lauantai 11. huhtikuuta 2009

Piazza FarnesePalazzo Farense on antanut nimen koko torille, Piazza Farnese. Kardinali Alessandro Farnese rakennutti palatsin suvulleen jonka suunnittelussa on olleet mukana Antonio da Sangallo, Michelangelo Buonarroti, Vignola ja Giacomo della Porta. Palatsia alettiin rakentamaan Sangallon johdolla vuonna 1514. Rakennustarvikeet haettiin Colosseumilta, Ostiasta, Tivolista ja Quirinalesta. Palazzo Farnese on Rooman suurin renesanssipalatsi ja todella kaunis. Suuri aukea tori antaa palatsille suuremmoiset puitteet ihastella palatsin ulkonäköä.


Kuvassa toinen Caracallan kylpylästä rahdattu kylpyamme joista on tehty kaksi melkein identtistä suihkulähdettä Piazza Farneselle. 


Farnesen suku oli yksi Rooman rikkaimmista aikoinaan. Kardinaali Alessandro Farnese josta sittemmin tuli paavi Paulo III, osti paikalla olleen palatsin ja korjautti sen täysin uudestaan. Palatsi Farnese on nykyään Ranskan suurlähetystö. Kiertokäyntejä torstaisin kello 15, 16 ja 17. Kuusi viikkoa sulejttu kesälomien ajaksi heinä-syyskuussa.Tämä torin kulmassa sijaitseva kahvila, Bar Farnese, on erittäin suosittu "istumapaikka" siestan aikaan sekä aamiaisen aikaan. Lehtikioski sijaistee sopivasti veierssä. Mutta jotka eivät halua maksaa maltaita kahvikupistaan istuvat Palazzo Farnesen pitkillä marmoripenkeillä, aivan ilmaiseksi. Penkit ovat koko seinustan pituiset, kuten renesanssi palatseissa oli tapana. Penkit ovat suosittu paikka viettää ruokatuntia ja syödä eväitään tai lukaista päivän uutiset. Poliiseillakin on tapana pitää tauko palatsin edustalla ja pitää poliisiauton ovet auki ja soittaa musiikkia täysillä. Olenpa jopa nähnyt poliisien tanssivan palatsin edustalla. Kahvilan ohitse Via Baullaria suoraan löytää Cmpo dei Fiorille.

Jos jatkaa Via Baullaria eteenpäin numeroon 116, nin siinä on Le Teste Matte niminen kahvila josnka tramezzinit, komikulmavoileivät ovat suosittuja välipaloja.
Torilla on kaksi melkein samanlaista suihkulähdettä joiden altaat tai ammeet on haettu Cracallan kylpylän raunioista.Taustalla palatsi Cartoni a Regola.


Bar Farnese oikealla ja lehtikioskin takana vasemmalla sijaitsee suosittu trattoria/pizzeria Ostraia Al Galletto.

Varmasti hyvää ruokaa, mutta kallis sillä "Piazza Farnese lisä" on liittey melko varamasti hintohin.


Torilla on usein mielenosoituksia ja poliittisia kokoontumisia. Taustalla Pyhän Birgitan luostari ja sen kirkkorakennus

Casa di Santa Brigida.


Torin reunalla on toinenkin erittäin kaunis palatsi, Fusconi Pighini Del Gallo di Roccagiovane. Torin neljännellä reunalla sijaitsee palatsi nimeltä Castelli Magnosi Mignatelli.

Kadunylitys


Roomassa ei ole turisteille mitään muuta hengenvaaraa kuin vilkkaasti liikennöityjen katujen ylittäminen. Roomassa on niin autoilija kuin jalankulkijakin sitä mieltä että heillä on etuoikeus. Joten ei kannata hakea katsekontaktia autoilijan kanssa ja anella lupaa päästä ylittämään katua. Parasta on ottaa mallia paikallisista ja seurata heitä kadun yli. Kun lähtee ylittämään katua niin on mentävä varmasti, päättäväisesti ja reippaasti pitäen tasaista vauhtia kadun yli. Ei saa juosta, ei empiä ja ei missään nimessä pysähtyä tai vielä pahempi kääntyä takaisin, sillä silloin on suuri vaara tulla päälleajetuksi. Onneksi näitä vilkkaasti liikennöityjä katuja on suht koht vähän mutta maltillisuus Rooman liikenteessä on aina parasta.

Kuvassa Domus Aurelia, Via Aurelia 218, bussit 46, 49. Bussi 46 kulkee läpi kaupungin, bussi 49:n voi ottaa Vatikaanista. Vatikaanista vain muutama pysäkinväli. Domus Aurelian omistaa nähtävästi joku läheisistä luostareista sillä aluaeella on vieri vieressä luostareita. Alue on rauhallinen ja viheriäs. Maalaistunnelma vaikka alue sijaitse vain muutaman minuutin buusimatkan päässä keskikaupungilta. Suosittelen erittäin lämpimästi!


Kadunylitys on konsti Roomassa, mutta rohkeasti vain...
Roomalaiset liikennepoliisit ovat usein erittäin vihaisia