maanantai 9. maaliskuuta 2015

Casa delle Letture
Oratorio dei Filippini (kuvassa vasemmalla),
Piazza della Chiesa Nuova/ Corso Vittorio Emanuele II

Kuvassa oikealla on Oratorio dei Filippini järjestölle kuuluva kirkko Chiesa Nuova tai  alkuperäiseltä nimeltään Santa Maria in Vallicella.

Oratorio dei Filippinin rakennuksessa sijaitsee Biblioteca Vallicelliana ja Rooman kaupungin historiallinen arkisto ja nykyään myös Casa delle Letture niminen kirjasto ja lukuhuone.

Oratorio dei Filippini Rome.jpg

Casa delle Lettura sijaitsee tuon vasemalla sijaitsevan kapean kujan päässsä. Tämä rakennuskompleksi on melko suuri.

Kirkon ja  veljeskunnan nimeltä Oratorianit tai filippiinit perusti Pyhä Filippo Neri 1500-luvulla. Oratoriani järjestöön kuuluu niin pappeja kuin maalikkojakin. Mitään luostarijärjestöä ei heillä kuitenkaan ole. 

Arkkitehti Francesco Borromini suunnitteli tämän erittäin kauniin rakennuksen 1600-luvulla. Sielunhoito, Jumalansanan julistus ja pappiskoulutus ovat järjestön tärkeimmät tehtävät. Vallicellianan kirjastossa on 130 000 volyymia, 3000 käsikirjoitusta, 12000 kuvaa ja valokuvaa, vanhoja garvyyritöitä ja valokuviakin löytyy paljon. Paljon ieitoa Rooman kirkoista, kaduista ja toreista. Tämä kirjasto on avoinna maanantaista lauantaihin kello 8.30-13.30, paitsi tiistaina suljetaan kello 18:30 ja keksiviikkona ja torstaina suljetaan kello 19.15.

Rooman kaupungin historiallinen arkiivi on avoinna maanantaina ja perjantaina kello 9.00-13.00 ja tiistaina, keksiviikkona ja torstaina kello 9.00-16.00.


Rakennuksen edustalla sijaitsee tämä söötti suihkulähde Fontana della Terrina. Terriini oli alun perin sijoitettu Campo dei Fiorille mutta se siirrettiin tänne 1900-luvun alulla. Giacomo della Porta on valmistanut tämän terriinin paavi Gregorius XIII:n pyynnöstä, mutta paavi ehti kuolla ennen kuin terriini valmistui ja näin ollen hän ei ehtinyt sitä nähdä.

Casa della Letturaan pääsee rakennuksen kulman takaa Piazza dell'Orologion puolelta. Rooman kaupungin historilliseen arkistoon pääsee viereisestä ovesta samalta kujalta. 

Oratorianien kirjastoon pääsee tuosta julkisivun oikeanpuoleisesta ovesta. Viimeksi kun kävin marraskuussa niin pääsin sisään mutta sitten tuli stoppi eteen. Siellä tehtiin remonttia. Luultavasti remonttia tehtiin Filippo Nerin 500-vuotis juhlavuoden kunniaksi, jota vietetään nyt vuonna 2015.

Statue Pietro Metastasio Rome 01.jpg

Torilla seisoo Pietro Metastasion patsas. Hän eli 1600-1700-lukujen molemmin puolin. Hän asui suuremman osan elämästää Wienissä Itävallassa ja vietti siellä "hovielämää. Hän oli sen ajan julkkis ja sopi mainiosti juuri Habsburgien hovin tarpeiisin. Hän ehti toki kirjottamaan runoja sekä oopperalibrettoja. Hän oli syntyään roomalainen.

Claustro Oratorio.JPG

Sisäpiha jonne löytää helposti kun menee julkisivun ovesta sisään.

ASC chiostro arancera O3250020.JPG

Taempi sisäpiha. Tänne pääsee Casa delle Lettura'stakin.

ASC - sala lettura O3250011.JPG

Rooman kunnan historiallinen arkisto

Casa delle Lettura on vapaasti suomennettuna lukukoti. Tämän lukukodin omistaa kunta. Kirjastossa on modernia italialaista ja ulkomaalaista kirjallisuutta.  Lukukoti perustetiin näihin tiloihin vuonna 2000.


Rakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitseee Biblioteca Vallicelliana, jossa on erittäin arvokasta kirkollista historiaa käsittelevää kirjallisuutta, varsinkin reformation ja vastarefromation ajalta. Kirjat olivat Pyhän Filippo Nerin omaisuutta.

Rakennuskomplekissa on sijainnut myös iso luostari jossa ei kaiketi enää ole nunnia eikä munkkeja. Luostari on kuulunut jollekin muulle järjestölle sillä oratoriaaneilla ei ole luostareita lainkaan.

Rakennuksessa sijaitsee myös Filippo Nerin järjestön Oratorioanien pääkonttori.

 Casa delle Lettrua on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.30-18.30

 Sisäpihalla pidetään luentoja ja keskustelujaJos kahvin jano yllättää niin suosittelen kiertää korttelin taakse Via del Governo Vecchion puollelle. Kahvila sijaitsee hyvin lähellä Casa delle Letturaa, kulman takana. Sieltä löyttyy tämä viihtyisä kahvila Caffé Novecento. 

Täällä tarjoillaan niin makeata kuin suolaistakin purtavaa. Kahvila sijaitsee ikivanhassa rakennuksessa ja se henkii hieman hienostonutta pariisilaista tunnelmaa. Kahvila ei siis ole tyypillien roomalainen, jossa juodaan nopeasti kahvit seisten, vaan täällä istutaan ja nautitaan talon antimista. Taustalla hijaista jazzmusiikkia. Ei pidetä mitään kiirettä, kuten ei pariisilaisetkaan.

Kannattaa maistaa kanelilla maustettua espressokahvia. Hienostunut kahvila ja hieman tyyris, ja laatu korkea.

Italian valtion televisiokanava RAI on tehnyt aivan ihastuttavan mini tv-sarjan pyhän Filippo Nerin elämästä. Olkaapa hyvät !