tiistai 30. toukokuuta 2017

Santa Maria in Cappella


Santa Maria in Cappella, Vicolo di Santa Maria in Cappella 6, Trastevere 

Giovanni Battista Piranesin maalaus 1700-luvulta

Kun minä ensimmäisen kerran monia vuosia sitten tulla tupsahdin tämän pienen keskiaikaisen kirkon eteen Trasteveren kapeilla kujilla niin en meinannut millään voinut jatkaa matkaani. Jämähdin siihen, ja sitten käännyin takaisin kirkon/kappelin eteen. Luonnollisestikin kirkossa ja sen portissa oli jotain joka vetosi omiin tunteisiini, alitajuntaani, josta ei minulla ole mitään selvää tietoa. Mutta se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Kirkko ei ole ulkoapäin kauneudella pilattu, mutta sen portti kai teki kirkosta vielä kiehtovamman, koska en päässyt portista sisään. Portin kupeessa luki että rakkennuksessa sijaitsee vanhustenkoti, tai vieraskoti, jos niin haluaa sanoa.

Tämä kulmaus Trasteveren kaupunginosassa on minun mielestäni niin viihtyisä ja kotoisa, jotta voisin aivan hyvin voida asua täällä lopun ikääni. Täällä voi maleksia vaikka kokonaisen viikon kujia pitkin sillä täällä on paljon nähtävää ja koettavaa. Täältä löytyy myös useita Rooman suosituimpia ravintoloita. Ja silti tällä alueella on erittäin hiljaista ja rauhallista. Lähellä sijaitsee myös Santa Cesilia in Trasteveren basilika ja sen kaunis sisäpiha.

Lähellä sijaitsee myös pyhiinvaeltajien keskus nimeltä Spedale della Provvidenza di San Giacomo e San Benedetto Labre, Via dei Genovesi 11 B. Tämä on mielenkiintoinen ja kotoisa paikka kaikille, jotka tykkäävät patikoida pyhiinvaletajien reittejä yhdessä muitten kanssa, tai yksin jos niin haluaa Täällä voi vaihtaa kokemuksia ja sitoa uusia ystävyyssuhteita.  Facebook!

Taisin mainita tästä paikasta kun kerroin San Giovanni Battista dei Genovesin basilikasta, joka sijaitsee Santa Cesilia in Trasteveren basilikan takana. Tämä pyhiinvaeltajien keskuksen omistaa Fransiskaani nunnat. Täällä pyhiinvaeltajien keskuksessa saa yöpyä ilmaiseksi (korkeintaan kaksi yötä), jos on patikoiva tai pyöräilevä pyhiinvaeltaja. Makuupussi tai ainakin lakana täytyy olla mukana repusssa ja pyhiinvaeltajien Green-kortti 'passina'. Avoinna joka viikonpäivä kello 15.00-22.00.

Täällä oleskelu ja yöpymien melkein vaatii osata katollisen uskonnon tavat ja tottumukset, mutta tuskin se on pakollinen vaatimus. Ainoa vaatimus on että pitää saapua Roomaan kävellen vähintäin 100 kilometriä tai pyöräillen 200 kilometriä. Pyhiinvaeltajilla on eräänlainen passi, jonka he sitten leimaavat jokaisessa yöpymispaikassa. Mutta ainahan sitä voi lähettä e-postia ja kysyä. Facebook!


Santa Maria in Cappellan kirkon portti sijaitsee Vicolo di Santa Maria in Cappellan kujan päädyssä, Via Augusto Jandolon ja Via Pietro Perettin kujien risteyksessä.

Nämä alla olevat valokuvat evät ole oikein edukseen. Ne on otettu sen jälkeen kun kirkkoa alettiin restauroimaan. Ensi alkuun en tiennyt että kirkosta ja vainhainkodista tulee museo. Vanhustenkoti restauroitiin ja sen ihana puutarha siivottiin. Vieraskodin perusti 1400-luvulla Doria Pamphilin aatelissuku tai paremminkin Donna Olympia Pamphili, upporikas aatelisrouva. Hän oli paavi Innozentius X:n sisko. Kirkko seisoi lukittuna pari sataa vuotta. Joten jo oli aika peruskorjauksille!


Kirkon etupiha

Vasemalla ovi vanhainkotiin tai hostelliin sekä sisäpihalle. Porttiaukosta näkyy Via Augusto Jandolon kuja. 


Kaunis kirkon ovi

Sisäänkäynnin sisäpuolella sijatsee epigrafi jossa lukee suurin piirtein että kirkon perusti Damasus niminen henkilö, joka tällä tavoin pyysi Jumalalta että hänen reliikkinsä asetetaan hänen kuolemansa jälkeen kirkkoon. Damaskuksella oli kaksi patroonaa/isäntää, Ubaldi Sabinasta ja Giovanni Tusculumista. Damaskuksen reliikkien kanssa haudattiin myös Pyhän Marian asusteet, siis naishenkilön asusteet. Luultavasti kirkkoa käyttivät siihen aikaan kauppiaat, joilla oli puodit Lungoteveren rannalla. Melko lähellä sijaitsi myös Teverenjoen satama Porto de Ripa Grande.

Kirkkoa korjattiin 1300-luvun viimeisinä vuosina. Samalla kirkko liitettiin vieressä sijaitsevaan sairaalaan Ospedale di Santissimo Salvatoreen, mitä ei siinä enää ole. Entisen sairaalan tiloissa on muuta toimintaa. Italiassahan on perinne, että jokaisessa sairaalassa on oltava kirkkosali tai kappeli. Sama tapa on varmasti myös muisskain katollisissa maissa ja jopa luteraanisissa maissakin. Tämä sairaala oli köyhimpiä trastevereläisiä varten. Sairaalan perusti Abdreozzo Ponzioni joka oli Pyhän Santa Francesca Romanon (1384-1440) appi-isä. Ponziot asuivat omassa platsissaan kulman takana Via dei Vascellarin varrella, Ponzzianin torin reunalla.

Vuonna 1450 sairaala suljettiin ja kirkon otti kotikirkokseen Confraternita dei Bottai niminen veljeskunta, jotka valmistivat puuvateja ja -tynnyreitä. Kirkko unohtui melkein kokonaan 1600-luvulla kunnes Donna Olimpia Pamphilj osti alueen kirkon ympäriltä ja laitatti siihen kauniin puutarhan. Rouva Pamphilj oli sen ajan rikkaimpia rouvia, joka oli erittäin itsenäinen naishenkilö. Hän oli sitä paitsi silloisen paavin Innocentius II:n sisko. Pamphiljin suvun palatsi on Galleria Doria Pamphilj. Piazza Navonan varrella heillä oli toinen palatsi, jossa on luksusluokan hotelli Eitch Borromini. Suku omistaa useita muitakin hotelleja.

Heillä oli myös Rooman suurin kesähuvila Villa Doria Pamphilj, jonka ympärillä on suuri puistoalue ja siellä on suvulla aivan oma kirkkokin. Hucilan omistaa Italian valtio nykyään ja puistoalue on julkinen alue. Donna Pamphilj antoi entisen sairaalan tiloihin puutarhan kupeeseen muuttaa Figlie della carità di San Vincenzo de´Paoli nimisen luostarisääntökunnan. Tästä sitten syntyi vanhustenkoti niemeltä Casa di Riposo Francesca Romana. Nimittäin Italiassa on perinne että eläkeläsiet muuttavat usein nunnaluostareiden tiloihin, jonne sitten nyt modernilla ajalla on rakennettu moderneja erittäin viihtyisiä vanhustenkoteja. Viimeiset vuodet asui vanhustenkodissa kodittomia rutiköyhiä eläkeläisiä. Loppuajasta kodissa asui vain muutama eläkeläinen. Laitan pari videota postaukseen siltä ajalta.


Kirkko tai kappeli on nykyään museo. Avoinna kelo 9-18 joka päivä. Nykyään tääne on laitettu 6€  sisäänpääsymaksuksi, mikä kattaa ainakin osittain uuskorjaus kustannuksia. Pakollinen etukäteinen ajanvaraus, jotta joku tulee avaamaan oven ja ottamaan vastaan vieraan, sillä tänne ei synny tungosta, koska harva tietää kappelin olemassa olosta.

puhelin: 06 5803737

info@santafrancescaromana.com




Kappelin veistetty ovi


Kasteastia











Vuonna 2011 pantiin alulle täysremontti vanhainkotiin ja sen puistolalueelle. Siinä vaiheessa ei tainnut olla montakaan vanhusta jäljellä. Silloin vielä elossa olleet vanhukset saivat varmasti paljon paremman kodin tämän entisen tilalle. Samalla päätettiin restauroida kirkkokin. Löydettiin niin paljon esineitä jotta päätettiin perustaa museo kirkon yhteyteen.


Madonna ja lapsi kahden pinjapuun välissä viittaa perinteisesti Madonna della Pignaan, joka oli kirkon alkuperäinen nimi.


Kirkon yhteydessä sijaitsi aikoinaan luostari, jonka tiloissa sijaitsi hospitsi/ sairaala, josta sitten myöhemmin tehtiin opiskelijoiden asuntola ja sittemmin köyhien kodittomien vanhustenkoti, johon kuuluu erittäin iso puistoaluekin.


Puistoaluekin on kunnostettu ja entiseen luostariin perustettiin hostelli. En tiedä jos yöpymiset järjestetetään Pyhiinvaeltajien keskuksen kautta, mutta ainahan sitä voi kysyä. Toisaalta google jakaa tietoa että hostellin tiloissa sijaitseekin vielä vanhainkoti. Kysyähän aina voi. Ovi sinne sijaitsee portin sisäpuolella oikealla kädellä. Siitä pääsee ainakin sisäpihalle. Italiassa kannattaa mennä ovista sisään, sillä siellä voi saada nähdä mielenkiintoisia näkymiä. Kyllä ne käskee menemään ulos, jos sisään ei ole asiaan mennä.


Tämä portti on avoinna Lungotevere Ripan kadun puolelta, kun puistossa on jokin suurempi tilaisuus.

Tämä pieni kirkko/kappeli on kuulunut yhteen vieressä sijatsevan Santa Fransesca Romanan Ospitalen/vieraskodin kanssa. Vanhustenkotia tai vieraskotia, kuinka, vaan, pyörittää Santa Fransesca Romana Foundation.

Viereisen kadun Via dei Vascellarin varrella sijaitsee ihastuttava ja kodikas Casa di Santa Maria Fransescan matkustajakoti/hotelli, jota voin suositella yöpymispaikaksi. Matkustajakodilla on on aivan ihana iso sisäpiha, oma kappeli ja erinomaien palvelus. Huoneet ovat viihtyisiä ja sijainti Trasteveren sydämessä mitä rauhallisin. Siinä aivan kulmilla sijaitsee useita Rooman suoistuimpia ruokapaikkojakin. Rakennus on erittäin histroriallinen. Nimittäin Rooman ikioma pyhimimys Santa Francesca Romana asui ja kasvoi tässä rakennuksessa, kunnes hän muutti luostariin. Täällä olen aikaisemmin kertonut hänestä.

Santa Francesca oli oikealta nimeltään Francesca Bussa dei Ponziani. Hän syntyi Roomassa vuonna 1384 ja kuoli maaliskuun 9 päivä vuonna 1440. Francesca asui vanhempiensa palatsissa Trasteveressä. Francesca kuvataan usein valkoisessa hunnussa ja kädessä hedelmäkori. Hän oli aatelissuvun tytär ja vanhemmat halusivat naittaa Francescan rikkaalle aatelismiehelle Lorenzo dei Ponzianille. Avioliitto oli onnellinen ja han saivat kuusi lasta. Kun rutto saapui Roomaan järjesti Francesca palatsiinsa tilat sairaille.








Laitan tähän joitakin valokuvia matkustajakodista/hotellista, vaikka ken ties tilat on järjestetty nykyään taas vanhaiinkodiksi. 


Via dei Vascellarilta on sisäänkäynti


Täällä saa myös asua erityisellä luvalla ja erityisellä hinnalla omaiset, joiden lapsi tai sukulainen on sairaalahoidossa.




Santa Francesca Romana kuoli tässä rakennuksessa 9. maaliskuuta vuonna 1400. Hän muistolleen on perustettu tämä kappeli. Oikeastan koko tämä kulmaus Trastevereä huokuu Ponzin suvun historiaa. Täällä on myös tori saanut suvun nimen Piazza dei Ponziani. Tori on erittäin tyypillinen roomalainen tori, jota ympäröi asuinrakennuksia, joiden pohjakerroksissa on jokunen ravintola ja baari. Minuelle tulee kamalan ikävä, kun kirjoitan tätä. Olen aikaisemmin kertonut viereisestä korttelista täällä.

Ponzianin suvun asuinhuoneista on osa jäljellä. Francesca kääntyi faransiskaani sääntökuntaan ja se ei ole ihme että heidän luostarinsa ja pyhiinvaeltajien keskus sijaitsee kulman takana Via Genovesi kadun varrella. Francesca toki perusti oman Tor de'Specchin luostarin toiselle puolelle Teveren jokea Via di Tetro di Marchellon varteen. 





Takaisin kappeliin...


 Kappeli ilta- ja yövalaistuksessaan

Aikomus on pitää konsertteja, näyttelyitä, teatteriesityksiä ja luentoja uudesti korjatun kirkon tiloissa ja pihalla. Tuon oikealla seisovan seinän takana sijaitsee entien luostari/vanhainkoti ja nyttemmin aivan viimeisen päälle uuskorajttu hostelli, jota pyörittää Borrominin aatelissukua. Borromineilla on myös oma palasti, jossa on luksusluokan Hotelli Eitch Borromini  Palazzo Pamphilj.


 Giardini di Donna Olimpia, Lungotevere Ripa 3, Trastevere

Vanhustenkodista tehtiin hostelli nimeltä Eitch Ripa tai Eitch Borromini, jane viimeisetkin vanhukset ovat muuttaneet muihin tiloihin. Borrominien aatelissuku vastaa korjauksista ja kustannuksista. Hostellin pääsee Lungoteveren puolelta numerosta 3. Hostelli avaattiin vasta nyt viime kesänä. 

Tänne voi tulla vain aperitivolle jolloin tarjoillaan bufferuokaa. Avoinan joka ilta kello 19.00-02.00. Musiikkiakin on tarjolla. Lasi (alkoholi) juomaa+ buffée maksaa noin 15 €, mutta varoitus hinnan nousuun. 





Aperitivo hostellin puutarhassa


Molemmin puolin kirkkosalia seisoo viisi kolonnaa. Jokuen kolonna on tuotu Turkista ja pari muuta Egyptistä. Kukaan ei tiedä että mistä nuo muut kolonnat ovat tulleet kirkkon. Tiedetään vain että kolonnat pystytettiin saliin 1800-luvulla. 

Alttari on myös koristeltu 1800-luvun remontin aikaan. Marian patsas on veistetty valkoisesta marmorista. Hän pitelee maapalloa kädessään ja hän polkee käärmeen päälle. 





Kappelin virallinen nimi on Chiesetta di Santa Maria in Cappelle. Kappelin yhteyteen järjestettiin myös pieni museo. Kirkon vihki käyttöön paavi Urban II vuonna 1090. 

Kirkko ja museo ovat Borrominien yksityisomistuksessa. Kirkkoa ei siis voi käyttää jumalanpalveluksiin, eikä kirkossa voida vihkiä eikä kastaa lapsia. Kirkko ei ole avoinna muuta kuin erikoistapahtumien yhteydessä, mutta luultavasti sitä tullaan pitämään avoinna joskus tulevaisuudessa määrättyinä päivinä. Museo on avoinna joka päivä kello 9-10. Sisäänpääsymaksu 6 € ja 4 €. Alle kuusivuotiaat lapset ilmainen sisäänpääsy.