maanantai 28. joulukuuta 2015

Janiculum/Gianicolo
Janus jumalalle pyhitetty kukkula, tai harju paremminkin. Janus Jumalan nimestä tulee tammikuun nimi, januari. 

Bussi 870 lähtee Paolan bussilaituurista, Via Paolan, Via Acciaolin ja Corso Vittorio Emanuelle II:n kohtauspaikasta. Bussi nousee ylös Gianicolon kukkulalle. Aivan huima kyyti sillä kuskit ajaa kovaa vauhtia sillä kapealla ja mutkikkaalla tiellä.


Gianicolon harju kulkee Vatikaanista Trastevereen tai Monteverdeen pohjois-etelä suunnassa. Vatikaanikin on aikoinaan ollut harjun päällä mutta aluetta on Vatikaanin kohdalla tasoitettu. Samoin harju jatkyy veilä kauemaksi eteläänpäin läpi Gianicolensen kaupunginosan. Harjun itäisellä puolella juoksee Teveren joki, harjun päällä kulkee kaupunginmuuri ja harjun läntisellä puolella klkee Viale delle Mura Aurelia ja Via delle Fornaci, joilla ei kulje lainkaan julkista liikennettä. Mutta harjun päällä kulkee bussit 870 ja 115 pohjois-etelä suunnassa. Tuohon linkkiin on laitettava bussin numero ja sitten klikattava sinistä linjareittilistaa, jolloin tulee esille aikatualu ja sen alla bussilinjakartta.

Teveren rannan puolelta ei pääse nousemaan suoraan ylös Gianicololle. Harjulle pääsee vain pojoisesta ja eteläisestä suunnasta. Kävellen siis pääsee mutta likkenne on melko hurjaa joihinkin aikoihin päivästä joten bussi on paras kulkuväline. Etelästä päin voi lähteä Porta Pancraziolta tai Via Garibaldilta Trasteverestä pitkin Passeggiata del Gianicolo'a pitkin. Molemmat ovat erittäin kauniita teitä. Suosittelen lähteä Trasteverestä  Via Luciano Manaran ja  Via Goffredo Mamelin riestyeksestä, tämän kuvassa olevan suihkulähteen edestä vasemalle ja nousta portaat ylös Via Garibaldille. Via Garibaldilla kääntyä oikealle ja nosuta sitten vasemmalla olvia portaita ylös San Pietro in Montorion kirkon luokse. San Pietro Montorion kirkkoLuostarin sisäpihalla, kirkon vieressä, sijaitsee tämä arkkitetooninen luomus Il Tempietto, Donato Bramaten mestariteos. 

Monument till Fallen - Janiculum - roma.jpg

Siitä sitten edelleen Via Garibaldia pitkin Monumento ai Gadutin sotamuistomerkin ohitse. Fontana dell'Asqua Paola, Via Garibaldi

Tämä Rooman isoin ja ehkä upeinkin suihkulähde on saanut nimensä paavi Paulus V:n mukaan.

Porta San Pancrazio Rome.JPG

Siitä sitten voi jatkaa matkaa edelleen Porta San Pancraziolle. Tämä paikka on minulle hyvin rakas.