keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Piazza di Pietra


Piazza di Pietra

Piazza di Pietra on tunnettu Hadrianuksen temppelin raunioista josta on joitakin pylväitä jäljellä. Temppelin rauniot ovat peräisin vuodelta 144 jaa. Carlo Fontana sai tehtäväkseen 1600-luvulla rakentaa raunioihin tullivirastolle tilat. Temppelin raunioista vasemmalla puolen, torin päädyssä sijaitsee Collegio dei Bergmaschi, joka on bergamolaisten järjestö peräisin 1500-luvulta. Luultavasti tiloissa asui nunnia tai munkkejakin, ainakin hospitsi siinä on ollut.


Järjestö on alunperin Rooman muuttaneiden bergamolaisten "yhteiskunta", Arciconfraternita, veljeskunta (=peräsin Bergamosta), jonka tyyppisiä yhteiskuntia perutettiin paljon aikoinaan Roomassa ja joista vielä tänäkin päivänä monet ovat aktiivisia. Saman ammatin harjoittajat esimerkiksi saattoivat perustaa yhteiskunnan, Confraternita. 

File:Piazza di pietra 051204-06 e palazzo ferrini cini.JPG

Vinosti Hadrianuksen temppeliä vastapäätä on poliisiasema ja torin päädyssä vasemmalla on Palazzo Ferrini-Cini. Ferrinit olivat ubrialaista aatelissukua Calvista. Augustininunnat saivat Ferrinin kuoltua palatsin omakseen ja jonkun ajan päästä kreivi Cini osti sen. Palatsin kattoterassi, loggia pistää ensimmäisenä silmään kun tulee torille.


Collegio dei Bergamaschi ja sen edustalla kahvila Gran Caffe La Caffettiera.


Piazza di Pietra sijaitsee erittäin keskeisellä paikalla. Olipa menossa mihin tahaansa  niin suorin tie tuntuu aina kulkevan Piazza di Pietran kautta.

Salotto Piazza di Pietralla on yksi Rooman suosituimmista baareista joka on avoinna kello 10.00-02.00. Piazza di Pietra sijaitsee keskeisellä paikalla, alueella jossa liikkuu paljon porukkaa. Viadei Pastini on roomalsilel tuttu reitti jota pitkin pääse surenpaa tietä Via del Corson ja Pantheonin välillä. Via dei Pastinin varrella on monta mielenkiintoista putiikkia, kahvilaa ja ravintolaa.

Il Boccone, Piazza di Pietra, avoinna kello 10.00-19.30. Mahtavia voileipiä, Piazza Navonan leipäkaupan jälkeen Rooman parhaimmat leivät ja halvimmasta päästä. Voileivillä on mielikuvituksellisia nimiä kuten Roma ... hihii...  Aivan hyvin voi itse suunnitella voileipänsä, tai valita valmiista voileivistä. Salaattia, soppaa, olutta ja virvoitusjuomia löytyy myös. Vain pari pöytää mutta aivan hyvin voi ruokailla tiskillä tai torilla. Halpa!


Piazza di Pietran päädyssä sijaitsee Gran Caffe, yksi Rooman parhaista kahviloista.


 Gran Caffe sijaitsee kuvassa suoraan noitten autojen takanaRuotsalaisten tyttöjen ja poikien Luciakulkue saapumassa Piazza di Pietralle.