maanantai 1. syyskuuta 2014

Cerveteri


Palazzo dei Papi/Paavin palatsi Viterbossa

Viterbon kaupunki ja Viterbon provinssi on kiinnostanut minua aina aivan erityisellä tavalla. Viterbon provinssi sijaitsee Rooman pohjoispuolella. Viterbohon pääsee parhaiten Roomasta junalla. Matka kestää noin 1,5 tuntia.

En osaa oikein sanoa että mikä alueessa kiinnostaa, mutta se vaan puhuttelee minua. Viterbon provinssissa on runsaasti historiallisesti mielenkiintoisia paikkauntia. Etenkin Viterbon kaupunki/kunta on kiinnostava kohde, sekä etruskien perinteiset kylät. 


Etruria


Vitebon provinssi/maakunta

Viterbon provinssissa/maakunnassa sijaitsee lukusisia historiallisia kyliä. Varsinkin etruskien entiset asuinalueet ovat mielenkiintoisia kohteita. Etruskien aluetta kutsutan nimellä Etruria

Etruskien tarkka alkuperä on yhä hämärän peitossa. Jotkut tutkijat sanoo että etruskit ovat tulleet Lydiasta, Turkista ja toiset että he ovat Italian alkuperäistä kansaa. Firenzeläiset ylpeilevät olevansa etruskien jälkeläisiä, mutta tiedä häntä...

Etruskikulttuurin ensimmäinen vaihe oli Villanova-kulttuuri 900-luvulla. Heidän valtansa Italiassa oli suurimmillaan 500-luvun lopulla eaa, jolloin jopa Roomassa oli mahdollisesti etruskikuninkaita, mutta ei etruskiasutusta tai heidän kulttuuriaan.  Sen jälkeen etruskit alkoivat kärsiä tappioita kreikkalaisille, gallialaisille ja roomalaisille. Roomalaiset valloittivat lopulta koko Etrurian, ja etruskit sulautuivat roomalaisiin ajanlaskun alkuun mennessä.

Etruskeilla oli useita kaupunkeja, kuten muun muassa Cerveteri ja Tarquina. Cervetri sijaitsee lähellä Tyrreenan merta E80 tien varressa. Pohjoisesta päin on E80 tie paras valinta. Tie kulkee pitiin Italian länsirannnikkoa. Roomasta ei ole suoraa tietä Cerveteriin, vaan kannattaa ottaa Vatikaanin takaa Via Aurelian tie kohti valtavaa liikkennsolmua missä kohtaa E 90 tien. Siinä sitten suoraan kohti Ladipolia, ja matka jatkuu kohti länttä ja E 80 tietä. Matkaa tulee 50 kilometriä, ei sen enempää.


Cerveteri on hyvä valinta silloin kun/jos haluaa tutustua etruskikulttuuriin ja oleskella merenrannalla. Cerveterillä on oma pitkä ja ihana hiekkaranta. Uudempi asuinalue sijaitsee lähempänä merenrantaa ja on nimeltään Marina dei Cerveteri. Täällä sijaitsee Cerveterin rautatie-asema, missä pysähtyy pitkänmatkan junat ja paikkallisjunat. Asemalla on myös  busseja mitkä kulkee Cerveterin alueella. 

Campo dei Maren alueella meren rannassa on palveluja runsaasti. Lähettyvillä sijaitse myös Ladispoli, mikä on mukava asuintaajama, millä on oma hiekkaranta. Koko tämä alue on ihanteellinen lomanviettopaikka, missä on paljon nähtävää ja koettvaa ja samalla rentoa loma-ja rantaelämää. Palveluja on erittäin runasaasti, eikä yöpymienkään ole kallista. 


Libere le Palmen ranta on oma suosikki. Se on ilmain ranta missä kasvaa palmuja. Se sijaitsee juuri ja juuri Ladispolin puolella Camping Queen leirialueen rannalla. Aukioloajoista en tiedä. Rannalle pääsee polkua pitkin Via Roman tieltä. Naisten ei kannata lähteä yksin tälle rannalle, koska täällä saa olla melkein yksin. 

Cerveteristä on vaikea löytää yöpymispaikkaa, mutta muuten alueella on monenlaisia vaihtoehtoja yöpymiseen. Tänne voi aivan hyvin ottaa kouluikäiset lapset mukaan lomalle. Täältä löytyy leirialueitakin, muun muassa Camping Queen Camper ja Montini Mare

Henkilökohtaisesti tykkään tästä länsirannikosta enempi kuin Italian itärannikosta, missä tungeksii melkein vain venäläisiä. Venäläiset ehtivät ostamaann hotelleja, ravintoloita ja loma-asuntoja ennen kuin kunnat kielsivät venäläsille myynniin reilu kymmen vuotta sitten. 

Siihen aikaan tuli Riminin lentokentälle kymmenisen lentokoneellista venäläsiä joka päivä. Näkyy olevan venäjän kielellä kotisivukin. Finnair näkyy myös lentävän suoraan Riminiin. Rimini ei ole ollut ruotsaisten suosiossa  moneen kymmeneen vuoteen. Ruotsista ei pääse Rimiiniin muuta kun kiertoteitä, vaatii 1-2 välilaskua.


Etruskien hautakumpu, Necropoli della Banditaccia, mikä sijaitsee 1,5 kilometrin päässä Cerveterin vanhasta kaupungista.

Cerveteri oli aikaisemmin nimeltään Caere, mikä perustettiin jo 1300 eaa. Se on muinaisen etruskien kaupungin paikka, mikä oli yksi tärkeimmistä etruskien kaupungeista pinta-alaltaan yli 15 kertaa nykyistä kaupunkia suurempi. Caere oli yksi etruskien liiton kaupunkivaltioista ja korkeimmillaan noin 600 eaa. 

Cerveterin tunnetuin nähtävyys on Necropoli della Banditaccia, joka on julistettu Unescon maailmanperintö kohteeksi Tarquinian necropolin  kanssa. Cerveteristä on vielä noin 50 kilometriä Tarquiniaan. Täällä on oma postaukseni Tarquiniasta.


Lähikylä nimeltä Ceri, Via dei Cerin tien varressa.

Ceri kuuluu Cervetrin kuntaan, Ceri on rakennettu tulivuorenpurkauksesta valuneen tuffikiven päälle. Täällä on myös runsaasti etruskien hautoja. Useat aatelissuvut ovat halunneet ottaa Cerin omakseen, mutta vain Torlonian aatelissuku onnistui siinä ja he omistaa vieläkin suuren osan Ceristä. Ceri on pienen pieni söötti kylä, missä on jopa yksi kirkko Santuario Madonna dei Ceri ja viinibaari sekä muutamia ravintoloita. Kirkossa kannattaa käydä sisällä jos kulkee ohitse.



Madonna dei Cerin kirkko on noin vuonna 370 rakennettu kirkko, missä on Madonna ja Jeesuslapsi maalaus. Kirkkosalin seinillä on runsaasti kalkkimaalauksia.



San Felicen kirkko Cerissä

Kirkko seisoo paikalla missä antipaavi Felice II :lta hakattiin pää irti vuonna 365.  Italiassa on esiintynyt aika ajoittain joitakin antipaaveja, joilla oli kamala kohtalo.
 
Cerveterissä on useita pieniä seurakuntakirkkoja. Tärkein kirkko on Santa Maria Maggioren tuhatvuotinen kirkko Piazza Santa Marialla. 


Cerin kylä lähellä Cerveteriä on käymisen arvoinen. Ceri niminen kylä mikä sijaitee melko lähellä Cerveteriä. Täällä hallitsi Torlonian aatelissuku. Tässä pienessä kylässä kannattaa käydä yksistään kolmen kirkon takia.


Piazza Ricorsimento ja kirjakahvila

Cerveterin kuntaan kuuluu myös alueen pieniä kyliä Cerin lisäksi, kuten Due Casette, Furbara, Borgo San Martino, Sasso, Valcanetto, Casetta Mattei, Cerqueto, Quartaccio, Cerenova ja Campo di Mare. Oikeastaan itse Cervetri'kin koostuu kahdeksasta kylästä.

Etruskien Ceretannen hautausmaa on paljon laajempi kuin Banditaccian, mikä taas puolestaan on ainoa, mikä on avoinna turisteille ja aiheesta kiinnostuneille. Cerveterin alueella sijaitsee lukemattomia etruskien hautausmaita, joita kaivellaan esiin toinen toisensa perään kuten Necropoli di di Monte Abatone, Necropoli Greppe di Sant'Angelo ja Necropoli del Sorbo e di San Paolo. Täällä olen tehnyt postauksen Tarquiniasta!

matuna

Necropoli di Banditaccia, Via della Necropoli 43/45, siis on se ainoa hautausmaista, mikä on avoinna vierailijoille. Necropolit/hauausmaat ovat Unescon maailmanperinne listalla



Cerveterin ja Tarquinian alueen etruskien hautausmaat kuuluvat Unescon kultturiperimäkohteisiin. Banditaccian hautausmaan haudat, joita on noin neljäsataa, ovat peräisin yhdeksänneltä vuosisadalta eaa. Hautausmaa on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 9.00-13.00. Sisäänpääsymaksu millä pääsee myös museoon, mikä sijaitsee Castello Ruspolissa, Via dell'Uliveto 200, Vignanello, noin 15-20 kilometriä kaakkoon Viterbosta ja Roomasta noin 50 kilometriä.  Museo on avoinna kello 8.30-19.00.



Kun etruskien kulttuuri muuttui ja kehittyi 600 vuoden aikana, heidän hautaustavat tässä valtavassa necropolissa/kuolemankaupungissa muuttuivat.


Kuolemankaupunki/necropoli sijatsee Cervetin pohjois- ja itäpuolella

Cerveterin nykyinen hautausmaakin sijaitsee Cerveterin itäpuolella. Tänne kulkee bussi, mutta ei negropolin alueelle, minne on noin 1,5 kilometriä matkaa.

Aivan modernin Cerveterin kaupungin ulkopuolella Rooman maakunnassa alkoi syntyä valtava 1000 hehtaarin suuruinen necropoli. 3000 vuotta sitten, kun etruskien yhteiskunta alkoi kukoistaa, yksinkertaisimmat haudat olivat vain pieniä kuoppia ja reikiä, joissa säilytettiin kuolleiden tuhkaa. Sieltä kaupunki laajeni ja vaati lisää arkkitehtuuria ja jopa kaupunkisuunnittelua.


Pian he alkoivat rakentamaan alueelle hautaavia kumpuja, jotka monipuolistivat maisemaa ja loivat taustalla olevien vuorten edutalle valtavan kaupungin. Kun etruskeista tuli vieläkin vahvempia, kun he tulivat 600-luvulle eaa, alkoivat he rakentamaan katuja alueelle. Kahden pääkadun varrelle he rakensivat  neliönmuotoisia hautoja, joista jokaisessa oli yhteisön tärkeimpine henkilöiden jälkeen jäännökset.

Cerveteri kuuluu kuitenkin Rooman provinssiin, mutta kulttuurillisesti se kuuluu viterbolaiseen kulttuuripiiriin. Cerveteri sijaitsee noin 40 kilometriä luoteeseen Roomasta, vain kaksi kilometriä Tyrrhenian meren rannasta. Cerveteri on Lazion maakunnan vanhin kylä, peräisin jo yhdeksänneltä vuosisadalta eaa. Cerveteri ei sinäänsä ole mikään turistikaupunki, mutta turisteja Cerveteriin kuitenkin saapuu paljon, sillä Necoropoi della Banditaccia vetää puoleensa, mikä on suuri nähtävyys nyt kun sen on arkeologit kaivelleet esille.

Cerveterin asukkailla oli aikoinaan hyvin vilkkaat kauppasuhteet kreikkalaisten ja feniisien kanssa. Viidennellä vuosisadalla eaa Cerveterin asukkaat saivat ongelmia siitä kun roomalaiset ja tarquinialaiset taistelivat vallasta keskenään. Keskiajalla oli Cerveterissä levotonta kunnes Ruspolin aatelissuku muutti Cerveteriin Castello Ruspoliin ja otti valta-aseman kaupungissa. Cerveteri kuului  siitä lähtien Ruspolin ruhtinaskuntaan.


Siitä ei ole kuin  reilu 100 vuotta kun Apenniinien niemiema oli jakautunut aatelisten herttuas- ja ruhtinaskuntiin ja Kirkkovaltion suuriin maa-alueisiin. Italia on valtiona vain hieman vanhempi kuin Suomi. Tässä on syy miksi Italiassa ei ole juuri yhteistä maakuntien välillä, vaan jokaisella regionella on oma parlamenttinsä ja omia lakejakin. Alueilla puhutaan erilaisia kieliä. Italian kieli on ollut vai lyhyen ajan valtion yhteinen kieli, mitä ei läheskään kaikki Italiassa asuvat osaa puhua. Kulttuurierot ovat alueiden välillä myös suuret. Tällaista valtiota on erittäin vaikea hallita.


Cerveterin kaupunginmuuri vartiotorneineen, Castello Ruspoli

Ennen vanhaan aatelissuvut taistelivat keskenään vallasta alueilla, joten tarvittiin  vartiotornit kaupunginmuuriin, joista valvottiin kylää. Kaupungin portit suljettiin aina yön ajaksi. Aika ajoittain portit olivat lukossa päiväs aikaankin. 

Piazza Aldo Moron torilta ja Cerveterin rauatieasemalta lähtee bussit lähiympäristöön ja myös Roomaan. Rautiesema sijaitsee melkein Cerveterin omalla merenranalla,  Maria di Cerveterissä.  

Lazion maakunnan bussifrima Cotral ajaa Roomasta Cornelian metroasemalta Cerveteriin Aldo Moron torille, ja kaikkiin pikkukyliinkin alueella. Cotral ajaa Fiumicinon ja Ladispolin kautta Cerveteriin. Hyvä ja halpa bussi, mutta matka kestää, koska bussi käy kaikilla juna-asemillakin.

Aldo Moron torilta pääsee portaita ylös Santa Maria Maggrioren kirkkon, Piazza Santa Marian torille sekä Ceriten Arkeologiseen museoon. Torilla pidetään torimyyntiä. Torin reunalla sijaitsee Ruspolin aatelissuvun linnake, minkä suku omistaa vieläkin. Tämä alue on Cerveterin viihtyisintä aluetta. 

Alueella on piazzoja toinen toisensa perään. Täältä  löytyy  pari pizzeriaa ja jäätelöbaaria sekä Osteria. Samassa rakennuksessa kaupungintalon kanssa sijaitsee pari paikallisen suvun omistamaa ja näköjään suosittua ravintolaa. Palvelut löytyy täältä Cerveterin vanhasta kaupunginosasta. Katujen välissä on useita puistoalueita, mitkä tekee alueesta viihtyisän. 


Kirjakahvila, Il Rifugio degli Elfi,  Piazza Ricorsimento

Piazza Ricorsimenton tori sijaitsee siinä kaupungintalon kupeessa. Rauhallinen kuja missä ei ole autoliikennettä. Kadun päässä sijaitsee Kirjakahvila, mitä voin suositella. Kylän mukavin, rauhallisin ja halvin kahvila, minkä edustalla on viihtyisää istuskella ja katsella ikivanhaa mutta kaunista vesipostia.


Kirjakahvila

Cerveterin rauatiesema sijaitsee Cervetrin ja Ladispolin välisellä alueella. Ladispoli on ihan mukava paikka missä on pitkä hiekkaranta ja kaikki palvelut mitä turistit tarvitsee. Ladipoliiin voi aivan hyvin leiriytyä ja sieltä käsin käydä busseilla tutusmassa Etruskien alueisiin. 

Moottoritie A12 ohittaa Cerveterin, mikä kulkee Roomasta Civitavecchiaan. Roomasta autostrada 12 lähtee Fiumicinon lentokentän vierestä. Cornelian metroasemalta lähtee Cotral'in bussi Cerveteriin ja päätepysäkki Cerveterissä on tuo kuvassa ylhäällä oleva Piazza Aldo Moron tori kaupunginmuurin ulkopuolella.

Cerveterillä on oma uimarantansakin, missä on tummaa rautapitoista hiekkaa. Ranta on melko luonnonvarainen pitkä hiekkaranta, jolta löytyy sieltä täältä ravintoloita ja kahviloitakin sekä pukukoppeja, suihkuja ja vessoja. 

Cerveterin rautatieaseman ympärille on syntynyt oma asuinalueensa nimeltä Marina di Cerveteri. Ladispolin pitkä ja mukava ranta sijaitsee siinä merenrannalla ensimmäisenä Roomasta päin tullessa.  Uimarannan takana sijaitsee myös melko moderni asuinalue Campo di Mare. Rautatieasemalta on noin kilometri uimarannalle.

Nykyaikainen Ladispoli sijaitsee muinaisen Alsiumin alueella, etruskien Cerveterin kaupungin satamassa ja myöhemmin Ciceron mainitsemassa roomalaisen siirtokunnan alueella. Alsium tuhoutui 500-luvulla jKr, goottilaisen sodan aikana, Totilan johtamien ostrogoottien toimesta. Myöhemmin alueelle rakennettiin Palo-linna, joka toimi Orsinin ja vuodesta 1693 lähtien Odescalchin suvun suojana.

Modernin Ladispolin perusti vuonna 1888 Ladislao Odescalchi, jolta se on saanut nimensä. 1970-luvun lopulla ja 1990-luvun alkuun asti Ladispolin osat olivat suosittuja neuvostosiirtolaisten keskuudessa, jotka hakivat poliittista ja/tai uskonnollista turvapaikkaa länsimaista (pääasiassa Yhdysvalloista, Kanadasta ja Australiasta). 

Tämä osoittautui siunaukseksi kaupungin taloudelle, sillä he vuokrasivat asuntoja odottaessaan heidän maahantuloviisumiaan näihin maihin yleensä kahdesta kuukaudesta vuoteen (maasta riippuen). Vaikutus oli voimakkain turisti sesonkiajan ulkopuolella, jolloin monet asunnot muuten jäisivät tyhjiksi ja kaupunkielämä pysähtyi. 

Entisen Neuvostoliiton juutalaisten kokemuksen Ladispolissa 1980-luvulla oleskelemisesta Maxim D. Shrayer kuvaili ensimmäisen kerran englanniksi kirjallisessa muistelmassaan "Odotan Amerikkaa".

Luft

Cerveterin kaupunki on kuulu ympäri maapallon historiastaan. Ruspolin aatelissuku piti valtaa täällä keskiajalla, mutta myös Orsinien ja Crecenzien aatelissuvut ovat asustelleet Cerveterissä.


Cerveteri on melko elegantti kapunki, missä asuu non 35 000 asukasta. Kaupunki on hieman kumpareinen, joten torit ovat hieman kalellaan. Piazza Risorgimenton tori on kunnan keskustaa, minkä reunalla sijaitsee kunnanvirastot.

Cerveteri kuuluu perinteisesti kahteen eri kulttuurialueeseen, kreikkalaiseen ja etruskilaiseen, jotka sittemmin ovat sulautuneet roomalaiseen, ja joista roomalainen kulttuuri puolestaan on omaksunut piirteitä.


Museo Nazionale Cerite, on Cervetrin museo, joka avattiin vuonna 1967. Museo sijaitsee Castelli Ruspolissa.


Palazzo Ruspolissa sijaitsee museo, mutta aukioloajoista on epävarmuutta. Palatsissa nimittäin asuu kaksi Ruspolin suvun prinsessaa, Maria Pia ja Giacinta.


Melkein vastapäätä Ruspolin palatsia Santa Marian torilla sijaitsee Cerveterin arkeologinen museo, Cerite National Museum, minkä omistaa  Italian valtion kultuuriminsiteriö.



Castelli Ruspoli

Ruspolin suku on korkea-arvoista aatelissukua, joilla oli oikeus äänestää sakslais-roomalaisessa keisarikunnassa. Ruspoli suvun juuret ovat Firenzessä 1300-luvulta lähtien. He muuttivat Rooman 1600-luvulla. He asuivat Palazzo Ruspolissa, mutta ha asuivat myös Cerveterissä tässä Castelli Ruspolissa. Suvun jäseniä on haudattu Firenzeen Ognissantin ja Santa Maria Novellan kirkkoihin 1200-luvulta lähtien. He avioituivat muihin aatelisiin, ja näin syntyi useita Ruspolin sukuhaaroja, joista on muutamat vieläkin elossa.



Fransesco Maria Marescotti Ruspolista tuli 1600-luvulla Cerveterin ensimmäinen prinssi. Nykynien Cerveterin prinssi on myös nimeltään Fransesco Ruspoli. Ruspolin suvussa on useita markiiseja ja herttuaita, jotka kukin om virkaa pitävä omalla alueella Italiassa. Vaikka heillä ei ole useinkaan poliittista valtaa, jos he ei liity johonkin puolueeseen, niin he saavat kuitenkin pitää tittelinsä ja asua castelleissaan ja palatseissaan. Tämä on yleinen kansainvälinen sääntö. 

Ruspolit kuuluvat ns mustaan aateliin, johon kuuluu kaikki ne aatelissuvut, joilla on Italian ja Vatikaanin kansallisuus. He ovat siis Italiassa aatelisten ylimystöä. Mustaan aateliin kuuluu mm suvut Colonna, Orsini, Sachetti, Massimo, Serlupi, Cresenzi, Gaetani, Ruspoli, Tedeschi, Borghese, Chigi, Gabrielli, Lancelotti, Aldobrandini, Pallavicini, Odescalchi ja Altieri.



Prinssi Francesco Ruspoli, suvun nykyinen päämies ja Cerveterin X:s prinssi, Rianon X:s marsalkka ja Vignanellon XV:s jaarli (=conte). Fransesco on pankkimies kuten isänsäkin oli. Hän tekee töitä Roomassa, Pariisissa ja Lontoossa. Ruspolin suvulla on nimittäin oma pankki 1500-luvulta lähtien, kuten monilla italialiasilla aatelisilla.  Fransesco on biljonääri.

Asuntoja hänellä on lukuisia ja suuri maatilakin Vignanellossa, Viterbosta kaakkoon päin. Siellä on Ruspolin suvulla myös upea iso Castello
Hänellä on kaksi lasta poika prinssi Fransesco ja tyttö prinsessa Victoria. Pojasta tulee siis aikanaan suvun päämies.

Castelloa näytetään sunnuntaisin etukäteisvarauksella! 


Santa Crocen kirkko ja sen luostari, Sasson kylässä

Cerveterissä on useita vanhoja kirkkoja, mitkä ovat mielenkiintosia. Mutta kaikista mielenkiintoisinpia turistien kannalta, ovat vanhat etruskien haudat, Necropoli Ceretane ja La Bandaccia Cerveteri oli aikemmin tunnettu nimellä Caere. 

Cerveterillä on pitkä historia. Kylä sai alkunsa jo yhdeksännellä vuosisadalla eaa. Aikaisemmin Cerveteri eli maanviljelyksellään mutta nykyään turismi tuottaa paljon tuloja kaupungille. Cerveteri kuului aikaisemmin Civitavecchion kuntaan vuoteen 1870 saakka.

Fil: Major tomb.jpg

Necropoli di Banditaccia sijaitsee vain vajaan kilometrin päässä Cerveertistä koilliseen, joten tänne pääsee helposti kävellen.


Arkeologien kaivausalueelle löytää kävellen Via della Necropolia/hautausmaan tietä pitkin.

necropoli_05

necropoli_01