keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Mercato TriesteCorso Triesten kaunis katu, Triesten kapunginosassa

Kuvassa vasemmalla Uuden Seelannin suurlähetystö ja tuossa isossa rakennuksessa sijaitsee eläkesäätiö, jonka edessä sijaitsee kaupungista päin tulevien bussien pysäkki. Kadun vastapuolella sijaitsee kaupunkiin päin kulkevien bussien 38, 88 ja 89 pysäkki. Pysäkin luonna sijaitsee nykyään Holy Union Sisters nunnaluostari. Aikaisemmin rakennuksessa sijaitsi ruotsalaisten katollispappien seminaari, joka muutti Uppsalaan. Tällä alueella sijaitsee lukemattomia nunnaluostareita, melkein vieri vieressä ja myös aivan mahdoton määrä suurlähetystöjä.

Kuvassa bussipysäkki Trieste/Trento jota käytin melkein päivittäin Roomassa asuessa. Tässä pysähtyy bussit 38, 88 ja 89, jotka ajaa Corso Triesteä pitkin. Lähellä psyähtyy myös raitiovanut 2, 3 ja 19 Viale Regina Margharetalla. Uuden Seelannin suurlähetystö

Toiseen suuntaan Via Nomentanalla pysähtyy bussit 62, 66 ja 82. Via Tagliamentolla, Via Nemorensellä ja Via Sebinolla kulkee bussit 63, 83 92 sekä 168 ja 310 lähellä Piazza Verbanoa. Erittäin vilkkaasti liikennöity katu on Via Salaria, ikivanha konsulääritie, jolla ei kulje busseja.

Sant'Angnese/Aannibaliolla ja Piazza Libialla pysähtyy metro. Roma Nomentanan asemalla, Triesten kortteliston perukoilla, pysähtyy paikallisjunat, joilla pääsee Orteen tai Fiumicinoin lentokentälle. 

Bussilla 82 pääsee Roomasta Terminin rautatieasemalta tänne Roma Nomentanan asemalle. 
Alueella sijaitsee runsaasti toinen toistaan kauniimpia rakennuksia.

Triesten alueella sijaitsee jonkin verran ravintoloita ja joku kahvilakin, mutta muuten myymälöitä on alueella vähän. Paikka paikoin Corso Triesten varrelle on kasaantunut myymälöitä vieri viereen. Mutta juuri tässä Corso Triesten kadun 90-asteen mutkassa ei myymälöitä ole. Erittäin kaunis ja viihtyisä alue. Ei tästä kuitenkaan tarvitse pitkälle kävellä, kun löytyy supermercatoja. Piazza Istrialla on myymälöitä, kahviloita, ravintoloita ja pankkeja. 

Triesten alueella sijaitsee joitakin erittäin hyviä hotelleja, mm Hotel Mercure Roma Corso Trieste, Via Gradisca 29, Palm Gallery Hotel, Via dei Alpi 1 (josta olen tehnyt postauksen), Villa Paganini, Via delle Isole 8, Room in Roma Isole, Vai delle Isole 32, Casa di Santa Brigida, Via delel Isole 34 ja Pop House-Airbnb Via Tronto 10.


Jos hyppää bussiin 63 ja ajaa sillä Porta di Romaan, niin siellä on suuri Shoping Mall, josta löytyy ihan mitä vaan ikinä halajaa. Kartta! Keskikaupungilta pääsee Porta di Rooman Piazza Venezialta bussilla 80. Bussit pysähtyy perillä pysäkillä Lionello Porta di Roma. 


 Mercaton edustalla jalkakäytävällä on keäsaikaan myyntipöytiä.


SPQR tarkoittaa sitä että tämä on Rooman kunnan alueellinen mercato. Kaikissa Rooman kunnan virallisissa papereissakin on nämä neljä kirjainta, joka on lyhennys "Senatus Populusque Quiritium Romanus", suomeksi Rooman senaatti ja kansa. Noh, nyt ei enää ole Rooman kuntakaan, vaan se on nykyään nimeltä Roma Capitale. Sivulla on mahdollisuus kääntää teksti myös suomeksi. 

Triesten alueella on siellä täällä muutaama supermercatokin. Roomasta on ylipäätään vaikea tottumattoman löytää supermercatoa, sillä ne piilottelee usein jossain kellarissa tai takapihalla. Mutta Triestessä on paikallinen perinteinen Mercato. Rooman kunta on halunnut sulkea mercatoja hygieenisistä syistä, mutta huonolla menestyksellä. Paikalliset asukkaat rakastavat alueensa mercatoja.

Olen asunut useammassakin paikassa Roomaa, mutta viimeksi asuin Triesten korttelistossa. Täällä olen aikaisemmin kertout Triesten korttelistosta. Trieste on keskiluokkaa hieman korkeampi tasoinen asuinalue. Alue sijaitsee suurten kauniiden puistoalueiden keskellä. Corso Triesten katu on alueen pääkatu, jolta sitten lähtee kapeita katuja kujia ympäristöön. Corso Trieste yhdistää Via Nomentanan ja Piazza Annibalianon kadut.

Corso Trieste on erittäin kaunis katu, joka on bulevardi tyyppinen. Ajokaistojen väliin on jätetty viherheraluetta jossa kasvaa vanhoja korkeita pinjapuita, pensaita ja ruohikkoa ja johon on laitettu penkkjeä levähtämistä varten. Mollemmin puolin Corso Triesteä seisoo upeita rakkennuksia, joissa sijaitsee mm suurlähetystöjä. Aluella sijaitse useita luostareita ja uskonnollisia instituutteja sekä opinahjoja. Juuri tällä kohtaa Corso Triesteä, 'kadun mutkassa', ei ole juuri lainkaan myymälöitä. Kahvila ja pizzeria löytyy.


Via Chiana 109, Triesten korttelisto


Mercato on avoinna maanantaista lauantaihin kello 7-18.

Triesten mercato ei ole kovin kummoinenkaan mercato, noin äkki näkemältä, mutta se on silti paremmasta päästä tarjoustensa puolesta. Meracton tilat on hieman ikävät, italialaisille tyypillisesti kaaosmaiset,  mutta tiloja ei ole alunperin tarkoitettu mercatoksi. Roomassa on parempia ja suurempiakin mercaattoja, mutta tuskin kovin montaa niin kotoisaa kuin tämä Triesten mercato on. Lapsillekin on järjestetty askartelunurkkaus. Täällä hujahtaa pari tuntia nopeasti. 

Tämä Triesten mercato on rakennettu entiseen autotalliin. Tämä on kotoisa paikka jossa, voi tavata naapureita ja syödä kevyen aamiaisen tai lounaan. Täällä syödään pitkissä pöydissä myyntipöytien välissä.  Pöytiä ja tuoleja on joka kulmalla, mihin vaan on saatu tilaa. Livemusiikkia esittää vapaa-ehtoinen orkesteri ja solisti. Täällä asiaakkaat hiippailee viinilasi kädessä myyntipisteiden välissä.  Viinejä tarjoillaan maistiaisiksi usein. Questa è vita!

Myyntipisteitä on 56 kaiken kaikkiaan. Kesäaikaan on myös myyntipöytiä jalkakäytävällä meracton edustalla. Roomalaiset ei kovin hevillä pyydä vieraita kotiinsa. Se lienee melko tavallista suurkaupungeissa. Mielummin he kutsuvat vieraansa johonkin läheiseen rvintolaan ja tarjovat heille päivälliset.

Mercatosta löytyy kuitenkin tavallisimmat ruokatarvikkeet. Täällä tuli kuitenkin käytyä, sillä juuri tällä kohtaa Corso Triesteä ei ole supermecatoja eikä butiikkeja ja tämä mercato sijaitsee kuitenkin nurkilla.

Harmi vaan että Roomassa on melkein kaikki usein huomattavasti kalliinpaa kuin Tukholmassa ja meikäläiset saa tulonsa kruunuissa. Kruununkurssi kelluu joten sitä ei voi devalvoida. Kun vaihtaa kruunut euroihin niin siitä ei paljon jää kätee. Mutta toisaalta Ruotsi pystyy myymään halvalla tavaroitaan ulkomaille.


Triesten mercato on ollut uhan alla sulkea. On haluttu rakentaa uusi ostoskeskus mercaton sijalle. Mutta se unohdettiin luultavasti syystä ettei löytynyt sijoittajia.


Hedelmät ja vihannekset tulevat Monte Librettistä, Antobellin maatilalta, kaikki ekokoligisesti tuotettua, jopa ruokaöljytkin. Italialaiset olivat ensimmäsiä  eurooapssa ekologiseen viljelyyn innostuneita. Nykyään ei tuskin muuta saakaan Italiasta kuin ekologista. 


Tuoretta kalaa ei juuri muualta saa kuin mercatoista. Lihaa kanattaa myös ostaa mercatoista, sillä supermercatoissa on harvemmin lihaa, eikä siellä ole juuri valiinnan varaa. Ja jos sitä on niin se ei ladultaan ole yhtä hyvää kuin mercatoissa.


Kananmunat tulevat suoraan kanatarhasta.

Täällä myydään huushollitarvikkeitakin, jotka ovat täällä huomattavasti halvempia kuin supermerkaatoissa. Huushollitarvikkeita myydään myös kauppatoreilla, missä niitä nyt on jäljellä.Täällä on nuori tunisialainen kaveri, Kaies Arfouni, joka myy tunisialaista keramiikkaa. Luonnollisesti täällä myydään myös paikallisia viinejä ja liköörejä sekä kotitekoista olutta. Roomassa myytävät ja ravintoloissa tarjottavat viinit tulevat Castelli Romanin alueelta. Luultavasti Castelli Romaniin tehdään viinimatkoja Suomestakin.


 Täällä myydään myös vanhoja kirjoja, lehtiä, äänilevyjä ja filmejä.
Täällä myydään myös vintage asusteita ja käsin valmistettuja laukkuja, joita kolme muotitietoista signoraa, Caterina, Eleonora ja Emanuela valmistaa.  Kahvi-baaritiski

Ruotsalaiset firmat, kuten Findus, ovat yrittäneet myydä italialaisille pakastettua ruokaa, vihanneksia ja vastaavaa, mutta melko huonolla menstyksellä. Italialaiset pitävät vahvasti kiinni ruokaperinteistä ja ruoka vamistetaan aina ja ikuisesti kuten nostra nonna/meidän mummo on opettanut. Nuorempi väki Roomassa on alkanut ostamaan valmista  pikaruokaa ja syö sitä usein jopa vespalla ajaessaan.
En ole viinin asiantuntija enkä edes juo viiniä. Mutta Vino sfuso tarkoittaa viiniä jota voi ostaa litroittain vaikka omaan astiaan. NYkyään viiniämyydään myös 'bag in box'eissa. Oman kanisterin tai kannun tai pullon kanssa voi mennä viinitarhoillekin ja ostaa viiniä litroittain. Näin ostettuna viini tulee usein miten halvemmaksi kuin juomavesi.


Porukkaa kertyy halliin silloin kun on live musiiikia tarjolla. Välillä pannaan tanssiksikin.


  Täällä ruokia maistellessa saa vatsansa täyteen. 


Juomia  myydään laseittain ja silloin tällöin tarjotaan maistiaisiakin.


Paljon vakioasiakkaita mercaton ympäristöstä. He  tapaavat täällä toisiaan. Täällä voi syödä lounaan ja juoda lasin viiniä tuttavien seurassa. Questa è vita!