sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Kadonneita kirkkoja Montin kaupunginosassaUseimmat sivulla olevat kuvat ovat Giuseppe Vasin gravyyrejä 1700-luvulta. Kaiken kaikkiaan Vasi teki yksistään Roomasta 240 kuvausta. You Tubesta löytyy useita Giuseppe Vasin töitä käsitteleviä videoita.

Kuvassa Piazza dei Monti, joka on nimeltään Piazza  dei Madonna ai Monti. Kuvassa vasemmalla pilkottaa Madonna ai Montin kirkon seinä. Kirkko on aina avoinna joka päivä kello 7.00-22.00. Varsinkin iltamessujen aikana on kirkossa paljon väkeä. Iltamessun aikana on mahtava meno ja tunnelma kirkossa. Messuajat kello 9.00, 11.00, 12.15, 19.00 ja 20.45. 

Kuvassa keskellä seisoo ukrainalainen kirkko Santi Sergio e Bacco degli Ucraini. Kirkon nimi oli 900-luvulla  San Sergii in Suburra. Montin kaupunginosaa kutsuttiin alunperin Suburraksi, josta englanninkielellä syntyi suburbs ja suomeksi lähiö. 

Siihen aikaan viereisessä luostarissa asusteli benediktiinimunkkeja. Kirkkoon rakennettiin 1500-luvulla uusia sukukappeleja alueella asuville suvuille  Paulelli ja Ciuoto. Fransiskaani munkit asuivat luostarissa 1600-luvulla ja he muuttivat sittemmin San Pietro in Vincolin viereen. Seuraava paavi  Urban VIII korjasi kirkon perinpohjin veljensä kardinaali Antonio Marcello Barberinin kanssa. Antonio oli kapusiinimunkki. Kirkko melkein hajotettiin 1700-luvulla ja paikalle rakenenttiin uusi.  

Fil: Madonna del Pascolo, Ss.  Sergio e Bacco, Rome.jpg

Madonna del Pascolo, ikooni löydettiin kirkon sakristiasta 1700-luvulla. Paavi Clemente XI käski laittaa ikooni kirkon pääalttarille. Ikooni on kopia valkovenäläisestä ikoonista joka löytyy Mariakirkosta Valkovenäjältä Zyrovice'stä. Pascolo tarkoittaa laidunmaata.

Francesco Ferrari entisöi kirkkoa 1800-luvulla. Kirkko sai uuden ja erittäin kauniin julkisivun. Paavi Leo XIII perusti oman uskonnollisen Collegion ukrainalaisille vuonna 1897. Kirkon vieressä on kaksi nunnaluostaria jotka yhdessä pitävät "hotellia" tursteille luostarin tiloissa.

Fil: Hotell doorway.JPG

Kirkon oikealta puolelta löytyy tämä ovi josta voi mennä luostariin ja kysyä yösijaa. Santa Sofia ja Santa Anna luostarin tiloissa siis voi yöpyä. Tämä on Rooman keskeisimpiä paikkoja. Siisti ja halpa yöpymispaikka. Kesähelteellä ei suositeltava.

Suore Catechiste di Sant'Anna, Piazza Madonan dei Monti
Tel:(01139) 06485778
E-mial: santasofia@tiscalinet.it
santannasrm@yahoo.it

Fil: Falda Sergio e Bacco.jpg


Giovanni Battista Faldan kuvaus torilla seisovasta suihkulähteestä Fontana dei Catecumeni jonka on suunnitellut Giacomo della Porta ja jota valmisteltiin 1588-1589. Suihkulähdettä kutsutaan myös nimellä "converte" jolla tarkoitetaan käännynnäisiä juutalaisia. Läheisen Torre de Contin luona käännytettiin aikanaan naisia ja tyttöjä kristinuskoon.

Collegio Catecumeni e Neofiti  Santa Maria in Montin vieressä  on perustettu paavi Gregorius XIII vuonna 1577. Kollegion tarkoituksena oli kouluttaa juutalaisuudesta ja islamista kääntyneitä nuoria miehiä kristinuskon palveluksiin. Collegio suljettiin vuonna 1886.
Kuvassa Santa Maria ai Montin kirkko, sen vieressä  Catecumeni e Neofiti Collegio ja tuo pieni kirkko sen vieressä on San Salvatore ai Monti, entinen San Salvatore de'Suburra. Kirkko on suljettu ja siitä on tehty silviilirakennus.

Santa Maria ai Montin kirkon seurakunnan tiloissa asui aikaisemmin Catecumeni veljeskunta jotka muuttivat Ranskan vallankumouksen aikaan Roomaan. 

Giovanni Battista Faldan kuvaus Piazza Madonan dei Montista vuodelta 1669. Tästä kuvasta näkee että Santi Sergio e Baccin kirkko seisoi yksikeen suihkulähteen edustalla. Luostari on tuon kirkon viressä sijaisevan muurin takana. Katu Santa Maria ai Montin ja Santi Srgio e Baccin välillä on Via dei Serpenti.


Santa maria till bergen, inre 01.jpg

Santa Maria dei Monti

File:Monti - SS Vergine Addolorata.JPG

Via Baccinan ja Via dei Neofitin kulmassa sijaitsee pieni Oratorio della Santissima Vergine Addolorata joka ei enää ole kirkollinen vaan maallinen rakennus. Nähtävästi samassa rakennuksessa on sijainnut nunnaluostari. Vuodesta 1976 kirkkorakennus  kuuluu Rooman kunnalle.

Fil: Ss.  Sergio e Bacco exterior.JPG

Nykyinen Santi Sergio e Baccin kirkko.


Madonna dei Montin kirkon seinustalla, Via dei Serpentin puolelta löytyy tämä katualttari. Kuva sivulta Chi Era Costui?

File:Saint Julian Taddeo Gaddi.JPG

San Giuliano l'Ospitaliere

San Giulinaon kirkko oli pyhitetty San Giulianolle, jota kutsuttiin "Giuliano vieraanvaraiseksi". Hänen syntymästä tiedetään hyvin vähän. Luultavasti hän oli belgialainen. 

Hän on matkustajien, turistien, pyhiinvaeltajien, ravintolanomistajien jne suojeluspyhimys. Roomassa on toinenkin kirkko pyhitetty hänelle, San Giuliano dei Fimaminghi, Via del Sudario 40, ja joka on belgialaisten/flaamilaisten kotikirkko Roomassa. Giuliano perusti useita sairaaloita ja pyhiinvaeltajille hospitseja Roomassa.


Kirkon paikalla on ollut ns tituli Eusebio 400-luvulla jonka päälle sitten rakennettiin kirkko. Eusebiot ainakin omistivat tilukset ja tilukset kirkon ja luostarin takaakin. Kirkko on Rooman vanhimpia, luultavasti vuodelta 474. Kirkko on pyhitetty myös Pyhälle Eusebiolle. Eusebio Vercelliä pidetään kaupunginosan Esquilinon perustajana.  
Kirkko ei enää kuulu Montin kaupunginosaan vaan Esquilinoon. Luostarin tiloissa on Italian valtionpoliisien terveyskeskus.

File:Chiostro di S. Eusebio.jpg

Sant'Eusebion luostarin sisäpiha vuonan 1850, chiostro
 Luostarin on suunnitellut Domenico Fontana 1500-luvulla. 

San Giulianon kirkko oli luostarikirkko alkujaan. Luostari valmistui vuonna 1220. Ensimmäiset jotka asuivat San Giulianon luostarissa olivat karmeliitteja. Paavi Niccolo V rakennutti tilavamman luostarin 1400-luvulla ja antoi kirkkoon erikoista vihkivettä koska siihen aikaan oli malariaa liikkeellä Roomassa  ja monet hakeutuivat juuri San Giulianoon. Luostariakäytti 1600-luvulla erikoinen luostarijärjestö nimeltä Confraternita degli Albergatori Vetturali joka oli ravintoloitsijoiden veljesjärjestö. Redemptoristit ottivat kuitenkin 1700-luvun puolessa välissä luostarin haltuunsa.


File:Sant'Eusebio.jpg

Sant'Eusebio , Girolamo Franzini, 1588

File:Sant'Eusebio interno 01 (Claudius Ziehr).jpg

San Giuliamo ai Monti/Sant'Eusebion kirkkosali

Täysin käsittämätöntä että tämä kirkko on annettu ränsistyä ja otettu pois toiminnastaan. Mutta varojen puutteessa ei muutakaan kai voitu tehdä.

Ranskan valloitettua Italian valtion, kirkko ja luostari joutuivat yksityiseen omistuksen ja käyttöön. Odescalchi suvun prinsessa osti kirkon ja luostarin. Luostariin sai kuitenkin muuttaa joukko munkkeja. Nykyään kirkon ja luostarin omistaa Italian valtio ja 1800-luvun lopulla alueella rakennetiin ja vedettiin usuita katuja.

Karmelliittien aikana kirkossa oli vain yksi alttari ja kellotapuli, campanile, ja kuolleet luostarinjäsenet haudattiin lattian alla.San Lorenzo ai Monti, kuja joka sijaitsee nykyään Trajanuksen markkinapaikan ja Via dei  Fori Imperialin välissä. Kirkko mahdollisesti jäi Via dei Fori Imperialin alle.


San Matteo a Via Merulana, Via Labicanan ja Via Merulanan risteyksessä. Kuvaassa ei näy vielä nunnaluostaria. Kirkko on neljänneltä vuosisadalta. Kirkko rakennettiin Titulus Matthaen päälle  ja se mainitaan katolisen kirkon synoodissa vuonna 499. Vaikuttaa kuitenkin kuin kirkkoa ei olisi ollut enää kuudennella vuosisadalla. Kuitenkin paavi Pascal II korjautti vuonna 1110 kirkon ja luostarin ja siitäkin on virallinen dokumnetti olemassa. Paavi Innocentius III järjesti hospitsin kirkon toiselle puolen vuonna 1212. Siihen aikaan paavi itse asui siinä lähellä Lateraanipalatsissa. Luostarissa asui Crociferi järjestön munkkeja. Katolinen kirkko poisti Crosiferi järjestön kokonaan vuonna 1477 syystä että munkkien määrä laski melkein olemattomiin. Irlantilaiset augustinimunkit muuttivat luostariin.

Kuvassa näkyvä tie,  
Via Sant'Matteo, suoraan eteenpäin oli ainoa tie 1500-luvulla, nykyinen Via Labicana,  Santa Maria Maggioren ja Lateraanibasilikan välillä. Paavi Gregorio XIII rakennutti 1500-luvun lopulla näitteen kahden paavillisen basilikan välille, Via Merulanan Santa Maria Maggiorelta San Giovanni in Lateranoon. Seuraavalla vuosisadalla ei kirkosta ollut tietoa enää. Alue oli melko autiota maalaismaisemaa pitkälle 1900-luvulle saakka. Joitakin palatsimaisia huviloita oli siellä täällä. Täällä viljeltiin viiniä ja aateliset pitivät hevosiaan laitumella. Ranskalaiset miehityksen aikaan innoissaan halusivat sulkea suurimman osan kirkoista ja luostareista mutta San Matteo säilyi koska sitä ei pidetty tärkeänä.

Kun Santa Maria in Posterulan kirkko  Via Lungotevere Tor di Nonan varrella suljettiin niin silloin siirrettiin erittäin tärkeä Maria ikooni San Matteon kirkkon ja kun San Matteo puolestaan suljettiin niin ikooni vietiin redemptoristikirkkoon nimeltä Santa Maria di Perpetura Soccorso, joka sijaitsee Via Merulana 26.


San Noberto sijaitsi Via Agostino Depretis/Piazza di Viminale vasemmalla kuvassa näkyy kirkosta vain kulma. Vastapäätä kuvassa reunimmaisena on San Paulo Primo Eremita ja sen vieressä Santa Maria della Sanita. Kuvassa Santa Maria Maggioren basilika nähtynä Via Cavourin puolelta. San Noberton kirkko on hajoitettu kokonaan ja tilalle on rakennettu moderneja rakennuksia.  Valtavan suuri Collegio ja luostari San Noberto sijaitsee San Saban alueella, Viale Giotto 27.

File:Monti - Chiesa sconsacrata S. Paolo primo eremita.JPG

San Paolo Primo Eremitan kirkko Via Agostino Depretis, on kuitenkin jäljellä.
Via Nazionale katu rakennettiin vuonna 1871 ja ja vuonna 1920 rakennettiin Italian sisäministeriö jolloin niin Santa Maria della Sanita, Piazza Viminale,  ja San Paolo  Primo Eremitan luostari piti hajoittaa.

Fil: Praemonstratenser Hollar 1661.JPG

San Noberto di Xanten oli saksalainen pyhimys joka perusti Premonstratenin luostarisäädyn. Kuvassa munkki säädyn asussaan.Santa Maria Annunziata, Via Tor de Conti

Oikealla Palazzo del Marchese del Grillo kuului markiisi Grillon perheelle. Grillon perheellä oli keskiajalla vartiotorni, kuten kaikilla arvonsa tuntevilla suvilla siihen aikaan. Mitä korkempi torni sitä arvovaltaisemmaksi suvun isäntä koki itsensä. Roomassa oli satoja sukutorneja keskiajalla.


Achille Pinellin kuvaus  vuonna 1835 Annunziata kirkon edustalla. Kirkon ulko-ovi on jäljellä mutta se ei johda mihinkään. Alkuun ovi suljettiin ulkoapäin ja kirkkosalista tehtiin ovi  johtamaan luostarin puolelle. Myöhemmin  hajoitettiin niin kirkko kuin luostarikin argelogien toimesta.

File:Monti - Cappella Mater Boni Consilii.JPG

Cappella della  Mater Boni Consilii, Via Salita del Grillo

Kappeli on hyvin kapea ja lyhyt huone jossa on pieni alttari. Kappelin ovea tuskin koskaan avataan joten kukkasia voi jättää rautaporttiinkin. Se toimii eräänlaisena katulattarina. Kappeli sijaitsee Santa Maria Annunziatan kirkon ovea vastapäätä. Kappelin rakennutti lähellä asuva Strubinettin perhe. Kuja oli pimeä ja ehkä vaarallinekin joskus aikoinaan joten suojelupyhimystä tarvittiin.Santa Maria  della Concezione ai Monti, Via Leonina, entinen Argiletum

Kuvassa oleva katu Argiletum on Rooman vanhimpia. Oikealla aikaisemmin jo mainittu Santa Maria dei Montin kirkko, sen vieressä Collegio de'Neofiti, ja sen vieressä San Salvatore dei Monti. Vasemmalla puolen katua Collegio de'Neofitia vastapäätä lähtee kuja joka johti kapusiiniluostariin, joka purettiin samaan aikaan kuin Santa Maria della Concezione ai Montikin "rakennusten tieltä". Paikalla on nykyään yliopiston tiloja. Via Leonina on erittäin kapea katu vielä tänäkin päivänä.Santa Maria della Purificazione sijaitsi aikoinaan Montin kaupunginosassa, mutta alue kuuluu nykyään Esquilinon kaupunginosaan. Alue oli maaalaismaista aluetta, jossa kasvoipuita ja pensaita. Santa Maria della Purificazione rakenenttin Montin kukkulalle ja luostarin perusti Orsinien aatelissuku. Luostariin muutti klarissanunnia kunnes ranskalaiset häätivät heidät ulos luostarista. Kuvassa taka-allalla häämöttää Santa Lucia in Salcin luostari. Purificazionen luostari ja kirkon ottivat ranskalaiset sotilaat haltuunsa ranskalaisten miehityksen aikaan. Luostarin tiloissa  sijaitsee nykyään Collegio San Vittore dei Canonici Lateranensi mutta kirkosta ei ole mitään jäljellä. Kirkon ovi on vielä jäljellä Via delle Sette Salen puolella, San Pietro Vincolin kirkon ja luostarin  takana. Via delle Sette Sale kuja on hyvin rauhallinen ja hilainen kuja kävellä. Sitä reunustaa muurit ja joitakin kauniita rakennuksia.Santa Maria delle Lauretane, Monti

Kuvassa keskellä San Clementen basilika ja sen dominikani luostari. Vaemmalla taustalla näkyy Colosseumi ja sen vieressä oikealla puolen hospitaali/sairaala nimeltä Padre Angelo. Padre Angelo Paoli oli karmeliittimunkki joka kävi tervehtimässä sairaita ja hän perusti oman hospitaalin sairaita varten. Santa Maria delle Laurentane rakennettiin hospitalin yhteyteen. Giuseppe Sardi suunniiteli kirkon julkisivun josta ei ole muuta kuin julkisivu nykyään jäljellä.  Tie Colosseumille  on Via San Giovanni in Laterano ja oikealta pääsi Via Labicanalle ja siitä Colle Oppion puistoon.

File:Monti - S. Maria delle Lauretane (scomparsa).JPG

Santa Maria delle Laurentane, Via  San Giovanni in LateraneKirkkosalia ei enää ole, vain tämä pelkkä julkisuvu rakennuken seinässä

Santa Maria in Campo Carleo, Trajanuksen markkinoiden edustalla.


Strada de Conti kulki vasemmalle ja kulman takaa näkyykin Grillon suvun palatsi ja sen torni. Toinen kaduista oikealle on Strada Alessandrina. Rakennus oikeassa reunassa on San Urbinon kirkko ja sitä vastapätää Stradan vasemmalla puolen SS Annunziatan luostarin muuri ja sen takana Tempio della Pacen rauniot. Kuva on otettu Santa Maria in Campo Carleon paikalta.
Via Alessandrina löytyy vieläkin raunoiden keskeltä Trajanusken markkinoiden edestä.


Alhaalla edessä Trajanuksen foorumi, jonka edessä kulkee Strada Alessandria, ja takana SS Annunziatan luostarin seinusta ja sen takana Grillon palatsi ja suvun torni.


Santa Maria in Marcello Martyrum, Monti

Strada Alessandrian varrella oli tämäkin kirkko. Vasemmalla Tempio Antico di Palladen rauniota ja kuvan oikeassa reunassa Marcello Martyrumin kirkko Nervan Forumilla. Kirkko hajoitettiin kun Mussolinin käskystä rakennettiin Via dei Imaperialin  katu jonka alle jäi paljon antiikin aikaisia rakennuksia.


Santa Maria Maddalena al Quirinale, Monti

Kuvan näkymä on Piazza del Quirinale. Kuvassa vasemmalla Palazzo del Quirinale joka nykyään toimii Italian presidentin asuntona. Suurin osa palatsia on museota. Palatsi rakennettiin alunperin paavien asunnoksi. Santa Chiaran luostari ja luostarin kirkko hajoitettiin samaan aikaan vuonna 1888 puistoalueen rakentamisen takia. Kerrotaan että puisto haluttiin rakentaa sillä saksalainen keiesari Wilhelm II oli tulossa Roomaan. Quirinalen palatsin puistoalue oli aikaisemmin avoinna kaikille mutta turvallisuussyistä on tietääkseni nykyään suljettu. Palazzo Quirinalessa on noin 6000 huonetta!!! täynnä upeaakin upeanpaa taidetta ja hienoja huonekaluja sekä muuta maukavaa. Kannattaa käväistä.
Maddalena kirkko rakennettin Orsinin aatelissuvun varoilla ja Maddalena Orsinin käskystä dominikaaninunnille vuonna 1581.


Piranesin kuvaus Maddalenan luostraikirkosta Quirinalen kukkulalla


Quirinalen palatsin ja puiston alitse rakennettiin 1902-1905 tunneli Traforo Umberto  jonka tarkoitus oli johtaa kaikki autoliikenne Qurinalen ympäriltä maan alle. Tunneli yhdistää Via Nazionale ja Via del Tritone kadut maanalitse. Tunneli on 347 metriä pitkä.