perjantai 28. elokuuta 2009

Piazza della Repubblica/ Piazza EsedraRooman ehkä kaikista kuuluisin museoesine, Keisari Augustuksen patsas, on löydetty melko myöhään vuonna 1910 Via Labicanan (nykyään nimeltään Via Casilina) varrelta, Villa Livian alueelta. Nähtävänä Museo Nazionale Romanon tiloissa. 

Kansallismuseo/Museo Nazionale Romano on useissa rakennuksissa eri puolilla Roomaa. On niin paljon esineitä jotka argeologit  ovat löytäneet Rooman alta. Ja maan alla olisi lisää vaikka kuinka paljon jos vaan alkaisi kaivella. Beni Archelogici di Roma on kaupungin virasto jonka alaisena museot ovat sekä useimmat argelogiset kaivauskohteet. Heidän sivuiltaan löytyy paljon infoa kansallismuseon eri haaraosastoista ja muista kohteistakin kuten Colosseumi, Ostia Antica, Foro Romano, Palataino, Caracalla ja Appia Antica.


Palazzo Massiomo alle Terme, osa Museo Nazionale Romanoa.


Diocletianuksen Terme, Diocletianuksen kylpylän raunioihin rakennettiin aikoinaan kirkko ja luostari ja sen tiloissa sijaitsee myös nykyään osa Rooman kansallismuseoa, Museo Nazionale Romano. Kylpylä oli valtavan suuri. Siellä oli jopa kirjasto, urheilusaleja, kahvila, ja erilaisia uima-altaita. San Bernardo alle Termen kirkon lattia oli aikoinaan lämminvesiallas.


Kaunis luostarin puutarha joka on osa museota.
Diocletianuksen kylpylä rakennettiin 298-305 eaa. Se oli aikaa jolloin kristinuskoon kääntyneet olivat orjia ja ilmaista työväkeä. Noin 300 henkilöä mahtui tiloihin yhtäaikaa, siis noin puolta enempi kuin Caracallan kylpylään.
Myöhemmin estyi vedentulo akveduktia pitkin vihollisten toimesta joten kylpylää käytettiin vain noin sata vuotta.Sisäänkäynti Santa Maria degli Angeli e Martiri basilikaan

Michelangelo suunnitteli kauniin Santa Maria degli Angelin kirkon 1500-luvulla. Nuo erikoiset ovet on valmistettu paljon myöhemmin. Igor MItoraj on valmistanut ovet bronssista vuonna 2005 vanhojen melkein hajonneiden puuovien tilalle.

Kirkon upeat urut


Santa Maria degli Angelin, enkelikirkossa, on niin kuin jo nimikin sanoo useita kauniita enkelipatsaita. Astia on tarkoitetu pyhälle vedelle, Acqua Santa, mutta nykyään ei kirkkojen pyhän veden maljoissa ole vettä lainkaan, ainakaan Roomassa.Piazza della Repubblica oli aikaisemmin nimeltään Piazza dell'Esedra, torin keskellä Fontan delle Najadi ja takana sisäänkäynti Santa Maria degli Angelin kirkkoon. Oikealla näkyy kansallismuseon tilat johin sisäänpääsy on Viale Enrico de Nicola 79, vastapäätä bussuaukiota. Tähän osaan kansallismuseota kannattaa käyttää muutama tunti ainakin aikaa.

File:Piazza della repubblica hdr.jpg

Piazza della Repubblica on se tori jolle jokainen turisti ennemmin tai myöhemmin joutuu. Tämä sijaitsee keskeisellä paikalla hyvin lähellä Terminin päärautatieasemaa. Tältä torilta lähtee myös kiertoajelubussit.

Fontana delle Najadi ilta- ja yövalaistuksessaan, takana Palazzi dell'Esedra, kaksi palatsia jotka ovat rakennettu kylpylän kaariseinien päälle. Molempien palatsien edustaalla on metroaseman Repubblica ylösnousu.

Fil: Terme di Diocleziano Planetario.jpg

Planetario e Museo Astronomico, Piazza G Angnelli 18


Eataly, Italian luksusruokaketju on asettunut toiseen kaariholviin. Eatalyn iso hallirakennus sijaitsee Ostiensen rautatieaseman luona. Eataly löytyy nykyään ympäri maapalloa. En usko että Eataly tulee olemaan kauaakaan tässä osoitteessa. Rooamsta löytyy paljon parempia paikkoja näinkin korkea-arvoiselle firmalle.


McDonnalds se sijaan on sijannut jo kauan toisen kaarirakennuksen päädyssä, Via di Terme  di Dioclezianon kulmauksessa.


Hotel Boscolo Exedra

Tämä luksusluokan hotelli sijaitsee toisessa kaarirakennuksessa yhdessä ison elokuvateatterin ja McDonalldsin kanssa. Siinä taitaa olla jokin viinibaarikin kaariholvissa. Kallis sekin.

Via Vittorio Emanuele  Orlandon kadun puolelta, toisen kaariholvin takaa, kulkee käytävä rakennuksen sisällä, jonka nimi on Galleria Esedra. Käytävä on avoinna Via Torinonkin puolelta. Siellä on joitakin putiikkeja ja ravintoloja mutta ei mitään erikoista.  Galleriakäytävä on uhattu sulkea. Tiedä sitteen.. 

Saman kulman takana on myös uni Credit pankki ja bancomaatteja. Tämä alue ei ole mikään mukava oleskelualue, vain ohikulkupaikka. Tuo kirkko ja museot ovat ainoat joiden takia tänne kannattaa tulla.