tiistai 29. lokakuuta 2019

Kesän kohokohtaFerragosto 15. elokuuta, autio kaupunki, ei  näy ristin sielua missään

Ikävä kyllä tämä postaus jäi keskentekoiseksi, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. 

Kesän kohokohta on Ferragosto 15. elokuuta, jolloin roomalaiset pakenee kaupungista rannikolle. Nyt alkaa monella loma ja pääsee kaupungista rannikolle. Kaupunki tyhjenee. Enimmäkseen vain turisteja maleksii kaupungilla. Virastot ja liikelaitokset, pienet putiikit ja kahvilat laitetaan lukkoon. Osa palaa kapunkiin vasta syyskuussa.

Museot ovat toki avoinna ja suurimmat nähtävyydet. Rooma elää turismilla. Noin reilut puoli miljonaa turistia viikossa tallaa Rooman kujia ja katuja. Lähemmäksi 100 000 turistia liikkuu Roomassa päivittäin. Mutta paikkojen ylläpito ja siivous maksaa Rooman kaltaisessa kaupungissa, mikä on kuin ulkoilmamuseo.


Nyt elokuun lopussa on kesä kuumimmillaan. Joka kesä tähän aikaan vuodesta on kiduttava kuumuus Roomassa. Mutta toisaalta, harva roomalainen tekee töitä tähän aikaan vuodesta. Ravintolatkin panevat ovet lukkoon ja pakenevat rannoille. Rannoiltahan ne asiakkaatkin löytyvät.  Aikoinaan osa roomalaisia viettu kesäyötkin Ostian rannoilla, mutta nykyään sen on kiellettyä sakon uhalla. Useimmat keskikaupungin pikkuhotellit ovat myös sulkeneet ovensa lloman ajaksi. 

Kuitenkin kaikesta huolimatta turisteja tulee Roomaan rannkoille helteilläkin. Monikaan ei ehkä ota selvää säästä ennen matkaa. Myymälöiden, hotellien ja joidenkin turistikohteiden ovissa on lappu jossa lukee ”Chiuso per ferie, ci vediamo a Settembre”/sujettu loman ajaksi, nähdään syyskuussa. Mutta elokuu ja puoli syyskuutakin ei oikein sovellu helteiden takia lomailla Roomassa. Heinäkuu on tuskallisen kuuma. Koko kesän on Roomassa ollut yli +30 astetta ja tavallisin lämpötila iltapäiväällä on ollut +33 asetta. Nyt on kesäloma-ajat Italiassa ja nyt nousee lämpötilta paikka paikoin iltapäivisin tuonne lähemmäksi+40 astetta. Sama afrikkalainen kuumuus tuo noin +25 astetta Ruotsiin ja Suomeenkin näin elokuussa.


Kesän kuumin ajanjakso on nyt elokuusta syyskuulle

Lohduttava on kuitenkin tietää että nyt ollaan jo menossa kohti syksyä ja viileämpiä säitä. Marras-tammikuussa on tuskin +15 astetta, eikä aurinkokaan jaksa pilkistää pilviverhon takaa. Pari kuukautta synkkää sumua.


Bar del Ficon erittäin suosittu kahvila ja ruokapaikka, Piazza del Fico 26, täyttyy turisteista iltaisin. Fico tarkoittaa viikunapuuta, ja sellainen
löytyy pihalta. Fico tarkoittaa myös coolia ja trendikästä.  Ranskalainen kalustus vuodelta 1930 antaa boheemin ja rennon tunnelman. Ruokasalin puolelle on parasta varata ajoissa pöytä. Ennen päivällisruokailua tarjoillaa perinteinen aperitivobuffe, josta saa syödä halvalla niin paljon kuin napa kestää, kun ostaa drinkin. Tällä tavalla saadan aamiaispöydän ja edellisen päivän päivllisruuan tähteet kaupaksi. Keitetään bulguria tai riisiä ja tehdään tuoreita slaatteja lisukkeeksi. 

Aamiaista käy myös monet syömässä täällä seisovasta pöydästä. Osa tulee tänne vain tappamaan aikaa tai etsimään seuraa. Baari (sisä-ja ulkotiloissa) on hengailu paikka, jossa käy poliisitkin kahvilla.

Avoinna joka päivä kello 8.00 lähtien kello 02.00 saakka. Roomalaisia ei näy mailla eikä halmeilla keskikesän aikaan. Täällä Bar Ficossa voi ruokailla, juoda, kahvitella tai pelata shakkia. 


Ravintola Il Fico

Vähän matkan päässä Via di Monte Giardino 40 sijaitsee Il Fico Ristorante Pizzeria, mikä on oikeastaan perinteinen taverna. Avoinna kello 11.00-23.30. Suosittu paikka sekin. Joidenkin mielestä täällä saa Italian parasta pastaa. Halpa paikka jossa on ystvällinen palvelu. Jotkut tule tänen syömään päivällsen koko Rooman vierailunsa ajan.  Jopa italialaiset itse kehuu ja se on hyvä merkki.


Bar Il Fico


Vatikani auringonlaskun aikaan


Missä turistit? juu täällä Fontana di Trevin suihkulähteellä


Missä poliisit? Juu täällä missä ennenkin, jahtaamassa taskuvarkaita ja kollaamassa turisteja, ettei he riko lakeja. Uskokaaa tai älkää niin roomalaiset poliisit ovat mailmanmestareita saamaan taskuvarkaat kiinni.


Italialla on 7500 kilometriä rantaviivaa, joten ranta riittää jokaiselle. Kuvassa venäläisen biljonäärin jahti Ostiassa. Italian rannikolla matkaa kesäaikaan runsaasti luksusjahteja useista eri maistamm Arabi Emiraateista. Italialaiset kesälomailijat voivat bongata lomallaan useita upeita luksus-jahteja. 


Tutkimuksen mukaan 3/4 osaa italialaista viettää loman kotimaassa. Osa vain on lomilla  kaksi viikkoa ja toiset taas puolestaan syyskuulle saakka.  Italiassa on 60 miljoonaa asukasta, joista noin puolet lähtee lomille samaan aikaan. Ja mikisipä ei, sillä Italia tarjoaa ihan kaikkea mitä ihminen ikinä voi toivoa. Italialaisten suosituimmat kohteen ovat Sisiliassa, San Vito Lo Capo, Sardiniassa esim. Villasimius ja San Teodoro, huom! In-Italia on ruotsalaien matkafirma, jota voin suositella. Hotellit ovat tarkkaan valittuja ja kohtuuhintaisia  ja jopa Roomaankin tullaan sankoin joukoin muualta Italiasta katsastamaan pääkaupunkia. Gallipoli ja Porto Cesareo Apuliassa ovat myös suosittuja lomakohteita italialaisten parissa. Muita lomakohteita!

Italialaiset asuvat useinmiten leirialueilla ja italialaiset leirialueet ovatkin erinomaisia. Otetaan lapset, mummot ja ukit mukaan lomailemaan. Roomasta ja sen ympäristöstä löytyy hyviä leirialueita. Oman auton voi jättää leirialueelle ja ottaa joko metro tai bussi kaipunkiin. Italialaiset varaa paikat leirialueilta ajoissa ja elokuussa on leirialueet täynnä italialaisia.


Roomalaiset yöt ovat erittäin rauhallisia ja maagisia. Kaupunki on valaistu kauniisti. Valonheittäjät vaalaisee useammassa kohtaa kaupunkia virostotalojen ulkoseiniä. Rooma on turvallinen kaupunki. Taskuvarkaita on vain tungoksisissa, ei kapeilla kujilla. Kesäaikaan Romaan saapuu taskuvarkaita, aivan kuten Tukholmaankin. Tukholman metroissa varoitetaan taskuvarkailta kesäaikaan.


Roomalaiset neidit vauhdissa. Ovat menossa uimaan.Festa della Rebubblica/kansallispäivä 2. kesäkuuta

Roomassa ei juhlita mitenkään sen suuremmin kansallispäivää, jota vietetään vuonna 1946 pidetyn kansanäänestyksen kunniaksi sekä Giuseppe Garibaldin kuolinpäivän muistoksi. Kansallispäivä symbolisoi myös italialaisia patriootteja/patri italiani. Roomassa seisoo myös kansallismonumentti Altare della Patria, jota roomalaiset rakastavat ja vihaavat yhtä paljon.

Kansallispäivä on työpäivä. Nykyinen oikeistonationalistinen hallius haluaa panna parastaan, tykkäsivätpä roomalaiset mitä tahaansa. Noh...ketkä sitten äänesti äärinationalisteja Italiassa? Maalaisväki, eläkeläiset ja köyhät. Todella köyhiä on paljon Italiassa, pinta-alaltaan Suomen suuruisessa valtiossa, jossa asuu 60,5 miljoonaa asukasta. Italia on suurelta osin vuoristoa ja keskiosiltaan vulkaanista aluetta.

Äärikansallismielinen Lega puolue lupasi antaa 'kansallispalkan' kaikille köyhille ja eläkeläisille, noin 760 € kuukaudessa. Ja sen hallitus myös toteutti. Saa sitten nähdä että mistä hallitus aikoo saada varat tuohon kalliiseen projektiin, joka maksaa 10 miljardia € ja siihen eläkeläiset päälle. Maaseudulla asuu muukalaispelkoista väkeä, aivan kuten kaikkialla maaseudulla koko maapallolla, joten rahalla ja muukalaispelottelulla saatiin ääniä. Toinen hallituspuolue Viiden Tähden liike on roomalainen ilmiö. Se on populistinen, EU-vastainen, ekologinen korruption vastainen liike. Rooma on perinteisesti aina ollut vasemmistolaisten kaupunki, joten... Mutta enenkuin ehdin saada tämän postauksen valmiiksi niin hallitus ehti jo hajota. Ihmisiltä aukesi silmät. 

Italia on jaettu itsenäisiin regioneihin, joilla on omat parlamenttinsa ja jopa omia lakeja ja runsaasti omia sääntöjä. Ruotsikin on ollut jaettu jo erittäin kauan ladstingeneihin, nykyään niiten nimi on regione, (vastaa osittain Suomessa suunnitteilla olevaa sotea). Ruotsi muutenkin on matkinut monella tapaa Italiaa. Italialaiset rakastavat kinata alueellisista eroista, jotka ovat suuret. Ruotsalaisetkin ovat melko erilaisia juuriltaan, mutta ruotsalaiset eivät ala kinata tai riidellä, ei oikeastaan mistään synny riitaa. Tämä sopii minulle, joka on introvertti, joka väistää konflikteja viimeiseen hengenvetoon saakka.