lauantai 28. maaliskuuta 2020

Paavi rukoilee koko maailman puolesta



Paavi kävi useissa roomalaisissa kirkoissa rukoilemassa roomalaisten coronasairaitten puolesta Santa Maria Maggioren basilikassa. Kirkossa sijaitsee roomalaisten oma Maria ikooni Salus populi romani. Hän rukoli myös lääkäreiden ja sairaanhoitajien puolesta, jotka uhraavat henkensä sairaiden takia. Tämä ei ole ainoa kerta kun paavi rukoilee sairaiden ja sairaanhoitajien ja lääkäreiden puolesta, mutta nyt coronavirus aiheutti paavinkin huolta.

Rooman kirkot suljettiin yhdeksi vuorokaudeksi mutta ne avattiin uudestaan paavin pyynnöstä. En tiedä onko muualla Italiassa kirkot avoinna. Yli 10000 italialaista on jo kuollut Coronavirukseen.


Kardinaali Angelo Comastri Pyhän Pietarin basilikassa

Kardinaali Comastrilla on vastuu Pyhän Pietarin basiliaksta. Sen lisäksi hän on Roomasa sijaitsevan upean San Salvador in Lauron basilikan kardinaalidiakooni.


Pyhän Pietarin basilikan riippituoleja

Ripittäytyminen kuuluu katollisen kirkon päätehtäviin. Coronaviruksen takia on jouduttu tekemään paljon muutoksia käytäntöön. Paavi on vähentänyt tapaamisia ja työtehtäviään. Perjantaina olisi kello 17.00 pitänyt olla Pyhän Pieterin basilikassa niin sanottu 24 tuntia kestävä 'Herran kanssa' tapahtuma. Tämä jokavuotinen syntienpäästö tilaisuus on joka vuotinen perinne Vatikaanissa. Paavi ehdotti että jokainen voi tällä kertaa tehdä henkilökohtaisen syynintunnustuksen omissa oloissaan, koska tilaisuus Vatikaanissa on suljettu. 

Paavi on alkanut pitämään messuja Vatikaanin television ja radion kautta kaikille heille jotka ovat eristettyinä. Vatikaanissa on kirjoilla virallisesti noin 800 asukasta, vaikka kaikki he eivät asu siellä vakituisesti. Heistä on yksi henkilö saanut tartunnan, mutta ei kerrota henkilön nimeä. 

Vatikaani/Civitas Vaticana on oma valtionsa. Sanon vain siksi, ettei monikaan sitä tiedä. Paavilla on vain uskonnollinen valta, papistolla on Vatikaanin päävalta. Luultavasti papit keskustelee paavin kanssa asioista ja sitten tehdään yhteiset päätökset sen mukaan. Giuseppe Bartello on Vatikaanin valtion kuvernööri, siis poliitinen päämies ja Vatikaanin edustaja. Vatikaanilla on oma pankki, apteekki, posti, televisio- ja radiokanava sekä oma päivälehti. Vatikaanilla on myös omat poliisit, ns Vatikaanin santarmit.  Pyhän Pietarin  toria valvoo kuitenkin Italian poliisit. 

Vatikaanilla on suurlähetystöjä/ns. Apostolinen nuntiatuuri useimmissa maissa. Suomessa ei ole Vatikaanin edustusta, vaan Suomella on Ruotsin kanssa yhteinen edusto Tukholmassa, Svalnäsvägen 10, Djursholm. Suomella ei ole myöskään edustusta Vatikanissa. Ruotsin Vatikaanin lähetystö suljettiin muutama vuosi sitten ja nyt toimii Tukholmassa sijaitseva lähestystö molemmin puoleisena yhteytenä valtioiden välillä. Ruotsilla on yksi kardinaali Vatikaanissa, Anders Arborelius. Hänen vastuukirkkonsa Roomassa on Santa Maria degli Angeli e dei Martiri. Postaukseni basilikasta osa I ja osa II.


Nyt on vakavat ja kovat ajat menossa. Kärsivällisyyttä ja voimia kaikille!