tiistai 14. lokakuuta 2014

Acquapendente


Fil: Torre-Alfina-Skyline-2012.jpg

Acquapendente, Torre Alfina

Torre Alfina on valittu Italian kauneimpien kylien joukkoon, I Borghi piu Belli d'Italia.  Torre Alfina sijaitsee Lazion maakunnan pohjoisimmassa kolkassa yksinäisessä ylhäisyydessään, Toscanan maakunnan rajalla, Bolsenajärven pohjoispuolella. Monte Rufeno

Torre Alfinan pohjoispuolella sijaitsee kaksikin luonnonreservaattia, Riserva Naturale Monte Rufeno (Lazion maakunna puoella) ja Parco di Monte Peglia e Selva di Meana (STINA) (Umbrian maakunnan puolella). Monte Rufenon luonnonreservaatti on melkein 3000 hektaaria suuri, siis noin yhteensä 4000 jalkapallokentän laajuinen alue. Parco di Monte Peglia e Selva di Meana on suurinpiiretin saman kokoinen. Nimittäin nämä molemmat ovat oikeastan yksia sama yhtenäinen luonnonalue, jonka läpi kulkee Lazion ja Umbrian maakuntien rarja keskeltä ja jakaa alueen kahtia.

Treviano ja Torre Alfina sijaitsevat lähinnä reservaattia. Alueella on autolla ajo kielletty. Acquependenten kunta on vastuussa Monte Rufenon reservaatista. Kunnalla on Museo del Fiore, kukkaismuseokin, sekä Botaanienn puutarha, Il Giardino Botanico. Molemmat Torre Alfinassa. Alueelta löytyy useita erikoisia kukkalajeja.

MAPPA DELLA CITTA

Acquapendenten kartta kunnan omalta kotisivulta. Kunta on laittanut kartan vain kylän vanhimmasta osasta ja jättänyt uudemman osan pois kokonaan kartalta. Kuten kartastakin näkyy niin Acquapendenteen mentiin Paglia Joen yli, joka on Terveren joen sivuhaara. Joki saa alkunsa noin 20 kilometrin päästä Acquapendenstä pohjoiseeen, kylästä jonka nimi on Abbadia San Salvatore ja joka sijaitsee noin reiluit 800 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella, Toscanan maakunnassa, Sienan provinssissa. Ei voi sanoa muuta kuin että eikö nämä italialaiset  kylät olekin mielenkiintoisia ja kauniita.

Fil: Torre Alfina castello.jpg

Torre Alfina'n kylä kuuluu Acquapenndenten kuntaan jo pienuutensakin takia. 

Torre Alfina on aivan vastikään avattu vierailijoille perjantaisin kello 10.30-12.30 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10.30-12.30 ja 14.30-16.30. Acquependentestä on yhdeksän kilometriä Torre Alfinaan. Eikä Torre Alfinaan kulje mitään suurempia valtatietäkään vaan kapeita kiemurtelevia paikallisia teitä. Siellä ei nykyään asu kuin noin reilut 300 asukasta vakituisesti. Kesäaikaan on kesävieraita loma-asunnoillaan. Harvat turistitkaan löytävät Torre Alfinaan, vaikka alue on todella kaunis ja idyllinen. Todellinen rauhallisuudentyyssija. Vuotuiset Blues-festivaalit ovat joka kesä Torre Alfinassa. Etruskien asuinalueita

Torre Alfinassa on melko varmasti asunut etruskeja ja roomalaisia ​​ammoisina aikoina. Etruskien kaupunki Volsinii, toiselta nimeltään Velzna, sijaitsi melko lähellä, nykyisen Bolsenan alueella. Siina kulki jopa keisari Trajanuksen rakennuttama tie, Via Nuova Traiana. Se oli ns konsulääritie, joka kulki Volsinii'stä Clusium'iin, nykyiseen Chiusi'in Toscanan puolella. Keisari halusi keventää liikennettä Via Cassialla, ja samalla suorentaa matkaa.


Trevinano

Trevinano ja San Giusto kuuluvat myös Acquapendenteen. Trevinano sijaitsevat pohjoiseen päin noin viisitoista kilometriä, luonnonpuistoalueen takana.  San Giusto länteen päin. Esimerkiksi Trevinanossa asuu noin 700 henkeä. Tuskin San Giustossa kymmentäkään.

Trevinanosta ei tiedetä paljoakaan, mutta se on melko varmasti ollut etruskien asuinaleutta alunperin.Ensimmäisen kerran paikan nimi mainitaan SS Salvatoren luostarin yhteydessä tuhat luvun alussa. Trevinanosta on noin reilut viisitoista kilometriä linnuntietä luostariin, joka sijaitsee Monte Amiatan  vuorten kupeessa, Toscanan puolella. Acquependentestä Via Cassiaa pitkin pohjoiseen päin noin kaksikymmentä-kaksikymmentäviisi kilometriä ja siitä käännytään länteen päin Strada Provinciale dei Compattentiä pitkin Abbadia San Salvatore'en. Todellakin käymisen arvoinen paikkakunta, jos sattuu liikkumaan Via Cassialla.


Trevinanon ainoa ravintola ja kahvila


Trevinanon ainoa kirkko. Niin ravintola kuin kirkkokin sijaitsee kylän korkeimalla kukkulalla.


Torre Alfina sijaitsee strateegisesti kolmen maakunnan rajapyykillä, Lazion, UmbrianJa Toscanan. Torre Alfinassa oli alkuun vain vartiotorni ja linna rakennettin myöhemmin sen viereen ja niitten ympärille suojamuuri, josta on pari porttia joiden kautta pääsi kulkemaan. Linnassa asui ensi alkuun Risenti niminen aatelissuku joiden sukuvaakuna löytyy vieläkin linnasta. Heidän sukulaisensa Monaldeschit Orvietosta ottivat linnan huostaansa ja hallitisivat kylää 1200-luvun lopulta 1600-luvun alulle. Cervera Sfrozan mahtava aatelissuku sai linnan omistukseensa ja he saivat jopa hautakappelin linnan kirkossa, Monaldeschien sukukappelin vierestä. Heidän jälkensä markiisi Bourbone del Monte Santa Maria meni naimisiin Anna Maria Monaldeschin kanssa ja sai linnan asunnokseen. Markiisi Bourbone del Monte oli sen ajan mahtavimpia attelisherroja firenzeläisen Medici suvun rinnalla. Medicit puolestaan olivat maailman rikkain suku 1400-1700-lukujen välisenä aikana. Italian niemimaan yhdistymisen aikaan liitettiin Torre Alfina Acquapendenten kuntaan johon se kuuluu edelleenkin.


Torre Alfinan Santa Maria Assuntan kirkko ja vasemmalla bussipysäkki, joka taitaa olla ainoa bussipysäkki koko kylässä ... 


Torre Alfinasta löytyy pizzeriakin ja sen huomaa että ikivanhoissa rakennuksissa vieläkin eletään ja ollaan. Pyykit kuivuvat narulla asuntojen ulkopuoella usein yli kadun, kuten Italiassa on tapana.

Fil: Porta della Ripa.jpg

Torre Alfina kaupunginoprtti ja alla valokuvia Acquapendentestä
Kuten kyltti näyttää niin Via Francigana'n pyhiivaellusreitti kulkee Acquapendenten kautta. Kuten linkistä näkee niin on olemassa oikein opaskirjakin Azquapendenten kohdalla kulkevasta Via Franciganan tien pätkästä.

Kuvassa vasemmalla puolen on kylän  toinen vanha  vesiposti, Fonte del Rigombo,  josta käytiin hakemassa vesi.


Vesi juoksee vieläkin lähteestä

Acquapendente  on melko pieni kunta Viterbon provinssissa.  Tämä on vanhaa historiallista Tuscian aluetta, sen pohjoisin kolkka, samalla kun se on Lazion maakunnakin pohjoisin kolkka. Nykyinen Viterbon provinssi kattaa suurin piirtein samna alueen jota aikoinaa nimitettiin Tusciaksi. Tuscialaiset ovat erittäin ylpeitä kulttuuristaan ja juuristaan. He juhlivat mielellään useamman kerran vuodessa pukeutuen kansallispukuihin.Itse Acquapendenten kylässä asuu noin vajaat 6000 asukasta. Acquapendente sijaitsee kukkulalla josta on mahtavat näköalat Paglian jokilaaksoon. Paglia on Teveren sivujoki joka saa alkunsa noin tuhatmetriä korkealta Monte Amiatalta. Paglia on 86 kilometriä pitkä joki, joka juoksee Sienan, Viterbon ja Ternin kautta ja myöhemmin yhtyy Tevereen.


Acquapendenten itäpuolella sijaitsee Monte Rufenon luonnonreservaatti joka on suurelta osin metsää ja melkoista villiä ryteikköä. Paljon kasvillisuutta ja eläimiä, jopa susiakin liikkuu maisemissa. Tämä on myös maanviljelysseutua. Viljellään viiniä ja vihanneksia sekä valmistetaan keramiikkaa. Alue kuuluu seismiseen vyöhykkeeseen, jossa maanjäristyksen riski on kohtuullisen keskinkertaisen suuri. Omalla autolla liikkuville tai kesälomapaikkaa etsiville suosittelen lämpimästi Sant'Angelon agriturismo paikkaa, joka sijaitsee erittäin kauniilla ja rauhallisella alueella Acquapendentestä kolme kilometriä pohjoiseen päin. Tämä paikka sopii erinomaisen hyvin myös lapsiperheille.


Muita yöpymispaikkoja löytyy myös. Mainitsen tässä joitakin kuten Belvedere Torre Alfina ja Acquependenten keskustasta löytyy Il Borgo, joka on erittäin hyvä ja halpa yöpymispaikka. Ravintolakin on asuntolan yhteydessä. Tätä paikkaa suositellaan pyhiivaeltajien ja patikoijien parissa. 
Acquapendestä  on Roomaan 128 kilometriä, Viterbohon 52, Bolsenanjärvelle 12 kilomteriä. Cassian valtatie SS2 kulke Acquapendenten läpi ja sitä pitkin pääsee Firenzeen ja Sienaan. Orvietossa on lähin rautatieasema jonne on matkaa 28 kilometriä.

Roomasta tai Firenzestä junalla Orvietoon ja siitä Cotral'in paikallisbussilla Bolsenaan tai Acquapendeneteen tai muihin pinempin kyliin. Välimtakat ovat melko lyhyitä joten päivässä ehtii jo useanpaan paikkaan.

Cotra'lin bussilla pääsee esimerkiksi Acquependentestä Abbadia San Salavtoreen, Torre Alfinaan, Trevinanoon, Arlena di Castroon, Bagnoregioon suoraan ja muihin kyliin vaihtamalla bussia jossain kylässä.

Toinen reitti on junalla Roomasta Viterbo'hon ja siitä Cotral'in busseilla melkein mihinkä kylään tahaansa. Viterbo'sta on useampia yhteyksiä päivittäin kuin pienemmistä kylistä. Esimerkiksi Viterbon ja Acquapendenten väliä kulkee Cotralin bussi melkein yhtenään. Roomasta juna lähtee Flaminion rautatieasemalta, jonne pääsee Metrolla A.

Fil: Via-Francigena-sign.jpg

Tunnettu pyhiinvaellusreitti La Francigena kulkee Acquapendenten ohitse. Alunperin reitti kulki Rooman ja Canterburyn katedraalin (Englanti) välillä, Ranskan ja Sveitisn kautta Roomaan. Nykyään reitti on hyvin suosittu patikkareitti, vaikkakin nykyään sitä kuljetaan usein vain pätkittäin siellä täällä. 

Reitti mainitaan ensimmäisen kerran toskaanalaisessa luostarissa vuonna 876 nimeltä San Salvatore al Monte Amiata. Reitti kulki luostareiden kautta joissa sai yöpyä ja ruokailla. Sanonta että kaikki tiet vievät Roomaan uskotaan alkaneen juuri La Francigenasta. Acquependentestä on 20 kilometrin patikkamatka Bolsenaan ja toiseen suuntaan Ponte a Rigoon on 13 kilometriä. Ponte A Rigomn hyvin pieni kylä sijaitsee suurin piirtein puolessa välissä Via Cassian varrella mennessä San Slavatoren luostariin. Useimmat etapit ovat noin kaksikymmentä kilometriä pitkiä, mutta mikään ei estä kulkemasta lyhempiä pätkiäkään. Reitti on hyvin merkattu ja opastettu. Loput matkaahan voi aina ajaa bussillakin.

Bolsenassa on pari luostaria joista saa yöpymispaikkoja. Convento Santa Maria Giglio, Via Madonna del Giglio  ja  SS Sacramente, Piazza San Cristina 14. Molemmat erittäin mukavia paikkoja!Fil: Porta San Leonardo.jpg

AcquapendenteKalteva katukahvila joka ei ole suinkaan ainoa kahvila Acquapendenten kylässä, eika varmaakaan ainoa kalteva kahvilakaan.

Acquapendente on alunperin etruskinen kylä kunnes roomalaiset valloittivat sen ja jonka sitten langobardit hajoittivat. Saksalainen mahtava keisari Otto I, joka oli myös Pyhän Roomalaisen valtion keisari, asui lyhyen ajan 900-luvulla Acquapendentessä. Matilda da Canossa, Toskaanan markiisi, lahjoitti suuret omaisuudet Acquapendenten kirkolle. Acquanpendente oli myös usein sodassa Orvieton kanssa. Acquapendente sijaitsi strateegisesti Kirkkoovaltion ja Markiisi Canossan valta-alueen välissä, paavin ja Pyhän Roomlaisen keisarin valta-alueiden rajalla.

Acquapendenten kylään rakennettiin kaksi upeaa palatsia 1500-luvulla, Palazzo Vescovile, jossa piispa asui ja Palazzo Visconti, josta tuli kaupungintalo myöhemmin. Palazzo Viscontia koristaa upeita freskomaalauksia ja palatsissa pon kaunis puutarha sisäpihalla.

Farnesen suku hallitsi Bolsenan järven läntistä aluetta renesanssin ajalla. Castro, nykyinen Ischia di Castro, oli Farnesen pääapikka, mutta nykyään siina lähellä on kapunkikin nimeltä Farnese. Farneset yhdessä paavin armeijan kanssa ryöstivät Asquapendenten vuonna 1644. Seuraavan paavin ajalla Acquapendente paavin armeijan avulla tuhosi Castron, jossa siiihen aikaan oli hiippakunnan piispan pääapaikka. Nykyään se on siirretty Acquapendenteen. Acquapendenten keskustassa on vieläkin osa kapunginmuuria jäljellä.


Fil: Torre Julia de Jacopo.jpg

Torre Julia de Jacopo osa kaupunginmuuria ja timi vartio- ja puolustustornina. 

Fil: Aquapendente uhrturm.jpg

Fil: Acquapendente-municipio.jpg

Palazzo Comunale, kunnantalo, on yksi upeimmista mitä olen nähnyt 
Kunnan turistisivuAcquapendenten Madonna del Fiore

Festa dei Bugnaloni on perinteinen kunnan vuotuinen juhla kolmantena sunnuntaina toukokuussa, jolloin kaikki kynnelle kykenevät ovat mukana juhlimassa. Mahdollisesti tämä juhla on vanhimpia toskaanalaista perinnettä olevista "toukokuujuhlista" jotka juhlitaan Madonna del Fioren, kukkaismadonnan, kunniaksi.  Firenzen tuomiokirkko on rakenenttu juuri Pyhän Madonna del Fiorin kunniaksi ja sen nimikin on Santa Maria del Fiore. Madonna del Fiori vittaa Pyhään Mariaan, mutta perinne juhlia kukkaismadonnaa sai alkunsa jo keskiajalla ja nykyään se on monimutkainen tapahtuma johon kuuluu paljon erilaisia rituaaleja, ​​tapahtumia ja perinteitä.

Fil: Acquapendente.jpg

Fil: Acquapendente-panorama2.jpg
Fil: Acquapendente-panorama1.jpg

Fil: Acquapendente-Statua Girolamo Fabrizio.jpg

Girolamo Fabrizio / Hieronymos Fabricius 1537-1619
 Italialainen lääketieteilijä joka syntyi ja kasvoi Acquapendentessä

Fil: Festa Pugnaloni 2010.jpg

Piazza del Duomo, tuomiokirkon tori
Kuvassa vietetään Festa dei Pugnalonia

Acqupendente on alueen hiippakunnan pääpaikka. San Sepolcro basilika i rakennttu vuonna 1149. Acquapendente on tunnettu jo 800-luvulta koska Via Francigenan pyhiivaellusreitti on kulkenut kylän lävitse. Kylä sai nimensä alueen monista vesiputouksista. Vuodesta 149 oli Acquapendente itsenäinen kaupunki joka aikaisemmin kuului Kirkkovaltioon. Kaksi kilomteriä kaupungista sijaitsee Monte Rufenon luonnonresevaatti.Santo Sepolcron tuomiokirkko takaa päin nähtynäSanto Sepolcro tarkoittaa pyhää hautaa ja nimi kirkolle tulee siitä että kirkko omistaa Jerusalemin pyhän haudan kivestä, joka on vererestä punainen  ja tuotu tähän tuomiokirkkoon. Tämäe rittäin kallsiarvoinen reliikki säilytetään kirkon kryptasssa, jonen pääsee käymään päivittäin, paisti ei sunnuntaisin. Reliikkiä käyteään silloin tällöin myös muakan liturgisissa tominnoissa.

Tämä on alkuperäinen 1400-luvun Madonna del Fioren feskomaalsu alkupeärisestä krikkorakennsueksta ja freskomaalsu siirrretyiin tähän uudesti arkennettuun tuomiokirkkoon 1600-luvulla.
Gloria dell'Eucaristia, Giacomo Parissin terrakottataulu 1500-luvulta. Taulu on tuotu tänne eräästä toisesta apiakllisesta kirksota.Sacre Cuore
Tämä kasteastia on tuotu tänne myös toisesta kirkosta. Astian on valmistanut Monsignor Leti 1600-luvulla.Marmorista valmistettu saarnastuoli

Tuomiokirkko perinteisesti kuuluu dominikaalijärjestölle. Tuomiokirkkoa nimietään nimellä Santo Sepolco, pyhä hauta, silla kirkossa säilyteään Jerusalemista tuotua kiveä, jossa sanotaan olevan Jeesuken verta ja että kivi on peräisin Jeesuken pyhästä haudasta.


Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-abside4.jpg

San Sepolcro, alkuperäinen kirkko joka seisoo uuden kirkon takana

Jo 1600-luvulla siirrettiin piispan hiippakunnan keskus Castrosta Acquapendenteen ja San Sepolcon kirkkoon. Suurin syy siihen oli ehkä että San Sepolcon kirkko omisti  Jeesuksen haudalta tuodun kiven.

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-altare.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-Altare destro.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-Navata centrale.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-cripta3.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-cripta6.jpg
Krypta
Tuossa pyramidin mallisessa kryptassa on  tallessa se Jerusalemista tuotu kivi

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-cripta7.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-cripta8.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-fonte.jpg

Fil: Acquapendente-Basilica San Sepolcro-organo.jpgSan Fransescon kirkko oli aikaisemmin nimeltään Santa Maria siihen aikaan kun sen omistivat fransiskaanit. Kirkko on rakennettu 1100-luvulla ja kirkon vihki käyttöön Orvieton piispa Aldrobrandini. Täällä lusotarin tiloissa sijaitsee Monte Rufenon luonnonreservaatin konttoori ja toimisto.Tuon freskon oven yläpuolle on maalannut paikaallinen taidemaalari Fransecso Nasini 1600-luvulla.
Kirkkosalin seinustoilla seisoo kaksitoista patsasta jotka kuvaavat kahtatoista apostolia ja jotka on Giovanni Bulgarini veistänyt  cederpuusta 1700-luvulla. Mahdollisesti Francesco Nasinin maalaamia freskomaalauksia

San Francescon luostari joka peruskorjattiin vuonna 2011


Santi Antonio e Caterina kirkkoPaikalliset taiteilijat Mario Vinci ja Ennio Luzi maalasivat pääalttarin maalaukset 1960-luvulla.San Agostinon kirkko
 Kirkko ja sen augustiiniläisluostari perustettiin 1290. Kirkko hajosi melkein kokonaan 1700-luvulla.Sant'Agostinon luostari toimii nykyään koulutiloinaSan Giovannin kirkko on peräisin jo  1100-luuvlta. Ascanio Sforzan aatelisherra otti kirkon omakseen 1500-luvulla. Frati Minori Osservanti munkit saivat sen omakseen 1600-luvulla kun kirkon viereen rakennettiin luostari.


Santa Maria della Vittorian kirkko joka on vanhin Acquapendenten seurakuntakirkoista. Munkkiluostarin  priori Don Giovanni Vitali kustansi omista varoistaan Madonna del Fiore patsaan kirkkoon.

Madonna del Fioren patsas pääalttarillaGiovanni Bulgarini vesti kirsikkapuusta tämän Madonna dei Fiorin patsaan vuonna 1751.Santo Stefanon kirkko

Toisen maailmansodan aikana pommitukissa kirkko hajosi pahasti, mutta silloinen piispa Giovan Battista Febei käski uusrakentaa kirkon sodan jälkeen.Acquapendenten sairaala Sairaalasta löytyy tämä 1400-luvulta peräisin oleva Madonna ja Jeesus lapsi maalausKunnan kirjastoPalazzo Comunale, kunnantalo

Fil: 743MontefiasconeLagoBolsena.JPG

Bolsenan järvi sijaitee Acquapendenten etelä puolella, noin kymmenen kilometriä linnun tietä. Bolsenan järvi on kraaterijärvi, joka syntyi tulivuorenpurkauksessa hyvin kauan sitten. Vulcinin tulivuori on purkautunut niinkin myöhään kuin vuonna 104 eaa. Bolsenajärven vedenpinta sijaitsee 305 metriä merenpintaa koreammalla, syvimmillään se on 151 metriä syvä. Järven ympärillä sijaitsee useita mukavia kyliä, sekä turisteille järjestettyä palvelua. 

Bolsena joesta juoksi Marta niminen joki Tyrrhenanmereen, nykyisen Graviscaen kohdalla, joka aikaisemmin oli nimeltään Tarcuinii. Bolsenan kylä oli olemassa jo etruskien ajalla, jotka asuttivat aluetta. Bolsenajärven eteläreunalla sijaitsee Marta niminen kylä tai kaupunki, jos niin haluaa sanoa, jonka kohdalta Marta joki sai alkunsa. Martaon ihan mukava paikka sekin. Se sijaitsee  Bolsenajärven rannalla, josta on mahtvat näköalat Bolsenan järvelle.

Fil: Montefiascone panorama.jpg

Montefiasconen kapunki on noin 13.000 asukkaan asumuskeskus joka sijaitsee Bolsenajärvestä kaakkoon korkealla kukkulla. Montefiascone on mielenkiintoinen kylä sekin.


Montefiascone sijaitsee sen verran korkealla että sieltä on myös mahtavat näköalat Bolsenajärvelle. Järven ympäristössä saa vaikka koko kesälomansa kulumaan. Alue on todella kaunis ja historiallinen. Useita leirintäalueitakin löytyy Bolsenajärven ympäristöstä.

Fil: Gradoli 2.JPG
Gradoli sijaitsee Bolsenajärven luoteisella puolen, pari kilomteriä Bolsenanjärveltä. Toinen yhtä idyllinen pieni kylä siina vieressä on Latera, jossa sielläkin melkein asustelea vain  eläkeläisiä.