lauantai 21. tammikuuta 2023

Rooman kansallinen keskuskirjasto


Rooman kansallinen keskuskirjasto/Biblioteca nazionale centrale di Roma/Rooman kansallinen keskuskirjasto, Viale Castro Pretorio 105, Castro Pretorion kaupungin osassa.
Tai oikeastaan kirjasto sijaitsee Tiburtinon kortteliston puolella. Kirjastoa ympäröi korkea paksu muuri.

  Avoinna:

 Maanantaina, keskivikkona ja perjantaina kello 8.30-14.30

tiistaina ja torstaina kello 8.30-19.00

lauantaina ja sunnuntaina suljettu


Castro Pretorion metroasema, taustalla portti kirjastoon ja kirjaston parkkipaikalle. Toinen metron alaskukulku sijaistee kadun tosiella puolella.

Castro Pretorion metroasemalta on portti ja suora kävelytie kirjastoon. Siinä on bussipyäkkikin minkä kautta kulkee busseja asumalähiöistä Terminin rautatieasemalle ja paikallisjuniin. Bussi 492 pysähtyy myös tässä. Se lähtee Tiburtinan rautatieasemalta ja kiertää Campo Veranon hautausmaan kautta ja ajaa keskikaupungin lävitse  Vatikaanin taakse Cipron metroasemalle. Kätevä bussi. Minun ehdoton suosikki bussini Roomassa.

Tiburtinan metroasemalta, mikä on samalla suuri ostoskeskus ja rautatieasema, lähtee pitkän linjan busseja ympäri Italiaa ja Eurooppaa, muun muassa Itabus ja Flixbus, joista jälkimmäinen kulkee Ruotsissakin. Tein sivuilla kokeeksi haun Tiburtina- Sorrento. Facebook!


Kirjaston takaseinä on rakennettu kiinni keskaikaiseen  kaupunginmuuriin, mikä on vieläkin hyvässä kunnossa. Tämä alue oli  aikoinaan armeijan käytössä. Tässä sijaitsi armeijan pretoorinen kaserni ja siitä nimi kapunginosalle, Castro Pretorio. Kaserni rakennettiin jo vuonna 23 eaa. Kansalliskirjasto sijaitsee juuri sillä paikalla, missä kaserni seisoi aikoinaan. Pretroiaani kaarti oli keisrin henkivartiostoa.


Pääsisäänkäynti sairaalaan

Viale del Policlincon katu kulkee muurin kupeessa. Nimensä katu on saanut poliklinikasta tai nykyään sairaalasta nimeltä Policlinico Umberto I, mikä on yliopistollinen sairaala. Sairaala on saanut nimensä Italian kuninkana mukaan. Sairaala on Italian toiseksi suurin Bolognassa sijaitsevan Policlinico Sant'Orsola Malpighin jälkeen ja Euroopan kolmanneksi suurin sairaala.


Italialainen terveydenhuolto on erinomaista ja käytännössä melkein ilmaista. Sairaala perustettiin jo vuonna 1888 ja se käsittää 48 erinäköistä rakennusta, joiden välillä on puistolaueita ja kujia. Erilaiset paviljongit, joiden tarkoituksena n jakaa sairaat sairauden, sukupuolen ja iän mukaan, yhdistävät leveät puiden reunustamat väylät, joilla vähemmän vakavasti sairaille annetaan mahdollisuus "haukata raitista ilmaa". Jos kävelee sairaalan ympäri, niin matkaa tulee kaksi kilometriä.

Viale del Policlinicon viihtyisä isojen puistolehmusten varjostama bulevardi tyyppillinen katu kulkee muurin kuvetta. Kadun pohjoispäässä sijaitsee yliopiston kirjasto, mistä voi ostaa erilaisia terveydenhuollon tarvikkeitakin. Katua pitkin kulkee bussi 649, mikä kulkee Terminin rauatieaseman kautta Tuscolanosta Tiburtinan rautatieasemalle. 


Sapienza Università di Roma, Rooman yliopisto

Yliopisto sijaitsee sairaalan takana ja se perustettiin jo vuonna 1303. Yliopisto on yksi arvostetuimmista italialaisista yliopistoista. Täällä on 115000 opiskelijaa. 

Yliopiston laitokset sijaitsevat eri puolilla Roomaa, mutta enimmäkseen täällä Città Universitaria-kortelistossa. Yliopistolla neljä kampusta myös Rooman ulkopuolella. Yliopistolle kuuluu myös ihastuttava Orto Botanico niminen puutarha Gianicolossa. Tämä ylopistonkin alue on aivan valtavan laaja.

Yliopistoalueen kulmalla sijaitsee Rooman ihastuttava hautausmaa Campo Verano, mitä suosittelen käydä katsastamassa.  Hautausmaasta olen tehnyt jopa kolme postausta  I II ja III. Suosittelen kierrellä hautausmaalla pari tuntia. Pitää vain muistaa että hautausmaan portit lukitaan auringonlaskun aikaan. 


Campo Veranon hautausmaa


Hautausmaa on jaoteltu erilaisiin osiin, mitkä kaikki ovat omalla tavllaan mielenkiintoisIa. Campo Verano on ehdottomasti yksi Euroopan kauneimmista ja kodikkaimmista hautausmaista. Se on ikään kuin hautausmaa-museo. Sinne pääsee helpoiten Rooman keskustatsta bussilla 492. Jää pois kyydistä Veranon pysäkillä. Tämä bussi pysähtyy myös Yliopiston edustalla. Hautausmaalle on kaksi sisäänkäyntiä, molemmat Via Tiburtinalta. 

Rooman kansallinen keskuskirjasto vihittiin käyttöön 14. maaliskuuta 1876 monumentaalisen 1500-luvun Palazzo del Collegio Romanon siivessä, muinaisen Bibliotheca Secretan eli Major dei Gesuitin kotipaikassa, mikä muodosti uuden laitoksen alkuperäisen ytimen, johon lisättiin Italian kuningaskunnalle siirretyn 69:n luostarikirjaston käsikirjoituskokoelmat ja painotuotteet Rooman uskonnollisten yritysten lakkauttamisten jälkeen vuonna 1873.

Biblioteca Nazionale Centrale di Roma on yksi kahdesta keskeisestä kansalliskirjastosta Italiassa yhdessä Firenzen Biblioteca Nazionale Centrale di Firenzen kanssa. Mutta tämä ei suinkaan ole ainoa kirjasto Roomassa. Missään ei varmasti ole niin paljon kirjastoja kuin Italiassa ja varsinkin Roomassa. Jokaiskiellä uskonollisella yehtsisölläkin on omat kirjastonsa. Samin moenssa palatsimuseossakin on kirjasto sekä luonnollisestikin on lukuysia kunnalsia kirjastojakin.

Sata vuotta myöhemmin kirjasto siirrettiin uudelle paikalleen, Castro Pretorion arkeologiselle alueelle, yliopistokaupungin ja Terminin aseman väliin arkkitehtien Massimo Castellazzin, Tullio Dell'Anesen ja Annibale Vitellozzin suunnittelemana.

31.tammikuuta 1975 vihitty uusi arkkitehtoorinen kompleksi, valmistettu teräsbetonista, lasista ja alumiinista yli 50 000 neliömetrin alueella, on jaettu neljään osaan: kirjanpito jakautuu kymmeneen kerrokseen, toimistot, atrium ja näyttelytilat viisikerroksisessa rakennuksessa, kokoushuoneet erillisinä rakennuksina, lukusalit yhdessä kerroksessa, joita halkoo suuri keskusgalleria.

Täältä Via Tiburtinan kadun varrelta ja sen ympäritöstä löytyy Rooman mukavimmat ja halvimmat kahvilat ja pizzeriat. Aina kun on joutoaikaa niin lähden tänne kävlylle ja käyn tietysti myös hautsumaalla usein. Pizzeria Formula 1, Via degli Equi 13, on ollut jo kauan yksi Rooman suosituimmista pizzapaikoista. Viinibaareja ja pubeja on tällä alueella erittäin tiheässä.  

Kirjaston tehtävänä on kerätä ja säilyttää kaikki italialaiset julkaisut ja tärkeimmät ulkomaiset, erityisesti Italiaan liittyvät teokset, ja saattaa ne kaikkien saataville.



Kokoelmassa on tällä hetkellä yli 7 000 000 painettua nidettä, 2000 'inkunabulaa' (=kehtokirjaa mikä tarkoittaa kirjaa tai sivua, mikä on painettu, ei käsin kirjoitettu, kirjapainotaidon alkuvaiheessa Euroopassa ennen vuotta 1501), 25 000 kappaletta 1500-luvulla painettua kirjaa, 8000 käsikirjoitusta, 10000 piirustusta, 20000 karttaa ja 1434 painotuotetta.

Kun Rooma julistettiin Italian pääkaupungiksi vuonna 1870, sen jälkeen kun muut paavin valtiot hävitettiin, kansalliskirjasto ei muuttanut Firenzestä Roomaan. Sen sijaan Roomaan rakennettiin toinen kansalliskirjasto vuodesta 1873. Näitä kahta kirjastoa on kutsuttu "Keskikansalliskirjastoksi" vuodesta 1885 lähtien erottaakseen ne muista Italian kansalliskirjastoista.

  

Rooman kansalliskirjasto avattiin 14. maaliskuuta 1876 Palazzo del Collegio Romanossa, Collegio Romanon entisessä toimipaikassa. Täällä on myös Italian hallituksen kulttuuriministeriön tilat. 

Kirkollisten kirjastojen kansallistaminen aihuetti sen että vuonna 1551 perustetun jesuiittakirjaston kirjasto, 45000 nidettä, vietiin uutene kansallsikirjastoon. Sen lisäksi 69 kansallistetun luostarikirjaston aineistot kuskattiin uuteen kirjastoon. Samaan aikaan Biblioteca Casanatense kansallistettiin myös. Jonkin aikaa nämä kaksi kirjastoa eivät olleet vain hallinnollisesti yhteydessä, vaan myös rakenteellisesti yhdistettiin.

Vuosina 1965-1975 Castro Pretorion alueelle rakennettiin uusi kirjastorakennus osalle samannimistä armeijan kasarmia. Rakennettiin 50 000 neliömetrin rakennuskokonaisuus näyttely- ja kokoustiloineen sekä kymmenen kerroksinen varastorakennus. Firenzen kirjasto kerää pääasiassa Italiassa julkaistua kirjallisuutta, kun taas Rooman kirjasto hankkii myös Italiasta ulkomailla julkaistuja medioita.


Kirja mikä kuuluu Italian valtion kulttuuriperintöjen joukkoon.