tiistai 11. maaliskuuta 2014

Piazza San Callisto


Piazza San Callisto
Huom! Callisto kirjoitetaan niin yhdellä kuin kahdella l-kirjaimella. Siis joko Callisto tai Calisto.

Piazza sijaitsee aivan Piazza Santa Maria in Trasteveren torin kulman takana tai oikeastaan sen jatkeena. Tori on saanut nimensä tuon kuvassa olevan pienen kirkon mukaan, San Callisto ja sen vieressä sijaitsevan palatsin, Palazzo San Calliston mukaan, jossa oli yksi aikaisimmista kristityistä luostareista. Palatsi kuuluu Vatikaanin valtiolle ja kuuluu vuodesta 1990 Unescon maailmanperinnelistalle.

Palazzo San Callisto

Palatsi on saanut nimensä paavi Callisto I:n mukaan. Hän toimi paavina vain viisi vuotta ja kuoli vuonna 222. Hän asui tässä palatsin oikeanpuoleisessa rakennuksessa San Calliston kirkon takana.

Fil: Piazza di San Callisto Roma Trastevere 2013 03.jpg

Piazza San Calliston tori nähtynä toisesta suunnasta. Nuo parkkeeratut autot on Roomassa suuri ärsystysmometti. Niitä on kaikkialla. Nykyään tälle torille on tuotu isoja sementtiruukkuja, joissa kasvaa kukkasia, jotta autoilijat ovat saaneet etsiä uusia parkkipaikkoja.

Fil: Calixt I.jpg

Paavi Callisto I, kuoli vuonna 222 Roomassa ja tomi paavina vain viisi vuotta. Hän oli haudattu Calepodiuksen katakombeihin, Via del Casale di San Pio V, Rooma, Via Aurelian varrella. Pyhän Calliston reliikit löytyvät kuitenkin Santa Maria in Trasteveren basilikasta, yhdessä Calepodiuksen ja Julius I:n kanssa. Kaikki kolme haudattiin Calepodiuksen katakombeihin, josta heidän pyhät jälkeenjäännöksensä haettiin myöhemmin tänne Trasteveren basilikaan.
Jotkut historian kirjat  väittävät että Paavi Callisto I:n aikana olisi alettu rakentamaan Santa Maria in Trasteveren basilikaa joka on rakennettu kiinni Palazzo Callistoon. Mutta ehkä todellisempi väite on että se oli Paavi Julius I joka rakennutti basilikan 300-luvulla.

Fil: CalixtusI.jpg

Pyhä Callixtus I/Callisto I

Callisto toimi paavina 200-luvun alussa jaa. Hän yritti paeta vainoja mutta hänet löydettiin hukutettuna palatsin pihalla sijainneesta kaivosta vuonna 222. Suurin piirtein kaikki tieto mitä paavi Callistosta on olemassa tulee hänen suurimmalta viholliseltaan Tartullianolta, joka oli kartaagolainen kirkonisä ja historioitsija. Tartulliano oli naisvihamielinen joka vaati naisten vaikenemaan seurakunnassa.
San Callistolla oli monia vastapelureita, sillä siihen aikaan oli myös ns vastapaaveja, joita aatelissuvut asettivat omiksi ehdokkaikseen paavin vaaleihin.

Callistus oli alunperin orja joka oli joutunut rikolliselle tielle. Hän pakeni Portugaliin, mutta hänet saatiin kiinni ja kuskattiin Roomaan. Callisto sai töitä silloisen paavin Zephyrinuksen puutarhassa jossa oli myös hautausmaa Via Appia Antican varrella ja josta myöhemmin tehtiin San Calliston katakombit. Paavi teki Callistosta oman sihteerinsä, diakonin ja lopulta myös paavin. Calliston katakombit sijaitsevat juuri tuossa edellä mainitussa puutarhassa ja paavi Pyhä Zephyrinuksen jälkeenjäännökset ovat siellä vieläkin. San Callisto haudattiin alunperin Cimiteri di Calepodion katakombeihin, Via del Casale S Pio V 15. Näytetään vain erikoispyynnöstä. Caliston baari, Bar San Calisto, on yksi Rooman suosituimmista kohtauspaikoista. Tämä on todellinen kulttipaikka jonne vaeltaa kaiken maailman ihmiset. Baarissa istuvat niin rikolliset, katutytöt, mafiosot, professorit, alkoholistit, turistit, poliitikot, taiteilijat, opiskelijat, nonnat ja nonnot sekä aivan tavalliset kaduntallaajat sulassa sovussa vieri vieressä.

Baari/kahvila on avoinna maanantaista lauantaihin kello 6.00-02.00. Baari on seissyt tällä samalla paikalla jo 70 vuotta. Perjantai- ja lauantai-iltaisin on meno vauhdikasta. Osa porukasta seisoskelee torilla tilan puutteen takia. 

Kun minä saavuin ensimmäisen kerran tähän baariin niin Barista juoksutti minua varten ihan erikseen tuolin kahvilan edustalle. Mikä palvelu, mutta me vanhemmat naiset saadaankin erikoisen hyvä palvelu Roomassa.


Bar San Calisto


Paikalliset pitää siestaa, pausea, iltapäivällä. Niin mikäs kiire tässä on...


Tuo kuja kaariholvin alta on nimeltään Via dell'Arco di San Calisto. Ihana kuja. Sieltä löytyy mukavia ravintoloja. Tämä alue on kaikella tapaa mukavaa aluetta maleksia. Rooma parhaimillaan.


Via dell'Arco di San Callisto


San Calliston kirkon julkisivu oli muutama vuosi sitten pahasti töhritty. Julkisivu maalattiin ja eipä kestänyt kauaakaan kun taas alkoi tulla töherryksiä. Tällainen seinien  ja ovien töhertely on suuri ongelma Roomassa.

Oikeastaan... Roomassa on vain kaksi todellista suurta ongelmaa, omasta mielestäni. Toinen on kaikkialle parkkeeratut autot ja toinen pahasti töhrityt seinät ja ovet.

Alkuun kirkon paikalla sijaitsi pieni oratorium, yksityinen rukoushuone, josta sitten tehtiiin kirkko vuonna 741. Kirkko ja luostari kuuluivat 1600-luvulla benediktiinijärjestön alahaaralle "casseneseille", sama kuin Monte Cassion ja Farfan ja San Paulo Fuori del Muran luostarien munkitkin.  Heillä oli luostari Quirinalin kukkualla, mutta kun palatsi Qurinalea alettiin rakentamaan  heidän luostarinsa hajoitettiin, joten he tarvitsivat uuden.

Kirkon vieressä sijaitsee mahtava rakennus jossa nykyään sijaitsee Vatikaanin omistama Circolo San Pietro, jonka perusti muutama paaville lojaali yläluokan nuori herra 1800-luvulla. Järjestö on pyhitetty Paavi Pius IX Mastai Ferretille, joka toimi paavina 31 vuotta 1800-luvulla. Järjestö toimii lähinnä jonkinlaisena hyväntekeväisyysjärjestönä. Järjetsön presidenttinä toimii erittäin korkea-arvoinen herttua Leopoldo Torlonia.  He järjestävät myös erilaisia katollisen kirkon "jppoja", kuten pitkänperjantain ohjelman Colosseumilla, Via Crucis.


Piazza di Santa Maria in Trastevere ja Santa Maria in Trasteveren basilika

Kuvassa vasemmalla Palazzo Callisto ja tuo kapea kadunpätkä johtaa Piazza San Callistolle. Palatsi on toimunut Santa Maria in Trasteveren basilikan tittelikardinaalien asuntonakin. Palastin paikalla sijaitsi siis aluneprin luostari joka on 1600-luvulla kuunnosettu palatsiksi. Alkuun palatsissakin asui dominikaanimunkkeja Quirinalen kukkulalta.

Fil: B Innozenz II1.jpg

Santa Maria in Trasteveren basilikasta löytyy tämä mosaiikki jossa vasemmalla seisoo Paavi Innocentius II, keskellä San Lorenzo ja oikealla San Callisto.


Ravintola Paris, baari San Calliston kupeessa

Piazza San Callistolla on muutamia ravintoloitakin joista en oikein osaa sanoa paljoakaan. Pizzerian vieressä sijaitsee yli sata vuotta vanha ravintola nimeltä Paris. Siinä tarjotaan tyypillistä roomalaista ruokaa ja heillä on melko hyvä viinikellari täynnä juomia.


 Cave Canem

Torin päädyssä sijaistee pieni Pizzeria/ravintola nimeltä Cave Canem, joka on avoinna kello 18.00-00.20 saakka.  Tämä on yksikertainen, melko arkinen lukaali, ravintola jossa on pizzoja joka lähtöön, pastaruokia, soppia sekä mahtavia pihvejä. Avoinna sunnuntaisin myös lounasaikaan. Täällä on oikea puillalämmitettävä pizzauunikin. 

Via San Cosimaton katu lähtee tuosta kulmalta, Cave Canemin luota ja päätyy Piazza San Cosimatolle, Trasteveren sydämeen, jossa on torimyyntiä aamupäivisin. Kadun varrella sijaitsee ruokapaikkoja vieri vieressä ja lisää löytyy Piazza San Cosimatolta. En osaa kyllä niistä mitään suositella.

Tuosta toiselta kulmalta lähtee Via San Fransesco e Ripan katu joka on viihtyisämpi katu ja jonka varrelta löytyy melkein mitä ikinä toivoo. Via San Fransesco e Ripan katu jatkuu vielä Viale Trasteveren toisellakin puolen ja päättyy Piazza San Fransesco e Ripalle.Mutta jos minun olisi valittava ruokapaikka tältä alueela niin se voisi olla Calliston baarin kulman takaa lähtevällä kuja Via dell'Arco di San Callistolla sijaitseva saman niminen ravintola, joka jää monelta turistilta huomaamatta. Tämä on kapea rauhallinen kuja jonka vieressä on keskiaikaisia rakennuksia. Tämä on aivan tavallinen ruokapaikka, ei siis mikään ihmeellisyys. Täällä tarjotaan kotiruokaa kohtuuhintaan, pizzaakin löytyy. Ystävällinen henkiläkunta ja kotoinen tunnelma. Ravintola on avoinna kello 12.00-15.00 ja 18.30-00.00.
Paavikin on näköjään käynyt täällä syömässä.


 Sabatini

Ja jos ei näistä löydy ruokapaikkaa niin onhan Santa Maria in Trasteveren tori aivan kulman takana ja siellä legendaarinen ravintola Sabatini tarjoaa ihan mitä ikinä kukin kaipaa. Sabatini on varma kortti mutta hinnatkin ovat sen mukaan, jopa mielestäni aivan liian kallista lystiä. Sabatini on avoinna kello 07.00-00.00.

Henkiolökohtaisesti arastelen näitä isoja ravintoloita hälyisillä toreilla joissa on vielä kaiken lisäksi aivan liian monta ruokalajia valittavana. Luultavasti laatu voi kärsiä liian pitkästä ruokalistasta. On vain oma mielipiteeni, joten menen mieleummin kulman taakse Arco Callistolle syömään.


 Sabatini, TripAdvisor

Trastveressä on tiheään ravintoloita, ainakin juuri tällä kolkalla Trastevereä.


Baari San Calliston yläpuolella on joitakin asuntoja turisteille.