maanantai 5. syyskuuta 2011

Rooma yöllä, osa I


Piazza Venezia ja Vittoriano tai Vittorio Emanuele II:n monumentti

Rooma yöllä osa II täällä!

Tämä on keskeisintä Roomaa ja päiväsaikaan erittäin vilkkaasti likennöity. Tästä pääsee busilla mihin suuntaan tahaansa. Tästä lähtee nykyään myös raitiovaunu Trastevereen ja Casalettoon.

Torin keskelle on yritetty rakentaa metron alaskulkua mutta luovuttiin koska törmättiin arkelogisiin löytöihin. Arkelogit tutkivat niitä ja keräsivät talteen löytöjä jonka jälkeen kuoppa peitettiin.

Nyt on kaivettu uusi kuoppa torin itäiselle reunalle. Uutta metrolinjaa C on rakenneltu jo toistakymmentä vuotta ja aina vaan on keskeytynyt koska metroasemille on vaikea löytää paikkoja kaiken roinan joukosta. 

Metrolinja C on melkein valmis kaupungin ulkolaidalla mutta ei lähestulkoonkaan valmis keskikaupungilla, kuten tämä Piazza Venezian pysäkki. Metrolinja C tulee kulkemaan, ilman kuskia siis elektroonisesti. 

Rooman kaupunkin on eräänlainen historiallinen museoalue. Tarve maanalaisista kulkuväylistä on valtavan suuri. Metrolinja D olisi myös saatava valmiiksi. Se tulee myös kulkemaan Piazza Venezian kautta. Linja C:llä on kuitenkin suurempi prioritetti.


Via  dei  Fori Imperiali on melko rauhallien katu ympäri vuorokauden. Via dei Fori Imperiali kulkee raunioalueiden ylitse. Mussolini rakennutti tämän paraatikadun. Nykyään Via dei Fori Imperiali on kävelykatu. Bussiliikennekin siirrettiin osittain kulkemaan toista reittejä.

Nykyään on totaali ajaokielto yksitysialuoille Rooman keskustassa sunnuntaisin. Sitä ennen oli jo suositus jättää oma auto sunnuntaisin parkkiin Sitä varten on jopa lisätty yleisiä busslinjavuoroja. Suuntaisin on todellakin ihanaa käppäillä Rooman keskustassa.

Fontana dell'Ara Coeli


Santa Maria Maggioren basilika yövalaistuskesaan


Traianon markkinnatNotte bianca

Piazza di Spanga yöllä talviaikaan


Largo di Torre Argentina


Arco di ConstantinoRooma on todellakin ihana kaupunki kesäiltasin ja- öisin eikä Roomassa kannata pelätä. Jonoissa seisoessa ja ahtaissa busseissa kannattaa pitää silmällä rahapussiaan ja arvoesineitä päiväsaikaankin. Iltaisin ja öisin on hyvin rauhallista ja vähän autoja ja väkeä ulkona ja busseissa.