torstai 16. elokuuta 2012

Sermoneta ja Ninfan puutarha


Sermoneta sijaitsee noin 50 km Roomasta suoraan etelään päin

Sermonetan itäpuolella sijaitsee Lepinen korkea monihuippuinen vuorijono. Sermoneta sijatsee Lepinen vuorten läntisellä reunalla. Sermoneta läntisellä puolella sijaitsee Pontinen tasankomaa, joka on ollut melkoista suomaata.


Jos suunnittelet retkeä Latinan provinssiin niin suosittelen valita ensimmäiseksi kohteeksesi Sermonetan. Sermoneta on kuin satujen maailma. Roomasta on noin 70 kilometriä Sermonetaan, suoraan Via Appian tietä etelään päin. Roomasta kulkee paikallisjunat FL 6 ja FL 7 tästä ohitse. 


Latinan asema

Asema sijaitsee Latina Scalo nimisessä kylässä, vain noin 2,5 kilometriä linnuntietä Sermonetasta. Asemalta pääsee paikallisbusseilla joka suuntaan, mm Sermonetaan, Valviscolon luostariin ja Ninfan puutarhaan. Pari-kolme kilometriä kunkin paikkakunnan väliä. Cotral on nimeltään Lazion maakunnan paikallisbussifirma, jolla pääsee melkein kaikkiin Lazion alueen kyliin. Reppu selkään ja menoksi. Cotral on halpa ja hyvä tapa matkustella maaseutukylissä. Bussikuskit auttaa ja nauvoo. Täällä lisää opastusta! Huom! Bussi kulkee vain arkipäivisin. Sunnuntaina on otettava taksi. 

Latina Scalo sijaitsee Pontien tasangolla, joka oli suoperäsitä aluetta, mutta myöhemmin kuivattu. Rautatien toisella puolella sijaitsee toinen pieni taajama jonka nimni on Carrara tai oikeastaan entinen Borgata Carrara/Carraran kauppala. Täällä sijaitee Sermonetan ostoskeskus. Carrata on puolestaan kasvanut yhteen kolmannen pienen kylän kanssa nimeltä Pontenuovo. Täällä sijaitsee erinomainen maksullinen lasten leikkipuisto.

Latina Scalo on näistä kylistä isoin kylä, joita on lukuisia tällä tasangolla, ja sen läntisellä puolella sijaitsee Armeijan lentokenttä.

Sermoneta on ehdottomasti scharmikkain keskiaikainen kaupunki Latinan provinssissa. Siinä samalla voi käydä Valviscolon luostarissa ja Ninfan ihanaakin ihanammassa puutarhassa. Latinan provinssi on Lazion maakunnan eteläisin provinssi Rooman eteläpuolella. 


Perinteisesti tätä aluetta asutti volskit. Varsinaiset latinalaiset asuivat hieman pohjoisenpana. Volskit olivat  jatkuvasti riidoissa volskien kanssa. Myöhemmin Sermonetan aluetta hallitsi Caetanin suku, ja suuren osan Sermonetaa suku omista vieläkin. Ninfan puutarhakin on Caetanin suvun omistuksessa.

Valviscolon luostarin lähettyvillä, noin kaksi kilometriä Sermonetasta pohjoiseen, sijaitsi Volscien kaupunki Sulmo. Kun Pontista suoperäistä tasankoaleutta alettiin salaojittamaan, patoamaan ja rakentamaan uuteen uskoon, muuttivat sulmolaiset pois alueelta.


 Sermoneta yövalaistuksessaan

Sermoneta on 1100-luvulta, eikä kylä ole juurikaan muuttunut. Sermoneta on yksi Italian suosituimmista kohteista. Kylässä on taidetta ja historiaa. Sermoneta on myös paavi Boniface XII:n/Bonifatius XII:n kotikylä. Paavi kuului Caetanin sukuun ja linnake Sermonen  kukkulalla on Caetanin suvun linna 1200-luvulta.

Roomassa Caetaneilla on oma paltsi nimeltä Palazzo Caetani Lovatelli. Se sijaitsee Piazza Lovatellillä, Regolan kaupunginosassa. Caetanit omistaa ties kuinka monta asuntoa ja maatilaa siellä sun täällä.

Boniface syntyi Anagnin kylässä noin vuonna 1230. Anagnissa Boniface on suuresti arvostettu herra. Hän eli ajalla jolloin eteläisessä Euroopassa alettiin siirtyä feodaalisesta monarkaista kansallisvaltioihin. Samalla kirkko alkoi menettään valtaansa. Bonifaciuksen toiminta oli erittäin kyseenalaista. Caetanin suvulla oli jo aikaisemmin ollut paavi suvussaan, paavi Gelasius II, mutta hän oli virassaan vain vuoden. Caetanit ovat aattelisia peräisin Gaetasta.


Sermonetan kylän ympärillä on vieläkin keskiakainen muuri. Caetanin linna on toiminut asuntona ja vartiotornina. Linnan ympärillä on sijainnut myös vallihauta. Kaupungin muurissa on kolme porttia.Giardino di Ninfa, täältä löytyy kaikki tarvittava tieto

Sermonetasta muutama kilometri luoteiseen päin sijaitsee Giardini e Ruderi di Ninfa, Via Ninfina 68, Doganella di Ninfa. Ninfan vieressä, noin 100 metriä sijaitsee luonnonpuisto nimeltä Parco Pantanello. Caetanin aatelissuku omistaa vieläkin suuren osan Sermonetan kunnan maa-alasta, niin Ninfan kuin Parco Pantanellonkin. Parco di Pantanellossa saa vierailla lokakuusta maaliskuulle joka sunnuntai. Portilla on oltava tasan kello 10.00 jolloin opas tulee hakemaan vieraat.  Varminta on tehdä etukäisevaraus e-postissa viimeistää torstaina ennenn vierailua, caetani.monumentonaturale@panservice.it  

Koululuokat käy täällä retkillään. Puisto sijaitsee aivan Ninfan puutarhan kupeessa, Via Ninfan varrella. Sisäänpääsy 6 €. Kesäaikaan alue on suljettu sillä Pantanello on 100 hektaaria melko suoperäsitä maata, jossa on kuusi pientä järveäkin. Puiston kautta kulkee paljon muuttolintuja, jotka kesäaikaan perustaa perheensä täällä puistoalueella. Caetanin suku omistaa myös Sermonetassa sijaitsevan linnakkeen.

Gaetasta kotoisin oleva Caetanin aatelissuku otti Sermonetan omaksi herttuaskunnakseen 1200-luvulla, samoihin aikoihin kun Benedetto Caetani toimi paavina nimeltä Ponifacio VIII. Benedetto Caetani syntyi Anagninassa. Via Appia kulki alueen läpi ja Caetanit halusivat kontrolloida liikehdintää ja perivät tullimaksuja. 

 Ninfan puutarha

Ninfan puutarhaa ennen oli Roomasta päin tulliasema ja Sezzessä toinen. Sermoneta oli Caetanin suvun herttuaskunta, Ducato di Caetani ja heillä oli kaikki oikeus ottaa tullimaksu kaikilta ohikulkijoilta. Caetaneilla oli myös toinen herttuaskunta Gaetassa, joka oli heidän alkupeäräinen herttuaskuntansa ja josta nimikin Caetani, Gaetani/ Cajetani tulee. Caetanien suvulla on hyvin vanhat juuret. Heidät luetaan kuuluviksi perinteiseen roomalaiseen aatelissukuun gens Anicia. Caetaneilla on Rooman keskustassa iso palatsi, Via delle Botthege Oscuren varrella.

Sermonetan kaunis kylä on peräisin tuolta ajalta jolloin Caetaninen palatsi ja tuomiokirkko rakennettiin myös Sermonetan kukkulalle. Caetanit  jättivät kuitenkin valtansa Sermonetassa jo vuonna 1297. Sermonetaan muutti suuri joukko juutalaisia 1500-1600-luvuilla. Vanha synagoga on nykyään yksityisasunto. Caetanien linna sekä heidän puutarhansa Ninfa ja  luonnonpuisto Parco Pantanello ovat vieläkin Caetanien omistuksessa. 


 Ninfan puutarha on todellinen paratiisi, yksi maailman kauneimmista 

Ninfa sijaitsee naapurikunnan Cisterna di Latinan alueella aivan Monti Lepinin vuorten juuressa. Sermoneta sijaitsee Monti Lepinin reunimmaisella kukkulalla, samoin luostari Valviscolo. Ninfan puutarhan omistaa Caetanin suku. Se ei ikävä kyllä ole kovinkaan usein avoinna. Puistoon pääsee vain oppaan mukana nykyään. Kiertoköynti kestää tunnin. Eväitä ei saa ottaa mukaan, mutta pullo vettäköy päinsä. Pitää muistaa että puutarha on yksityisaluetta.  

Sisäänpääsymaksu on 12 €. Normaalit aukioloajat ovat joka kuukauden ensimmäinen lauantai ja sunnuntia huhtikuusta lokakuuhun. Suuret ryhmät (vähintäin 30 henkeä) voi tilata ykistyisen opastetun ajan veirailulleen.
E-posti: caetani.giardinodininfa@panservice.it 

Täältä voi varata ja maksaa opastetun kiertokäynnin etukäteen netissä!

Normaali aukioloaika kello 9.00-12.00 ja 14.30-18.00. Kesä-, heinä-ja elokuussa kello 9.00-12.00 ja 15.00-18.30.  Loka-ja marraskuussa kello 9-00-12.00 ja 14.30-16.00.

Tammikuussa ilmoitetaan tulevan vuoden aukioloajoista. Bussiaikataulu ja kyyditys! Runsaasti parkkipaikkoja.

Roomasta Latinan asemalle matka kestää Intercityjunalla noin 35 minuuttia. Asemalta kulkee bussit vain niinä päivinä kun puistoalue on avoinna. Paikallisjunatkin pysähtyvät Latinan asemalla. Bussi asemalta Ninfaan lähtee kello 9.30, 10.25, 11.25 ja 12.50.  Edelleen bussi Sermonestasta Ninfaan lähte kello 12.10, 13.40, 15.20 ja 17.20. HUOM! vuorot 15.20 ja 17.20 pysähtyvät Valviscolon luostarissa puoli tuntia. Jos lähtee kello 15.20 vuorolla luostariin niin siinä jää pari tuntia luostarissa oloaikaa, jos jatkaa seuraavalla bussilla matkaa kello 17.20. 

Takaisin päin lähtee bussi Ninfasta Latina Scalon juna-asemalle kello 9.50, 10.50,12.35, 14.05, 16.20 ja 18.20. Ninfasta lähtevät bussit kello 10.50 ja 16.20 ja sen psyähtyy puoli tuntia Valviscolon luostarissa, mutta aivan hyvin voi jäädä luostariin pariksi tunniksi, jos niin haluaa, ja jatkaa matkaa seuraavaalla bussilla eteenpäin Sermonetaan ja siitä edelleen Latina Scalon rautatieasemalle.

Joten Sermonetan reissu kannattaa tehdä sinä päivänä kun Ninfan puutarha on avoinna. Valviscolon luostari tai paremminkin luostarin kirkko on avoinna joka päivä ympäri vuoden. Sermoneta on saanut monta palkintoa ja kunniamerkkiä erinomaisena turistikohteena. EU on myös antanut kunniamaininnan Sermonetan kunnalle turistikohteena. Sermonetassa ja sen välittömässä läheisyydessä on usein erilaisia tapahtumia ja menoja. Heinäkuussa on konsertteja, taidetta, teatteriesityksiä jne.  Tuolla ylhäällä kukkulan päällä sijaitsee Norma niminen kylä
Takaisin Sermonetaan

Sermonetan kunnassa asuu nykyään noin vajaat 10000 asukasta, enimmäkseen vanhuksia. Monti Lepeni Ausoni nimisen kuntainliittoon kuuluu Sermonetan kunnan lisksi alueen pikkuriikkiset kunnat kuten Bassinao, Cori, Maenza, Norma,Priverno, Prossedi, Roccasecca dei Volsci, Rocca Massima, Roccagorga, Sezze ja Sonnino.

Roomaan on reilut 60 kilometriä. Merenrantaan on 20 kilometriä. Junalla Roomasta Latina Scalon asemalle ja siitä Cotral-tai Gioiabussilla loppumatka. Fiumicinon lentokentälle on 70 kilometriä.


Ostello San Nicola, Via Giacomo Matteotti1, on hyvä ja halpa yöpymispaikka Sermonetassa. Hostelli sijaitsee aivan vuoren seinämässä. San Nicolan pieni kirkko on kaunis. Seinillä on kalkkimaalauksia. E-mail: sannicolahostel@panservice.it

Ruokapaikkoja on useampiakin. Latina Scalon rautatieaseman vieressä sijaitsee B&B paikka nimeltä Stazione Latina. Sermonetassa on vain muutama hotelli, mutta tämä B&B Stazione Latina on kaikista alueen yöpymispaikoista kehutuin.Kaupunginportti ja Caetanien linna

 Sisäänpääsymaku 8 €, lapset 4 €. Aukioloajat täällä!


 Portaat jotka johtavat linnaanCaetanin kastellin rakennutti Annibaldin suku kolmannellatoista vuoisadalla. Annibaldit eivät pystyneet kilpailemaan Caetanien kanssa vallasta alueella. Vuonna 1297 osti Pietro II Caetani, Casertan kreivi (lähellä Napolia), Sermonetan, Bassianon ja San Donaton 140 000 kultafloriinilla ja Ninfan 200 000 kultafloriinilla.


Caetanin suvun kastelli


 Giardini degli AarangiSermonetan vanhimmassa osassa on paljon jyrkkiä portaita joten kävely kujilla vaatii terveet jalat. Loggia dei Mercanti, torimyyntikatos San Giuseppen kirkko, Pyhän Josefin kirkko

Kirkon ulkoseinät ja freskomaalaukset on puhdistettu. Pyhä Josef on Sermonetan sujeluspyhimys.


 Piazza Santa Maria Assunta


Tuomiokirkko Santa Maria Assunta
San Fransescon luostari

Luostari sijaitsee noin kilometrin pässä Sermonetasta, Via di San Fransescon tien varressa. Luostari on 1100-luvulta ja ajan sataossa luostarissa on asunut munkkeja monesta luostarisäätökunnasta. Nykyään ei luostarissa taida asua ketään, joten kirkkoonkaan ei pääse sisään. Luostarin takana sijaitsee kunnallinen hautausmaa. 


Italiassahan hautausmaat tai zona silenzio/hiljaisuuden alueen omistaa kunnat. Kunnat huolehtii kaikesta hautaukseen kuuluvasta, kukista ja kuljetuksistakin. Haudallekaan ei tule pappia vaan kunnan henkilökunta hoitaa senkin yhdessä omaisten kanssa. Aniharvoissa hautajaisissa arkku viedään kirkkoon ja siellä pappit hoitaa rituaalin, mutta vain siinä tapauksessa että haudattava henkilö on erittäin tunnettu, korkea-arvoinen tai julkinen henkilö. Kirkonmenoista saa perhe sitten maksaa, mutta pappi ei silloinkaan lähde hautausmaalle. Katollisen uskon mukaan pappia ei enää tarvita kuoleman jälkeen, sillä papin siunaus on saatava ennen kuin henkilö ehtii kuolla. Siksi monet vanhemmat uskovaiset katolliset henkilöt ripittäytyvät usein, jos vaikka kuolema sattuu yllättämään. Yksityisiä hautausmaitakin/hautauspaikkoja on olemassa.

Trattoria Chost, Via Sotto il Forte 2

Avoinna kello 11.30-24.00
Trattoria Marchello, Via Santa Maria 3


San Michele Arcangelon kirkko


  Kirkossa on runsaasti freskomaalauksia 1400-luvulta

Kirkon tiloissa sijaitsee myös museo ja kirkkoa on koristeltu taideteoksilla. Kirkko on ihmeen valoisa valkoisiksi kalkittujen seinien takia. Ikkuanoita ei kirkossa ole. Kirkko on muutenkin hyvin erikoinen ja sokkeloinen arkkitehtuuriltaan.Valviscilon luostari, Via Badia 14

Valvisciolon luostariin on linnuntietä noin 1,5 kilometriä, mutta Sermonestasta on tie alas isommalle kulkuväylälle Sermonetan eteläpuolelta, joten matkaa tulee hieman enempi. Latina Scalon juna-asemalta on suora tie Valviscolon luostariin. Matkaa tulee noin 3 kilometriä. Latina Scalon moderni rautatieasema sijaitsee Roma-Formia-Napoli radan varrella. Bussiyhteydet asemalla.

Luostari roikkuu Lepinin vuorten kupeessa kuten Sermonetakin. Joten sinne on melko jyrkkä kävelymatka sinnekin.

Valviscolon luostari on arkitehtooninen mestariluomus. Se on Cisterciensi sääntökunnan munkkiluostari. Kreikkalaiset munkit perustivat luostarin kahdennellatoista vuosisadalla. Myöhemmin temppeliritarit ottivat luostarin haltuunsa ja korjasivat sen. Cisterciensimunkit tulivat luostariin neljännellätoista vuosisadalla.


Teen toisen postauksen Normasta, joka sijaitsee aivan Ninfan puutarhan takana kukkualla.