torstai 11. huhtikuuta 2013

Tempio Maggiore di Roma/Synagoga

File:928RomaSinagoga.JPG

Tempio Maggiore di Roma eli synagoga sijaitsee Lungotevere De Cenci, Teveren joen rannalla.

Maan alla sijaitsee alkuperäinen temppeli Il Tempio Spagnolo ja Il Museo Ebraico, juutalainen museo. Itse synagoga sijaitsee maantasalla ja se muistuttaa tavallista kirkkosalia koska arkkitehdit eivät olleet juutalaisia. Kirkkosalissa on katto korkealla ja seiniä koristaa valtavan isot lasimaalauksilla koristellut ikkunat. Naisia varten on oma lehtarinsa kuten ortodoksiessa synagogassa tulee ollakin, vaikka tuskin sitä enää käytetään tarkoitukseensa. Synagoga on noin 15 000 Roomassa asuvan juutalaisen ahkerassa käytössä.

File:Rome Great Synagogue fc02.jpg

Juutalaisa saapui Roomaan jo toisella vuosisadalla eaa jolloin  Judea kuului osana Rooman valtakuntaan. Juutalaisilla oli pieni synagoga Trasteveressä Teveren joen toisella puolella. Tämän synagogan paikalla oli rakennus jossa oli juutalaisille koulu ja pieni synagooga. Tämän synagogan rakentaminen pantiin käyntiin vuonna 1870 mutta se valmistui vasta vuonna 1904. Juutalaisten ghetto sijaitsi alueella johon synagoga rakennettin. Ensin oli vain hajoitettava rakennuksia jotta saatiin tilaa. Synagogan paikalla on aivan varmasti historiallinen tarkoituksensa. Ghetosta olen tehnyt oman sivun! Ghetto ja synagoga sijaitsevat Sant'Angelon kaupunginosassa, jolle olen tehnyt myös oman sivun.

Kun Italian ruhtinaskunnat yhdistyivät yhteiseksi valtioksi vuonna 1870 saivat myös juutalaiset Italian kansalaisuuden  kuten muutkin Italiassa asuvat saivat.

Paavi Johannes Paulus II vieraili synagogassa vuonna 1986 ja Paavi Bendictus XIV vuonna 2010.

Lähellä Piazza Bolognaa, Via Padova 92 ja Via Garfagnana 4  sijaitsee kaksikin libyalaisille juutalaisille omistettua synagogaa ja omat ravintolat. Tässä on lista kaikista Rooman synagogista ja kosher ruokapaikoista. Kosher pikaruokapaikkoja voin suositella erityisesti.

Museo Ebraico di Roma on avoinna sunnuntaista torstaihin (16.syyskuuta - 15. kesäkuuta)  kello 10.00 - 16.15 , perjantaisin kello 9.00 - 13.15. 

Sunnuntaista  torstaihin (kesäaikaan 16.kesäkuuta - 15. syyskuuta) kello10.00 - 18.15 ja perjantaisin kello 10.00 - 15.15. 
Museo on käymisen arvoinen.


Museossa on mielenkiintoinen myymäläkin josta voi ostaa korkearvoisia tuliaisia kuten juutalaisia hopea- keramiikka-, kupari- ja lasiesineitä ja koruja sekä   taide-esineitä, kirjoja tai Venezialaista Murano lasia jne,  kaikki tunnettua italialaista laatua ja suunniittelua. Todellinen aarreaitta! Luotto- tai pankkikortti käy.

HUOM! Valokuvaus ja filmaus synagogassa ja musoessa on kiellettyä! Lupa  siihen on anottava etukäteen.

Fil: Chanukkiyah - Tempio Maggiore di Roma.JPG

Chanukkiyah kynttelikkö Tempion pihalla

Fil: S Angelo - L re Cenci Sinagoga 1180597.JPG

Synagogaa ei käytetä vain uskonnollisiin menoihin vaan myös kuttuurillisiin menoihin. 

Fil: 19821009TerrorismVictimsMemorial.JPG

Muistomerkki 

Vuonna 1982 hyökkäsi viisi aseistetttua palestiinalaista terroristia sisäännäkäynnissä ihmisten päälle. He heitiivät muutaman käsikraanatin synagoogan siään. Yksi laspi kuoli ja 37  henkilöä loukkaantui. 

Fil: Il Museo Ebraico di Roma.jpg

Museoesineitä 

Fil: Iner prydnadsväxter sammet täcker Bläddra i lagen, jpg.

Fil: Ornamental sammet täcker Bläddra i lagen, jpg.

Fil: Ringar på Bläddra för Law.jpg