torstai 18. marraskuuta 2010

Vatikaanin museo


Musei Vaticani - Esterno.JPG

Vatikaanin museo sijaitsee osoitteessa Viale Vaticano jonne pääsee useamallakin kulkuneuvolla. Pyhän Pietarin kirkon ja Vatikaanin museon sisäänpääsyn välillä on matkaa melkein kilometri. Täältä voi varata erilaisia pääsylippuja, opastusta ym. Museon aukioloajat täältä. Tässä ensivuoden kalenteri johon on merkitty aukioloajat, sekä ilmaiset sisäänpääsypäivät. Etukäteisvierailu löytyy täältä. Itse kirkkoon on ilmainen sisäänpääsy.

Vatikaanin museo on niin valtava kooltaan ettei sitä voi kukaan katsella kerralla. Se on oikeastaan 20 erillistä museota riippuen kuinka asiaa katsoo.

Siihen menisi aikaa ehkä viikko, eikä sittenkään jäisi juuri aikaa kunkin kohteen luona. Museossa on erilaisia reittejä, jotka on merkattu väiriviivoilla. Kannattaa valita se lyhin reitti ja pysytellä sillä. 
Tämä on se lyhin ja tavallisin reitti, jonka useimmat kävijät valitsevat. Sitä mennään vasenta puolta  huoneitten lävitse reipasta kävelyä Cortile della Pigna kautta Rafaellon huoneisiin ja sieltä Sikstiiniläiseen kappeliin ja palataan oikeata puolta. Lopuksi poiketaan Pinacotecaan ja kahvilaan, jonka luona on vessat.

Joka kuukauden viimeinen suununtai on ilmainen sisäänpääsy museoon. Jonot ovat silloin loputtoman pitkät. Saa jonottaa useita tunteja. Kannatta ostaa etukäteen sisäänpääsylippu internetistä (HUOM! paitsi ei kuukauden viimeiseksi sunnuntaiksi), sillä silloin pääsee jonon ohitse  tai paremminkin saa mennä lyhemmän jonon mukana sisään.  


Il Cortile della Pigna on museon sisäpihaTämän kävyn mukaan on piha saanut nimensä. Tämä on erittäin kaunis suihkulähde pihan päädyssä. Käpy on valettu pronssista ja se seisoi aikoinaan Pantheonilla Isiksen temppelissä. Vuonna 1608 käpy siirrettiin tänne.

Alunperin pihaa nimitettiin Cortile del Belvederen nimellä. Pihan on suunnitellut renessanssin ajan suuri mestari Donato Bramante. Sikstiiniläinen kappeli sijaitsee aivan siinä vieressä ja näin piha toimii virkistyspaikkana haukata raitista ilmaa silloin kun kardinaalit ja paavi istuvat kappelissa.Cappella Maggiore/Sikstiiniläinen kappeli/Cappella Pontifica/Paavin kappeli

Kappeli Maggiore valmistui vuonna 1368. Tämä nykyinen uudempi kappeli uudessa muodossaan valmistui vuonna 1481. Paavi Sixstus IV:n toimesta rakennettiin kappeli ja siksi kappeli sai nimensä paavin mukaan. Sikstiiniläinen kappeli oli suljettuna 14 vuotta kun kappelia kunnostettiin ja maalauksia putsattiin. Vuonna 1994 kappeli avattiin taas kävijöille. Vuosittain käy noin 6 miljoonaa henkeä kappelissa. Kappeli vaatisi aivan oman postauksen joten laitan tähän vain muutaman kuvan.

Sikstiiniläinen kappeli

Sikstiiniläisen kappelin kuuluisin maalaus on tämä takaseinän kokoinen Michelangelo Buonarrotin maalaama luomus nimeltä Viimeinen tuomio.
Lightmatter Sistine Chapel ceiling.jpg
Michelangelo Buonarroti maalasi muitakin maalauksia kappellin, kuten nämä kattofreskot. Michelangelo makasi telineillä selällän kolme vuotta maalatessaan näitä kattokfreskoja. Kuvassa näkyy vain osa kattofreskoista.


Raffaello maalaus


Ghirlandaion maalaus


Peruginon maalaus


Botticcellin maalaus


Sikstiiniläisen kappelin yhteyteen on koko ajan kuulunut Sikstiiniläinen kuoro, joka on paavin ikioma kuoro. Kuoro esiintyi ensimmäisen kerran silloiselle paaville ja kardinaaleille vuonna 1471. Kuoroon kuuluu 19 miestä ja 35 poikaa. Nykyään kuoro esiintyy silloin tällöin ulkomaillakin.  Paavit tarjoavat silloin tällöin myös erikoisesti valituille vierailleen konsertteja Paavin palatsissa.Tässä Sikstiiniläinen kuoro osallistuu Pyhän musiikkin festivaalelille

LattiamosaiikkiaCortile OttagonoRaffaellon huoneet/ Stanze di Raffello on yksi museossa kävijöiden lempikohteista. Nämä neljä huonetta sijaitsee Vatikaanin Apsotolisen palatsin yhteydessä Cortile del Belvederen sisäpihan eteläisessä reunassa portaita ylös kolmanteen kerrokseen. Mestari Rafael (tai Raffaello) kuuluu ehdottomasti maailman suurimpien taiteilijamestareiden joukkoon.

Täällä olen tehnyt aikaisemmin postauksen Rafaelin huoneista.

Kreikkalaisia patsaita

Gregoriaanisen egyptiläisen osaston, Il museo Gregoriano Egizio, muumie, balsamoitu ruumis joka löydettiin Tebestä Egyptistä, Deir el-Bahrinin temppelistä, kuningatar Hetepheres ja on peräisin ajalta 1600 eaa-200 jaa. Egyptiläinen osasto on melko heti kun mennään vasemmalle pääsisäänkäynnistä.Sistinehall.jpg

Vatikaanin kirjasto on upea. Sisäänkäynti kirjastoon on museon sisäpihalta Cortile del Belvedereltä.
Melazzo da Forlin maalaus. Paavi Sixtus IV ojentaa apostolisen kirjaston prefektin viran Bartolomeo Sacchi'lle, jota kutsuttiin nimellä il Plátina. Maalaus löytyy Vatikaanin museosta, Pinacotecistä.

Paavi Nicolaus V perusti kirjaston ja se valmistui vuonna 1477.Pinacoteca vaticana vista dai giardini 01.JPG

Pinacoteca Vaticana on uusin osa Vatikkaanin museossa. Pinacotecassa on kuusitoista salia. Sali kutakin erittäin tunnettua taidemaalaria varten. Pinacoteca on ehdotottamasti käytävä lävitse ja vierailu Pinacotecassa sopii tehdä viimeisenä kierroksen päätteeksi. Pinacotecaan on kasaantunut ehkä koko maailman arvostetuimpien maalarimestareiden taideteoksia. Täällä on maalauksia, veistoksia ja joitakin vanhoja tapeetteja. Pinacoteca on ehdoton suosikkikohteeni.
11639 - Vatican - Pinacoteca (3482870974).jpg

11665 - Vatican - Pinacoteca (3482872904).jpg

11717 - Vatican - Pinacoteca (3482063185).jpg

11720 - Vatican - Pinacoteca (3482878596).jpg

Angelico, madonna col bambino e i ss domenico e caterina, 1435 ca..JPG

Andrea d'assisi detto l'ingegno, madonna col bambino.JPG

Angelico, amestà con san domenico e santa caterina d'alesandria.jpg

Pietro Perugino - Saint Flavia - WGA17311.jpg

Pinturicchio, Mystical Marriage of St Catherine.jpg

Rome 2011 088.JPG

Vatikan, Pinacoteca, Altar von Antonio Vivarini.JPG

0 Académie des Sciences - Casina Pio IV - Musées du Vatican.JPG

Pinacotecan (kuvassa) edustalla sijaitsee kaunis piha ja sen vieressä Pontifica Accademia delle Scienze/paavilllien tiedeakatemia.

Casino di pio IV, piazza ovale 01.JPG

Vatican Museums 2011 3.jpgSan Pietro in VincoliSan Pietro in Vingoli, Piazza di San Pietro in Vingoli

San Pietro in Vincolin basilika sijaitsee keskellä kaupunkia, kukkulalla Piazza di San Pietro in Vincolilla. Sinne pääsee jyrkkiä portaita pitkin Via Cavourilta tai Colosseumilta paria katua pitkinpohjoiseen päin. 


Salita dei Borgia/Borgian ylämäki, joita pitkin pääsee Via Cavourin kadulta ylös Piazza San Pieto in Vincolille. Samat portaat

Piazza di San Pietro in Vincoli din Roma1.jpg

Piazza San Pietro in Vincoli

Portaat kulkevat jyrkästi Borgian palatsin läpi holvin kautta. Kun nousee portaat ylös torille niin oikealle puolelle jää Borgian torni, Torre dei Borgia ja kaksi luostaria joista toisessa Piccole Sorelle dei Poverin tiloissa on vanhustenkoti, jossa nunnat hoitavat vanhuksia. 

Kirkon vieressä on katollisen kirkon uskonnollinen instituutti, Curia Generalizia ja toisella puolen iso entinen luostari jonka tiloissa sijaitsee yliopiston insinööriopisto. 

Luostarin tiloissa pidetään usein ilmaisia konsertteja joten kannattaa pitää silmällä. Luostari on valtavan iso ja kaunis renesanssiluostari. Nunnat jättivät sen vuonna 1503. Nähtävästi vanhat nunnat kuolivat eikä uusia nuorempia tullut.

Basilica San Pietro in Vincoli din Roma.jpg

Kirkko on avoinna kello 7.00-12.30 sekä 15.30-18.00

Tänne San Pietro in Vincolin torille voi tulla yhtä hyvin myös Colosseumilta Via delle Terme di Titoa ylös ja sitten vasemmalle Largo della Povieralle, jonka reunalla on pari kahvila/baareia. Vielä keraan vasemmalle ja sitten yliopiston rakennuken ohitse San Pietro in Vincolin torille.

Hän jolla on aikaa ja haluja voi sitten kävellä kirkon ympäri kuvassa vasemmalta Via delle Sette Salea pitkin. Sette Sale viitta seitsemään vesisisterniin, jotka sijaitsi kirkon takana Colle Oppiolla, ja joista ei ole kuin rauniot jäljellä.


Minä tykkään näistä muurien reunustamista kujista. Tämä  kuja kulkee alkuun rakennusten välissä ja kirkon ja luosatarin muurin vierustaa. Pian kuja muuttuu kahden muurin reustamaksi kujaksi. Parco del Colle Oppio jää vasemalle. Se on yleinen puistoalue mutta nykyään se on yöaikaan lukittu rauta-aitojen ja lukollisten porttien taakse. Tarkoitus on ettei puistossa asustele kodittomia eikä rikollisuuus ja prostituo kukoista puistossa. 

Siitä sitten voi jatka matkaa puiston ohitse Viale del Monte Oppiota pitkin, joka päätyy lopulta sille samalle kadun kulmalle, Via delle Terme di Titolle, joka nosuee suoraan Colosseumilta. Luonnollisesti alueella on useita muitakin kujia ja katuja joita voi valita päiväkävelyä ajatellen, mutta tämä mainitsemani reitti kulkee Colle Oppion puiston ympäri.

Tällä puistoalueella ei ole kahviloita eikä ravintoloja juuri lainkaan, vaan on mentävä joko Via Cavourille tai Colosseumille päin löytääksee ruoka- ja juomapaikan. Siellä Lago della Polverialla on pari kahvilaa ja pizzeria.


Via Cavourilta nousessa portaitten yläpäässä oleva Edicola Sacra, katualttaritaulu.


Katollisen kirkon Curia Generalizia


Via Cavourilta jyrkät portaat ylös Piazza di San Pietro in Vincoli'lle

Jos saapuu torille Via Eudossianaa pitkin Colosseumin suunnalta niin säästyy nämä korkeat ja jyrkät portaat. Portaat ovat sinällään kauniit. Borgian palatsin seinämillä kasvaa runsaasti kiipeileviä köynöskasveja. 

ViaEu dossianan varrelta löytyy useampikin lounasravintola. Colosseumin metroasemalta pitkin Via della Polverieraa joka on kapea, rauhallinen ja varjoisa katu kesähelteellä. Vasemmalla puolen on yliopston kirjasto ja heti siinä sitten on pieni tori jolta löytyy ruokapaikkoja ja baareja. Jos menee muutaman askeleen oikealle kulman taakse Via delle Terme di Titolle niin siinä on yksi suositummista ravintoloista, Hostaria  da Nerone.

Kirkon perusti vuonna 439 (tai 442) keisari Valentiniani II:n vaimo Licinia Eudossia. Sitä ennen paikalla sijaitsi Tituli jota kutsuttiin Eudoxiae Vincula. Kirkko rakennettiin Pyhän Pietarin ketjujen takia. Pyhä Pietari oli ketjuissa olessaan Mamertiinin vankilassa. Legenda kertoo myös että Pyhä Pietari olisi tuomittu tuomioistuimessa juuri kirkon paikalla ja samaan paikkaan rakennettiin kristillinen pyhäkkö neljännellä vuosisadalla. Uusi kirkko rakennettiin sitten noin sata vuotta myöhemmin. Kirkon alta on löydetty asunnon rippeitä muttei kappelia. 

San Pietro in Vincolin kirkkoa on korjailtu 700-, 1400- ja 1500-luvuilla ja nykyinen täyskorjattu kirkko on vuodelta 1875. Vuodesta 1970 on kirkko kuulunut Italian valtiolle. Kirkossa on paljon hautamuistomerkkejä.

Fil: GULASCHBARON små 2.jpg

Roma-sanpietroin vincoli01.jpg

Rom, San Pietro in Vincoli, Innenansicht.JPG

S. Pietro in Vincoli 012.JPG


Nicolo Cusanon hautamuistomerkki


Michelangelo Buonarotin Mooses

Paavi Julius II:n hautamuistomerkki joka on itsensä Michelangelon käsialaa, vuodelta 1545. Se on tämän hautamuistomerkin takia jo yksistään kun turistit tänne kukkulalle kiipeävät. Tämä on todellakin yksi Michelangelon parhaista töistä nimeltä "Mooses". Hänen kuuluisin työnsä sijaitsee Firenzessä, David patsas.Kirkossa vietetään ketjujen juhlaa 1.pv elokuuta ja Pyhän Pietarin ja Paavalin juhlaa 29. pv kesäkuuta. Ketjut ovat tuossa pääalttarilla lasilippassa. Kun Pyhä Pietari istui Marmetiinien vankilassa niin hän oli sidottu kiinni näihin ketjuihin. 

Pääalttarin freskot ovat vuodelta 1577 ja mestarina toimi Jacopo Coppi. Myöhemmin Giacomo Carboni teki muunnoksia maalauksiin. Ties miksi? Alttarin baldachino on Virginio Vespagnianin tekemä. Kullasta ja lasista valmistetussa lippaassa on ketjut tallessa.Francesco Fontanan käsialaa ovat kattomaalaukset


Mariano Vecciacellin hautamuistomerkki


Kardinaali Cinthio Aldobrandinin hautamuistomerkki

S. Pietro in Vincoli 026.JPG

San pietro in vincoli, monumento al cardinale girolamo agucchi, disegnato da domenichino, 02.JPG

San pietro in vincoli, monumento al cardinale girolamo agucchi, disegnato da domenichino, 04.JPG

S. Pietro in Vincoli 021.JPG

Monti - Ingegneria chiostro s P in Vincoli P1030231.JPG

Luostari ja sen sisäpiha kuuluu kirkon vieressä sijaitsevalle Rooman yliopiston teknilliselle laitokselle.

Monti - Ingegneria chiostro s P in Vincoli - Disce Hospes Aquae huius Perennitatem 1642 P1030229.jpg
Monti - Ingegneria chiostro s P in Vincoli pozzo P1030228.JPG