lauantai 30. syyskuuta 2023

Campi Flegrei

 

Campi Flegrein alue (40 tulivuoren kraateria) vasemmalla ja Vesuviuksen tulivuori oikealla ja Napolin metropoli siinä keskellä. Yksistään Napolissa asuu reilut 3 miljoonaa asukasta, ja koko tällä alueella noin 4 miljoonaa asukasta.

Syy miksi aloin tekemään postausta Campi Flegreistä on se, että tämä supertulivuori Solfatara, mikä on yksi neljästäkymmenestä vulkaanista Campi Flegreillä, on alkanut aktivoitumaan 500 vuoden hiljaiselon jälkeen. 

Mainitsin tästä aikaisemmin Napolin postauksen yhteydessä. Alue on tärissyt hyvin usein ja voimakkaammin kuin aikoihin. Toissa päivänä maa tärisi jopa 4,2 magnituudin tasoa, mikä on melko huomattavaa tärinää. On merkkejä siitä, että Campi Flegrein alla oleva maankuori on murtumassa, mikä voi aiheuttaa laavapurkauksen käytännössä koska tahaansa. On pieni mahdollisuus myös että se nukahtaa ja alkaa uinumaan hiljaiseloaan.

Campi Glegrei sijaitsee linnuntietä vain noin 8 kilometrin päässä Napolin keskustasta länteen päin. Sen ympäristössä on asutusta ja teollisuutta ja entinen Roomasta kulkeva junanrata kulkee tästä kohtaa rannikoa pitkin maa alta Napoliin. 

Ainakin henkilöjunat (189 km) Roomasta Napoliin kulkee nykyään Casertan kautta. Noin 42 henkilöjunaa kulkee vuorokaudessa Rooman ja Napolin väliä. Nopein juna kulkee 1 tunnissa ja 7 minuutissa ja halvin matkakalippu (hitaampiin juniin) on 7€. 

Suorat lennot Euroopan maista Napoliin ovat olleet kehnot. Oletetaan että euroopplaiset lentää Roomaan ja sieltä käsin sitten Napoliin.

Tukholmasta Arlandan kentältä ei pääse suoraan Napoliin. Ryan Air lentää halvalla Tukholmasta Arlandasta Napoliin, mutta välillä on lentokoneen vaihto, jolloin matka tulee kestämään melkein 8 tuntia. Helsingistä lento Napoliin yhden välilaskun kanssa vie 5 tuntia ja 30 minuuttia. Toisin sanoen matka Roomasta Napoliin on nopein ja kätevin ja ehkä halvinkin, joko junalla tai bussilla.

Campi Flegrein alueella sijaitsea Pozzuolin taajama, missä on vilkas satama, minne pääse useilla kulkuneuvoillaPozzuolin satamasta pääsee moniin Napolin lahden kohteisiin!

Vesuvius

Yhtä lähellä Napolia sijaitsee uinuva tulivuori Vesuvius Napolista itään päin. Vesuviuskin näyttä silloin tällöin elonmerkkkejä.Kolmen miljooonan asukkaan Napolin kapunki sijiatsee siinä välissä.

Campi Flegrei on yksi maailman vaarallisimmista tulivuorista. Se ei muistuta perinteistä tulivuorta, koska se on kaldera, eli romahtanut tulivuori. Kalderan läpimitta on noin 12 kilometriä. Siinä on yli 20 kraatteria sekä useita muita aukkoja, joista purskahtelee kuumaa vettä ja kaasua.

Campi Flegrei muodostui noin 39 000 vuotta sitten. Muodostumisensa jälkeen supertulivuori on purkautunut merkittävästi ainoastaan kahdesti. Ensimmäisen kerran tämän arvioidaan tapahtuneen 35 000 vuotta ja toisen kerran 12 000 vuotta sitten. 

Monte Nuovo

Näiden lisäksi tulivuorialueella sattui pienempi purkaus vuonna 1538. Pienempi purkaus kesti kahdeksan päivää ja muodosti uuden Monte Nuovo  tulivuoren. Monte Nuovo sijaitsee 4 kilometriä länteen Campi Flegreistä, melko lähellä rannikkoa. Sen länsi puolella on järvi nimeltä Lago d'Averno, mikä on kraaterijrävi ympärysmitaltaan 2 kilometriä. Syvyys noin 60 metriä.  Järven ympäri kulkee patikkatie.

Lago d'Averno ja taustalla näkyy Monte Nuovo.

Bussilla Pozzuolista Via Solfatralle, sen lähemmäksi ei enää päästetä. Belvedere San di San Gennarolta, Via San Gennaro Agnanon autotieltä  on upeat näköalat merelle päin. Pozzuolista käsin on helpointa päästä lähelle Campi Flegreitä. Pysäkiltä on sitten lyhyt kävelymatka Via Solfatarea pitkin. Napolista käsin junalla Solfataran asemalle. En tiedä onko se sen väärti lähteä sinne, koska perille asti ei enää päästetä, mutta Via Solfataralta näkee kyllä alueen melko hyvin. 


Alueelle ei enää päästetä. Mutta melko lähelle pääsee. Vua Solfataran tie kulkee sen verran korkealle, että sieltä on hyvät näköalat vajonneeseen höyryävään calderaan.






Täältä voi seurata maanjärityksiä mitkä ovat 2 magnitudia tai sitä enempi. Nimittäin alle 2:n magnitudin tärinää ei tunnista jalkojen alla, eikä en yleensä aiheuta vahinkoja.