maanantai 4. toukokuuta 2009

Villa Giulia, Museo Nazionale Etrusco


Villa Giulia, Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia
 Piazzale di Villa Giulia 9

Avoinna tiistaista-sunnuntaihin kello 8.30-19.30
suljettu muutamana juhlapyhänä

Sisäänpääsymaksu 12 €
Pelkkä kävely puutarhassa maksaa 4 €


Villa Giulia on jo vuodesta 1889 toiminut etruskisena museona/Museo Nazionale Etrusco. Museo on Italian tärkein ja kattavin etruskinen museo ja museosta löytyy paljon esineitä, jotka on kaivettu esille Toscanasta ja myös Laziosta. Museoessa on myös yksityinen kokoelma. Alueella on rekonstruktio etruskien temppelistä sekä nympheum, alue joka on pyhitetty nympheille.

Etruskit (latinaksi etrusci tai tusci, kreikkalaiset kutsuivat nimellä tyrrhenoi, "Tyrrhenes") olivat ihmisiä, jotka muinaisina aikoina asuivat Apenniinien niemimaan keski- ja pohjoisosissa. Etruskien valtakunnan asuttamia alueita kutsutaan myös nimellä Etruria, mikä puolestaan ​​muodostaa historiallisen alueen, jota myöhemmin kutsuttiin Tusciaksi, josta syntyi nykyaikainen nimi Toscana. 

Etruskien kulttuurillinen kausi alkoi jo vuodesta 1000 ekr ja päätyi hellenistiseen ja roomalaiseen ajanjaksoon 250-100 ekr. Etruskeja pidetään Apenninien niemimaan alkuperäisenä kansana. Ja toskanalaiset ylpeilee olevansa etruskien jälkeläisiä.


Tälle alueelle Roomaa on hieman hankala tulla, vaikka tällä alueella sijaitsee useita Rooman kuuluisimpia museoita. Viale delle Belle Artin katua kulkevalla Raitiovaunulla 2:lla on kaikista helpoin löytää perille. Raitiovaunun kiertää Rooman itäistä laitaa, mutta sen kyydissä on mukava istua ja katsella upeita rakennuksia matkan varrella. Jää pois kyydistä Museo Etrusco Villa Giulian pysäkillä. 

Bussi 19NAV ajaa Villan Giulian pysäkille Vataikaniin läheltä, Risorgimenton torilta. Tämä bussi on tullut liikenteeseen huonojen kulkuyhteysten valituksen kautta.

Tänne ei kannata lähteä kävellen, jos ei satu olemaan muuta kohdetta juuri tällä alueella. Samalla reissulla voi käydä lähellä sijaitsevassa Galleria Nazionale d'Arte Modernassa, mistä olen tehnyt postauksen täällä. 

Taideakademia Belle Artin pysäkiltä Via Flaminian kadulta on toki suora Via di Villa Giulia niminen katu. Se on hyvin kapea rauhallinen ja ihana kuja, mitä voin suositella lämpimästi, jos nyt sattuu liikkumaan Via Flaminian kadun tienoilla. Matkaa tulee noin 360 metriä.


Paavi Julius III, (italiaksi Giulio III),

 =Giovanni Maria Ciocchi del Monte 1487-1555

Hän toimi paavina viimeiset viisi vuotta ennen kuolemaansa. Julius III syntyi Roomassa. Hänen isänsä oli juristi ja Giovanni opiskeli klassista roomalaista kirjallisuutta humanisti Raffaele Lippo Brandolinin johdolla. Myöhemmin Giovanni opiskeli myös juridiikkaa Sienassa ja Perugiassa. Sittemmin hän toimi arkipiispana Sipontossa ja piispana Paviassa.

Rooman ryöstön aikana hänet vangittiin ja se oli lähellä etteikö häntä hirtetty Campo dei Fiorilla. Kardinaali Pompeo Colonna pelasti hänen henkensä. Paavi Paulus III Farnese teki hänestä San Vitalen kirkon kardinaalin vuonna 1536. 

Trenton kirkolliskokouksessa hän vaati yhdessä kahden muun kardinalin kanssa katollisen kirkon reformointia. Hän antoi arkitehti Vingolalle tehtäväksi suunnitella kirkko Sant'Andrea in via Flaminia kirkon sen kunniaksi että hänen henkensä pelastui Rooman ryöstössä. Vingola suunnitteli myös Villa Giulian Julius III:n huvilaksi. Se oli Julius III joka palkkasi Giovanni Pierluigi da Palestrinan kuoromestariksi Cappella Giuliaan, Vatikaaniin.

Villa Giulian rakennutti paavi Giulio III/Julius III omaksi kesäasunnokseen 1500-luvulla. Paavi Julius III oli suuri taiteen ystävä ja tuntija.  Paavi Juliuksen suosikki arkkitehti Giacomo Barozzi da Vignola  joka suuniitteli huvilan. 


Bartolomeo Ammanati suunnitteli nyphaeumin/nymfaion, mutta Giorgio Vasari toimi päällysmiehenä rakennuksella. Kerrotaan että Michelangelo Buonarotikin olisi työskennellyt siellä. 

Huvila edustaa maneirististä tyylisuuntaa joka oli barokin tyylin edelläkävijä. Huvilan yhteydessä sijaitsi kaksi viiniputuutarhaa jotka ylsivät Teveren joen rannalle saakka ja paavilla oli tapana kulkea veneellään tiluksilleen. Puutarhoja ei enää ole olemassa ja huvilakin on muuttunut ajan kanssa.


Casino della Vigna di Papa Giulio III

Tältä näytti huvilan pääsisäänkäynnin kohdalla aikoinaan

Pääsisäänkäynti oli Via Flaminialta alunperin. Vuonna 1870 huvila ja sen puisto joutuivat valtion omistukseen. 






Etruskinen vaasi

Roomalaiset saivat paljon kulttuuriperimää etruskeilta. Heidän kulttuurinsa kukoisti jo 1000 jaa ja Roomassa etruskit vallitsivat vuodesta 500 ekr. 



Fil: Banditaccia Sarcofago Degli Sposi.jpg

Etruskinen sargofagi/Sarcofago degli Spoci


Kahvila appelsiinipuutarhassa


Villa Giulian alueella pidetään konsertteja varsinkin heinä- ja elokuussa lauantaisin kello 21-24. Notturno Etrusco iltoina konsertti pidetään Nypheumissa.

Huvila on todellakin kaunis, kertakaikkiaan ihastuttava. Huvilan sisällä on useita kauniita ja sisäpihoja. 


Etruskien temppeli, Tempio di Alatri


Erittäin kaunis kattofriisi temppelissä



Nymphaeum