maanantai 20. syyskuuta 2021

Via dei Coronari



Via dei Coronarin katu tai paremminkin kuja Ponten kaupunginosassa. Se on monen suosikki kuja Roomassa. Monen mielestä jopa maailman ihanin maleskelukuja. Kuja kulkee 500 metriä Piazza Navonan pohjoisesta päästä länteen päin ja päätyy Piazza dei Coronarille, mistä on lyhyt kävelymatka Ponte Sant'Angelon sillalle, Rooman kauneiimmalle sillalle, mikä johtaa Castel Sant'Angelon mausoleumiin.

Tämä on Ponten kaupunginosaa ja alueella asuu enimmäkseen aristokraattista väkeä. Suihkulähteen reunalla istuu hienosti pukeutuneet eläkeläisherrat ja huutelevat buongiornoa ohikulkeville. Roomassa eläkeläismiehillä on tapana  kävellä hissukseen kädet selän takana tai istua suihkulähteen reunalla ja lukea päivän lehteä. Kuka nyt haluaa Roomassa istua tunti kaupalla sisätiloissa, ei kukaan.


Vai dei Coronari on monen roomalaisen lempikatu, millä täytyy käydä passeggiatalla/päiväkävelyllä ennen päivällistä  ainakin kerran vikkon. Tämä ei ole muotikatu kuten Via dei Condotti Piazza Spagnan alueella. Täällä on rauhallinen paikallinen tunnelma, varakkaiden asuntoalue, missä asunnot ovat isoja ja kalliita.

Viehättävissä pienissä kaupoissa myydään enimmäkseen taidetta ja antiikkia, mutta täältä löyttä myös harvinaisia asusteita, sisustusta, koruja tai kirjakauppoja. Pieniä sööttejä  ravintoloita, lukemattomia halpoja pikaruokapaikkoja ja jäätelöbaareja. 


Yksi suosikkipaikoista on Casa & Bottega, missä on jonkiveraan istumapaikkoja myös ulkona kujalla. Casa & Bottega tarjoaa herkullisia lounasruokia ja mahtavia leivonnaisia kahvin kera. Kaiken kukkuraksi se on keskihintainen. Piipahtakaa ihmessä sisällä nauttimassa ilmapiiristä, mikä on aito roomalainen. 







Tässä San Simeonin torin reunalla on pari ravintolaa mitkä  näyttää olevan suosittuja. Siinä istuu ruokailijoita melkein aina kun ohi kukee. Kadun läntisesä päässä sijaitsee useita pikaruokapikkoja missä käy paljon väkeä. Lounasaikaan syntyy jopa jonoa.


Pohjimmiltaan tämä katu on tarkoitettu kävelylle, kurkistamaan ikkunoihin, pysähtymään kahvilaan ja katsomaan eklektisiä ja onnellisia paikallisia, jotka tuhlaavat taiteellisesti aikaa, koska vain italialaiset osaavat sen taidon.


Pitkin matkaa on laitettu kukkaruukkuja ja puulaatikoita koristamaan kujaa. Pikku myymälät myy antiikkiesineitä, taidetta, kalusteita ja erikoisia asusteita ja koruja. Kirjakuppoja ja kahviloita löytyy sieltä täältä, pieniä 'reikä seinässä' pikaravintoloita ja jäätelöbaareja on useita kadun varrella, sekä pieniä kotoisa ravintoloita, joissa monet paikalliset syövät päivällistään.


Vaikka kujaa reunustaa keskiaikaiset ikivanhat rakennukset, niin silti kuja on omalla tavallaan elegeantti. Tämä on klassinen roomalainen kävelykatu. Roomalaiset tallaa tätä kujaa edestakaisin harva se päivä, ikään kuin ollakaseen menossa jonnekin. Katua pitkin on myös helppo suunnistaa Rooman keskustassa. 

Rakennuksia on hieman siistitty ja näyteikunnat ja ovet on uusittu. Alueen rakennukset ovat vanhimmasta päästä koko Roomassa. Kuja kulkee Piazza Navonan torin lähettyvillä, mutta on silti rauhallinen. Johtunee suurelta osin siitä, että kuja on kapea kävelykuja, jolla saa ajaa vain tavarankuljetukset aikaisin aamulla. Luonnollisesti myös poliisit, ambulanssit ja paloautot tarvittaessa. 


Metropysäkkejä ei tällä alueella ole, eikä raitiovauntkan kulje Rooman kesustassa/entro stroicossa. Lähimmät bussipysäkit löytyy  rantakadulta, Lungotevere Tor di Nonan varrelta, missä kulkee bussi 280 länsi-itä suuntaan.

Corso Vittorio Emanuelle I:n ja Via Acciaiolin katujen risteyksessä, Via Coronarin läntsiessä päädyssä,  on bussiasema nimeltä Paola. Laitureista lähtee  bussit  98, 881, 115 ja 870. Bussi 115 on erinomaien bussi, millä pääsee Gianicolon kukkulle ja Trastvereen. Välillä voi kävllä ja taas hypätä bussiin, jos on ostanut vuorokausilipun, kolmen vuorokaudenlipun, viikon matkalipun tai Rooma passin. Liput leimataan bussin lippukoneessa ensimmäisellä matkalla, jolloin saa matkalippuun voimassaolojan ajan kelloajan tarkkuudella. Huomioi että leimauskone syöttää matklipun takaisin laiteen alapuoleta.

Vai dei Coronarin kujan itäisessä päädyssä sijaitsee lähin bussipysäkki Via Giseppe Zandarellillä on kaksi bussipysäkkiä, Täällä pysähtyy muun muassa buss 3070, 81, 87, 492 (yksi Rooman kätevimmistä busseista, mutta siinä kulkee myös taskuvarkaita, varokaaa romaninaisia ja -nuoria!) ja muutama yöbussi.

Huomautan että noita vuorokausilippuja kannattaa alkaa käyttämään jo aamusta, sillä ne alkavat olemaan voimassa vuorokauden alusta vuorokuden loppuun kello 24.00 saakka.


Pizza dei Coronari

Via dei Cronarin kujan läntisessä päädyssä sijaitsee Piazza dei Coronarin iso tori, josta on ikävä kyllä tullut parkkipaikka. Mikään ei Roomaassa ärsytä niin kuin kaikki parkkeeratut autot. Rooman ei missään nimessä kannatta ajaa autolla, vaan jättää auto Rooman laitamilla sijaitseviin valvottuihin parkkeihin. Autolla ei tee yhtään mitään Roomassa, vain laitamilla.

Ilman joka paikkaan parkkeerattuja autoja kaupunki olisi paljon viihtyisämpi. Piazza dei Coronarin torilta on lyhyt matka sillan ylitse Teveren joen toiselle puolelle Vatikaaniin.


Brassai, kahvila mikä on vaihtanut omistajaa ja niemä yhtenään

Täällä Piazza dei Coronarilla sijaitsee suosittu kahvila/baari Brassai, aivan kadun alkupäässä, Piazza dei Coronarilla, ravintola Mansio del Gusto, jäätelöbaari del Teatro, Osteria Le Streghe, Alimentari Coronari, sekä Bistro Coronari.

Kaupunginosan nimi on Ponte, mistä tykkään kovasti. Rooman kaupunginosat ovat hyvinkin erilaisia ja kullakin on oma viehätyksensä. Ponte on aivan OK paikka asua. 


Tällä kadulla on paljon houkutuksia, gallerioita ja vaatetusliikkeitä, erikoisia butiikkeja ja ruokapaikkoja. Kannattaa aina maksaa käteisellä, ei missään nimessä luttokortilla.  Debitkortti/Ruotsissa pankkikrotti on melko turvallinen myös maksuvälineenä. Etelä Euroopassa saa olla hieman tarkana korttiensa kanssa. Supermaketeissa sentään uskaltaa käyttää pankkikorttia, tai luottokorttia kuten suomalaiset näyttää kutsuvan korttejaan.

Meillä oli hyvin aikaisin pankkikortti/debitkortti tai kontokort/maksukortti Ruotsissa. Jo vuonna 1967 sai rahaa seinästä. Hyvin harvalla oli Ruotsissa luottokortti, eikä niitä  nykyäänkään tavikset käytä.






Kissa katsastaa tilannetta kujalla.


Il Ritrovo (=kohtauspaikka) del Gusto, Piazza di San Simeone

Avoinna:
klo 9.30-02.00

Erinomainen  ruokapaikka, viihtyisä ja kotoisa, mutta kallis. Aina väkeä kun ohitse kulkee. Täällä ei ole mitään erikoisia ruokailuaikoja, vaan tänne voi tulla koska vaan kun löytää vapaan tuolin. Täällä voi istua baaritiskin äärellä ja nauttia vaikka kupin kahvia. 

Täällä tarjoillaan niin sanottua aperitivoa, mikä on roomalainen tapa ostaa alkoholipitoinen juoma ja hintaan sisältyy syödä  buffeesta. Tämä aperitivo tarjoillaan siinä kello 18-20 välisellä ajalla, juuri ennen varsinaista roomalaiasta päivällisaikaa. Näin saadaan lounasruokien tähteet myytyä. Opiskelijoilla ja yksineläjillä on tapana käydä aperitivo buffeessa.





Tämä Pasta Imperiale on yksi pikaruokapaikoista, missä on varaa valita.Täällä valmistean kotitekoiset pastat ja kastikkeet asiakkaiden nähden. Sisällä on pöytiä ja istumapaikkoja. Kaikki on erittäin freesiä ja erittäin halpaa. Täällä saa ruuan joko paperilautaselle tai boxiin. 

Toinen Pasta Imperiale sijaitsee Via del Boschetto 112, Regolan kaupunginosassa. Kaksi ehkä Rooman parasta ja halvinta ruokapaikkaa. Paremmaksi ja tuoreemmaksi ei enää voi ruoka tulla! Suosittelen lämpimästi! 




Via di San Simonen kujan varrella myydään jäätelöä ja pizzaa. Cucina del Tetaron ravintola on ikivanha, erittäin suosittu ja kohtuuhintainen. Tänne on melkein tilattava pöytä päivälliseksi. Käykää ihmeessä täällä syömässä ainakin kerran!

Tämä kuja jää helposti huomaamatta, sillä katse kohdistuu kujaa vastapäätä seisovaan valtavan suureen San Salvatore in Lauron kirkkoon, mistä olen kertonut täällä

San Simonen lyhyt kuja, jonka portaat johtaa San Simonen Giudan pieneen kirkkoon 1100-luvulta. Portaiden yläpäässä sijaitsevaan pieneen kirkkoon Santi Simone e Giudaan ei pääse sisään.

Torin reunalla  sijaitsee myös ikivanha bistro nimeltä  La Coronarie, mikä on etenkin paikallisten suosikki paikka. Avoinna kello 10-00-02.00. Saanut hyvät arvosanat. 


Kirkon ovi on visusti lukittu.

Seuraavan erittäin kapean Via Gabriellin kujan päädystä löytyy hotelli nimeltä Relais Palazzo Taverna. Se on aivan oikea palatsirakennus missä hotelli sijaitsee. Tämä on tyypillinen roomalainen hotelli tyyliltään. Asunnotkin Roomassa, ja varsinkin tällä alueella ovat saman tyyppisiä.


Piazza San Simeonen torin keskellä seisoo suihkulähde. Taustalla näkyy Palazzo Lancelotti, mistä olen kertonut aikasemmin täällä.
 
Piazza San Salvatore in Lauron torin reunalla seisoo upea San Salvatore in Lauron kirkko, mistä olen kertonut täällä. Torin reunall sijaistee  Palazzo Lancelotti minkä omistaa Ruotsin valtio. Täällä olen kertonut palatsista.


San Simenone kujan oikealla reunalla sijaitsee  nasone, juomavesiposti, minkä vesi on kylmää ja taatusti puhdasta. Vesi tulee akveduktia pitkin vuoristolähteestä ja kunta pitää huolen että vesi on taastusti puhdasta. Akveduktien sisään on laitetu vesijohdot. Vesipostin alla voi pestä kätensä ja vaikka jalkansakin, tai kuumalla säällä naamansakin ja kostutta hiukset. Roomassa on luultavasti noin sata nasonea. Huomautan ettei suihkulähteiden vettä saa juoda. Kyllä siinä voi huuhtaista noepasti käsiään, mutta ei muuta. Jos istuu suihkulähteen reunalla jalat suihkuläteessä, niin poliisit saa sakottaa melko rutkasti siitä.