oli historiallisesti ensimmäinen yritys saavuttaa yksimielisyys kaikkia kristittyjä edustavassa kirkossa. 


Nicean kirkolliskokous

Kuvassa keisari Konstantinus Suuri keskellä pappien ja psiipojen ympäröimänä ja Areios heidän jalkojensa alla.

Suosittelen lämpimästi tässä samalla kirjaa nimeltä Den kristna kyrkans historia. Todellinen mestariteos. En tideä löytyykö sitä suomeksi.

Kokouksessa mukana ollut aleksandrialaisen presbyteerin Areioksen oppi areiolaisuus herätti kirkossa suuria erimielisyyksiä. Areios väitti, että Poika, Kristus, on luotu eikä siten samanarvoinen kuin Isä Jumala. Kokouksessa Areios tuomittiin harhaoppiseksi. Raamatun pohjalta muotoiltiin kristillinen kolminaisuusoppi: ”Jumala on kolmiyhteinen – Isä, Poika ja Pyhä Henki. Kolme persoonaa, mutta vain yksi Jumala.”Tämä kristilllinen kolminaisuusoppi oli kokouksen tärkein päätös.

Konstantinus Suuren aikana Nikomedia oli alueen pääkaupunki, kunnes Kostantinus siirsi Rooman valtakunnan pääkaupungin Roomasta Byzantioniin, nykyiseen Istanbuliin, josta tuli Itä Rooman tai Nova Rooman pääkaupunki. Kaupunkia kutsuttiin Ruotsissa viikinkien ajalla nimellä Miklagård. Viikingithän kävivät Miklagårdissa.

Hänestä tuli Rooman keisari vuonna 324. Konstantinus hyväksyi kristinuskon kuolinpedillään luultavasti äitinsä Helenan toivomuksesta ja näin kristinuskosta tuli virallinen valtionuskonto. 

Konstantinus perusti Konstantinopelin kaupungin vuonna 325. Hänen isänsä oli Constantinus I Chorus ja hänen äitinsä Flavia Julia Helena. Konstantinus on pyhimys ortodoksisessa kirkossa ja Helena roomalaiskatolisen kirkon pyhimys. Konstantinus valitsi edellsien kerisarin Augustus Maximianusken tyttären Fautsan vaimokseen. 

Maxemianus yritti kuitenkin ottaa vallan Konstantinukselta. Fausta tietsi ja tunsi arvovlatnsa, olihan hän keisarin tytär ja hänen miehensä myös keisari ja hän sai kaksi poikaa joista toinen sai nimekseen Konstantin ja toinen Constantinus. Konstantinista tuli Rooman seuraava keisari. Flavialla oli siis kunnia kutsua itseään Augustaksi.


Keisari Maxentinus alkoi rakentaa basilikaa vuonna 308 ja se valmistui vuonna 312. Pääalttarin oikealla puolen sijaitsi valtavan suuri istuvan Konstantinuksen marmorista tehty patsas jonka rippeet ovat Palazzo dei Conservatorion (Musei Capitolini) sisäpihallä. Alunperin se oli Maxentinuksen patsas mutta Konstantinus vaihtoi pään omaansa taisteltuaan voiton Ponte Milviuksen sillalla ja saatuaan vallan Maxentinukselta.


Basilikan päälaiva oli noin 80 metriä kertaa 25 metriä ja sen lisäksi oli kaksi sivulaivaa. Nykyään on jäljellä vain pohjoisen sivulaivan seinä. Päälaivassa oli kolme valtaava ristiholvia joita tuki suuret korinttilaiset pylväät ja viimeisin näistä pylväistä siirrettiin 1600-luvulla Santa Maria Maggioren basilikan eteen. Päälaiva oli 36 metriä korkea. 

Eteläpuolella oli toinen sisäänkäynti Via Sacralta. Kirkko muistutti enemmänkin rakennustyyliltään roomalaista kylpylää kuin kirkkoa. Kirkkoa käytettiin oikeussalina ja kokoustiloina. Rakennus särkyi mahdollisesti maanjäristyksessä vuonna 847.


Rippeet jättiläsimäisestä Konstantinuksen (Massenzion) patsaasta, mikä seisoi basilkan edustalla.

Campodoglion kukkulalla sijaitsevan Capitolium museon, Palazzo dei Conservatorin sisäpihalla.


Via dei Imperialin katu


Via dei Imperialin katu

 Foro Romano on nykyään yövalaistu.Santi Marcellino e Pietro ad Duas Lauros, 
samannimisten katakombien luona, Via Casilina 641

Casilinan varrella sijaitseva katakombialue on valtavan laaja, mutta suljettu argeologisten kaivausten takia. Santi Marcellino e Pietro ad Duas Lauros katakombit ovat Rooman kolmanneksi laajimmat ja sisältävät runsaasti freskomaalauksia.


 Konstantinuksen äidin Helenan hautamuistomerkki.

 Via Casilinan varrella, Puisto Villa De Sanctisin alueella

Mausoleo di Santa Costanza jonne Konstantinuksen sisko Helena on haudattuna.
Bussi 30 Terminiltä tai bussi 60 Piazza Venezialta, avoinna: ma 9-12, ti-la 9-12, 16-18, su 16-18. Vapaa sisäänpääsy. Mausoleo on yksi Rooman vanhimmista muistomerkeistä, erittäin hyvin säilynyt rakennus ja sisältää kauniita freskomaalauksia. Todellakin näkemisen arvoinen!


Pyhän Helenan sarkofagi Vatikaanin museossa (kopio), alkuperäinen sijaitsee Mauseleo di Sant'Elenassa, Via Casilinan varrella.

File:Flavia Iulia Helena - Musei Capitolini - antmoose.jpg

Pyhän Helena, Flamia Lulia Helena Augusta, Capitoliumin museossa
Konstantinuksen vaikutus kristinuskon syntymiselle on merkittävä, erittäin suuri tapahtuma historialliselta kannalta, mutta myös Konstantinuksen äiti, Pyhä Helena on kristinuskon keskeisimpiä naishenkilöitä, jonka vaikutusvalta kristinuskon synnylle ja arvostukselle on aivan valtava.


Pyhän Helenan muistomerkki Pyhän Pietarin basilikassa


Pyhän Helenan hautamuistomerkki, Santa Maria in Aracoelin kirkossa

Vuonna 312 saapui Konstantinus Suuri Roomaan. Hän päätti vuonan 323 että Rooman valtakunna pääpaikaksi tulee Bysantti joka sai uudeksi nimekseen Konstatinopeli, Konstanitiinin mukaan. Nicean kirkolliskokouksessa päätettiin että Konstantinus Suuri on kaikkien uskontojen Herra ja hän itse näki itsensä Rooman imperiumin kristittynä Jumalana. Vanha Pyhän Pietarin kirkko vuodelta 333 oli Rooman isoin kirkko ja Rooman piispa oli kristillisen kirkon päämies, paavi.

Valtava Konstantinuksen patsas rakennettin Konstantiinin basilikaan, luultavasti itse Konstantinuksen vaatimuksesta. Kerrotaan että pelkästään pää oli noin 10 metriä halkaisijaltaan. Konstantiinin basilikan keskilaiva oli korkeampi kuin sivulaivat ja näin ollen se oli basilika. Se oli kaikkien aikojen ensimmäinen basilika. Basilika tarkoittaa oikeastaan "kuninkaallista rakennusta".