lauantai 2. elokuuta 2014

Tuscian alueTuscia käsittää entisen Etrurian eteläisimmät osat. Kun roomalaiset valloittivat etruskien alueen niin he alkoivat kutsua aluetta nimellä Tuscia. Myöhemmin Tuscialla tarkoitettiin Viterbon provinssia, vaikkakin alue oli paljon suurempi ja käsitti suuren osan nykyistä Toskanaa, osan Umbriaa ja Laziotakin.

Tusciakin voidaan jaotella eri alueisiin mutta kulttuurillisesti Tuscia on melko homogeenista aluetta. Tuscian herttuakunta esimerkiksi käsitti nykyisen Longbardian maakunnan, Luccan kaupungin ja sen ympäristön ja suuret alueet Spoleton ja Beneventon alueiden ympärillä, toisin sanoen nykyisen Toskanan alueenkin. Mutta tämä oli keskiajalla.

Roomalaiset liittivät Tuscian vuonna 351 jaa omiin hallintoalueisiinsa. Vain yksi kolmasosa alkuperäsiestä Tusciasta  käsittää Tuscian alueen nykyään ja se on nykyään saanut provinssin pääkuapungin nimen, Viterbon provinssi. Puhekielessä käyetään kuitenkin vieläkin nimitystä Tuscia ja tullaan niin tekmään ties kuinka kauan ajassa eteenpäin. Esimerkiksi Viterbossa avattiin yliopisto vuonna Universita degli Studi della Tuscia.

Täältä löytyy erittäin paljon turisti-infoa Tuscian alueesta!


Täältä kunnan sivuilta löytyy yöpymispaikkoja!

Täältä ruokapaikkoja!

Tuscian alueelle on oman auton liäksi helpointa matkustaa Roomasta paikallisjunalla Roma-Civita Castellana-Viterbo. Juna lähtee Piazzale Flaminiolla sijaitsevalta rautateiasemalta jonka yhteydessä sijaitsee myös Flaminion metroasema. Viterbo'on on noin 100 km. 

Viterbo on upea paikka aloittaa tutustuminen Tusciaan. Tusciassa on sitten lyhyet välimatkan kylien välillä. Alueella järejstetään ryhmäretkiä kylästä kylään, jopa neljän vuorokauden retkiäkin. Ainahan sitä voi osallistua myös opastettuihin kiertokäynteihin joita on tällä alueella mielin määrin. Mutta omin neuvoinkin täällä selviää aivan mainiosti. Turisti-infopiste löytyy suurin piirtein joka kylän keskustasta.

Ainahan sitä voi hypätä pois kyydistä jo Civita Castellana'ssa, joka on kuuluu tuomiokirkostaan ja keramiikastaan. Civita Castellana sijaitsee kahdella jyrkänteeellä joiden välissä sijaitsee syvä rotko. 


Civita Castellanasta löytyy ihana San Damianon klarissanunnaluostari, jossa saa yösijaakin. 
monastero.clarisse@gmail.com

Nykyään valmistetaan täällä erittäin paljon varsinkin sanitääristä keramiikkaa, mutta myös talouskeramiikkaa. Civita Castellanassa sijaitsee luonnollisestikin keramiikkamuseo. Täältä löytyy myös upea arkeologinen museokin joka on sijoitettu vanhaan linnoitukseen, Forte Sangallo'on.

Täällä on infoa mielenkiintoisimmista kohteista Tuscian alueella. Täällä englanniksi.

Aaaah... tämä on vaan niin ihanaa aluetta. Joka ikiseen kyläpahaseen minä rakastuin ensisilmäyksellä. Viettäkää yksi kesälomaviikko Tuscian alueella ja olette myyty. Ette halua enää muualle.

Roomassa Flaminion rautatieasema sijaitsee heti Porta del Popolon kaupunginportin ulkopuolella. Metroaseman alaskulku sijaitsee heti Porta del Popolon ulkopuolella vasemmalla.

Asemalle pääsee joko kaupunginportilta suoraan kadun ylitse eteen päin muutama kymmenen metriä tai maanalitse metroaseman kautta. Lazion maakunnan paikallisliikenteen Cotral'in bussien pysäkikkin löytyy tältä alueelta ja Cotral on hyvä vaihtoehto jos haluaa matkustaa vain hieman Rooman ulkopuolelle. Cotralin bussit ovat myös halvin vaohtoehto. Aseman edustalla on myös pysäkki Rooman paikallisliikenteen Atac'in busseille.

Tuscania 7

Tuscania

Tuscania on historiallinen kaupunki Tuscian alueella. Se sijaitsee Marta nimisen joen kupeessa tasangon päällä. Osittain Tuscania sijaitsee Tuscanian kauniin luonnonreservaatin alueella Viterbon provinissa, noin 90 kilometriä Roomasta. Tuscania on sannut kunniamaininnan erittäin turistisystävllisenä ja siistinä kaupunkina. Eikä ihme,  sillä siihen ei voi olla ihastumatta jo ensi silmäyksellä.

Tuscian alueella on todellakin paljon mielenkiintoista tarjottavana turisteille. Tusciasta olisi loputtomasti kerrottavaa.

Tuscaniaa kutsuttiin myös nimillä tai Toscan tai Toscana. Tuscaniaan kuuluu myös Montebellon ja Poggio Martinon kylät. Marta niminen joki kulkee Tuscanian ohitse ja itse kaupunki sijaitsee kukkulalla, missäs muualla. Kaupunki oli kauan Tuscian herttuaskunnan omistuksessa. Aatelissuvut taistelivat jopa asein kaupungista 1200-luvulla ja roomalaiset ottivat kaupungin haltuunsa vuonna 1300. Nälkä koetteli kaupunkilaisia kunnes Musta Surma otti hengiltä entistäkin enempi kansalaisia 1300-luvun lopulla. Kirkkovaltio otti kaupungin haltuunsa 1400-luvulla. 


Tuscania


Tuscania

Kuvassa taustalla kukkula jolla San Pietron basilika sijaitsee. Tämä kukkula oli uskonnollinen keskus ja kaupungissa oli oma akropolinasakin San Pietron kirkon paikalla. Roomalaiset valloittivat kaupungin vuonna 285 jaa. Sitä ennen oli roomalaiset rakentaneet jo antiikin aikaisen Via Clodian tien, joka johti Firenzeen ja siitä edelleen Luccan kautta Genovaan.

Rooman imperiumin hajottua langobardit ottivan vallan täällä. Sen jälkeen Tuscania joutui Kirkkovaltion omistukseen. Anguillaran aatelissuku otti kaupungin vuorostaan haltuunsa, mutta menetti sen melko pian Toscanan markiisille kunnes 1000-luvun alussa Tuscanian otti Henrik IV huostaansa sillä alue liitettiin Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan.

Staden Toscana

Tuscania


San Pietron basilika Tuscaniassa


San Pietro takaapäin nähtynä.Tuscania-138.jpg

 Upeaakin upeampi sisäänkäynti  Santa Maria Maggioren basilikaan


Santa Maria Maggiore Tuscaniassa


Santa Maria Maggioren kirkkosali


Abbazia San Giusto, Strada Consortile  delle Poppe 

Tämä jo vuonna 220 avattu siternsiläisluostari on nykyään monenlaisessa käutössä. Täällä voi pitää häitä tai muita juhlia. Täällä on myös kaikenmosita taiteelisita ja luovaatoimintaa.

Tuscanian turisti-info sijaitsee Piazzale Triestellä. Täällä voi klikkailla nähtäävyyksiä kartalla.

Church of St Mary av Rest

Tuscanian arkeologinen museo on sijoitettu entiseen Maria del Riposon luostraiin. Sisäänpääsy on ilmainen. Täällä on myös ihana chiosto, luostarin sisäpiha jossa on mukava lepuuttaa jalkojaan.

DSC_0323

 Casa Museo  Pietro Moschini, Tuscania, Via della Scrofa 8
Tuscania on ollut jo etruskien ajalla taiteellinen keskus. Taiteilija Pietro Moschini on elänyt koko elämänsä Rusciassa ja hän sai vuonan 2013 oman museon. Moschini elätti alkuun istensä paimentoliasena ja renkinä. Mutta kun hän kiinnostui kuvanveistosta niin siitä ei tullut loppua. Hän muotoili satoja vesitoksia puusta ja kivestä, jotka hän säästi kesäasunollaan ja jotka nykyään ovat täällä omassa museossaan.

DSC_0299

DSC_0298

Tuscania, Osteria Da Alfreda

Osteria Da Alfreda, Largo Torre di Lavello


Osteria Da Alfreda sijaitsee  aivan ihanan torin reunalla. Tämä osteria on yksi idyllisimmistä ruokapaikoista joita tunnen.
Avoinna vain lounaan ajan. Sulkee siinä kello 14.00. Torstaisin suljettu.

Tuscania

Maanviljelys sai Tuscian alueella sijaa 1500-1600-luvuilla ja maanviljelijöistä tuli rikkaita maanomistajia. Kadut päällystettiin asfaltilla ja kaupungille rakennettiin runsaasti suihkulähteitä ja katulyhtyjä piristämään katukuvaa.

Tuscania

Tuscian Pyhän Pietarin kirkko on ehkä yksi Italian kauneimmista romaanisen tyylin kirkoista. Arkeologinen museo sijaitsee entisessä Santa Maria del Riposon luostarissa. Siellä on upeita vastikään puhdistettuja freskomaalauksia seinillä.
Eipä se ole ruma Santa Maria Maggioren bailika'kaan

Tuscania jätti minuun erittäin miellyttävän muistikuvan. Etenkin sen vanhimmat osat. Haluan palata uudestaan paremmalla ajalla. Viterbo on toinen ehdoton suosikkini mutta se ansaitsee jo ihan oman tarinansa. Tusciassa on paljon mielenkiintoisia historiallisia kyliä ja kaupunkeja. Joista ehkä  lisää toisten...

Vulci- Ponte dell'abbadia

Virtuaalinen kierros  Tuscanian kaupunginssa

Maaseutu Tuscanian ympärillä on luonnonreservaatti aluetta. Täältä on vain noin 15 kilometriä Viterbo'hon joka on alueen suurin kaupunki. Viterbossa sijaitsee lentokenttäkin jota on kunnostettu suuremmankin lentoliikenteen tarpeisiin. Nimittäin Rooman eteläpuolella sijaitseva Ciampinon lentokenttä on ollut aikeissa sulkea ja pitää yksityiskenttänä, aivan kuin se alunperin olikin. Ciampinon kenttää käyttää nykyäänkin vielä paavi, presidentit, kuninkaalliset, amerikkalaiset filmitähdet yksityiskoneillaan jne. 

Euroopan halpalentoliikenne siis laskeutuisi Viterbohon Ciampinon sijasta, eikä tarvitsisi lentää edestakaisin Rooman kaupungin yli ja saastuttaa historiallisia rakennuksia. Ei vaan olla ratkaistu kuinka kuljetus Viterbon lentokentältä Roomaan järjestettäisiin ja mistä saadaan siihen varat. Roomassa odotetaan aina ulkomaalaisten suurfirmojen tarjouksia, sponsoreita, sillä omat varat eivät riitä kaikkeen. Kun ulkomaalainen firma on allakirjoittanut projektin tuotannon niin he sitten saavat vastineeksi määrätyn prosentin tuloista tai voitoista itselleen. Ajan kanssa ehkä se tulee tämäkin pojekti toteutumaan. Viterbossa ja koko Tusciassa ainakin pideteään niin peukaloja kuin varpaitaklin pystyssä projektille.Lago di Vicon järvi ja sen ympäristön kaikki Tuscian alueen järvet ovat syviä calderajärviä, jotka ovat syntyneet tulivuorenpurkauksissa kauan kauan sitten. Braccianon järvestä on kulkenut akvedukti maan alla Roomaan saakka keisari Trajanuksen ajoilta lähtien 1700-luvulle saakka. Braccianon järveltä kulkee nyttemmin moderni vesijohto  Gianicoloon Paolan suihkulähteelle.

Italia on ihmeellinen maa jossa jokainen kylä on toinen toistaan kauniimpi eikä ne kauniit kylät lopu koskaan. Italiassa on 8000 kuntaa, Suomessa 311, ja maat ovat pinta-alaltaan melko yhtä suuria. Niitä on monen monia tuhansia. Capraolan kylä on uskomattoman kaunis keskiaikainen kylä, joka on kuulunut Farnesen suvulle ja heillä oli siellä oma palatsinsa, joka on vieläkin jäljellä.

Tuscian alueella tapahtuu niin paljon ettei niistä voi lukua pitää. Mutta jos mainitsisin Feste del Vino della Tuscia, viinifestivaalit, jotka alkavat nyt 25 heinäkuuta ja jatkuvat 18. elokuuta sakka. Festivaalit kulkevat Tusciassa kylästä kylään joten joka viikonlopulle ainakin on jossain kylässä viinifestivaalit.

Muita tapahtumia kesäaikaan on esimerkiksi perinteiset jazzfestivaalit, oopperafestivaalitteatterifestivaalitelokuvafestivaalitkahvikulttuurifestivaali keskiajanfestivaalit ja tietysti näitten lisäksi enempi tai vähempi uskonnolliset kaikki paikalliset kyläjuhlat

Viterbo on provinssin pääkaupunki ja se on yksi Italian hienoimpia keskiakaisa kaupunkeja. Pidän Viterbosta sen verran paljon että voisin aivan hyvin asettua sinne vaikka asumaan lopuksi ikääni. Viterbo vaatii ihan oman sivunsa kokonaan.