maanantai 4. toukokuuta 2009

Villa Giulia, Museo Nazionale Etrusco


Villa Giulia, Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia
 Piazzale di Villa Giulia 9

Avoinna tiistaista-sunnuntaihin kello 8.30-19.30
suljettu muutamana juhlapyhänä

Sisäänpääsymaksu 8 €


Villa Giulia on jo vuodesta 1889 toiminut etruskisena museona, Museo Nazionale Etrusco. Museo on Italian tärkein ja kattavin etruskinen museo ja museosta löytyy paljon esineitä jotka on kaivettu esille Toscanasta ja myös Laziosta. Museoessa on myös yksityinen kokoelma.
Alueella on rekonstruktio etrruskien temppelistä sekä nympheum, alue joka on pyhitetty nympheille.


Tälle alueelle on hieman hankala kulkea, vaikka tällä alueella sijaitsee useita Rooman kuuluisimpia museoita. Metrolla A Flaminion pysäkille Raitiovaunulla 19 on kaikista helpoin löytää perille. Täällä on muita reittiehdotuksia.Paavi Julius III, (italiaksi Giulio III),

 Giovanni Maria Ciocchi del Monte 1487-1555

Hän toimi paavina viimeiset viisi vuotta ennen kuolemaansa. Julius III syntyi Roomassa. Hänen isänsä oli juristi ja Giovanni opiskeli klassista roomalaista kirjallisuutta humanisti Raffaele Lippo Brandolinin johdolla. Myöhemmin Giovanni opiskeli myös juridiikkaa Sienassa ja Perugiassa. Sittemmin hän toimi arkipiispana Sipontossa ja piispana Paviassa.

Rooman ryöstön aikana hänet vangittiin ja se oli lähellä etteikö häntä hirtetty Campo dei Fiorilla. Kardinaali Pompeo Colonna pelasti hänen henkensä. Paavi Paulus III Farnese teki hänestä San Vitalen kirkon kardinaalin vuonna 1536. 

Trenton kirkolliskokouksessa hän vaati yhdessä kahden muun kardinalin kanssa katollisen kirkon reformointia. Hän antoi arkitehti Vingolalle tehtäväksi suunnitella kirkko Sant'Andrea in via Flaminia kirkon sen kunniaksi että hänen henkensä pelastui Rooman ryöstössä. Vingola suunnitteli myös Villa Giulian Julius III:n huvilaksi. Se oli Julius III joka palkkasi Giovanni Pierluigi da Palestrinan kuoromestariksi Cappella Giuliaan, Vatikaaniin.

Villa Giulian rakennutti paavi Giulio III/Julius III omaksi kesäasunnokseen 1500-luvulla. Paavi Julius III oli suuri taiteen ystävä ja tuntija.  Paavi Juliuksen suosikki arkkitehti Giacomo Barozzi da Vignola  joka suuniitteli huvilan. 


Bartolomeo Ammanati suunnitteli nyphaeumin/nymfaion, mutta Giorgio Vasari toimi päällysmiehenä rakennuksella. Kerrotaan että Michelangelo Buonarotikin olisi työskennellyt siellä. Huvila edustaa maneirististä tyylisuuntaa joka oli barokin tyylin edelläkävijä. Huvilan yhteydessä sijaitsi kaksi viiniputuutarhaa jotka ylsivät Teveren joen rannalle saakka ja paavilla oli tapana kulkea veneellään tiluksilleen. Puutarhoja ei enää ole olemassa ja huvilakin on muuttunut ajan kanssa.


Casino della Vigna di Papa Giulio III

Tältä näytti huvilan pääsisäänkäynnin kohdalla aikoinaan

Pääsisäänkäynti oli Via Flaminialta alunperin. Vuonna 1870 huvila ja sen puisto joutuivat valtion omistukseen. 


Etruskinen vaasi

Roomalaiset saivat paljon kulttuuriperimää etruskeilta. Heidän kulttuurinsa kukoisti jo 700 eaa ja Roomassa etruskit vallitsivat vuodesta 500 eaa. Etruskien laajaa valta-aluetta nimitettiin Tusciaksi, josta tulee Toscana nimitys.Fil: Banditaccia Sarcofago Degli Sposi.jpg

Etruskinen sargofagi/Sarcofago degli Spoci


Kahvila appelsiinipuutarhassa


Villa Giulian alueella pidetän konsertteja varsinkin heinä- ja elokuussa lauantaisin kello 21-24. Notturno Etrusco iltoina konsertti pidetään Nypheumissa.


Etruskien temppeli, Tempio di Alatri


Erittäin kaunis kattofriisi temppelissäNymphaeum