maanantai 7. huhtikuuta 2014

Kuningatar tuli ja meni


Kuningatar Elisabet tuli pikavisiitille Roomaan


Kuingatar Elisabet lensi melko pienellä kuningashuoneen lentokoneella miehensä prinssi Philipin ja parin palvelijan kanssa Roomaan Ciampinon lentokentälle. 88-vuotias Elisabet ja hänen 92-vuotias miehensä prinssi Philip astuivat omin voimin lentokoneen jyrkät portaat alas. Tämä oli Elisabetin neljäs Rooman vierailu. Tarkotus oli että Elisabet olisi jo vuosi sitten vieraillut Roomassa mutta teveys syistä se ei ollut mahdollista. Elisabet ei ole ollut ulkomailla sitten 2011 joilloin hän kävi Australiassa. Englannin hovi ilmoitti että tämä Rooman matka on kuiningattaren viimeinen ulkomaanmatka.


Italian presidentti Giorgio Napolitano ja kuningatar Elisabet söivät yhteisen lounaan Quirinalen palatsissa, jossa presidentillä on asunto ja virkahuone.

Muuten... Giorgio Napolitano on jo vanha mies hänkin, hän täyttää pian 89 vuotta. Hän on ollut kauan mukana politiikassa. Hän kuului aikaisemmin Italian kommunistipuolueeseen, nykyiseen vasemmistodemokraatteihin. Ensimmäisen kerran hänestä tehtiin presidentti vuonna 2006. Hänet suoranaisesti pakotettiin ottamaan presidentin virka vielä jatkossakin vuonna 2013, koska ei ollut muita halukkaita presidentin postiin. Napolitano on erittäin pidetty henkilö, ainakin Roomassa. Roomalla on ollut pitkät ajat vasemmistopoliittinen kunnanvaltuusto, muutamaa viime vuotta lukuunottamatta. Nykyään Rooman kunta on nimeltään Roma Capitale ja sen 15 osaa ovat kuntia, municipio, vaikka eivät ole täysin itsenäisiä, vaan riippuvaisia osittain Roma Capitalesta.


Elisabetillä on oman isoäitinsä antama rintakoru jossa on iso rubiini. Jotkut roomalaiset sanoivatkin että tuo rintakoru on niin arvokas että sillä olisi ruokkinut isommankin joukon nälkäisiä.


Tässä kuningatar Elisabet esittelee paaville antamaansa lahjaa. Arkussa on Wiskypullo, hunajaa, siideriä ja joitain muutakin suuhun pantavaa. Kovin vakavaksi meni paavi lahjan nähdessään.


Tässä kuvassa Elisabet osoittaa sormellaan wiskypulloa ja sanoo ehkä että se tekee hyvää paavillekin ottaa pieni wisky illalla lääkkeeksi. No jaa leikki leikkinä. Tuskin paavi kuitenkaan tulee koskemaan wiskypulloon. Hänellähän on vain yksi keuhko jäljellä. Tiedä hänen terveydellisestä tilasta muutenkaan. Mutta viiniä hänkin sentään voi juoda lasillisen päivällisen kanssa kuten muutkin katolilaiset tekeveät. Joka tapauksessa, kovin vakavalta keskustelu näyttää wiskypullon ääressä.

Elisabet juo aina iltapäivällä wilskyn kuten oma äitinsaäkin joka eli melkein sata vuotiaaksi. Joten ehkäpä Elisabet tässä kertoo paaville kuinka hyvä lääke wisky on moneen vaivaan. Ja lääkkeksihän se onkin ihan paikallaan.

Englannin hovi on ilmoittanut että kuningatar Elisabetin matka Roomaan oli hänen viimeinen ulkomaanmatkansa. Roomassa hän oli reilut neljä tuntia. Hän tapasi Italian presidentin ja lounasti hänen kanssaan ja sen jälkeen hän tapasi paavi Franciskuksen. Lahjoja vaihdettiin tavalliseen tapaan. Muuten matka oli privaattiluontoinen ja keskustelu koski varmasti yksityisasioita. 

Viinistä puheen olleen niin ehtoollisviinin on oltava luonnollista ja valmistettu vain viinirypäleistä, "genimine de vitis et non corruptum". Ehtoollisviini määrätään katollisen kirkon kanoonisessa laissa, canon 924, pykälä 3. Viini ei saa olla hapanta vaan makeaa, ja viinissä saa olla alkoholiprosentti korkeintaan 18 %. Viini saa olla valkoviiniä, punaviiniä tai roseviiniä.Tavallisimmat ehtoollisviinit ovat likööriviinityyppisiä Moscato tai Marsala. Siis tavallisia viinejä ei saa käyttää ehtollisviineinä vaan ne ovat ruokaviinejä.