maanantai 11. helmikuuta 2019

San Cecareo al PalatinoSan Cecareo al Palatino,  Via San Sebastinao 7, Appio Latinon korttelistossa

Kirkko on ollut kauan suljettuna mutta nykyään sitä pidetään avoinna. Jopa jumalanpaveluksiakin pidetään päivittäin. Aikaisemmin kirkko oli nimeltään Oratorio di San Cecareo in Palatino ja aikansa myös nimeltään San Cecareo de Appia.


Avoinna:

 Lauantaina kello 10.00-16.00
Sunnintaina kello 10.00-12.00 ja messu kello 11.30
Suljettu elokuussa.


Via di Porta San Sebastiano, jota pitkin pääsee suoraan Via Appia Anticalle. Oikealla San Cesareon kirkko ja portti joka johtaa Parco San Sebastianon puistoalueelle, joka on yleinen virkistysalue.


Tämä kirkko rakennettiin 800-luvulla aikaisemmin samalle paikalle rakennetun rakennuksen jäänteisiin.

Giacomo della Porta teki uudestikorjaukset 1600-luvulla. Samalla hän rakensi uuden julkisivun kirkolle. Kirkon edessä, kukkapenkin keskellä, on vanha graniittipylväs, jossa on risti.

Sisustus on hyvin yksinkertainen. Suorakulmainen sali, jossa on tyylikäs katto, jossa on kullatut ikkunat vaaleansinisellä taustalla, sekä paavi Clemens VIII:n heraldiset merkit. Cavalier d'Arpinon tekemät freskomaalaukset apsissa.

Kryptaan pääsee heti sisäänkäynnistä vasemmalle. Kryptan koko lattia on kaunista mosaiikkia. Cesareo di Terracina, San Cesareo Diacone Martire

Cecareo kuoli marttyyrikuoleman vuonna 107 jaa Terracinassa. Hänet laitettiin säkkiin, säkki sidottiin, joka sitten heitettiin mereen. Hän sai kuolemantuomion syystä, ettei hän suostunut olemaan mukana pakananajan rituaaleissa. Cesareo toimi diakoonina ja hänestä tehtiin marttyyri. 

Hänestä on tullut ihmeen suosittu pyhimys. Hänen pyhiä jälkeenjäännöksiään on levinnyt moniin kirkkoihin useisiin maihin. Roomassakin kymmenisen ainakin. Hänestä on jopa tehty monia kymmeniä ikooneja, joita on levitetty kirkkoihin ympäri maapalloa. Yksi ikooneista löytyy Santa Croce Gerusalemmen basilikasta Roomassa. Sancta Sanctorumissa Piazza San Giovannin torilla, on toinen Ceasareon ikooni. Hän kuului roomalaiseen perusaatelissukuun Gens Giulia, Juliuksen ja Julian sukuun, Alba Longasta.Cesareon ikooni


Catedrale di Terracina

Terracinan katedraaali on Cecareon koti tuomiokirkko. Roomasta on noin 80 kilometriä Terracinaan, joka on ollut erittäin suosittu rantakohde jo kauan. Ruotsalainen ammatijärjestö aikoinaan osti sieltä pitkän pätkän rantaa ja teki sinne lomakeskuksen ja jäsenet saivat käydä siellä melko halvalla viettämässä kesälomaa. Terracinassa sijaitsee varmaan parikymmentä leirialuetta pitkin rantaa. Italialaiset leirialueet ovat erinomaisia.

Alunperin oratorio, hartaus-rukoushuone, sijaitsi Domus Augustanalla Palatinon kukkulalla, mutta 300-luvulla tuotiin Cecareon reliikit tänne lähemmäksi Via Appiaa.  Mahtavan upea kasetti-sisäkatto


Orti di Galatea

Tämä puistoalue  sijaitsee Via San Sebastianon ja Via di Porta Latinan kujien välisellä alueella, vastapäätä kirkkoa. Via di Porta Latiansta kerroin täällä. Tähän puistoon on pääsy kielletty. Täällä arkeologit kaivelee nykyään.


Orti di Galatean porti


Parco di Sebastiano, Viale delle Terme di Caracalla 55
Portti sijaitsee kirkon viereisessä muurissa. Tämä on yleinen puistolaue. Hyvin villi puisto jossa ei ole mitään erikoisuuksia. Täällä sijaitsee yksi koulu ja lasten leikkipuisto. Kaunis puisto jonka kävleyteiden reunoille on istutettu kauniita kukkapensaita. Kannattaa kuitenkin melkein mennä viereiseen puistoon Parco degli Scipioniin, Viale delle Mura Latine 24, josta olen kertonut mm täällä.
Kirkon taustalla sijaitsee kardinaali Bessarion tilukset ja huvila. Tällaista rakennusta kutsutaan nimellä casina, joka tarkoittaa suurin piirtein paviljonkia ja ei silti kuitenkaan. Tätä voisi nimittää myös  kesäasunnoksi tai vapaa-ajan huvilaksi.


Johannes Bessario/Besilius Bessarion (1403-1472)

Bessarion syntyi Trebinzondiun keisarikunnassa, joka sijaitsee Konstatinopelista (Istanbul) itään päin. Hän oli katollinen kardinaali ja piispa Konstantinopelissa. Hän oli yksi kuuluisista kreikkalaisista oppineista, jotka käänsivät kalassisia filosofisia teoksia latinan kielelle. 

Keisari Konstantius lähetti Bessarion Firenzeen Italiaan, toimimaan ortodoksi diakonina. Siihen aikaan käytiin kiihkeää keskustela katollisen ja ortodoksisen kirkkojen mahdollisesta yhdistymisestä. Beassariosta tuli Nikean metropoliitta, joita on katollisessa ja anglikaanisessa kirkossa. Kokouksen aikana Bessario liittyi katolliseen kirkkoon. Silloinen paavi Eugenius IV teki Bessariosta kardinaalin ja antoi hänelle Santi Apostolin kirkon Roomassa omaksi Tittelikirkokseen. Bessario sai viimeisen leposijan omassa tittelikirkossaan vuonna 1472. 


Kardinaali Bessarion huvila on erittäin ihastuttava asuintalo, vaikka rakennus on 1440-luvulta.

Bessarion huvila toimi käytännöllisesti katsoen akatemiana. Hänellä oli suuri kirjasto ja huvilalla kävi paljon oppineita herroja keskustelemassa Bessarion kanssa. Bessario oli humanisti ja kirjoitti paljon tekstejä aiheesta. Bessario osasi kreikan kieltä joten hän pystyi kääntämään kreikan kielestä latinan kielelle. 

Mutta hänen kreikkalainen alkuperänsä aiheutti myös kähnää Roomassa. Bessario oli aikansa viisaimpia ja oppineimpia herroja. Paavi Pius II/Aeneas Silvius Piccolomini otti mallia Bessariosta ja jatkoi Bessarion jalanjäljillä levittäen humanismin aatetta. Bessario toimi myös oppi-isänä Ranskan kuningas Ludvig XI:lle. 


Huvila on ihmeen hyvässä kunnossa. Sitä näytetään oppaan kanssa silloin tällöin.