sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Sant'Agata in Trastevere


Sant'Agata in Trastevere, Largo S. Giovanni de Matha 9, Trastevere

Bussi 780 ja raitiovaunu 8 psyähtyvät torin reunalla.

Huom! Aukioloajat ovat nykyään epävarmat, mutta Ruusurukous pidetään lauantaisin kello 16.30.


Kirkon omistaa Arciconfraternita del Camine in Trastevere. Arciconfraternita tarkoittaa  katollisen kirkon veljeskunta jonka jäsenet olivat alunperin 1200-luvulla pappeja, mutta nykyään voi kuka vaan mieshenkilö liittyä veljeskuntaan. Confraternita ei ole munkkiluostarin tyylinen veljeskunta, sillä fraternita-jäsenet asuvat siiviili asunnoissaan, ei luostareissa. 

Confraternita tarkoittaa fraternitaa, joka on levinnyt toisille paikkakunnillekin. Jäseniä yhdistää katollisien kirkon hyväntekeväisyys.


Nykyinen kirkko on 1700-luvulta. Kirkon aikaisemmasta ajasta ei tiedetä kovinkaan paljoakaan. Kirkosta löytyy plakaatii, jossa lukee että kirkko rakennettiin paavi Gregorius II:n syntymäkodin paikalle. Mutta Roomassa sijaitsi neljä Pyhälle Agathalle pyhitettyä kirkkoa, joista on vain Sant'Agata dei Gotin kirkko ja luostari Montin kaupungin osassa jäljellä. Katollisen kirkon kirjoissa lukee että Gregoius II oli 700-luvun mahtavimpia paaveja. 

Paavi Gregorius II perusti kirkon ja sen yhteyteen luostarin 700-luvulla. Paavi pyhitti kirkon Pyhälle Agatalle. Mutta tämä nykyinen kirkko on  rakennettu jo tuhat vuotta myöhemmin. 

Italiassa tunnetaan ainakin kuusi Pyhää Agataa. Tässä on kyse Pyhästä Agatasta, joka kuoli marttyyrikuoleman Sisiliassa vuonna 200 jaa. 


Nykyään kirkkoa käyttävät babtistit. Baptismi on protestanttisen reformaation pohjalta vuonna 1609 syntynyt kristillinen kirkkokunta.  Sana baptisti tulee Kreikan kielestä ja tarkoittaa kastajaa.

Katollisia kirkkoja on aivan liian paljon Roomassa, joten katollinen kirkko on luovuttanut omia kirkkojaan kaikille kirkkoa haluaville. Tämäkin kirkko olisi korjausta ja putsausta vaille, mutta mistä varat.  Italiassa on tavallisita jokin suuri firma kustantaa korjaukset, usein japanilaiset, ja  he sitten iskee korjausten jälkeen sisääpäsymaksun kirkkoon. Mutta Roomassa on harvoin niin tehty, koska Roomassa halutaan pitää kirkot avoinna kaikille. Roomassa useimmat kirkot ovatkin avoinna aikaisesta aamusta myöhään iltaan.

Vatikaanin Skikstiniläinen kappeli peruskrojattiin. Se kesti muistaakseni 10 vuotta ja japanilainen firma sponsoroi korjaustyöt. Sen jäkeen nostettiin sisäänpääsymaksua melko rutkasti.

Firnezessä on esimerkiksi useimpiin kirkkoihin sisäänpääsymaku, mutta kirkot Firenzessä ovatkin aivan toista luokkaa kuin kirkot Roomassa. 

Amerikkalaisia asuu paljon Roomassa, varsinkin opiskelijoita ja heidän joukossaan on runsaasti babtisteja. Barako Obama ja Martin Luther King ovat tunnettuja babtisteja.


Pyhä Agata,  Francisco de Zurbaránin maalaus

Pyhä Agatha oli kristitty marttyyri, joka syntyi Sisiliassa joko Cataniassa tai Palermossa, ja tapettiin noin vuonna 250 Cataniassa. Hän on Catanian suojeluspyhimys.

Tarinan mukaan roomalainen hallitsija rakastui Agathaan, mutta koska Agatha ei pitänyt hänestä, alkoi hallitsija vainota häntä hänen kristinuskonsa takia. Agathan rinnat hakattiin pois, mutta ne kasvoivat ihmeen kautta uudelleen.

Agatha esitetään usein kantamassa leikattuja rintojaan vadilla. Rintojen muodon vuoksi häntä on pidetty kellontekijöiden suojeluspyhimyksenä. Viime aikoina hänet on nostettu myös rintasyöpäpotilaiden suojeluspyhimykseksi.

Hallitsija raivostui Agathalle käyneestä ihmeestä entistäkin enemmän, ja Agatha tuomittiin poltettavaksi roviolla. Hän kuitenkin pelastui tuomioltaan maanjäristyksen vuoksi. Myöhemmin hän kuoli vankilassa.

Agathaa pidetään myös Maltan suojeluspyhimyksenä, sillä hänen esirukouksensa kerrotaan pelastaneen Maltan turkkilaisten maahanhyökkäykseltä vuonna 1551. Hänen muistopäiväänsä vietetään 5. helmikuuta, jolloin katolliset nunnat leipovat rinnan muotoisia pullia pyhimyksen muistoksi.


Madonna dei Noantri/Madonna dei Fiumarola

Festa dei Noantri on jokavuotinen kirkollinen juhla Trasteveressä. Juhlaperinne tulee 1500-luvulta ja sitä vietetään joka vuosi heinäkuun kahdella viimeisellä viikolla. Juhlaa vietetään Madonna dei Carmelo/ Karmelin vuoren Madonnan kunniaksi. Nostra Signora del Monte Carmelo, viittaa Karmelin vuoreen Israelissa. Profeetta Elias asui Karmelin vuorilla ja hän näki Madonnan tulevan. Carmel/karmel tulee hebrean kielestä ja tarkoittaa Jumalan hedelmäpuutarhaa.

Viinipuutarhan symoboliika tarkoittaa joko Israelia tai koko ihmiskuntaa. Raamatussa siitä on tullut Jumalan ruumiilistuma. Tästä kehkeytyi katollisen kirkon sääntökunta nimeltä Karmeliitit. Katollisille ja juutalalaisille on Karmelin vuori ollut erittäin merkityksellinen ja Madonna del Carmel on Madonnoista kaikista tärkein.

Madonna dei Carmeloa/Karmelin Madonnaa juhlitaan perinteisestsi katollisissa maissa joka vuosi 16. päivä heinäkuuta. Joissakin maissa se  on jopa kansallinen pyhäpäivä.

Karmeliitoiksi sanotaan kahden katolisen kirkon sääntökunnan jäseniä. Alkuperäinen karmeliittasääntökunta syntyi Karmelvuorella, siitä nimi. 1500-luvulla tämä sääntökunta jakautui kahtia. Karmelvuori on Israelissa Haifassa. Nimensä karmeliitat ovat saaneet Palestiinan Karmelvuoren mukaan. Vuorella syntyi 1190-luvulla pyhän Eliaan lähteen luo erakkoyhteisö, joka on karmeliittasääntökunnan alku.

Muslimien valloittaessa Palestiinan karmeliitat pakenivat 1200-luvun puolessavälissä Eurooppaan, jossa he joutuivat luopumaan erakkoelämästään ja muuttumaan kerjäläismunkkijärjestöksi. Heidät tunnettiin nimellä Karmelvuoren Neitsyt Marian veljet. 

Vuonna 1452 paavi Nikolaus V julkaisi bullansa "Cum Nulla", joka on ns. toisen ja kolmannen sääntökunnan perustamisasiakirja. Siitä lähtien on ollut sääntökuntaan kuuluvia nunnia ja maallikkoja. 1500-luvun lopulla syntyi pyhän Jeesuksen Teresan (1515–1582) perustamana uusi karmeliittasääntökunta, niin sanotut kengättömät karmeliitat. 

Vanhan observanssin karmeliittasääntökunta (Ordo Carmelitarum, lyh. O. Carm) ja reformoitu sääntökunta (Ordo Carmelitarum Discalceatorum lyh. OCD) ovat erillisiä sääntökuntia, joilla kummallakin on munkki-, nunna- ja maallikkohaara sekä suuri määrä karmeliittojen kahteen sääntökuntaperheeseen assosioituneita, karmeliittaspiritualiteettia noudattavia sääntökuntia. O.Carm. ja OCD-karmeliittojen johto on Roomassa. Karmeliitoilla on YK:ssa NGO-status.

Karmeliittasääntökunnat ovat luonteeltaan kontemplatiivisia ja apostolisia. Karmeliittojen esikuva on profeetta Elia, joka oli rukouksen ja toiminnan mies. Toinen tärkeä esikuva on Neitsyt Maria, joka on kontemplatiivisen elämän täydellinen esikuva. 


Ennen vanhaan Noantri juhlintaan kuului myös musiikkia ja tanssia, mutta nykyään juhlintaan kuuluu melkein vain Madonnan kantaminen ja kuljetus veneellä ja niitten jälkeinen ruokailu.


Juhlallisuudet huipentuu kulkueeseen, jolloin Madonnan patsas puetaan juhla-asuun ja hänet kannetaan kulkueessa Sant'Agathan kirkosta San Crisogonon kirkkoon. San Grisogonon kirkossa pitäää piispa Gianrico Ruzza saarnan. Madonnaa pidetään San Crisogonon kirkossa kahdeksan vuorokautta, jonka jälkeen hän palaa veneellä takaisin Sant'Agthan kirkkoon. Piispa Ruzza on Teveren joen rannalla vastaanottamassa Madonnaa.


Kulkuereitti Trastevressä.

Todellisuudessa San Crisogonon kirkko sijaitse torin toisella reunalla, noin 50 metrin päässä Sant'Agathan kirkosta. Madonan kuitenkin kanetena kulkueessa kierros enenkuin hänet viedään San Grisogonon kirkkoon. 


Madonnan venereitti Teveren joella.

Madonna laitetaan veneeseen ja häntä kuljetetaan Teveren jokea pitkin jonkin matkaa, kunnes Madonna nostetaan ylös veneestä ja kannetaan takaisin Sant'Agtahan kirkkoon. Venematka tehdään Madonnan kunnaiksi, sillä tarinan mukaan kalastajat löysivät myrkysäällä puisen Madonna patsaan Teveren joen suulta vuonna 1535. Siitä sai Madonna lempinimekseen Madonna Fiumarola. Madonnasta tuli Trastveren suojelsupyhimys.


Madonnan paluureitti Sant'Agathan kirkkoon. Madonna viedään ensin Santa Maria Maggioren basilikan aamu messuun kello 6.30 ja sieltä hänet kannetaan pitkin katuja takaisin kotiin.

Kirkko on Madonnan kotikirkko, jossa hänen patsataan säilytetään. Madonnalla on kirkossa oma alttarinsa.  Muuten ei kirkolla ole mitään tekemistä kirkon kanssa. 

Iltaisin Noantri viikkojen juhlintaan kuuluu Noantri päivällinen. Trastevereläiset ravintolat tarjoaa nonatri menuista, jolloin erikoishintaan tarjotaan useita perinteisiä ruokalajeja ja viinejä.