maanantai 1. syyskuuta 2014

Cerveteri


Viterbon kaupunki ja Viterbon provinssi on kiinnostanut minua aina aivan erityisellä tavalla. En osaa oikein sanoa että mikä alueessa kiinnosta mutta se vaan puhttelee minua. Viterbon provinssissa on runsaasti historiallisesti mielenkiintoisia paikkauntia ja kuntia. Varsinkin Viterbon kaupunki on kiinnostava kohde.

nekropolis

Le Necorpoli Ceretane 

Tämä etruskien hautausmaa on paljon laajempi kuin Banditaccian, joka  taas puolestaan on ainoa, joka on avoinna turisteille ja aiheesta kiinnostuneille. Cerveterin alueella sijaitsee useita etruskien hautausmaita, joita kaivellaan esiin kuten Necropoli di di Monte Abatone, Necropoli Greppe di Sant'Angelo ja Necropoli del Sorbo e di San Paolo.

matuna

Necropoli di Banditaccia, siis se ainoa hautausmaista, joka on avoinna

Cervetrin ja Tarquinian alueen etruskien hautausmaat kuuluvat Unescon kultturiperimäkohteisiin. Banditaccian hautausmaan haudat, joita on noin neljäsataa, ovat peräisin yhdeksänneltä vuosisadalta eaa. Hautausmaa on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 9.00-13.00.  Sisäänpääsymaksu jolla pääsee myös museoon, joka sijaitsee Castello Ruspolissa. Museo on avoinna kello 8.30-19.00.

Cerveteri kuuluu kuitenkin Rooman provinssiin, mutta  kuuluu kulttuurillisesti viterbolaiseen kulttuuripiiriin. Cerveteri sijaitsee noin 40 kilometriä luoteeseen Roomasta, vain kaksi kilometriä Tyrrhenian meren rannasta. Cerveteri on Lazion maakunnan vanhin kylä, peräisin jo yhdeksänneltä vuosisadalta eaa. Cerveteri ei sinäänsä ole mikää turistikaupunki, mutta turisteja Cerveteriin kuitenkin saapuu paljon, sillä Cerveterin alueella sijaitsee Necoropoi della Banditaccia, etruskien aikainen hautausmaa joka on suuri nähtävyys nyt kun sen on arkelogit kaivelleet esille.

Cerveterin asukkailla oli aikoinaan hyvin vilkkaat kauppasuhteet kreikkalaisten ja feniiisien kanssa. Viidennellä vuosisadalla eaa Cerveterin asukkaat saivat ongelmia siitä kun roomalaiset ja tarquinialaiset taistelivat vallasta keskenään. Keskiajalla oli Cerveterissä levotonta kunnes Ruspolin aatelissuku muutti Cerveteriin Castello Ruspoliin  ja otti valta-aseman kaupungissa. Cerveteri kuluui  siitä lähtien Ruspolin ruhtinaskuntaan.

Fil: Town Entrance Cerveteri.jpg

Cerveterin kaupunginmuuri vartiotorneineen

Moottoritie  A12 sipaisee Cerveteriä, joka kulkee Roomasta Civitavecchiaan. Roomasta autostrada 12 lähtee Fiumicinon lentokentän vierestä. Cornelian metroasemalta lähtee Cotral'in bussi Cerveteriin ja päätepysäkki Cerveterissä on tuo kuvassa ylhäällä oleva tori kaupunginmuurin ulkopuoellla.

Cerveterillä on oma uimarantansakin, jossa on tummaa rautapitoista hiekkaa. Ranta on melko luonnonvarainen pitkä hiekkaranta, jolta löytyy sieltä täältä ravintoloita ja kahviloitakin sekä pukukoppeja, suihkuja ja vessoja. 

Cerveterin rautatieaseman ympärille on syntynyt oma asuinalueensa nimeltä Marina di Cerveteri. Ladispolin pitkä ja mukava ranta sijaitsee siinä merenrannalla ensimmäisenä Roomasta päin tullessa. 

Uimarannan takana sijaitsee myös melko moderni asuinalue Campo di Mare. Rautatieasemalta on noin kilometri uimarannalle ja Cerviterin historialliseen keskustaan noin vajaat viisi kilometriä.

  
Pikkuriikkinen Ceri sijaitsee jyrkällä kukkulalla.


Cerin portti

Cerveterin kuntaan kuuluu myös alueen pieniä kyliä kuten Ceri, Due Casette, Furbara, Borgo San Martino, Sasso, Valcanetto, Casetta Mattei, Cerqueto, Quartaccio, Cerenova ja Campo di Mare. Oikeastaan itse Cervetri'kin koostuu kahdeksasta kylästä, Boccetta, San Pietro, La Fornace, Fontana Morella, La Garbatella, La Casaccia, Madonna dei Canneti ja Tyrsenia. Boccetta, La Garbatella ja Madonna dei Cannetti ovat Cerveterin keskustaa.

Luft

Cerveterin kaupunki on kaunis ja kuulu ympäri maapallon historiastaan. Ruspolin aatelissuku piti valtaa täällä keskiajalla mutta myös Orsinien ja Crecenzien aatelissuvut ovat asustelleet Cerveterissä.


Cerveteri on melko elegantti kapunki jossa asuu non 35 000 asukasta. Kaupunki on hieman kumpareinen joten torit ovat hieman kalellaan. Piazza Risorgimenton tori on kunnan keskusta jonka reunalla seisoo kunnanvirastot.

Cerveteri kuuluu perinteisesti kahteen eri kulttuurialueeseen, kreikkalaiseen ja etruskilaiseen, jotka sittemmin ovat sulautuneet roomalaiseen, ja joista roomalainen kulttuuri puolestaan on omaksunut piirteitä.


Museo Nazionale Cerite, on Cervetrin museo, joka avattiin vuonna 1967. Museo sijaitsee Castelli Ruspolissa.


Castelli Ruspoli

Ruspolin suku on korkea-arvoista aatelissukua, joilla oli oikeus äänestää sakslais-roomalaisessa keisarikunnassa. Ruspoli suvun juuret ovat Firenzessä 1300-luvulta lähtien. He muuttivat Rooman 1600-luvulla. He asuivat Palazzo Ruspolissa, mutta ha asuivat myös Cerveterissä tässä Castelli Ruspolissa. Suvun jäseniä on haudattu Firenzeen Ognissantin ja Santa Maria Novellan kirkkoihin 1200-luvulta lähtien. He avioituivat muihin aatelisiin, ja näin syntyi useita Ruspolin sukuhaaroja,joista on muutamat vieläkin elossa.


Fransesco Maria Marescotti Ruspolista tuli 1600-luvulla Cerveterin ensimmäinen prinssi. Nykynien Cerveterin prinssi on myös nimeltään Fransesco Ruspoli. Ruspolin suvussa on useita markiiseja ja herttuaita, jotka kukin om virkaa pitävä omalls alueella Italissa. Vaikka heillä ei ole poliittista valtaa, niin he saavat kuitenkin pitää tittelinsä ja asua castelleissaan ja palatseissaan. Tämä on yleinen kansainvälinen sääntö. 

Ruspolit kuuluvat ns mustaan aateliin, johon kuuluu kaikki ne aatelissuvut, joilla on Italian ja Vatikaanin kansallisuus. He ovat siis Italiassa aatelisten ylimystöä. Mustaan aateliin kuuluu mm suvut Colonna, Orsini, Sachetti, Massimo, Serlupi, Cresenzi, Gaetani, Ruspoli, Tedeschi, Borghese, Chigi, Gabrielli, Lancelotti, Aldobrandini, Pallavicini, Odescalchi ja Altieri.


Prinssi Francesco Ruspoli, suvun nykyinen päämies ja Cerveterin X:s prinssi, Rianon X:s marsalkka ja Vignanellon XV:s jaarli (=conte). Fransesco on pankkimies kuten isänsäkin oli. Hän tekee töitä Roomassa, Pariisissa ja Lontoossa. Ruspolin suvulla on nimittäin oma pankki 1500-luvulta lähtien. Fransesco on biljonääri.

Asuntoja hänellä on lukuisia ja suuri maatilakin Vignanellossa. Hänellä on kaksi lasta poika prinssi Fransesco ja tyttö prinsessa Victoria. Pojasta tulee siis aikanaan suvun päämies.


Santa Crocen kirkko ja sen luostari, Sasson kylässäCerveterissä on useita vanhoja kirkkoja jotka ovat mielenkiintosia. Mutta kaikista mielenkiintoisinpia turistien kannalta, ovat vanhat etruskien haudat, Necropoli Ceretane ja La Bandaccia Cerveteri oli aikemmin tunnettu nimellä Caere. 

Cerveterillä on pitkä historia. Kylä sai alkunsa jo yhdeksännellä vuosisadalla eaa. Aikaismemin Cerveteri eli maanviljelyksellään mutta nykyään turismi tuottaa paljon tuloja kaupungille. Cerveteri kuului aikaisemmin Civitavecchion kuntaan vuoteen 1870 saakka.

Fil: Major tomb.jpg

Necropoli di Banditaccia sijaitsee vain vajaan kilometrin päässä Cerveertistä koilliseen. 


 Kaivausalueelle löytää  kävellen Via della Necropolia/hautausmaan tietä pitkin.

File:Dead Street Cerveteri.jpg

necropoli_05

necropoli_01


Museoesineitä Palazzo Ruspolissa sijaitsevassa musoessa:eptacordo