lauantai 25. huhtikuuta 2020

Kevät Roomassa



Il Roseton kunnallinen ruusupuutarha, Via die Valle Murcia 6

Nykyään ruusupuutarha on avoinna ympäri vuodet tiistaista sunnuntaihin kello 8.30-19.30. Aikaismemin sisäänpääsy oli ilmainen, mutta nykyään sisäänpääsymaksu on noin 5-7 €, ryhmissä paljon halvempi ja lapset pääsee sisään ilmaiseksi.

Lähin bussipysäkki sijaitsee Via Delle Terme Decianella. Bussi 715 pysähtyy siinä mennen  tullen. 

Sisäänkäynti Vai del Circco Massimolta, Piazzale Ugo La Malfalta tai Clivo dei Publicilta, mistä on kaksikin porttia sisään puutarhaan.


Roseton ruusupuutarhassa valitaan joka kevät vuoden ruusu. Tässä on vuoden 2020 ruusu. Täällä olen aikaisemmin kertonut ruusupuutarhasta.



Kevät Roomassa, kuvattu 17.4.2020, Luigi Manfredi



Hiljaisuus Roomassa. Koronavirus ei ole iskenyt Roomaan samalla tavalla kuin se on iskenyt Pohjois-Italiaan. Ylipäätään coronavirusta ei ole esiintynyt kovinkaan paljon muissa italialaissa suurkaupungeissa, mutta kuitenkin melko runsaasti Milanossa ja Bergamossa. 

Voi itku tätä murhetta ja surua mitä koronavirus on saanut aikaan Italiassa. Sydän särkyy. 156000 testattua tartuntaa Italiassa, Roomassa ja koko Lazion regionessa 4282. Koko maassa melkein 24500 kuollutta. Mutta toisaalta...Italiassa asuu noin 60 miljoonaa asukasta. 

Kuuntelin Tukholmassa teho-osastolla työskentelevää miespuolista hoitajaa noin tunnin ajan. Tytär on jo aikaisemmin kertonut että teho-osasto on sairaalan hiljaisin ja rauhallisin työpaikka. Tytär on ollut teho-osastolla harjoitteluaikanaan. Sairaanhoitajan kertomuksen jälkeen en enää pelkää kuolemaa. En kuitenkaan halua kuolla koronavirukseen.



Pojista on tullut aikuisia miehiä. Tässä Il Divoa koronasuruun.

Italiassa kuten monissa muissakin maissa (Ruotsi mukaan lukien) tarjotaan netin kautta teatteria, konsertteja ja muuta ajankulua eristyksissä oleville. 

Rooman kunta tarjoaa virtuualisia museokäyntejä muun muassa  Capitolisessa museossa, Trajanuksen markkinoilla, Ara Pacis-museossa, Museo Napoleonicossa (Napoleon-museo) ja Casino Nobilessa Villa Torloniassa.  Virtuaaliset vierailut voi suorittaa hyväksymällä Adobe Flashin.



Hyvää syntymäpäivää Rooma! 

Rooma täytti 2773 vuotta.


 Natale di Roma, Rooman syntymäpäivät

Natele tarkoittaa syntymää. Sanaa käytetään myös joulusta ja sanotaan Buon Natale/Hyvää joulua, jolloin viitataan Jeesuksen syntymään.

Rooma täytti 21.huhtikuuta kokonaista 2773 vuotta. Koronaviruksen takia ei juhlia voitu pitää tavalliseen tapaan vaan juhlallisuudet piti siirtää nettiin. Perinteistä suurjuhlaa Cirkus Maximuksella ei siis voitu pitää ja valokuvat ovat viime vuodelta.



Teatro dell'Opera di Roma/Rooman oopperatalo, entinen Teatro Cpstanzi

Rooma täytti 150 vuotta Italian pääkaupunkina ja sitä juhlittiin Oopperatalolla 2.helmikuuta, juuri ennen kuin coronavirus alkoi leviämään. Paikalla oli muun muassa Italian presidentti, Rooman kaupunginjohtaja, Italian pääministeri ja paavi Franciskus. Roomaa ennen pääkaupunkina oli Firenze, sitä ennen Torino ja sitä ennen Ravenna. On siinä Torinon ja Ravennan välissä voinut olla muitakin pääkaupunkeja.

Rooma ei ole koskaan ollut oopperakaupunki. Se on Milanon La Scala ooppera, ja vain Milanon ooppera jota kehutaan. Roomassa esitetään opperaa kesäisin heinä- ja elokuussa Caracallan Termeillä ulkoilmassa, turistien takia ensisijaisesti, sillä roomalaiset ovat silloin suurelta osin kesälaitumella. Caracallan Termeille mahtuu 8000 oopperavierasta. Rooman oopperatalossa pidetään myös konsertteja ja balettiesityksiä. 


La Traviata

Räiskyvä punainen on muotisuunnittelija Valentinon lempiväri. 

Roomalaistenkin mielenkiinto heräsi kun Valentinon muotihuone puki kaikki opperalaulajat Valentinon upeisiin asuihin ja järjesti Giuseppe Verdin opperaesityksen La Traviata. Verdihän on ehdottomasti opperan suurin mestari. Maailmankuulu elokuvaohjaaja Sophia Coppola ohjasi esityksen. Mahtoi aitioissa istua monta daamia Valentinon leninki päällään.

Puccini on toinen italialaisen oopperamusiikin mestari. Häntä juhlitaan joka kesä Lago di Puccinilla Luccan lähettyvillä. Suosittelen, sillä Lucca ja sen ympäristö on erittäin miellyttävää ja kaunista aluetta. Samalla voi piipahtaa parina päivänä Garfagnanan alueella villissä luonnossa. Alueelta löytyy erinomaisia ja halpoja yöpymispaikkoja, mutta myös ensiluokkaisia histroriallisia yöpymispaikkoja.

Giuseppe Verdi festivaaleja pidetään joka kesä monessa paikkaa Lombardiassa. Tehdään jopa Verdin jalanjäljillä matkoja, joilloin saa käydä useissa kaupungeissa ja lopuksi saada nauttia Verdin opperaa Mantovan opperatalolla. 

Verdin Rigolettoa tullan esittämään Tukholmassa Kuninkaallisessa Oopperassa lokakuussa, jos nyt ei Koronavirus estä.



Rooman vanhin rakennus Pantheon vuodelta 609 eaa, seisoo nyt (20.4.2020) kaikessa hiljaisuudessa autiona. Pantheon on kaikkien uskontojen yhteinen kirkko.Trevin suihkulähteellä ei käy ketään. Rooma on kuin necropoli, kuolleiden kaupunki, kuten Italiassa usein kutsutaan hautausmaita. 

Ei ainoatakaan turistia. Me ei vielä oikein tajuta mikä meitä odottaa tulevaisuudessa. Joka tapuksessa koko maailma tulee muuttumaan, mikään ei tule olemaan ole entisellään. 

Nyt näinä päivinä Roomassa kokeillaan, jos paikallisliikenne voisi alkaa toimia. On suuri vaara että liikenne joudutaan sulkemaan.


Jatkoa 23.5.2020

Kahden kuukauden eristyksen jälkeen on Roomaa avattu pikkuhiljaa mutta paljon tapahtumia on siirretty ensi vuodelle. Heti alkuunsa kun yhteiskunta avattiin niin sytyi paikallisia riitoja ja tappeluja, sillä hermot oli kireällä, rahapula, työttömyys ja tartunnat joita esintyy vieläkin, on aiheuttanut epäsopua. Rikollisuus ei ole pitänyt 'coronalomaa', vaan se on tavallistakin aktiivisenpaa. 



Väliä on pidettävä jatkossakin sillä pandemia ei ole lainkaan ohitse vaan kestää vielä kauan. Tartunnat ovat kuitenkin vähentyneet ja Roomassakin yritetään alkaa elämään enempi normaalia elämää, jos se nyt ylipäätään on mahdollista. Roomassa on ollut tartuntoja erittäin vähän verrattuna muihin Italian osiin. Lombardissa on ollut 11 kerta enempi tartuntoja kuin Roomassa. Joten voidaan melko suurella varmuudella alak odottaman uutta aaltoa Rooomaan., mikä saatta tulla oelmaan raju ja kestää kauna. Sillä Roomassa asuu melkein 3 miljoonaa asukasta (Tukholmassa 2,4 miljonaa) ja Rooma on rakennettu kiinteästi yhteen Lazion maakunna kuntien kanssa. Alkuun tartuntoja oli paljon mutta coronavirus tartunnat laantuvat ajan kanssa. Se on nöhty Suur Tukholmassa missä viruksilal on olut tarpeeksi uhreja, eikä virukset millään oel halunet lähteä muualle Tukholmasta. Mitä enempi asukkaita tiheässä niin sitä enempi tartuntoja.

Nyt kolme kuukautta myöhemmin ihmetellään Tukholmassa että miksi tartunnat menee hitaammin ja hitaammin eteenpäin. Tiedetään että vauhdin hidastuminen tieteää sitä, että tartuntoja alueella on ollut jo paljon ja siksi virukset ei enää löydä kohdetta helposti.


Kirkot putsataan sisältä ja ulkoa ennen kuin en avataan. Jotkut kirkot ovat olleet avoinna Paavin pyynnöstä. Sotilaat pantiin siihen tehtävään.


Rannat on avattu ja lennot alkavat 3. kesäkuuta. Turisteja odotellessa on avattu ravintiloita ja kahviloita, mutta monet niistä on mennyt konkurssiin coronapandemian takia. Coronaepidemia on ollut hirvittävä katastrofi Italiaelle ja Roomallekin. On hyvin vaikea ymmärtää että kuinka tästä italialaiset pääsevät eteenpäin ylipäätään. Mutta Italiassa asuu paljon erittäin rikkaita aatelissukkuja, joilla on varaa tukea köyhiä ja jakaa ruoka-apua työttömille, lapsiperheille ja vanhuksille. Katollinen kirkko on suurin hyväntekeväiyytä harjoittava organisaatio Italiassa. Kunnilla ei ole varaa jaka apua kuin murto-osalle tukia tarvitseville. Katollien kirkko sen sijaan jakaa suuria määriä tukea vuosittain Italian huono-osaisiille. Caritas jakaa tukea myös Suomessa.

Taidegalleriat ja näyttelyt ja musoet aukovat oviaan. Rooman vuotuinen elokuvafestivaali pidetään tänäkin vuonna mutta se pidetään ulkoilmassa Trasteveressä Piazza San Caocimaton torilla,  Porto Turistico di Roma Marina in Ostia ja Casale della Cervelletta in Tor Sapienza. Ilmainen sisäänpääsy!  Elokuvat alkaa joka ilta kello 21.15. Muutenkin kesäaikaan nätettään elokuvia ulkona  Isola Tiberian saarella, sillä Roomassa on keäsällä kuumaa ja kosteaa.


Casale della Cervelletta in Tor Sapienza, Colle Anienen luonnonpuistossa