perjantai 27. helmikuuta 2009

Kissoja kaikkialla


Toisen silmänsä menettänyt koditon kissa Largo Argentinalla








Roomalainen kissa ja roomalainen mummo


Foro Romanollakin törmää kissoihin silloin tällöin. Kuvassa olevan kissan tapasin lähellä Piazza Popoloa erään portin edessä haukottelemassa. Joihinkin kissoihin ihastuu ensisilmäyksellä ja kukapa ei kissoista tykkäisi. Kissat ovat itsekkäitä mutta hyvin seurallisia ja lempeitä kun sille päälle sattuvat.

Italiassa kissaa on pidetty pyhänä olentona ja kissoista yleensä huolehditaan hyvin. Ikävä kyllä kissanomistajat harvoin vaivautuvat viemään kissansa sterilisoitavaksi ja näin ollen kodittomia kissoja alkaa olla joka puolella.

Campidoglio/Capitolium

File:City of Rome during time of republic.jpg

Friedrich Polackin kuvaus vuosisatojen vaihteesta. Capitolium on italiaksi nimeltään Campidoglio.

Fil: Tassi, Agostino - Konkurrensen på Capitolium - 1630s.jpg

Agostino Tassin kuvaus Campidogliosta 1500-1600-lukujen vaihteessa.


Wilhelm Brucken maalaus vuodelta 1835


Giovanni Battista Piranesin kuvaus 1700-luvulta

Fil: Cordonata 1.jpg

Campidoglio on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta. Ylös kukkulalle johtaa Michelangelo Buonarrotin suunnittelemat portaat nimeltä La Cordanata. Portaitten alkupäässä molemmin puolin on kaksi marmorista valmistettua leijonaa. 

Nuo viereiset jyrkemmät portaat johtaa Santa Maria in Aracoelin basilikaan, mikä on roomalaisten ikioma kirkko. Minua huippasi kun seisoin tuolla kirkon edustalla ja katsoin portaita. Valitsin toisen tien pois Campidogliolta, Via San Pitero in Crasere, mikä sijaitsea kirkon takana. Nimensä kuja sai siitä että apostoli Pietari istui tämän kujan varrella sijaitsevassa vankilassa, Carcere Mamertino, josta on rippeet jäljellä. 

Santa Maria In Aracolein krikoon pääse myös krikon takaa, kun nousee Scale Gemonien/seremonia portaat ylös Santa Maria Aracoelissa franseskaani nunnaluostariin. Portaikkoa käytettiin teloituspaikkana, mutta myös paikkana, jossa teloitettiin ruumis oli esillä. Näitten portaitten yläpäästä sitten  asemmalle ja sieltä sitten löytyy sivuovi Aracoelin bailikaan. 





Tässä rakennuksessa kokoontuu Rooman kaupununginvaltuusto.


Piazza dei'Aracoelin torilta lähtee  tämä erittäin liikenneöity katu nimeltä Via del Teatro di Marcello. Tämä on yksi Rooman keskeisimpiä paikkoja, jonka ohitse kulkee monen monta bussia, ja jossa on hyvä vaihtaa kyytiä. Samat bussit pysähtyy myös Piazza dei'Aaracoelin puolella, pysäkki aikasemmin. (Via dei Teatro di Marceleon alkupäässä on joidenkin bussien laiturit ja bussilippuautomaatti, kuvassa vasemman kulman takana). 

Myös Piazza Venezian ohitse kulkee monen monet bussit (useimmat samat bussit kuin tässä kuvassa yllä). Bussit 51, 60, 63, 80, 83, 85, 118, 160, 170 ja bussi H

Piazza Venezian torilta ähtee myös Trastevereen ja edelleen Gianicolenseen/Casalettoon kulkeva raitiovaunu numero 8, joka on ehdottomasti mukavin tapa matkustaa Trastevereen. Raitiovaunu kulkee Viale Trastevereä pitkin halki Trasteveren. Trasteveressä voi vaihtaa raitiovaunuun numero 3, joka vie mukavasti ympäri koko kaupungin eteläistä ja itäistä puolta monen mielenkiintoisen kohteen ohitse. HUOM! Välillä raitiovaunu 3 on ollut bussi numero 3. Tai osan matkasta se on bussi ja osan raitiovaunu. Joten ei pidä yllättyä.


Palazzo del Senatorio, kaupungintalo

Campidoglio on Rooman hallinnollinen keskus ja on ollut sitä jo ammoisista ajoista lähtien. Senaatin palatsissa istuu kunnanvaltuusto ja Rooman kunnanjohtajalla, porimestarilla, on työhuone palatsissa josta on upeat näköalat Foro Romanolle. 

Julius Cesaren aikana Campidoglion eteläisessä osassa seisoi Jupiterin temppeli. Eteläisellä kukkulalla sijaitsee Santa Maria in Aracolein basilika ja sen vieressä luostari. Kirkolla on omat korkeat portaat ylös kukkulalle.


 Marforio


Campidogliolle pääsee myös Via dei Fori Imperialialilta, kuten jo aikaisemmin mainitsin tästä kujasta. Kuvassa oikealla sijaitsee Museo centrale del Ricorgimento al Vittoriano. Tämä museo ei ole suosituimpia museoita Roomassa. Osittain se johtuu siitä ettei turisteilla jää aikaa, kun on niin paljon muutakin katseltavaa ja koettavaa. Luultavasti täällä käy kaikki roomalaiset peruskoululaiset  opettajiensa kanssa.

Risorgimneto trakoittaa Italian yhdistymistä. Italian valtio on nuori valtio. Se synbtyi vasta kun Guesepep Garibaldi julisti  Italian valtion vuonna 1861. Italia on siis vain 162 vuotta vanha valtio. Sitä ennen Italian maakamara/Apenniinien niemimaa oli jakautunut useisiin satoihin aatelisten ruhtias-ja herttuaskuntiin. Silloien  Kirkkovaltio (=Paavin hallitsema valatio) omisti myös suuria alueita Apenniinien niemimaasta. Vatikanin valtio syntyi vasta vuonna 1929.

Italian synty=Italian yhdistyminen kesti ajassa, joten mitään varsinaista vuosilukua valtion synnylle ei ole muuta kuin van tuo Graibaldin julistus. Mutta yhdistyminen tapahtui pikku hiljaa vuosien 1815-1871 välisellä ajalla., joten voidaan snaoa etetä Italai on 151 vuotta vanha valtio. Samassa rysyssä Vatikaanista tuli oma valtio nimeltä Vatikaani, Kirkkovaltion sijasta. Italialaiset eivät tunne vielä tänäkään päivänä olevansa yhdistynyt kansakunta.

Ruotsi (kuten Tanska ja Norja) ovat olleet samalla tavalla jakautuneet herttuaskuntiin jo jarlien ajalta lähtien, noin 1200-luvun puolivälistä lähtien. Oikeastaan tämä sama koskee suurta osaa Euroopan valtioista. Italiassa herttuas. ja ruhtinaskunnat kuuluivat aatelisille ja heidän olemassa olon huomaa vieläkin katukuvassa ja yhteiskunta elämässä. Yhdistyneen Italian ensimmäinen päämises oli kuningas Vittorio Emanuele II Savoia. Sitä ennen hän oli Sardinian kuningaskunnan kuningas vuosina 1849-1861. Yhdistyminen sai pakkomielteisen tunnelman aikaan. Vuonna 1946 silloinen Italian silloinen kuningas Umberto II pakeni maasta Sveitsiin ja kuninkaallisilta kiellettin maahan tulo vuoteen 2002 saakka.

Ruotsissa herttuaskunnat jakoi kuningas alkuunsa omille pojilleen. Nykyään Ruotsissa on 11 herttuaskuntaa vieläkin, mutta herttuailla ei enää ole poliittista valtaa, eikä niillä ole samaa valtavan suurta merkitystä kuin Italiassa. Ruotsissa aatelisilla on kyllä vieläkin suuri taloudellinen yhteiskunnallinen merkitys. Ei ruotsalaisetkaan tunne kuuluvansa erityisemmin yhteiseen valtioon vaan heidän juurensa ovat syvällä maakunnissa ja kotikylissä. 

Isänmaa käsitettä, fädernesland, ei ole Ruotsissa juuri koskaan ollut, muuta kuin eräänlaisena haukkumanimenä, saatikka nykyään modernilla ajalla. Se taisi olla Johan Ludvig Runberg joka keksi sanan fädernesland/isäinmaa, jolla hän tarkoitti Suomea, ei Ruotsia. Ruotsalainen ei ottaisi sanaa suuhunsa, sillä se on itsestään selvyys, että ruotsalaien on ruotsalainen. Ei siinä tarvita lisänimityksiä. Ei edes ruotsidemokraattinen puolue "kärsisi kutsua" Ruotsia isäinmaaksi, sillä niin pahasti se sana kalskaahtaa ruotsalaiten korvaan. Ei sen puoleen italialaisetkaan halua kuulla sitä sanaa.


Kaupungintalon kupeesta lähtee edellä mainistesmani Scale Gemonien/seremoniportaat ylös kirkon takana sijaitsevaan luostariin Convento Santa Maria in Aracoeliin. Luostari hajoitettiin kun Il Vittoriano rakennusta alettiin rakentamaan vuonna 1885  kuningas Vittorion muistoksi ja myös ikuisen Rooman kaupungin/città eternan muistoksi. Tämä nimitys ikuinen kaupunki (Rooma) kuvaa roomalisuutta parhaimmillaan.


Alkuperäinen luostari, Pierre-Henri de Valenciennesin kuvaus

Mutta kirkon takana on nykyään pinempi luostari, Convento Santa Maria in Aracoeli, jonka tiloissa myös sijaitsee Fransiskaanien kulttuurikeskus. Luostari kuului ensi alkuun benediktiini munkeille, mutta nykyään se on fransiskaani munkkiluostari, jossa ei asu kuin seitsemän munkkia.



Luostarin portin edustalta heti vasemmalle kulkee portaat kirkon sivuoven eteen.



Romulus ja Reemus


Näin kamalan jyrkät ovat  Pyhät posrtaat ylös bsilikaan.

Fil: Hon-Wolf diar Romulus och Remus.jpg

Romulus ja Reemus patsas on nykyään Kapitoolisessa museossa mutta kopia siitä löytyy Campidogdliolta. Patsas on etruskien valmistama noin vuonna 500 eaa. Romulus ja Reemus (Romolo, Remo) lapset on siihen liitetty myöhemmin.

Susipatsas on tuotu melko varmasti vuonna 360 eaa kun roomalaiset hyökkäsivät Veijiin, Etruskien asuinalueella Rooman pohjoispuolella, ja ryöstivät samalla noin 3000 patsasta ja esinettä ja raahasivat ne Roomaan. Luultavasti susipatsas seisoi Jupiterin temppelin edustalla aikansa. 

Kerrotan että salama löi patsaaseen vuonna 63 eaa ja patsas kiiruusti piilotettiin kellariin. Salamaa pidettiin siihen aikaan Jumalan merkkinä ja voimana. Tulipalo kellarissa 900-luvulla vaurioitti patsasta ja se uuskorjattiin. Vain pää ja kaula ovat alkuperäisiä. Patsas seisoi San Giovanni in Lateranon basilikan edustalla 500-luvulla josta se sitten raahattiin sen alkuperäsielle paikalle Campidoglion kukkulalle.

File:Cordonata - leone egizio alla base.JPG

Molemmin puolin La Godonatan portita makaa kummallakin puolen leijonapatsaat.


La Cordonata portaat

Fil: Campidoglio Roma.jpg

Piazza Campidoglion aukea

Marcus Aurelianuksen bronssipatsas seisoo keskellä toria. Patsas seisoi aikaisemmin Lateranobasilikan luona sijainneen armeijan kasernin edustalla, mutta Michelangelo Buonarroti kuskasi sen tänne Mons Capitoliumille vuonna 1539. Alkuperäinen patsas irroitettiin sokkelistaan ja putsattiin vuonna 1981. Patsas on nykyään tallessa Capitoliumin museossa. Tilalla on nyt sen kopia.


Rooman keisari Marco Aurelio/Markus Aurelius  (121-180)

File:Piazza Venezia - Il Vittoriano.jpg

Il Vittoriano, Monumento Vittorio Emanuele II tai Monumento Nazionale tai Altare della Patria. Rakennuksella on monta nimeä. 

Il Vittoriano monumentti tungettiin Campidoglion kylkeen ihan niin kuin väkisin. Paikalta oli hajoitettava useita rakennuksia ja yksi kokonainen kirkko, Santa Rita da Cascia, pantiin paloiksi ja siirrettiin pari sataa metriä etelämmäksi. Monumentin edestä läksi aikoinaan Via Flaminian tie, joka valmistui vuonna 220 eaa. Tie on noin viiden metrin syvyydessä Via del Corson alla. Nykyinen Via Flaminia alkaa vasta pari kilometriä pohjoisenpana Ponte Flaminiolta.

Fil: Campitelli - Insula romana 1907.JPG

Monumentin oikealla sivustalla sijaitsee alkuperäisen useamman perheen vuokra-asuntokompleksi ns Insula. Asunnot ovat vuodelta 100 eaa. Yhdenperheen asuntoja kutsuttiin nimellä Domus.

Fil: San Biagio de Mercato 2.jpg

Tämä freskomaalaus on San Biagio del Mercato nimisen kirkon pääalttari insuloiden yhteydessä. Kirkko on kuulunut asuntoon! Jumalat ovat olleet alunperin kotijumalia, suvun jumalia. 


Altare della Patria on valaistu yhdistyneen Italian lipun värein

Il Vittoriano on toiselta nimeltään Altare della Patria, isänmaan alttari, yhdityneen Italian muistomerkki 50-vuotispäivän johdosta. Il Vittorianosta  ei roomalaiset ole koskaan pitäneet. Useat ovat sanoneet että se aiheuttaa ahdistusta. Sitä kutsutaan täytekakuksi.

Fil: Rom-Italien, Vittoriano - Il Pensiero, G.Monteverde.JPG

Il Pensiero

Fil: Victor Emanuel II Rom 2011 6.jpg

Roomalainen Quardiga, neljän hevosen vetämät kärryt, Vittorio Emanuelen monumentin päällä.

Fil: Victor Emanuel II Rom 2011 13.jpg

Fil: VittorianoMiliteIgnoto2-SteO153.jpg

Tuntemattoman sotilaan hauta, samalla isänmaan alttari ja  jumalatar Rooma, joka valvoo alttaria. Tuo Dea Roma jumlatar on tässä se tärkein.


Palazzo Senatorio nähtynä Foro Romanolta päin.

Capitoliumin kukkulalla kohtaa antiikki, keskiaika, renesanssi ja moderni aika toisensa. Tältä kukkulalta on kautta aikojen johdettu Roomaa ja niin tehdään vielä tänäkin päivänä. Michelangelo Buonarroti sai tehtäväkseen uuskorjata toria 1500 luvulla.


La Cordonata, portaat ylös Campidogliolle ovat Michelangelon suunnittelemat. Vasemmalla järkyttävän jyrkät Pyhät kirkonportaat, jotka johtaa Santa Maria in Aracoelin basilikaan. Onneksi kirkkoon pääsee tuolta ylhäältäkin käsin ja Via dei Fori Imperialilta nousee tie ylös Campidogliolle. 


Fil: Dioscuro på Piazza del Campidoglio.jpg

Portaitten yläpäässä seisoo kaksi Dioscuri patsasta. Dioscuri tarkoittaa veljeksiä  tai kaksosia jotka ovat aina yhdessä, ovat erottomattomat.


Palazzo Senatori, rakennus josta Roomaa on johdettu aikojen alusta saakka. Se on rakennettu Tabulariumin päälle, Rooman kunnan virallinen antiikinaikainen arkisto.Giocamo della Porta suunitteli rakennuksen uuden muodon ja sen julkisivun.

File:Marforio.JPG

Fil: Roman sculpture.jpg

Patsas joka kuvaa Teveren jokea


Dea Roma, Rooma jumalatar


Palazzo dei Conservatori, on yksi Museo Capitolinin kolmesta rakennuksesta. Itse rakennus on peräisin jo 1300-luvulta mutta Michelangelo korjasi sen uuteen uskoon 1500-luvulla.

Rooman kunnan  omat museosivut täällä! Sivuilta voi ostaa etukäteen pääsyliput. Sivuilla on myös mahdollista tehdä virtuualinen käynti museoissa. Lista kaikista kunnallisista museoista täällä!



Museo Capitolini, Konservatoriopalasin rakennuksessa, missä on paljon nähtävää. Kuvassa Palazzo dei Consrvatorin sisäpiha.


Fichier:Facade Palazzo Nuovo Roma.jpg

Palazzo Nuovo

Rakennuksen suunnittelivat ja rakensivat Girolamo Rainaldi ja hänen veljensä Carlo 1500-luvlla. Ulkoapäin se on melkein identtinen Konservatoriopalatsin kanssa, mutta Palazzo Nuovon pohjakerros on koristeltu erikoisella tavalla.

Museo on avoinna kaikkina muina päivinä paitsi ei maanataisin kello 9.00-20.00. Pääsylippu koskee myös Palazzo Nuovoa. Palazzo Nuovossa on runsaasti korkea-arvoista maalustaidetta edustettuna, kuten Rafaelin, Tizianin, Tintoreton, Rubensin, Guido Renin, Valazquezin jne upeita maalauskia. Palazzo Nuovosta löytyy myös kaunista porsliinia sekä jopa modenia taidettakin. 


 Palazzo Nuovo

Fil: Roma Monumento a Cola di Rienzo a Roma 001.JPG

Cola di Rienzo, eli 1300-luvulla, poliitikko ja kansanjohtaja joka onnistui vapauttamaan italialaiset kesiarin vallasta. Myöhemmin hän pakeni ja hänet saatiin kiinni ja vietiin Paavin eteen Avignoniin. Di Rienzo palasi takaisin Roomaan, osallistui politiikkaan ja jopa teki murhia jolloin kansa kääntyi häntä vastaan ja tappoi hänet Campidogliolla, paikalla jossa seisoo hänen muostopatsaansa nykyään.

File:Aracoeli10b.jpg

Santa Maria in Aracoeli, roomalaisten aivan ikioma kirkko, rakennettu vuonna 1250. Kirkon paikalla sijaitsi aikaisemmin Junolle pyhitetty temppeli, Juno Monesta, rahanjumala. Bufalinin suvun kappelissa on kuuluisan mestarin Pituricchion freskomaalaus, Jeesuksen syntymäEhkä Rooman kauneimmat freskot!

File:Aracoeli6.jpg

Santa Maria in Aracoelin pääalttari

File:Campitelli - rupe Tarpea 1060740.JPG

Campidoglion kukkulan eteläisellä reunalla on jyrkänne, Tarpeian kieleke jolta aikoinaan syöstiin vangitut alas varmaan kuolemaan. Nimtys Tarpeia tulee samannimisen neitsyen niemestä. Hänen isänsä oli roomalainen armeijan komentaja. Tarpeia syöstiin alas juuri tuolta kallionkielekkeeltä rangaistukseksi jostain rikoksesta.

Fil: TempleofCapitoliumRome.jpg

Tempio di Giove Ottimo Massimo, Jupiterin temppeli, on mahdollisesti näyttänyt tältä. Se sijaitsi Campidoglion oikean puoleisella kukkulalla kun noustaan portaat ylös. Temppelistä ei ole juuri mitään jäljellä. Palazzo Caffarelli on osittain rakennettu temppelin päälle. 

Temppeli vihittiin käyttöön noin vuonna 509 eaa. Se oli tärkein temppeleistä, koska se oli pyhitetty Jupiterille, jota Roomassa pidettiin tärkeinpänä jumalana. Capitoliumilla sijaitsi siihen aikaan kolme temppeliä. Temppeli oli 62x53 metriä ja neljä metriä korkea kooltaan. Temppeli paloi useanpaan kertaan ja maanjäristyksetkin sitä koettelivat, mutta temppeli rakennettiin aina vaan uudestaan ja uudestaan. Keisari Domitianuksen aikana ensimmäisellä vuosisadalla jaa temppeli uusrakennettiin viimeisen kerran ja 400-luvulla sen käyttö lopetettiin, koska kristinuskosta tuli Rooman virallinen uskonto. Rinta rinnan Jupiterkultin rinnalla oli Mithra jumalan kultti vallalla Roomassa.

File:Temple Jupiter Optimus Maximus2.JPG

Tuo muuri ja joitakin isoja muurin paloja on Jupiterin temppelistä enää jäljellä Kapitoliinisessä museossa.

Jupiterin vaimo Juno Moneta omisti myös oman temppelin Capitoliumilla sekä Minerva jumalatar, joka oli käsityöläisten jumalatar ja suojelija. Kummastakaan temppelistä ei ole enää mitään jäljellä. Juno Monetan temppeli rakennettiin 350 eaa ja sen viereen rakennettin rahapaja jossa taottiin sen aikaiset kolikot. Sana moneta on vieläkin kolikon nimi Roomassa.

Kapungintalon alla sijaitsevissa vanhemmissa osissa sijaitsee tabularium ja sieltä on löydetty rippeitä Veioven temppelistä.  Veiovis oli vanhin jumalista roomalaisten ja etruskien mytologiassa. Hän oli Jupterin vastakohta, eräänlainen maanalanen Jupiter ikään kuin.

Tabularium oli valtion arkisto ja virkailijoiden työskentelytila. Tabularium on rakennettu noin 78 eaa ja nykyinen kaupungin virkatalo on rakennettu paljon myöhemmin sen päälle ja sen toiselle sivulle.


Tabulariumin edustalla sijaitsi Tempio della Concordia, joka valmistui vuonna 167 eaa. Se hajosi ajan saatossa ja 1400-luvulla siitä ei enää ollut jäljellä kuin muutama rikkinäinen pylväs. Foro Romanon puolella sijaitsi lisää temppeleitä. Kuvassa Tabularium ja sen päällä uudempi kaupungintalo. Edustalla rippeet Tempio della Concordiasta ja oikealla Foro Romano.